Na de flop in Kopenhagen lijkt ook de klimaattop in Mexico in november op een mislukking te zullen uitdraaien. Dat geloven althans enkele oude figuren die bij de onderhandelingen betrokken zijn. Daardoor komt ook het schema om de klimaatverandering te bestrijden in gevaar.
"De krachten die de klimaatverandering moeten bestrijden, wandelen in kleine groepjes over het slagveld, net als een verslagen leger", zegt een Britse diplomaat in The Guardian. Het probleem ligt deels bij de Verenigde Naties, die vanaf vandaag de individueel beloften van landen zullen onderzoeken terwijl de deadline eigenlijk de voorbije nacht is afgelopen.
Onmogelijk
Volgens John Prescott, die voor de Raad van Europa verslag uitbrengt van de klimaatverandering, is het niet mogelijk om tegen november een legaal akkoord te ondertekenen. "Ik geloof er niet in." Nochtans is een bindend akkoord in de ogen van de meeste onderhandelaars de enige manier om de klimaatverandering te stoppen.
Nationale akkoorden
Deze uitspraken klinken al helemaal anders dan anderhalve maand geleden. Toen weerklonk nog optimisme en geloofden wereldleiders als Gordon Brown dat de afspraken van Kopenhagen in de zes volgende maanden in een definitief akkoord zouden worden gegoten. Nu lijkt een globale deal geen prioriteit meer. Belangrijker is dat landen op nationaal niveau inspanningen leveren, want alleen zo zal de CO2-uitstoot echt kunnen verminderen. Het blijft uitkijken naar de twee grootste vervuilers. De Verenigde Staten leven in de ban van nieuwe verkiezingen en in China is de onrust groot nadat het land in Kopenhagen de titel van de grootste dwarsligger gekregen heeft.
Geen replay
In sporttermen klonk het voor de klimaattop als volgt: we kunnen ons verlengingen veroorloven maar geen replay. Eind december leek die replay plots een goed resultaat, maar stilaan wordt duidelijk dat Kopenhagen in Mexico niet zomaar 'herspeeld' zal worden.
Bron: Hln | Gewijzigd: 1 februari 2010, 16:56 uur, door MarkNL