Ja dat is waar! Maar wat wisselt het allemaal snel zeg in korte tijd. In ieder geval kan het best nog spannend worden van het weekend. De laatste keren dat het sneeuwde was het vaak in het weekend, en ik moest dan werken. Aangezien ik dit weekend ook moet werken ga ik een beetje uit van sneeuw
Een blik op de huidige satellietbeelden van West Europa, toont mooi de tegenstellingen die er actueel zijn. Ten westen van ons gebied, onder invloed van noordwestelijke lagedruk en oostwaartse opstuwing door vorming westelijke hoogterug, een westelijke stroming. Met aanvoer van vochtige relatief zachte luchtmassa's. Een stroming die echter boven onze omgeving stagneert, door botsing met luchtsoorten die ten oosten van ons land met een oostelijke aanvoer worden aangevoerd.
Een en ander leidt binnen een groot gebied de komende 48-72 uur tot steeds groter wordende tegenstellingen. Met Duitsland als mooi voorbeeld hiervan, in -vooral- het noordoosten van dat land bereiken komende zaterdag maxima nauwelijks boven de min 10 graden, dit terwijl in de westelijke, en vooral zuidwestelijke gebieden nog 3 tot 4 graden boven nul wordt verwacht. Ook in ons land zijn er op dit moment best wel opvallende verschillen, met in het noordoosten ruim 2 graden vorst en in het uiterste zuiden nog bijna 4 graden boven nul.
Boven beschreven botsing van luchtsoorten houdt de komende 48-72 uur uur nog zeker aan. En mede hierdoor vormt zich de komende 2 dagen een lagedrukgebied, die ook nog een grens gaat vormen in luchtsoorten op hoogte. Het systeem dat in de loop van zaterdag ten noordwesten van ons land wordt verwacht, voert namelijk aan zijn achterzijde beduidend koudere bovenlucht aan. Mede door de thermische tegenstellingen aan de bodem - een soort grenslaagsituatie-, acht ik het daarom best wel waarschijnlijk dat er een activering van de neerslag zal gaan optreden.
Waarbij de neerslagzone in het weekend meer en meer zal fungeren als een scherpe grens van luchtsoorten. Voorlopig is in de Uitvoer de algmene inschatting dat de grens tussen koude en zachtere lucht zaterdag ten opzichte van de huidige situatie tijdelijk zich eerst iets noordwaarts zal verplaatsen. Om daarna in de loop van zondag en deels ook nog maandag zich ten zuiden van ons land te begeven.
Met vallen en opstaan dus, gezien bovenstaande te verwachten weersontwikkelingen op de korte en bgin middellange termijn. Maar daarna ontwikkelt een en ander zich toch tot een zeer winterse luchtdrukverdeling. Met begin volgende week boven het westen van Scandinavie naar verwachting een kerndruk van bijna 1050 Hpa, en lagedruk boven het zuiden van Europa. Dan een in kracht toenemende oostelijke aanvoer van zowel op hoogte, vooral in eerste instantie, maar vooral ook aan de bodem zeer koude lucht.
Uitvoer laat, met enige variatie in het tempo, reeds vanaf midden volgende week dit bastion zch weer splitsen in een (noord)westelijk en (noord)oostelijk deel, maar dit is pas op termijn vanaf 168 uur, en dus gezien de vorming/vestiging van het systeem die nog moet plaatsvinden, eigenlijk niet serieus te nemen.
Voor mij is de Uitvoer op die termijn slechts een duiding dat de te verwachten luchtdrukverdeling van begin volgende week, op een tijdstip zal worden (op)gevolgd door een drukverdeling met bepalende hogedruk ten westen, vooral in de vorm van hoogterug, en juist meer lagedruk boven Scandinavie. De noordelijke aanvoer die dan het gevolg is, kan dan mogelijk tijdelijk enige verzachting geven door aanlandige aanvoer, tegelijk koelt de bovenlucht enorm af door instroom polaire en wellicht zelfs ook arctische luchtsoorten. Ook dan weer volop potentie dus.
Te verwachten weerbeeld
Morgen en het weekend: periodiek wisselvallig, met morgen en zaterdag vooral regen en zondag vooral sneeuw. Scherpe tegenstellingen in temperatuur, het noordooosten heeft minima tot minus 5 en maxima meest iets onder nul. Elders slechts in de nacht en ochtend rond het vriespunt en overdag tot 2-4 C. In het noordoosten een matige oost/zuidoosten wind, elders meer zuidoost/zuid en zwakker van kracht.
Zaterdagavond-zondagnachtmorgen: is ern dan waarschijnlijk een fase dat de wind bijna overal aanlandig, noordwestelijk, zal worden, dan bijna overal iets, tot aan de kust ruim, boven het vriespunt.
Aan de achterzijde van het neerslaggebied, waarbij de regen overgaat in sneeuw, draait de wind dan vanuit het noorden naar noordoostelijke richting en stroomt zeer koude in.
Maandagnacht vriest en in het norodoosten dan al dik matigm terwijl in het zuiden er nog sneeuw valt met rond het vriespunt.
Maandag stabiliseert de atmosfeer vanuit het noordoosten, door het Scandinavische hogedruk gebied, dan zeer snel en vriest het in het hele land licht. Met opklaringen gaat het dan van maandag op dinsdag uitgebreid matig, -10/-5 C, vriezen, met regionaal boven sneeuwdek nog lager. Dinsdag overdag dan zonnige perioden, droog, stevige snijdende ooster en lichte tot regionaal ook matige vorst. Begin mi van de tot nu koudste fase van de winter, die zeker de rest van de volgende werkweek aan zal houden.
Mogelijk dan tegen volgend weekend meer invloed van noordelijke/noordoostelijke lagedruk, maar ook dan nog geen echte dreiging van intrede van zonale stromingspatroon.
Mvg, Ronald.
Ik zag dit enkele dagen geleden al aankomen zei toen 10cm best mogelijk. de situatie lijk wel iets op vorige. maar toen was er veel meer wind uit het oosten.
Nu is de vraag of het front stil komt te liggen boven het noorden/oosten omdat wij hier aan de rand van de koude lucht soort zitten.
Is er veel neerslag aanwezig in het systeem front kunnen we een aardig prakje verwachten. mits de temperaturen nog net zo veel verschillen als nu het geval.
De verwachte sneeuw zou moeten beginnen rond 05:00 vrijdag nacht tot zaterdag middag ROND 14:00 Globaal VOOR HET NOORD OOSTEN.
Nu ruim 7 graden verschil met het noord oosten en zuiden. temp. is hier dalende.
--3,5 gr.
Bewolkt en niet veel wind. | Gewijzigd: 21 januari 2010, 21:38 uur, door wiggelrode
Hoorn meldt sneeuw,soms lict en soms matig.
Sommige delen worden wit voor de rest lijkt t te smelten
Kan wel kloppen neerslag kan daar overgaan in natte sneeuw omdat Hoorn zich ook bevind aan de rand van zachte en koudere lucht.
nou deze weken nog ff lekker kou...en dan mag de onweer weer komen
Ik noem het een ijzige substantie. Ik trok het uit het water en het water liep er gewoon uit. zo broos is het. als het water er uit gelopen is, is het echt breekbaar valt dan bijna vanzelf uitelkaar.
maar het is nog 8cm dik en dat dooit er met het 'dooi' weer van afgelopen dagen dus niet uit. maar er op schaatsen gaat ook niet. hoewel er op simmige plaatsten best veel al weg is door stroming e.d. ligt er dus op heel veel plaatsten nog een bonk sneeuwijs. Laat die sneeuw dus maar weer lekker komen dit weekend. En dan 2 weken echt dooien met +10 graden veel wind en lauw regen water. dan 2 de week febr nieuwe vorst en 4de week 11 stedentocht.
mooi scenario al zeg ik het zelf
JPP
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Daar baal ik toch zo stevig van! Ik wil ook wel eens weer goed sneeuw hebben, nu alleen dat vieze zeikregen, geef dan maar de stevige onweerscomplexen!
Ach ga dan in het Noorden wonen...
Het noorden heeft altiijd al extremer winterweer gehad... Dat was vroeger zo en dat is nu nog altijd zo..
februari is is zowat al een lente maand aan het worden.
Nou daar ben ik het absoluut niet mee eens, 15 gr. is lente. De temperaturen op dit moment zijn eigenlijk best normaal voor het jaar. De lente is nog heel ver weg. Juist de laatste jaren, is goed te zien dat zelfs eind Maart nog winter ongemakken kan geven.