Interessante kaart van jou PolderPs, ziet er goed uit voor eventuele komende winters!
Koudere lucht stroomt verder vanuit het noordoosten over ons land uit. De temperatuur is boven de gebieden waar sneeuw ligt ver onderuit gegaan, door de zeer sterke uitstraling van de afgelopen nacht ontstond een sterke grondinversie. Dit was zichtbaar aan de windstilte bij de thermometerhut en het snelle draaien van de windmolens op 30 meter hoogte. De inversielaag of grenslaaghoogte kan daarmee vastgesteld worden op maximaal 10 tot 15 meter hoog. In de loop van de ochtend kan de inversielaag opbreken waardoor de gevoelstemperatuur daalt terwijl de werkelijke temperatuur stijgt. De zon helpt om het dragelijk te maken. Neerslag of bewolking wordt niet verwacht.
Hogedrukgordel trekt naar zuiden
Woensdag trekt de as van de hoge druk - die van Rusland via onze omgeving naar het westen loopt - verder naar het zuiden. Tegelijkertijd dringt een front vanuit het noordwesten op naar eveneens het zuiden. Dit komt door hogedrukuitbreiding van de hogedrukkern - die dan westelijk van ons land ligt - naar het noorden; tegelijkertijd neemt de depressie-activiteit boven Scandinavië toe. De noordelijke stroming tussen beide druksystemen voert dan getransfomeerde arctische lucht naar ons toe. De onderste luchtlagen zijn dan dermate opgewarmd, dat de bijbehorende neerslagzone van de voorste begrenzing van die maritiem arctische lucht, regen en natte sneeuw in het noordwesten geeft. Verder landinwaarts wordt het voorafgegaan door natte sneeuw en aanvankelijk droge sneeuw. Donderdag is de vorstlucht dan al bijna verdreven uit het hele land, wel kunnen natte plekken weer opvriezen in de nanacht: daar waar het veven opheldert. De bovenlucht is namelijk flink koud, mede hierdoor zullen bij de noordelijke tot noordwestelijke wind winterse buien gaan vallen, zeker naarmate we dichter bij volgend weekeinde komen is dat in toenemende mate het geval.
Langetermijnverwachting
Zeer koude lucht wordt in het weekeinde over ons land aangevoerd vanuit Scandinavië. Nog steeds bepalen een hogedrukgebied boven de oceaan met een uitloper richting Groenland en een diepe aciteve depressie boven Scandinavië het weer. OP 500 hPa is de temperatuur dan inmiddels tot -40 graden gedaald en op 1500 meter schommelt het tussen de -5 en -10. De lucht wordt uiteraard zeer onstabiel boven het warme Noordzeewater dus de perioden met winterse neerslag zullen doorgaan. Waar precies wat valt is lastig aan te geven. Wel suggereren de modellen dat er vrijdag een actieve randstoring via Zuid-Engeland naar Frankrijk trekt met flink wat wind en sneeuw in de hogere gebieden in Zuid-Engeland en Frankrijk.
Zaterdag is er kans op een tweede randstoring met dezelfde uitwerking. Het kunnen echter ook slechts vores van lage druk zijn die passeren. In het eerste geval kunnen in zadelgebieden terecht komen waardoor de wind wegvalt en de temperatuur onderuit kan schieten. In het tweede geval zullen er scherpe winddraaiingen zijn en periodes met winterse neerslag.
Op 1 februari - een beladen datum - lijkt een depressie vanaf IJsland zich razendsnel naar ons land te verplaatsen waarbij weer een noord-zuidverdeling zich kan voordoen tijdens het overtrekken van de depressie, de storing kan echter ook samensmelten met een depressie die dan boven Denemarken verwacht wordt. In beide gevallen kan er een krachtig windveld zijn.
Achter de Deense depressie, die zuidoostwaarts trekt, komt er in ieder geval koudeluchtuitstroom over ons land.
Voor daarna (3-4 februari) geven beide modellen (ECMWF en GFS) een krachtige hogedrukopbouw boven Scandinavië te zien. Daarmee zou een nieuwe (langere) vorstperiode in het verschiet koment te liggen. De kans hierop is wat meer dan 50%.
@ vwk
momenteel een -2. 4 graden, luchtdruk van 1039,1 hpa
Nee lijkt mij ook niet, zullen wel weer de eeuwige regen krijgen...........
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen