in hoeverre ga jij daarin mee? of distangeer?? je je van die voorspelling dat het overdag -9 gaat worden??
Ja natuurlijk komt dat niet uit, morgen is het of opgeschoven of uitgemiddeld naar -3 ofzo. Als er op et einde van de esemble iets raars gebeurd moet je dat gewoon nooit geloven, dan zit je in 98% van de gevallen goed
Ze geven voor mijn woonplaats morgen 4,4 cm sneeuw
Eerst zien dan geloven.
Jan,
denk je dat dit tot de mogelijkheden behoort?
Is het daar koud genoeg voor?
Kan goed hoor temperaturen gaan naarmate de avond komt ook weer onder het vriespunt
Raar dat EC ook beste kou berekend en GFS ook al 4 runs
En het blijft maar doorsneeuwen met een temperatuur rond 0,5/1 in de plus.
Groeten uit Warffum!
Zuidwest had gewoon niet moeten bestaan in nederland.
tja kwa extreem weer kan je al sinds de noordzee naast west nederland ligt beter in het NO/O/ZO wonen. Kwa onweer is het noorden en NO dan weer dikke prut.
Maar meestal, hoe meer landklimaat hoe meer extremen. Groot Br, is helemaal ellende, meestal is het daar super suf weer, tenminste in mijn beleving dan.
Alhoewel jullie in het westen dan toch best veel onweer hebben meen ik ergens ooit op een cummulatieve kaart te hebben gezien.
Ook ik snap er niets meer van, voor de tweede keer is er hier sneeuw voorspeld en het valt in het noorden. Alleen maar kou hebben we hier ook niets aan dus laat de lente maar komen.
PP, KNMI, Meteoconsult hebben het hele (zuid)oosten blij gemaakt met een dooie mus.
Onzekerheden waren er, 'maar grote kans op sneeuw in het oosten, 2 tot 5, plaatselijk 7 centimeter'. Zeg dan gewoon dat het voor 't oosten ook onduidelijk is?:S
En dat is dan ook nog eens de Tmax. De Tmin gaat nog wel een stuk lager
Heb al heel wat wat deze ensembledinges langs zien komen deze winter, maar ik vind de 50%-spreiding heel erg klein vergeleken met eerdere berekeningen! En als zelfs het KNMI zo zeker is van koude...
Heb al heel wat wat deze ensembledinges langs zien komen deze winter, maar ik vind de 50%-spreiding heel erg klein vergeleken met eerdere berekeningen! En als zelfs het KNMI zo zeker is van koude...
Het enige vage is dat, KNMI ook gebruik maakt van ECMWF, en dan begrijp ik niet dat ie zo onwijs kan afwijken van andere weersites die ook het ECMWF gebruiken.
En tegelijk heb ik een pesthekel aan kou.
Beetje dubbel allemaal, ik weet het. Maar zo voelt het nu eenmaal.
Ik word er in mijn werk ook ernstig door gehinderd; ik kan momenteel geen kant op.
Ondertussen snak ik echt naar het voorjaar. Een graad of 16 á 18 en ik ben dik tevreden.
Kop op, ik werk al 4 maanden niet, november veel te nat en daarna de sneeuw en ijs, dat moet anders volgende winter. En ik heb liever echte kou, sneeuw, dan veel regen en wind, daar word je hier op de open vlakte echt gek van. Daarbij is het hier Friesland, dus als er zulke pluimen zijn als nu............. Laat het dan nog maar even regenen, ruimt mooi op in deze hoek, ik zit tussen 4 van de 11 steden.
Ook ik snap er niets meer van, voor de tweede keer is er hier sneeuw voorspeld en het valt in het noorden. Alleen maar kou hebben we hier ook niets aan dus laat de lente maar komen.
Nou hier in Noorden regent het nu , na sneeuw
Hieronder de 10-daagse ensembles van het KNMI voor De Bilt. Die laten weinig ruimte voor misverstanden. Uiterlijk volgende week vrijdag begint de nieuwe ijstijd in de lage landen. Evengoed worden woensdag en donderdag ook al ijsdagen. GFS zit meer aan die kant van het spectrum. Het is gewoon weer ruitensproeiervloeistof inslaan. Schaatsen slijpen en wat dies meer zij.
Compleet eens
Hierboven de berekende drukverdeling voor denacht van maandag op dinsdag. Dat is 24 uur voor de laatste grote klap sneeuw tegen de Alpen. Voor deze datum zijn beide modellen het nog compleet eens. Zoek de 7 verschillen. Je vindt ze niet. Dat is op zich al best bijzonder: 4 dagen vooruit zo'n grote overeenstemming. Dat biedt hoop dat de erna komende kaarten ook iets van realisme hebben.
Grotendeels eens
Op de kaarten 24 uur zijn de modellen het ook nog grotendeels eens. De verdeling van de koudere luchtkolom - blauw = koudere kolom tot 5km - ten noordwesten en ten zuidoosten van de Alpen is iets anders. Aan de rand van die blauwe pluk valt de meeste neerslag. Het is dus nog iets onzeker hoe die laatste klap tegen de Alpen eruit gaat zien. Dat gaan we volgen. Verder is een opmerkelijk verschil dat ECMWF het Scandihoog laat vol lopen met een flink gele en zelfs oranje dikke (=warme) luchtkolom. Hoe gek het ook klinkt: hoe warmer en dikker die luchtkolom is hoe stabieler het hogedrukgebied en hoe kouder aan de grond. Stel het je zo voor: hogedruk aan de grond kan komen door een dunne zware koude laag aan de oppervlakte die relatief makkelijk weer op te ruimen is of door een solide warme torenhoge kolom die tegen een stootje kan. Het heldere weer en het sneeuwdek zorgen `s winters dan vanzelf voor de rappe afkoeling aan het aardoppervlak.
Wel/geen ijsdag
4 februari is de dag dat de glijbaan definitief voorbij is en dat de kou gaat oprukken. ECMWF tekent nog een T (=L) boven Noord-Duitsland wat de wind in Nederland nog even in de noordwesthoek houdt. Geen ijsdag dus. GFS daarentegen heeft een mooie gecentreerde depressie aan de westkant van de Zwarte Zee. Wind dik in de oosthoek en al een hele mooie ijsdag bij ons. ECMWF gaat verder met het dikker maken van de luchtkolom van het scandhoog. In beide modellen vormen het Groenlandhoog en het Azorenhoog een zwakke oceaanblokkade. Zwak is genoeg want echt stevige depressiesliggen niet op de loer.
Opmerkelijke verschillen
Op 5 februari is de Noord-Duitse T (=L) op de ECMWF-kaart iets naar het zuidoosten opgeschoven en bijna opgelost in het Scandihoog. Dat is de eerste dikke ijsdag die correspondeert met de KNMI-grafieken hierboven. ECMWF laat het dikke scandihoog een brug slaan naar het Groenlandhoog. Bij Griekenland heeft alleeen GFS nog iets wat op een echt lagedrukgebied lijkt. Dat zijn al opmerkelijke verschillen.
Groot verschil
Op 6 februari zul je als leek nauwelijks meer overeenkomsten tussen beide kaarten zien. Wat kan ik er nog van maken? Als je de kleuren even weglaat en je kijkt puur naar de isobaren dan zie je dat beide modellen gewoon op een megascandihoog uitkomen: alles boven 1013hPa is hogedruk. Alles binnen de 1020hPa-lijn kun je als samenhangend hogedrukgebied beschouwen. Eigenlijk hebben we dus een hogedrukgebied dat vanaf de noordpool via Ijsland en met een uitstulping naar Groenland doorloopt tot aan de Canarische eilanden en dan weer via de Oekraïne terug naar Rusland. Beide modellen hebben de wind in Nederland in de oosthoek (rondom een H met de wijzers van de klok). Aanhoudene vorst dus. Het grote verschil tussen beide modellen zijn de verschillend berekende diktes van de luchtkolommen. Het ECMWF-scandihoog is supersolide. Het GFS-hoog lijkt bij Bretagne een afsplitsing te krijgen van een nieuw superhoog.
Beide oplossingen prima!
Kijken we op 8 februari - de laatste dag waarvoor de ECMWF-kaart beschikbaar is - dan zien we die afsplitsing inderdaad gebeuren. Het GFS geeft ons dan een hoog met de kern tussen het Kanaal en de Oostzee. Daarboven een naar Scandinavië doorbrekende depressie. ECMWF heeft juist een beresterk scandi-groenlandhoog en nu een mooie depressie boven Griekenland. Beide oplossingen zijn prima voor de winter bij ons. De GFS-oplosssing heeft het risico dat het nieuwe hoog toch wat zuidelijker komt te liggen en dan is het in Nederland gedaan met de vorst. Evengoed sluit dit nieuwe hoog weer samen met het Russische hoog en dan zitten beide modellen weer op hetzelfde spoor. Beide modellen laten weinigruimte voor nieuwe sneeuwval in de Alpen. Wel zal er nevel zijn en wolkenvelden omdat de Alpen niet bij de kern maar aande rand van het hoog zitten.
Koudste nacht?
Dat het weinig uitmaakt of het ECMWF geklijk krijgt of het GFS voor de winter bij ons illustreert bovenstaande kaart. Weer 24 uur later. De temperaturen voor middernacht (minima zeker nog lager). Op dit moment de koudste nacht door GFS berekend. Daarna lichte verzachting (wel aanhoudende vorst), maar die oplossing is zoals gezegd eerder een bovengrens van de verwachting. Met de vorige weerberichten als ondergrens. Afsluitend: wat doet de Arctische Oscillatie? See 4 yourself!
Sneeuwverwachting