Ook februari gaat winteren!
(Zondag 7 februari 2010 20:30 uur)
Van uitstel komt geen afstel! Eind januari stonden alle seinen op groen voor een nieuwe winterperiode die rond afgeloepn woensdag had moeten beginnen. Ook ik was er heilig van overtuigd dat we dit weekend weer op de schaats zouden staan. Het liep anders. Binnen 24 uur was de winter grotendeels van de kaarten verdwenen en leek de kans op een langdurige zachte periode groot. Een teleurstelling was het zeker, maar een reden om de lente aan te kondigen was het voor mij zeker niet. De blijvend zwakke poolwervel (de westelijke hoogtestroming rondom de pool) en de aanhoudend zuidelijke koers van de straalstroom boden nog genoeg kansen voor een winterperiode in de loop van februari. Inmiddels is het zondagavond en vriest het in het noorden van het land weer. De komende nacht verovert Koning Winter geleidelijk het hele land weer en hij is niet van plan om ons land snel weer aan de zachte lucht prijs te geven. Zeker tot en met het volgend weekend vriest het in de nachten licht tot matig en komt het kwik overdag rond het vriespunt uit. In combinatie met de lage watertemperaturen en de aanvoer van droge lucht met lage dauwpunten leidt dit tot een snelle aangroei van het ijs. Ik verwacht dan ook dat de ijsbaan tijdens de tweede helft van de week (donderdag?) weer open kan! Waarschijnlijk gaat ook februari dus een echte wintermaand worden en hoewel diepvrieskou vooralsnog niet te verwachten valt ziet het er wel naar uit dat het koudegetal van deze winter richting de 100 punten gaat stijgen, waardoor de winter van 2009-2010 ook officieel als een koude winter de boeken in zal gaan.
In de loop van woensdag trekt er vanuit het noordoosten vooral in de bovenlucht een flinke portie kou over ons land. Feitelijk gaat het hier om transportkou, maar een meer noordelijke tot noordoostelijke stroming voorkomt dat het ook aan de grond echt koud wordt. De aangevoerde lucht strijkt namelijk over de Noordzee waar deze veel vocht oppikt en er dus uitgestrekte wolkenvelden ontstaan. Deze bewolking belemmert de nachtelijke uitstraling, maar zorgt er ook voor dat de al behoorlijk krachtige februarizon overdag het ijs niet kan aantasten. Overigens zou een situatie met noordelijke winden in het begin van de winter veel hogere temperaturen hebben opgeleverd dan de komende dagen het geval zal zijn. De temperatuur van het zeewater ten noorden van ons land lag begin december nog rond de 10 graden, maar inmiddels is de watertemperatuur ten noorden van de Waddeneilanden tot zo'n 3 graden gedaald
Eerst zon, later wolkenvelden
De komende dagen hebben we in grote lijnen te maken met hogedruk ten noorden en lagedruk ten zuiden van ons land. Dit zorgt ervoor dat de stroming uit het noordoosten zal komen, waardoor de aanvoer van koude lucht gegarandeerd is. Maandag en dinsdag gaat het niet alleen om koude, maar ook om droge lucht, waardoor de zon soms flink de ruimte krijgt en het kwik 's nachts bij brede opklaringen stevig onderuit kan gaan. In de loop van de woensdag komt er vanuit het noorden een lagedrukgebied (een zogenaamde 'koudeput') naar het zuiden afzakken. Het laag trekt over Duitsland naar het zuiden en voegt zich uiteindelijk boven de lagedruk boven Centraal-Europa. Rondom het lagedrukgebied circuleren vooral op hoogte koude luchtmassa's, maar ook veel wolken en enkele sneeuwbuien. Bovendien zorgt het laag ervoor dat de wind vooral op woensdag meer noordelijk wordt, waardoor de lucht deels over de Noordzee komt. De toenemende bewolking zorgt ervoor dat de nachtelijke vorst rond het midden van de week wat wordt getemperd en mogelijk loopt de temperatuur woensdag tot enkele graden boven het vriespunt op. Vanaf vrijdag wordt de stroming weer meer noordoostelijk en neemt de nachtelijke vorst weer toe.
Koude week
In de nacht naar maandag gaat het licht vriezen. In eerste instantie voorkomt het gesloten wolkendek een snelle afkoeling, maar in de loop van de nacht gaat de bewolking vanuit het oosten wat breken. Afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen kunnen we maandagochtend kwikstanden tussen de -3 en -5 graden aflezen. Overdag zien we een afwisseling van wolken en zonnige perioden. Er staat maandag een zwakke tot matige oosten tot noordoostenwind en de maximumtemperatuur komt rond het vriespunt uit. 's Avonds gaat het kwik onder een vrijwel heldere hemel snel onderuit.
Tijdens de nacht naar dinsdag daalt het kwik verder en dinsdagochtend vriest het minimaal zo'n 7 graden, maar op beschutte plaatsen vallen kwikstanden van tegen de -10 niet uit te sluiten. Overdag zorgt een nauwelijks actief front dat vanuit het noorden overtrekt voor wolkenvelden, maar de zon krijgt ook nu en dan de ruimte. Bij een zwakke tot matige noordoostenwind komt de maximumtemperatuur net iets boven het vriespunt uit. In de loop van de middag trekt de bewolking naar het zuidwesten weg en klaart het breed op, waardoor het kwik al snel weer tot onder het vriespunt daalt.
In de nacht naar woensdag zoekt de wind geleidelijk het noorden op. In combinatie met een toename van de bewolking zorgt dit ervoor dat de afkoeling wordt getemperd. De minimumtemperatuur komt uiteindelijk rond de -4 graden uit. Overdag zien we een afwisseling van wolkenvelden en wat zon. Uit de bewolking kan wat lichte sneeuw vallen en direct aan de kust valt een losse sneeuwbui niet uit te sluiten, maar veel zal dit niet om het lijf hebben. De maximumtemperatuur komt iets boven het vriespunt uit en er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen noord en noordoost.
In de loop van de woensdag trekt er vooral op hoogte een portie ijskoude lucht over Nederland. Op zo'n 1400 meter hoogte daalt de temperatuur tot rond de -12 graden. Ook aan de grond wordt koude lucht aangevoerd en dat zorgt ervoor dat het kwik ondanks de overheersende bewolking in de nacht naar donderdag onderuit gaat tot waarden rond de -5 graden. Een zwakke noordelijke wind is ook donderdag verantwoordelijk voor de aanvoer van wolkenvelden, waardoor de ruimte voor de zon zeer beperkt zal zijn. De maximumtemperatuur komt rond het vriespunt uit. In de nacht naar vrijdag gaat het op de meeste plaatsen weer matig vriezen.
Op de onderstaande kaart is te zien hoe de hogedrukverbinding ten noorden van ons land in de loop van het weekend verbroken wordt. De hogedrukkern boven Rusland trekt zich naar het oosten terug en tussen Schotland en IJsland ontstaat een voor het Nederlandse weer bepalende hogedrukkern die geleidelijk richting Groenland opschuift, maar een uitloper richting West-Europa in stand houdt. Tot en met het weekend blijft de stroming noordoostelijk, waardoor de aanvoer van koude lucht gegarandeerd is. Voor de periode na het weekend zijn we afhankelijk van de gedragingen van de hogedrukuitloper. Als deze zich te ver naar het westen terugtrekt ontstaat er een stevige noordelijke stroming met toenemende kans op sneeuwbuien. Als de uitloper zich boven of ten noorden van ons land versterkt blijft de stroming oostelijk en is het waarschijnlijk dat de kou zich wat verscherpt. Kijkend naar het vuile karakter van deze winter tot nog toe lijkt het eerste scenario mij het meest waarschijnlijk, maar voor de schaatsmogelijkheden zou het tweede scenario veel beter zijn.
Groenlandse hogedruk: Gevaar of kansen?
Hoewel hogedruk ten noorden van ons land zorgt voor een terugkeer van de winter is er ook de komende week geen sprake van een zelfstandig Scandinavisch hogedrukgebied. Feitelijk ontstaat er slecht een verbinding tussen een hogdrukkern boven de Britse eilanden en een krachtig hogedrukgebied boven het westen van Rusland. Het lukt deze hele winter al niet om een krachtige zelfstandige hogedrukkern boven Scandinavië te krijgen, waardoor de winter in Nederland gevoelig blijft voor verstoringen en een stabiele vorstperiode maar niet van de grond komt. Na de passage van de koudeput tijdens het midden van de week versterkt de hogedrukverbinding zich boven Scandinavië, maar tijdens het weekend trekt de Russische hogedrukkern zich naar het oosten terug, waardoor de hogedrukverbinding wordt verbroken. Voor ons land wordt begin volgende week een zich versterkende hogedrukkern boven Groenland met een uitloper richting de Britse eilanden en onze omgeving van belang. Deze ontwikkeling biedt zowel gevaar als kansen. Het gevaar zit hem in de mogelijke draaiing van de stroming naar het noorden als het hogedrukgebied zich te ver terugtrekt, waardoor de invloed van de Noordzee groter wordt. Het gevolg is oplopende temperaturen en een toenemende kans op sneeuwbuien. Het kan ook zijn dat er een hogedrukuitloper boven onze omgeving in stand blijft, waardoor er nauwelijks stroming staat en het 's nachts stevig kan gaan vriezen. Bovendien kan er een vanuit het noorden tot noordoosten dan een nieuwe portie koude lucht worden aangevoerd, iets dat mogelijkheden voor een verdere verlenging van de winter biedt. We zullen moeten zien hoe één en ander precies uit gaat pakken. Laten we eerst van minimaal een week winterweer gaan genieten!
(bron ijsvereniging.nl)
Frappant is wel, dat het vanavond om een uur of 9 een graad warmer was dan de temperatuur overdag.
Overdag niet warmer dan +0,7° C, vanavond was het +1,9° C.
Typisch, dat dan weer wel. Verder hier vandaag geen zon, geen wind, geen neerslag.
De hele dag somber en nevelig.
Even over het weerberichtje op de openingspagina, volgens mij staan Tmax en Tmin verkeerd om ingevuld.
Bijvoorbeeld overmorgen -10 als Max, -1 als Min.
Dat is inderdaad het ideale scenario, maar dat zit er nu niet meer in, ten minste niet voor het noordoosten.
Ja dat mag; ik hoop het zelfs, want:
1. het wordt dan (veel) kouder, met name wanneer het helder is.
2. er kunnen mooie banen worden gemaakt over de meren, wat een mooi gezicht is en men kan dan ook niet zo snel verdwalen dan wel afdwalen naar mogelijk onbetrouwbare delen van het ijs.
3. sneeuw maakt de landschappen gewoon prachtig!
Hier kan je wat foto's zien van Gaasterland in de sneeuw:
Winterse foto’s van sneeuw en ijs in Gaasterland
Winterse foto’s van sneeuw en ijs in Gaasterland
Mooie plaatjes hoor!
Ik heb nog niets gezegd van de nieuwe weersverwachting op O-O. Ik vind het gewoon geweldig!!!! Zelfs een Belgisch kaartje erbij.
Maar ik kijk ook nog wel naar de verwachting voor NL.
O-O wordt alleen maar beter en beter!