Bij uitzondering bleef het donderdag in Nederland op veel plaatsen weer eens een keertje kouder dan normaal voor deze tijd van het jaar. Tegelijkertijd was er woensdag en donderdag in het westelijke deel van de Verenigde Staten een ware kou-inval te beleven. Tot dichtbij de Mexicaanse grens kwamen de maximumtemperaturen op slechts enkele graden boven nul uit. In het noordwesten van de VS viel een dik pak sneeuw, zeker in de bergen.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/abc0afee5c.jpg[/img]
De verwachte maximumtemperaturen voor donderdag 30 november 2006
Kou-invallen als deze komen in Noord-Amerika wel vaker voor. Als de stroming naar het noorden draait kan koude lucht uit het noorden van Canada zonder gehinderd te worden door water of bergketens naar het diepe zuiden afzakken.
Juist in het noorden van Canada waar de koude lucht vandaan kwam, was het de afgelopen dagen zeer koud met op een aantal plaatsen recordlage temperaturen voor eind november. Hoewel de lucht op haar lange reis naar het zuiden altijd opwarmt, gingen tot in Mexico de temperaturen gevoelig omlaag. In het noordelijke binnenland van Mexico vroor het op veel plaatsen in de nacht van woensdag op donderdag enkele graden. En zelfs in Midden-Texas, enkele honderden kilometers van de grens met Mexico, viel enkele centimeters sneeuw.
In het noordwesten van de Verenigde Staten kwam in de bergen op een aantal plaatsen meer dan een halve meter aan sneeuw naar beneden. En in het ski-resort Beaver Creek in Colorado moest vanwege de sneeuwval de wereldbekerwedstrijd afdaling voor de mannen worden afgelast. Ook is er sprake van lawinegevaar. Het staat in schril contrast met de skiproblemen in Europa in de Alpen waar juist door een gebrek aan sneeuw wereldbekerwedstrijden zijn afgelast. Over het gebrek aan sneeuw in de Alpen morgen meer in Weer In Het Nieuws.
Aan de voorzijde van de koude-inval in de Noord-Amerika werd zachte lucht noordwaarts gestuurd. Zeker in noordoostelijk gelegen gebieden liep het kwik bijzonder hoog op met woensdag temperaturen die tot ver boven de grote meren in Canada boven nul opliepen. In Toronto, dichtbij de grens met de VS werd het woensdag zelfs 15 graden.
[img width=455 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/583ef03713.gif[/img]
Kaart met de geopotentiale hoogte (500 hPa)
De kou-inval en de bijbehorende stromingspatronen zijn ook goed terug te zien hoger in de atmosfeer. De kaart hiernaast laat de zogenaamde geopotentiale hoogte zien. Dat is de hoogte in meters waarop een bepaalde luchtdruk voorkomt, in dit geval 500 hectopascal (500 millibar). Hoe hoger in de atmosfeer de luchtdruk 500 millibar is, hoe hoger de luchtdruk aan de grond, maar ook hoe warmer de luchtkolom. Lagere waarden op de kaart betekent koudere lucht. De uitstulping van koude lucht van Noord-Canada tot in Mexico is goed te zien. Ook valt het uitgestrekte gebied met warme lucht op in het oosten van Amerika en Canada, waar aan de voorzijde van de depressie zachte lucht naar het noorden getransporteerd werd (en nog steeds getransporteerd wordt).
Wat op beide kaarten nog meer opvalt, is de zachte lucht die Europa op dit moment, maar eigenlijk al tijdenlang, bedekt. Alleen het noorden van Scandinavië kent enkele kleine gebieden waar de temperatuur overdag niet boven het vriespunt komt. Dit is uiteraard goed op de temperatuurkaart te zien, maar ook op de kaart met de geopotentiale hoogte valt de warmte op. Ten oosten van de Oeral is het weer een stuk kouder.
Bron: Meteo Consult