Ierland werd woensdagavond opgeschrikt door een uiterst zeldzaam fenomeen aan de hemel. Rond 18u raasde een enorme vuurbal over Ierland aan een snelheid van zo'n 160.000 km/u. Heel wat mensen filmden het spektakel en experts denken dat het om een kleine asteroïde ging die ontplofte in de atmosfeer en wellicht als een meteoriet is neergestort. Er zijn nog geen meldingen van schade. Een meteoriet is een stuk(je) van ruimtepuin dat op de Aarde neerstort. Het is losgeraakt van een grotere rots (een meteoroïde) en kan van zeer klein (een millimeter) tot enorm groot (een voetbalveld) worden. Wanneer het gesteente door de beschermende dampkring van de Aarde vliegt, gloeit het door de wrijving en hitte en geeft een enorme lichtflits aan de hemel voor het neerstort. Dat is ook wat er gebeurt bij de zogenaamde vallende sterren. De laatste keer dat er melding was van een meteoriet in Ierland, was 11 jaar geleden. Toen werd hij verkocht aan 500 dollar per gram.
Uiterst zeldzaam
David Moore van de Ierse Astronomische Dienst is in de wolken over het fenomeen. "Dit is geweldig. Zij die de vuurbal konden warnemen, keken naar het binnenland, wat er op wijst dat het gevaarte op het vasteland gecrasht is en niet in de zee." Een collega expert bevestigt: "Dit is inderdaad uiterst zeldzaam. Het is mogelijk dat een deel van dit 'ding' intact is gebleven en op de Aarde is neergekomen. Het was waarschijnlijk een asteroïde, een stuk ruimterots (puin uit de ruimte) dat opgebrand is in de atmosfeer. Het lijkt erop dat de vuurbal van zuid naar noord over Ierland geraasd is. Mogelijk is er een meteoriet neergekomen ergens in de Armagh-streek."
Geen vliegtuigcrash
Er waren heel wat ooggetuigen. Eén iemand dacht dat er een vliegtuig aan het crashen was. Joss Scott reed over de Glenshane Pass toen hij de vuurbal opmerkte. "Het was erg helder en groen met ook een oranje deel. Het ging razendsnel. Toen het over de heuvels in de wolken verdween, zag ik een enorme oranje lichtbundel. Misschien is het daar ergens neergestort."
Bron Hln
Er zijn rare dingen aan de hand in de ruimte. Eerder deze week nam de Hubble telescoop -mogelijk- een falende shield reactor waar van Klingon-achtig ruimteschip, en nu blijkt dat onze dwergplaneet Pluto aan het color shiften is geslagen. Pluto hoort gelig te zijn, maar kleurt langzaam rood. En dat hebben we nog NOOIT eerder gezien. Een dwergplaneet die van kleur verandert, weet je wel hoeveel kleur daar voor nodig is. Wellicht hebben we dan toch te maken met een soort slapende cel. Pluto werd immers pas in 1930 ontdekt en het is sowieso een rare planeet. De planeet beschrijft immers geen gewone baan om de zon, maar is dan weer één van de buitenste planeten, en scheert dan weer dichter langs de zon dan Neptunes (lees: observeert alles en iedereen en komt af en toe langs de zon om de fusiecellen even op te laden). Pluto heeft een ijle atmosfeer van methaan en koolstofmonoxide, ofwel... uitlaatgassen! Verder is er vooral heel weinig bekend over de planeet. De samenstelling, wat er in de kern zit en óf het wel een planeet is. Over vier jaar meer info.
Bron G.S
Prachtig en uniek deze 'vuurbal' ongekend lang ook in beeld. Impressive en voor sommigen mogelijk zelfs beangstigend.
Wat betreft Pluto tja is op zijn minst ook opmerkelijk (topic waardig, zou het gisteren al in planeten zetten maar mocht niet posten), die kleur wijziging te zien op foto's uit 2003/2004 dat ze dat nu pas zien denk ik dan.
Meer info hier.
Is there anybody out there, It's life Jim but not as we know it
Zit hem in de naam denk, Pluto, Putto altijd anders dan anders. | Gewijzigd: 5 februari 2010, 11:47 uur, door PolderPS
Is het opstarten van een nieuwe topic weggelegd voor vaste personen of moet je daar een aanvraag voor doen>Net zoals je in sommige topics geen afbeeldingen kan plaatsen?
Het nieuwsgedeelte kunnen alleen maar nieuwsposters en moderators berichten openen. Dit om te voorkomen dat het een grote chaos wordt op het forum. Afbeeldingen kan je gewoon plaatsen in ieder topic. Als dat bij jou niet het geval is zou je dan even de foutmelding door willen geven?