Ik weet niet eens wat dauwpunt precies betekent en omdat ik niet weet hoe ik de sensor van mijn net aangeschafte thermometer moet bevestigen, krijg ik een uitkomst die consequent 2 graden extremer is dan die van het KNMI hier een paar kilometer vandaan. ( vannacht -14.2, op zo'n 50 cm hoogte, op een plastic tuinstoel, met nog een beetje sneeuw )
En als ik naar de bewegende weerkaartjes kijk, die met isobaren en kleuren en cijfers dan probeer ik de logica te ontdekken maar dat lukt me nooit. Koude versus warme kucht, hoge versus lage druk, hoge en lage luchtvochtigheid.... Ik bedoel, het is verdorie alsof je een centimeter van het zeeoppervlak bekijkt en voorspellingen doet over de rimpeling van het water. Tovenarij!
Hulde voor de tovenaars dus. En wie weet ga ik langzaam meer begrijpen. Nu is mijn interesse vooral praktisch van aard. Want al ben ik een groot liefhebber van de winter ( en onweer) nu ik die in een caravan moet doorbrengen, weet ik het graag van tevoren als het streng gaat vriezen. Tot nu toe gelukt, en niet dankzij de jongens in de Bilt.
En waarom ik met uiteindelijk heb aangemeld was eigenlijk om te laten zien dat we vorige winter een situatie hadden met nog grotere landelijke temperatuursverschillen. Bijna 20 graden verschil, alsof we een berg waren. Zo'n mooi plaatje ook.
Een foetus? Welnee joh, je bent net als ik een leek, iemand met een bovenmatige interesse voor het weer en ook wel wat achtergrondkennis, maar je bent geen professional. Gelukkig zijn daar de experts voor! Wij kunnen gewoon leuk leuteren over het weer en wat opsteken van de pro's.
Wat betreft een dauwpunt, moet je een paar dingen in gedachten houden:
Koude lucht kan minder waterdamp bevatten dan warme lucht.
Als met waterdamp verzadigde lucht afkoelt, moet het z'n overtollige water kwijt. (kleine waterdruppeltjes --> wolken/mist)
Het dauwpunt is in feite de temperatuur waarop de lucht zoals je hem buiten ervaart, een verzadigde waterdruk bereikt. Wat wil dit nu zeggen:
'S nachts als het afkoelt daalt de temperatuur van bijvoorbeeld +2 naar -5. Als in dit proces bij -3 graden de lucht verzadigd is, is dat het dauwpunt en begint er vanaf die temperatuur zich bijvoorbeeld boven de weilanden mist te vormen.
In de hogere luchtlagen is het dauwpunt bij onze winterse omstandigheden een indicatie van wat voor neerslag er kan gaan vallen. Bij een dauwpunt boven nul zal dit regen zijn. Bij een dauwpunt van bijvoorbeeld -3 kan de neerslag eigenlijk alleen in de vorm van sneeuw vallen.
Andermaal geldt: ik ben een leek, dus het zou goed kunnen dat ik ergens een fout maak in m'n gedachtengang, dan word ik graag gecorrigeerd! | Gewijzigd: 27 januari 2010, 13:48 uur, door Hans-F
Alstu!
http://hirespdf.spitsnieuws.nl/2010-01-27/SPI20100127.pdf
Edit Jan er staat ook een topic open: http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=16080
Dus ga ik er vanuit momenteel nog niets actueel of we krijgen een schampschot alle dagen zal er misschien wat sneeuw gaan vallen maar het meenste gevaar zit hem in ijzel en opvriezing. en niet door overtallig sneeuwval.
--0,7gr natte flotters sneeuw.
Hieronder voorspelling Zaterdag as. Lijkt mij wel aardig goed te gaan voor de 11-steden.
Tuurlijk, en in dat grauwe stuk aan de kust woon ik dus. Grrr.
Nieuw Computermodel berekent sneeuw tot in detail!!
Hieronder voorspelling Zaterdag as. Lijkt mij wel aardig goed te gaan voor de 11-steden.
Kijk, dat is mooi, precies langs de 11 steden geen sneeuw! Zulke voorspellingen zijn top!
ps. toch al wel 3 graden langs de kust.. die 5 gradeb gaan we nog wel halen in amsterdam vandaag.