De storm van 25 januari 1990 was een van de ergste in zeker honderd jaar en de zwaarste van de laatste decennia. De avond tevoren had het KNMI al gewaarschuwd voor windkracht 10, maar de dramatische weerberichten konden een ramp niet voorkomen. Zeventien mensen verloren het leven. De gevolgen waren zo groot omdat de wind juist tijdens de avondspits zijn piek bereikte. De luchthaven Schiphol was tijdelijk onbereikbaar. Het weg- en treinverkeer werd volledig ontwricht door omgewaaide bomen, vernielde bovenleidingen en defecte spoorwegovergangen. Duizenden reizigers strandden in de grote steden en moesten daar noodgedwongen de nacht doorbrengen.
In de loop van de rampdag werden de waarschuwingen opgevoerd tot windkracht 11 en uiteindelijk zelfs orkaankracht 12. Uit onderzoek bleek dat het gros van het publiek zich niets kon voorstellen bij deze krachtige taal, die in ons land zeer ongebruikelijk is. De storm heeft geleid tot meer voorlichting over begrippen in het weerbericht door het KNMI met de start van deze teletekstpagina en de invoering van speciale waarschuwingen voor extreme weerssituaties.
Bovendien wordt het windpatroon dat zich bij deze storm voordeed toegepast voor het inschatten van de maximale windstoten bij nieuwe stormen. De metingen die bij deze storm zijn gedaan op de meetmast in Cabauw bij Lopik zijn van grote betekenis geweest voor berekeningen vanwindstoten. Met name de luchtvaart heeft daar profijt van. Opmerkelijk bij deze storm was vooral de windkracht landinwaarts. In de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht werd een uurgemiddelde van windkracht 10 bereikt, een zeldzaamheid boven land.
De provincie Utrecht beleeft slechts eens in de zeventig jaar een dergelijke windkracht, wat niet wil zeggen dat een nieuwe storm van dit kaliber niet ook veel eerder kan terugkeren. IJmuiden registreerde gedurende minstens een uur windkracht 11, een zeer zware storm met gemiddelde windsnelheden tussen 103 en 117 kilometer per uur. Ronduit uniek waren de windstoten van 150 kilometer per uur op verschillende plaatsen tot maximaal 161 kilometer per uur op een van de windmeters van Schiphol. Dergelijke windstoten horen tot de hoogst mogelijke in ons land; de zwaarste windstoot in honderd jaar die tijdens een storm is gemeten staat op naam van Hoek van Holland waar de meter op 6 november 1921 tot 162 kilometer per uur uitschoot. Op 28 december 2001 werd die windsnelheid in IJmuiden bijna weer bereikt, toen hier 158 kilometer per uur werd gemeten.
Bron KNMI
Al het glas er uit enop de oprijlaan terug te vinden de hele dag er na glas lopen zoeken op
het pad.
Er zat grote scheur in de achter muur van onze zeer grote Veenkoloniale boederij (schuin van links naar rechts)
en aan de west kant zat nog maar een derde van de dakpannen op het dak
Paar Veenkoloniale boederijen terug aan de laan hier , was een boerderij totaal van zijn stiepen afgetild en er naast gezet
Paarden de halsters maar aan gedaan als het dak er af zou waaien we de stal deuren
open konden gooien en de paarden gewoon maar konden vrij laten .Met het idee die vinden we later ergens wel terug.
Tjee minee nee zoiets alsjeblieft nooittttt weer
Ik moet het meegemaakt hebben maar ik weet er niks meer vanaf :S Oke ik was toen 2 maar toch
[/quote
Kan kloppen, mensen kunnen pas van af hun vierde jaar zich iets herrinneren, volgend de 'geleerde heren'.
Voor mij hoeft dat niet meer, je kunt er alleen maar blij mee zijn als je nog weinig ervaring hebt.
jaja heerlijke tijd was dat en volgens mij ben ik bij deze storm zelf ook nog gewond geraakt, k vloog t ziekenhuis in en was 3 dagen bewusteloos en geheugen kwijt.
k heb toch wel n partij zin in de volgende storm en dan lekker naar het strand