http://www.wetter.de/europa/niederschlagsgebiete
Wow, die geeft toch weer een aardige kwak neerslag voor heel Nederland en vooral het westen. Bij de voorspelde temperaturen betekent dat (natte) sneeuw! Ben benieuwd wat de hoeveelheden zijn. Eigenlijk ben ik nog benieuwder of dat neerslaggebied Nederland überhaupt wel gaat halen in die mate. Heb er een hard hoofd in. Die wordt na Engeland te hebben aangedaan teruggestuurd met een enkeltje IJsland via de Noordzee!
http://www.wetter.de/europa/niederschlagsgebiete
Mooie run! Dus misschien toch sneeuw. Hier in 't zuid(oost)en vooral op zondag zo te zien. Nou, kom maar op!
EDIT: Bah, de 00Z run van GFS geeft regen vrijdaga | Gewijzigd: 20 januari 2010, 08:20 uur, door Maxim1110
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Spannend weekend voor vervolg winter...
Genoeg kou in Oost-Europa maar dan....
Vandaag wederom bewolkt weer.
Het is volop winter in het oosten van Europa. In Moskou werd de derde opeenvolgende nacht met ruim 20 graden vorst geregistreerd (-22,2º), in Polen vroor het in Warschau (waar het langdurig sneeuwt) 10,5º en in Helsinki was het om 7 uur -15,2º. De Russische vrieskou doet zich vooral gelden in het oosten van Finland: in Savonlinna, regio Zuid-Savo, stond de thermometer om 4 uur op -27,6º. De winter regeert met dank aan een krachtig hogedrukgebied dat wordt gevoed door een ‘Siberisch superhoog’ van 1070 hPa.
De westwaartse uitbreiding van de continentale vrieskou is de komende tijd geen appeltje eitje. Stroperige (hoogte)storingen ‘frustreren’ de kou en een zich opbouwende Atlantische hoogterug (hogedrukgordel in de bovenlucht) kan dat proces onvoldoende onder controle krijgen.
Bij ons komt de wind in de bovenlucht vandaag, onder invloed van een hoogtetrog van Denemarken tot boven Griekenland, uit het noordwesten. Nabij de grond is de wind oost en daarmee wordt wederom vochtige lucht aangevoerd. Dat betekent opnieuw vrij veel bewolking maar in het zuiden van Limburg was het vanochtend opgeklaard waardoor de temperatuur in het Selserbeekdal bij Vijlen-Mamelis naar -2,1º zakte. Verder valt op dat de lucht in het noorden kouder is dan in het midden en zuiden van het land. Om 07:40 uur was het op Eelde -0,1º (minimumtemperatuur -0,4º) tegen 3,0º te Gilze-Rijen. In het noorden is trouwens ook wat sneeuw gevallen. In Bovensmilde was het vanochtend glad door een dun sneeuwdekje.
Vanmiddag maakt het zuiden kans op wat zon, elders bewolking en vooral in het IJsselmeergebied kans op mist. Lokaal is wat motregen of motsneeuw mogelijk. De middagtemperaturen lopen uiteen tussen 1 en 5 graden en de oostenwind is matig, in het Waddengebied vrij krachtig.
In de nacht naar donderdag zijn er in het zuiden opklaringen en vriest het licht. Elders bewolking en minima rond het vriespunt. Donderdag overdag is het droog maar bewolkt bij maxima omstreeks 2 graden en een matige zuidoostenwind.
(komende dagen 1070hpa)
Ik zag vorige pagina dat Bob nu op 1083.7 zit!
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Maar is dit de vorige weken dan anders geweest?
De afgelopen vorstperiode wist het toch mooi twee weken vol te houden, ondanks de continu opgaande lijnen telkens aan 't einde van de pluim.
Volgens mij is het bekend dat de EPS pluim steeds meer naar het jaarlijks gemiddelde kruipt ter correctie op de voorspellingen. De voorspellingen moeten dus eigenlijk steeds 'extremer' worden aan het einde, wil de pluim niet afzwakken. Daarom kruipt hij rond deze tijd altijd naar iets dooi, en in de zomer bij 30+ graden voorspellingen altijd naar de ~20 graden.
Vandaar dat de meest ook niet verder kijken dan de 10 dagen versie, de 15 dagen kan je alleen de kans op de trend uithalen.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
De start van de aanstaande felle winterse periode is iets trager dan eerst gedacht. Hierboven zie je waarom: een groot front stoomt tot zaterdag nog op naar Nederland. Die opmars wordt keihard gestuit door het Scandihoog dat al klaar staat om met de kou onze kant op te komen. Misschien komen de echte ijsdagen hierdoor pas vanaf zondag maar ook het einde van de vorstperiode wordt nu een dag later berekend: 29 januari. We verklappen ook alvast dat na die 29e nog steeds zo'n klassieke glijbaan op het programma staat. Science fiction maar toch.
Tegen de klok
Op de sneeuw/regenkaarten zie je dat het front oplost tussen de twee hogedrukgebieden. De resten beginnen te tollen tegen de klok met noordoostelijk van het centrum sneeuw en zuidwestelijk eerst nog regen. Het dikke pak sneeuw voor België dat gisteren werd berekend is - zoals te verwachten was - nu diffuser verdeeld over Groot-Brittannië, Noord-Frankrijk en Duitsland. Dat diffuse neerslaggebied lijkt toch nog naar de Alpen te gaan trekken waar vooral in het oostelijk Alpengebied (eindelijk!) maandag en dinsdag leuke sneeuw kan vallen. Dat valt net buiten onze eigen 5-daagse berekeningstermijn. Morgen kan er dus weer wat leuks op onze Alpenkaarten staan.
Noorwegen en Zweden bak sneeuw
Let helemaal aan het einde van de kaartenserie vooral ook op de wintersportlanden Noorwegen en Zweden. Zoals we hieronder zullen zien heeft de continentale kou Nederland en de Alpen dinsdag al stevig in haar greep. De laatste depressie in de serie zie je woensdag dan ook over de kou heen schieten recht tegen de Noorse kust. Daar gaan de temperaturen na lange tijd lager te zijn geweest dan -15°C overdag ineens richting vriespunt terwijl er een bak sneeuw kan gaan vallen. De Scandinavische winterwoestijn is even niet meer. Sterker nog: Nederland en zeker de Alpen zijn straks kouder dan onze noorderburen.
Kans op zeer strenge vorst
Hierboven een kaart met een indicatie van hoe fel de kou zal zijn die nu voor de deur staat. Misschien zijn vrijdag en zaterdag dus net nog geen ijsdagen, maar dan vanaf zondag gaan we de diepvries in. Op dit moment is de nacht op woensdag 27 januari de koudste in de GFS-berekeningen. Op de grondpunten in Oost-Nederland zien we -10°C wat lokaal zeker kans biedt op zeer strenge vorst (<-15°C). Dinsdag en woensdag kan het ook overdag matig blijven vriezen. De laatste GFS-hoofdrun laat de Hollandse vorst op de 29e stoppen om net als in het weerbericht van gisteren over te gaan op de mooiste glijbaan naar de Alpen die je kunt bedenken. Mooie science fiction!
IJsvloer
Wat doet de vorst met de ijsvloer? Hierboven weer de ijspluimen voor De Bilt en Leeuwarden. De ijsaangroei in de Bilt bedraagt maar 1cm. Dat kan op plassen waar nog een dikke 5cm lag genoeg zijn toertochten mogelijk te maken. In het noorden is de ijsaangroei mogelijk wel 4cm. Met natuurlijk nog de spreiding van de pluimen erbij. Het kan meevallen of tegenvallen. En dan die laatste vrijdag van de grafiek zou de dooi dus terug zijn om de Alpen eindelijk dikke sneeuw te bezorgen. Ach evengoed keren de scenario's om en blijft het gewoon doorvriezen. Allemaal prachtige vooruitzichten waar je weer zelf kunt kiezen waarvoor je wilt duimen.
Sneeuwverwachting
Niet alleen de kou ook de sneeuw is spannend
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Misschien een domme vraag, maar kan iemand me uitleggen wat hiermee bedoeld wordt? | Gewijzigd: 20 januari 2010, 10:11 uur, door ferry86