Overal ter wereld moeten steden en landen zich voorbereiden op een hoger zeeniveau. Nederlanders zijn dat echter al bijna 900 jaar aan het doen. Rotterdam ligt meer dan zes meter onder de zeespiegel en is daarmee het diepste punt van Nederland. De klimaatverandering zal het zeeniveau opnieuw doen stijgen en hevige stormen veroorzaken. Kan Rotterdam ook die nieuwe stormvloed overleven?
Al enkele weken laten we je iedere donderdag kennis maken met een bijzondere plaats op de wereld die het slachtoffer dreigt te worden van de klimaatverandering. Een tentoonstelling op de klimaattop in Kopenhagen zorgde voor de nodige inspiratie. Rotterdam was er een van de honderd plaatsen die volgens de organisatoren een bezoekje waard zijn. En we moeten het toegeven: als er één volk weet hoe je tegen het water moet vechten, dan zijn het wel de Nederlanders.
Vriend en vijand
Liefst 55 procent van Nederland ligt onder de zeespiegel. Het allerlaagste punt ligt met -6,76 meter net ten oosten van het centrum van Rotterdam. Het water is voor Rotterdammers al eeuwen de ene keer een vriend, de andere keer een vijand. Naast de stormen en overstromingen leverde het Rotterdam wel de status van een belangrijke haven op. Sinds de jaren 1350 is er een haven in de stad. Vandaag is het zelfs de grootste haven van Europa geworden.
Zo groot als Eiffeltoren
In de jaren 90 werd de Maeslantkering gebouwd om de stad te beschermen. De twee enorme poorten hebben de grootte van de Eiffeltoren. Het is één van de grootste bewegende structuren ter wereld en moet een stijging van het zeeniveau tot vijf meter kunnen doorstaan. Als het water drie meter stijgt, gaan de poorten zelfs automatisch dicht. Volgens Nederlandse voorspellingen zou dit één keer om de tien jaar gebeuren. Vanaf 2050 zou het wel al één keer om de vijf jaar voorkomen.
Klimaatverandering
Door een zware storm in 1953 was het zeeniveau toen al met 3,85 meter toegenomen. De voorbije 900 jaar trok het water zich echter steeds terug of wisten de Nederlanders met een goed doordacht plan de zee uit hun land te houden. Zullen ze ook de klimaatverandering, die het water weer enkele meters kan doen stijgen, overleven?
Bron Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:06 uur, door Joyce.s