Een grote stofwolk, veroorzaakt door een krachtige zandstorm in de Chinese Taklamakanwoestijn, heeft in slechts 13 dagen meer dan een volledige cirkel om de Aarde gemaakt, zeggen Japanse onderzoekers. De wolk was tijdens de volledige omwenteling ongeveer 3 kilometer dik en bijna 2.000 kilometer lang. Toen deze voor de tweede keer de Grote Oceaan bereikte viel de wolk pas uit elkaar en sloegen de opgewaaide sedimenten in het water neer. Het is zeldzaam dat het woestijnstof zo lang in de lucht blijft, zeggen de onderzoekers.
“Het Aziatische stof belandt meestal in de Gele Zee, rondom Japan, zoals het meeste stof uit de Sahara langs de Afrikaanse westkust neerslaatâ€, zegt Itsushi Uno, van de Japanse Kyushu Universiteit. “Maar deze studie laat zien dat Chinees woestijnstof ver in de Grote Oceaan terecht kan komen.â€
Droogte
Onder invloed van klimaatverandering wordt het gebied rond de Taklamakan en de Gobi-woestijn naar verwachting steeds droger. Dit kan verdere verwoestijning en een toename van de zandstormen tot gevolg hebben. Het grote bereik van het stof heeft mogelijk ook ecologische gevolgen. Stof uit de Taklamakan bestaat voor ongeveer 5 procent uit ijzer. Sommige klimaatonderzoekers hopen met ijzerbemesting in de oceanen algenbloei en daarmee een grotere CO2-opslag te kunnen creëren. Tests hiermee zijn echter teleurstellend verlopen.
De onderzoekers gebruikten NASA-satellietbeelden om de stofwolk te volgen, die ontstond tijdens een ongewoon grote zandstorm in mei 2007. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Geoscience.
© Hier.nu