En idd, 5 cm is ook best een mooi laagje. De meeste mensen zouden zeggen dat het niet genoeg is, maar toen er hier begin januari weer sneeuw was gevallen lag er ook niet meer, en het was toch een mooi laagje om alles wit te maken en in stralingsnachten voor wat extra kou te zorgen. Het is alleen niet maatschappijontwrichtend(tenzij alles tijdens de spits valt)
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
hier nog even een berichtje uit Breda, het heeft hier langdurig gesneeuwt en alleen op de ruitenwissers ligt nog wat.
ik noem het dan ook maar gezellige winterdag met leuke neerslag, helaas bleef het niet liggen maar dat mag mijn pret niet drukken. deze winter is er weer eens 1 die in mijn geheugen blijft hangen.
+0.5 gr en droog.
ik kijk met veel plezier naar de komende week zoals elke week(dit jaar) met winterse voorspellingen.
dan verhuis ik hoor nederland heeft al 3 storingen gehad met sneeuw, terwijl het hier regen was
Naja plaagstootjes dan
Dit is idd alleen maar een uitloper van ''de beer''
Over een week is ie weer weg Maar, beter zulk winterweer als regen enzo toch??? | Gewijzigd: 24 januari 2010, 21:09 uur, door jewaitit
Naja plaagstootjes dan
Grr!!!! Gromde de beer en hij stak z'n grote klauwen uit. Een schaduw vormde zich dwars over Nederland! En toen opeens... Hadden we het allemaal BERE KOUD
Bovenstaande aanhef is in twee opzichten van toepassing, in de zin van opnieuw en in de zin van hernieuwd.
Want de landelijke verschillen zijn actueel nog steeds groot, groter dan ik gisteren had ingeschat. Want op dit moment is de temperatuur nog steeds boven nul in delen van Zuid Holland, Zeeland, delen van Noord-Brabant, en Limburg. De vochtige lucht is hardnekkig, en valt moeilijk te verdringen, temeer omdat er zeer weinig wind staat uit het koudere (noord)oosten.
In ieder geval heeft dit weekend in het noordoosten de winter gehandhaafd, en dit geldt min of meer ook voor de gehele komende week. Opnieuw een winterse week dus. In het zuiden en zuidwesten is de winter nu al ruim eem week volledig weg in essentie. In die zin komt de winter de komende periode in dit gebied terug.
Te verwachten weersontwikkelingen
Op de korte termijn is in eerste instantie, tot halverwege morgen, het hardnekkige hoogtelaag nog van belang. Zorgt voor kans op enige motregen of lichte sneeuw, vooral in het zuidwesten en oosten van het land. Vanaf morgenmiddag wordt dan hogedruk ten noordoosten voor het gehele land van belang. Met een overal naar noordoost draaiende aanvoer, wordt drogere en koudere lucht aangevoerd.
Dinsdag geen verandering
Op de middellange termijn zien we wel veranderingen, en merken we hoe zwaar koude lucht is. Want de stevige kern van hogedruk aan de bodem ten noordoosten, ook nog eens ondersteunt door een westelijke hoogterug, in de vorm van hoge 500 Hpa waarden. Deze beide systemen worden door een lagedrukgebied, waarachter zeer koude arctische lucht in beweging komt, binnen 24 uur weggedrukt. Waarbij de zwaarte van de kou dan blijkt in de beweging van lagedruk, die op donderdag/vrijdag al boven het zuiden van Scandinavie ligt. De aan dit systeem verbonden arctische luchtsoorten zijn die tegen die tijd ook ver zuidwaarts uitgestroomd, tot over ons gebied.
De uitstroom van zeer koude lucht, wordt mogelijk gemaakt door een westelijke hoogterug, die met noordelijke uitpunting, zich vanaf woensdag voor enige dagen op het midden van de oceaan gaat ophouden.
Een en ander leidt er toe de eerder door de Uitvoer voorziene verzachting vanaf midden volgende week, eigenlijk geruisloos gaat verlopen. En dat geruisloze blijkt uit de temperaturen op 1500 meter boven ons gebied.
De lopen op woensdag, door de noordwestelijke hoogtestroming, eerst flink op, daarna dalen ze nog dezelfde dag/begin donderdag (opnieuw) naar waarden tussen -5/-10 C.
Voor de lange termijn, begin februari,m lijkt de hoofdvraag te worden of de westelijke hoogterug zal verworden tot een "logge" zuidelijk gelegen Azrenhoog, samen met opspelende lagedruk boven de noordelijke oceaan.
Of gaat het westelijke systeem een (via noordoost gerichte uitpunting) verbinding aan met noordoostelijke hogedruk.
En gaan we dan naar -opnieuw- een winterse week....
Te verwachten weerbeeld
Komende nacht: regionaal nog wat neerslag, NO wind 1-3 Bft,
en Tmin -7/+1 C.
Maandag: in de ochtend nog wat laatste neerslagkansen in het zuiden, daarna toenemende opklaringen vanuit het noorden. NO wind 2-4 Bft en
Tmax -4/+2 C.
Dinsdag/woensdag: meest droge dagen met flinke zonnige perioden, dinsdag noordoostelijke wind en op woensdag westelijke wind, Tmin -12/-5 C, woensdag mogelijk nog iets lager. Tmax meest lichte vorst.
Later op woensdag wel toenemend bewolkt vanuit het NW.
Donderdag-volgend weekend: sterk wisselvallig weer, met frequent sneeuwbuien, eerst NW later meer N wind, kracht 4-7 Bft, en Tmin lichte tot matige vorst en Tmax rond het vriespunt in "continentaal" Nederland en tot 2-4 C direct aan de kust.
Trend begin februari: toenemende stabilisering en aanhoudend -zeer- koud winterweer.
Mvg, Ronald.
(Zondag 24 januari 2010 21:00 uur)
De afgelopen twee dagen heb ik met een flinke groep leerlingen en collega's van de school waar ik werk in Brussel vertoefd. In de prachtige hoofdstad van België was het grijs en nu en dan wat druilerig weer. Van de winter was geen spoor te bekennen. Vanmorgen kregen enkele leerlingen echter van het thuisfront te horen dat er in de omgeving van Castricum een paar centimeter sneeuw was gevallen en op de terugweg was de sneeuwgrens vanuit de bus prima te volgen. Pas voorbij Breda werd het landschap echt wittig en ten noorden van Utrecht lag duidelijk een flinke laag sneeuw. De winter is dus eerder teruggekeerd dan ik afgelopen woensdag had gedacht! Van echt doorzettende vrieskou is helaas geen sprake. Het hogedrukgebied dat de kou naar onze omgeving transporteert zakt al vrij snel naar het zuiden weg, waardoor de wind woensdag alweer westelijk wordt. Het gevolg van deze ontwikkeling is het binnenstromen van vrij zachte en vochtige zeelucht. De vrieskou wordt dus snel weer verdreven. Toch betekent dit niet het einde van het winterse weer. Vanaf donderdag krijgen we namelijk met een straffe noordwestelijke stroming te maken, waardoor vooral op hoogte koude lucht over de Noordzee richting Nederland stroomt. Dit heeft tot gevolg dat er talrijke sneeuwbuien gaan ontstaan en dat de temperatuur aan de lage kant blijft. Na twee droge en rustige winterdagen aan het begin van de week krijgen we in de tweede helft van de week opnieuw met guur en vuil winterweer te maken. De winter van 2010 slaagt er al met al nog steeds niet in om een degelijke stabiele vorstperiode van de grond te krijgen, maar groeit wel uit tot een sneeuwwinter van formaat. Wellicht is het dinsdag of woensdag hier en daar alweer mogelijk om te schaatsen (mist de sneeuwval het ijs niet verpest heeft). Ik ken de toestand waarin de Assendelftse ijsbaan zich momenteel bevindt niet, maar als het ijs de komende nachten voldoende aangroeit en de neerslag de ijsvloer niet verpest kan de ijsbaan best weer eens enkele dagen open blijven.
De onderstaande kaart laat zien hoe de as van het hogedrukgebied in de nacht van dinsdag op woensdag over Nederland naar het zuiden trekt. Ten zuiden van de hogedrukas is de stroming oostelijk en ten noorden van de hogedrukas is de stroming westelijk. Pal onder de kern van het hoog staat nauwelijks stroming, waardoor het kwik onder een heldere hemel flink onderuit kan gaan. Doordat er een bepalende hogedrukkern ten westen van Nederland ontstaat wordt de stroming vanaf donderdag noordwestelijk
Van droge vrieskou naar sneeuwbuien
Maandag en dinsdag voert een (noord)oostelijke stroming koude vrieslucht naar Nederland. De maandag verloop nog grotendeels bewolkt met mogelijk nog wat motsneeuw, maar dinsdagavond en in de nacht naar woensdag klaart het vanuit het noordoosten breeduit op waarna er een heerlijke zonnige dinsdag volgt. In de nacht naar woensdag arriveert de as van het hogedrukgebied boven ons land, waardoor het onder een heldere hemel stevig gaat vriezen. Woensdag krijgen we dan met een een aantrekkende zuidwestelijke wind te maken, waardoor de kou naar het oosten wordt verdreven. In de tweede helft van de week wordt een hogedrukkern boven de Atlantische oceaan ten westen van Ierland met een uitloper naar Groenland bepalend voor ons weer. Tussen dit hogedrukgebied en lagedrukgebieden gevuld met ijskoude lucht die over Scandinavië naar het zuiden afzakken ontstaat een diepe noordelijke stroming die vooral op hoogte koude lucht naar onze omgeving voert. Het gevolg is een verkilling van de bovenlucht die in combinatie met het vrij warme water van de Noordzee tot het ontstaan van talrijke sneeuwbuien zal leiden.
Woensdag volop zon
Tijdens de nacht naar maandag blijft het bewolkt, waardoor het slechts licht gaat vriezen (-3 a -4 graden). Ook maandag overheerst de bewolking en hier en daar kan nog wat lichte sneeuw vallen. Bij een zwakke tot matige noordoostenwind blijft het de hele dag licht vriezen. In de loop van de dag stroomt er vanuit het noordoosten drogere lucht het land binnen en klaart het vanuit datzelfde noordoosten steeds breder op, waardoor het kwik in de avond snel onderuit gaat.
In de nacht naar dinsdag vriest het onder een heldere hemel matig. De minimumtemperatuur komt tussen de -6 en de -8 graden uit. Overdag is er volop ruimte voor de zon, waardoor het bij een zwakke wind uit het oosten tot noordoosten en een maximumtemperatuur van zo'n -2 graden heerlijk winterweer is. Als u over een barometer of digitaal weerstation beschikt zult u de luchtdruk in de loop van de dinsdag boven de 1040 hpa uit zien komen doordat de hogedrukkern vanuit het noorden nadert. Dinsdagavond valt de wind helemaal weg en begint het kwik aan een snelle daling.
Het grootste deel van de nacht naar woensdag verloopt helder en windstil, waardoor het opnieuw matig gaat vriezen. Op de meeste plaatsen daalt het kwik tot rond de -8 graden, maar hier en daar zal de grens van de strenge vorst wel gehaald worden. Woensdag steekt er geleidelijk een zuidwestelijke bries op en stroomt er vochtige zeelucht over het land. De vorst zal aan het begin van de middag al uit grote delen van Noord-Holland verdreven zijn en de maximumtemperatuur komt aan het begin van de avond rond de 3 graden uit. De sluierbewolking die vanuit het noordwesten toeneemt verraad dat er een storing naar ons onderweg is, maar vooral in de ochtenduren is er nog veel ruimte voor de zon. In de loop van de middag wordt de bewolking dan steeds dikker en tegen of in de avond gaat de eerste neerslag vallen. Waarschijnlijk valt de neerslag in eerste instantie als droge sneeuw, maar gaat deze over in natte sneeuw of mogelijk zelfs wat regen. De zuidwestenwind trekt in de middag aan tot vrij krachtig (windkracht 5).
In de nacht naar donderdag draait de (vrij) krachtige wind aan de achterzijde van de storing naar het noordwesten. Het klaart vanuit het noordwesten op, maar tegelijkertijd trekken er ook enkele buien het land op waar regen of natte sneeuw (korrelhagel) uit valt. De straffe noordwester voorkomt dat het tot vorst komt. Overdag neemt de kou in de bovenlucht vanuit het noordwesten toe, waardoor er uit de buien steeds vaker enkel sneeuw valt die naarmate de dag vordert ook steeds beter blijft liggen. De hoeveelheid sneeuw hangt samen met de de koers van de buien. Op de ene plaats kan dankzij een buienstraat een paar centimeter sneeuw vallen, terwijl het op andere plaatsen zo goed als droog blijft. De maximumtemperatuur komt donderdag rond de 4 graden uit, maar tijdens buien daalt het kwik tot rond het vriespunt. De vrij krachtige noordwestenwind zorgt ervoor dat het buiten guur is.
De weermodellen laten de noordelijke uitloper van het Atlantische hogedrukgebied in de loop van het weekend afbrokkelen en de hogedrukkern wat naar het zuiden wegzakken. Dit zorgt ervoor dat de noordelijke tak van de straalstroom over de noordpunt van het hoog heen kan gaan lopen, waardoor oceaandepressies richting Scandinavië kunnen trekken. Op termijn leidt dit proces ook boven West-Europa tot verzachting onder invloed van een westelijke stroming.
Noordelijke stroming
Ten opzichte van woensdag is de eensgezindheid in weermodellenland een stuk groter geworden, waardoor het makkelijker is om een duidelijke verwachting voor de lange termijn op te stellen. Vrijwel alle modelberekeningen houden de noordelijke stroming minimaal tot en met zondag in stand. In het weerbeeld komt dan ook in grote lijnen geen verandering. De kans op sneeuwbuien blijft zeker tot en met zaterdag groot. Overdag dooit het licht en 's nachts vriest het enkele graden. De nachtvorst neemt geleidelijk weer toe omdat de wind er vanaf vrijdag zeker in de nachten grotendeels uit gaat doordat de drukverschillen boven onze omgeving een stuk kleiner worden. Op dit moment ziet het er naar uit dat de atmosfeer in de loop van het weekend wat stabiliseert, waardoor de buienkans afneemt. De meeste modellen laten de noordelijke uitloper van het hogedrukgebied op de oceaan afbrokkelen, waardoor depressies over de noordelijke oceaan richting Scandinavië kunnen gaan koersen. In dat geval wordt de stroming begin volgende week steeds meer westelijk en verdwijnen de winterse perikelen. Zelf verwacht ik niet dat dit het begin van een langdurige zachte periode zal vormen. De luchtdruk lijkt begin volgende week boven het noordwesten van Rusland weer te gaan stijgen, waardoor de mogelijkheden voor noordelijke hogedruk blijven bestaan. Bovendien neemt de straalstroom boven de noordelijke oceaan weliswaar in kracht toe, maar tegelijkertijd blijft er een zuidelijke tak in stand en bovendien blijft de noordelijke tak van de straalstroom meaderen (slingeren), waardoor een nieuwe rug van hogedruk op de oceaan vrij makkelijk kan ontstaan. De kou wordt begin volgende week wat naar het oosten verdreven, maar weet zich boven het oosten van Europa en Rusland de komende tij prima te handhaven. Hopelijk is februari in staat om voor een periode met standvastige noordelijke hogedruk te zorgen. Als dat lukt is de kou zo weer terug
(Bron ijsvereniging.nl) | Gewijzigd: 24 januari 2010, 21:22 uur, door Sebas81
:D
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography