In een jaarlijkse studie vreest de wereldwijde verzekeraar en consultant Aon voor nieuwe risico's voor de voedselproductie en watervoorziening in de wereld. In de komende 20 jaar zal de wereldbevolking sneller groeien dan de landbouwproductie. En door de opwarming van de aarde zullen de agrarische gebieden ook nog eens rekening moeten houden met een terugval van de productiviteit.
"De wereld staat tegenover ongeziene voedings- en waterrisico's', zegt Frederik Köncke, topman van Aon Crisis Management Duitsland.
Wereldwijd is cacao het meest bedreigde product. Vijfenzeventig procent van de productie vindt plaats in vier landen, die met leveringsonderbrekingen bedreigd zijn. Prijsstijgingen, knelpunten in de bevoorradingen, zelfs hongersnood en sociale onrust is niet ondenkbaar.
Toch wil Köncke de studie niet geheel negatief interpreteren. "Het gaat om toekomstgerichte beoordelingen die als vroege waarschuwing dienen", luidt het. De financiële crisis is voor de armere landen momenteel een meer bedreigende factor dan de klimaatkwestie. "Er zijn landen die niet genoeg voedingsmiddelen produceren en die er ook niet in slagen die te importeren." Zo wordt ook beargumenteerd dat de forse stijging van de voedselprijzen in 2007 en 2008 al dramatische gevolgen heeft gehad, van hongeropstanden in India tot arbeidersopstanden in Cambodja.
Bron: AD