Een ringvormige zonsverduistering, de langste van de drie voorbije millennia, heeft vrijdagochtend het centrum en het oosten van Afrika in duisternis en kou ondergedompeld. Later vindt ook een zoneclips plaats in India en China.
Rond 5.14 uur gmt (6.14 uur Nederlandse tijd) 's ochtends schoof de maan voor de zon in het westen van de Centraal-Afrikaanse Republiek en in het zuidwesten van Tsjaad. Het natuurfenomeen was vervolgens te zien in de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Kenia en Zuid-Jemen. In Kenia konden de Masaï-nomaden vijftig kilometer ten zuiden van Nairobi genieten van het schaduw- en lichtspel tussen zon en maan.
De zon staat het dichtst bij de aarde in januari en de maan staat nu te ver en is te klein om de zon helemaal te verbergen. De buitenste ring van de zon bleef dus zichtbaar.
De schaduw van de maan zet zijn traject normaal gezien voort richting de Indische Oceaan waar de ringvormige zonsverduistering het langst te zien zal zijn, namelijk elf minuten en acht seconden. Om ten volle van het schouwspel te genieten, moet men op de Malediven zijn. De volgende langdurige ringvormige zonsverduistering wordt niet vroeger verwacht dan 'meer dan duizend jaar' later, op 23 december 3043, meldt de NASA.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 15 januari 2010, 19:14 uur, door talkyr86
Op het eiland Kandooma, een van de Maldiven, heeft een veertiental Belgen spannende momenten beleefd in verband met de ringvormige eclips, zo heeft directeur Marc Van den Broeck van Volkssterrenwacht Urania vandaag van op het eiland gemeld.
Op het eiland Kandooma, een van de Maldiven, heeft een veertiental Belgen spannende momenten beleefd in verband met de ringvormige eclips, zo heeft directeur Marc Van den Broeck van Volkssterrenwacht Urania vandaag van op het eiland gemeld.
De groep zag om 06.15 uur Belgische tijd het eerste contact van de Maan en Zon, maar snel kregen de waarnemers een serieuze regenbui over zich. Toch hield het op met regenen, zodat de Belgen de plaatselijke totaliteit van 10,5 minuten maximaal hebben meegemaakt, startend om 08.19 uur. Nadien was regen weer troef.
Tijdens de totaliteit waren zonnevlekken te zien, alsmede Maankraters. De temperatuur daalde van 30 naar 26 graden, de Zon gaf bij deze ringvormige eclips nog 8 procent licht.
Indien de weergoden hadden meegewerkt, hadden de Belgen tot 10.22 uur spektakel moeten krijgen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 12 juni 2017, 16:22 uur, door Joyce.s