Bomen groeiden nooit sneller in de voorbije 200 jaar. Dat zou volgens een studie in het oosten van Amerika een gevolg van global warming zijn. De groeiseizoenen duren langer en er hangt meer CO2 in de lucht. Zo'n 22 jaar lang onderzochten wetenschappers 55 bossen en ze ontdekten dat de bomen sneller groeien dan ooit in de voorbije 225 jaar, de leeftijd van de oudste boom die ze aantroffen. Volgens Geoffrey Parker, van het Smithsonian Environmental Research Centre in Maryland, zijn de hogere temperaturen en de hogere concentratie van CO2 in de lucht de oorzaak van het versnelde groeiproces.
Snellere groei
Een bos zou jaarlijks twee ton hout per acre produceren. Dat komt overeen met één boom met een diameter van 60 centimeter die ieder jaar op de plaats uit de grond zou schieten. Zowel oude als jonge bomen lijken sneller te groeien. Zowat 90 procent groeide twee tot vier keer sneller dan wat wetenschappers voorspelden. Als de bomen hun hele leven aan dit tempo gegroeid waren, zouden ze nu stukken groter zijn.
CO2
Ze ontdekten tevens dat het CO2-gehalte in de bossen met twaalf procent is toegenomen. Verder steeg de gemiddelde temperatuur met 0,3 graden en het groeiseizoen duurt 7,8 dagen langer. Het hoeft echter zeker geen ramp te zijn dat bomen sneller groeien. In sommige delen van de wereld kan een langer groeiseizoen positief zijn voor de landbouw. De grotere bossen kunnen op hun beurt ook meer CO2 opvangen.
Bron Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:05 uur, door Joyce.s