Voor het Nederlandse militaire team dat elf dagen noodhulp heeft verleend in Haïti, zit het werk erop. De militairen stappen donderdag weer aan boord van het marineschip Hr. Ms. Pelikaan, dat zal terugvaren naar thuisbasis Curaçao.
Dat heeft het ministerie van Defensie donderdag laten weten. De Pelikaan werd enkele dagen na de verwoestende aardbeving in Haïti naar het Caraïbische eiland gestuurd om de slachtoffers te helpen. Eerst bood het schip algemene ondersteuning en hielp het bij het toegankelijk maken van de beschadigde haven van de hoofdstad Port-au-Prince.
Daarna werden de Nederlanders, onder wie 45 mariniers, ingezet om konvooien te begeleiden en hulpgoederen uit te delen. Ook deelden ze voedsel en water uit en brachten ze medicijnen, noodrantsoenen, voedselpakketten, water en luiers naar zieken- en weeshuizen.
Bron: De Pers
Van elke dollar die de Verenigde Staten uitgeven aan hulp voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti gaat slechts 1 cent onder de vorm van cash naar de Haïtiaanse overheid. Dat melden Amerikaanse media.
317 miljoen dollar
Minder dan twee weken nadat president Obama aankondigde al 100 miljoen dollar vrij te maken voor de slachtoffers van de aardbeving is dat bedrag verdrievoudigd tot 317 miljoen dollar. Dat staat gelijk aan iets meer dan 1 dollar (70 eurocent) per inwoner van de VS.
Fout
Noodhulpexperts stellen dat het fout zou zijn om zo veel geld in een keer over te maken aan de Haïtiaanse regering, die een verleden (en heden) heeft gekend van corruptie en falen. Het merendeel van de fondsen gaat daarom naar respectabele en geteste spelers, die allerlei soorten zaken krijgen, van zakken bonen tot een schip.
Meest vrijgevige mensen
"Ik geloof echt dat Amerikanen de meest vrijgevige mensen zijn die ooit hebben geleefd, maar ze willen er zeker van zijn dat het geld goed terecht komt", aldus Timothy R. Knight, voormalige Amerikaanse noodhulpspecialist. "Er wordt erg op gelet dat het geld niet gewoon wordt buitengesmeten, maar dat er een analyse wordt gemaakt van de situatie om te weten te komen waaraan het geld het best besteed kan worden."
Bron: Hln
| Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:56 uur, door Joyce.s
Het aankomende orkaanseizoen, voorzien voor mei, kan de ravage in Haïti als gevolg van de aardbeving nog vergroten. Dat zegt VN-vertegenwoordigster voor risicovermindering van rampen, Margareta Wahlström.
"Het orkaanseizoen start over ongeveer drie maanden en er zitten waarschijnlijk zo'n 200.000 gezinnen zonder dak boven het hoofd. Hoe gaan zij beschutting zoeken, en waar gaan ze werk vinden, en drinkbaar water, opdat de ramp die hun leven grotendeels heeft vernietigd, niet nog groter wordt?", vroeg Margareta Wahlström zich af tijdens een persbijeenkomst in Genève.
Ze gaf de humanitaire organisaties die actief zijn op het terrein de raad de daklozen onder te brengen in tentenkampen "in veilige zones", zones die normaal gezien niet getroffen worden door cyclonen en waar men goed kan schuilen voor de hevige wind. Er moet ook aandacht worden besteed aan manieren om overvloedig water uit de kampen weg te krijgen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:56 uur, door Joyce.s
Meer dan zevenduizend gevangenen lopen na de aardbeving vrij in Haïti. Ze hebben van de aardbeving misbruik gemaakt om te ontsnappen. Heel wat van de criminelen verkrachten vrouwen en weerloze meisjes in de hoofdstad Port-au-Prince. "Ruim zevenduizend gevangenen zijn tijdens de nacht van de aardbeving ontsnapt. Het heeft ons vijf jaar moeite gekost om ze op te sluiten en vandaag lopen ze vrij rond", zucht het hoofd van de politie in Haïti. Het gros van de misdadigers vergrijpt zich intussen aan vrouwen en weerloze meisjes in tentenkampen. "Ik hoorde voorbije nacht een vrouw schreeuwen en tegenstribbelen", vertelt Rachelle Dolce. Ze leeft in een tentenkamp op het golfterrein van Petionville. "Ik zag hoe een vrouw zich verweerde tegen haar verkrachter en begon te schreeuwen. Ze verdwenen en even later vond ik haar slipje."
170.000 doden
Hoeveel vrouwen er al verkracht werden na de aardbeving is onduidelijk maar vrouwenorganisaties hebben het probleem aangekaart bij VN-missie in Haïti. De aardbeving van 12 januari heeft ongeveer 170.000 dodelijke slachtoffers geëist en meer dan een miljoen Haïtianen zijn dakloos geworden waarvan de meerderheid in tentenkampen leeft in de hoofdstad.
Politiemacht zwaar getroffen
Probleem is dat ook de politiemacht zwaar getroffen werd door de aardbeving. Van de achtduizend agenten zijn er zelf ook heel wat omgekomen of vermist. "Er zijn zeventig politiechefs omgekomen, vijfhonderd worden nog vermist en vierhonderd zijn gewond. Bovendien zijn ook heel wat agenten getraumatiseerd door de gebeurtenis", besluit de nationale politiechef Mario Andresol.
Bron Hln | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:56 uur, door Joyce.s
De stoffelijke overschotten van de zeven Nederlanders die als gevolg van de verwoestende aardbeving in Haïti om het leven kwamen, zijn vrijdagochtend aangekomen in Nederland. Het vliegtuig met de lichamen landde op Schiphol, meldde een woordvoerster van alarmcentrale Mondial Assistance.
Uit het Noord-Hollandse plaatsje Winkel (gemeente Niedorp) overleed Richard en Rowena Pet en hun pas geadopteerde zoontje Arnoud. Ook overleed het echtpaar Gosse en Gaby Best uit Rijswijk en hun twee adoptiekinderen. Beide paren hadden de kinderen net opgehaald.
In Haïti is ook een kind overleden met een Nederlandse verblijfsvergunning. Het ministerie van Buitenlandse Zaken weet vooralsnog niet of dat stoffelijk overschot ook naar Nederland komt. Nog steeds worden in het land twee Antillianen vermist en twee Nederlanders die op Aruba woonden. De twee Antillianen liggen vermoedelijk onder het puin van hotel Montana in Port-au-Prince.
Bron: De Pers
Criminelen azen op de meest kwetsbare slachtoffers van de aardbeving op Haïti. Tot in de tentenkampen worden meisjes en vrouwen verkracht, zo meldt The Times.
Ontsnapte gevangenen
"Sinds de blackout in Port-au-Prince slaan bandieten toe. Onder de tenten vallen ze meisjes en vrouwen aan en verkrachten hen", aldus politiechef Mario Andresol. Meer dan zevenduizend gevangenen die ontsnapten op de avond van van aardbeving, het heeft ons meer dan vijf jaar gekost om hen te vatten. Nu zijn ze weer op vrije voeten.
Verenigde Naties ingelicht
Hoeveel verkrachtingen al hebben plaatsgegrepen is niet bekend, maar vrouwenorganisaties hebben al enkele gevallen gesignaleerd bij medewerkers van de Verenigde Naties. Gisteren werd nog onthuld dat pedofielen en kinderhandelaars toeslaan in de Haïtiaanse hoofdstad.
Bron Hln
De wederopbouw van Haïti zal decennia duren. Dat zei de interim-leider van de VN-missie in het land, Edmond Mulet, vrijdag tegen de BBC. ''We moeten niet beginnen met niks, maar met nog minder dan niks.''
Hij noemt de hulpverlening een hels karwei. Dat komt onder meer door het gebrek aan infrastructuur en een tekort aan voertuigen. De logistiek van de hulpoperatie is een ''nachtmerrie'', maar volgens hem gaat het elke dag beter.
Haïti werd op 12 januari getroffen door een zware aardbeving, waardoor mogelijk 200.000 doden vielen. Zeker 1,5 miljoen mensen raakten dakloos. Volgens de VN moet 75 procent van de hoofdstad Port-au-Prince weer worden opgebouwd.
Bron: AD.nl
Het benefietconcert Hulp voor Haïti in de Zeelandhallen in Goes kende gisteren een magere opkomst. Gisteravond om tien uur hadden zo'n tweehonderd mensen een entreekaartje van 25 euro gekocht, een bedrag dat geheel ten goede komt aan operaties van gewondgeraakte Haïtianen. Elly Stolk van Stichting Jarikin, die de benefietactie aanjoeg, had meer mensen verwacht. Daarbij hielp de weerwaarschuwing niet mee. Ook de entreeprijs, weliswaar voor het goede doel, was mogelijk iets aan de stevige kant. Het publiek genoot wel van de gratis spelende artiesten. Van Amir (foto) tot Gordon, van Nuff Said tot Pierre Mak met het Zeeuwse Kamerorkest Ty
Bron: PCZ
De Haïtiaanse president René Préval is niet te spreken over het gebrek aan coördinatie onder de landen die hulp bieden aan de slachtoffers van de zware aardbeving van 12 januari.
Heel wat landen helpen "met goede intenties" maar "zonder coördinatie" zei Préval na een ontmoeting met de Ecuadoraanse president Rafael Correa. Volgens de president van Haïti verloopt de hulp- en bijstandsverlening van landen, zoals Duitsland, de VS en Frankrijk, via instellingen van die landen, zonder er de regering bij te betrekken. De Haïtiaanse regering wil nochtans alle inspanningen coördineren.
Préval zei ook dat de heropbouw van het land moet gebeuren zonder dezelfde fouten te maken als in het verleden. Volgens hem is het een goed moment om te decentraliseren en de regionale infrastructuur uit te bouwen. "We hebben het niet over heropbouw maar over opbouw".
Bron: hbvl
Het Amerikaanse leger heeft evacuaties van zwaargewonde Haïtianen opgeschort tot duidelijk is wie voor de kosten opdraait. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times zaterdag bericht op gezag van anonieme legerfunctionarissen.
De militaire vluchten met zwaargewonde Haïtianen zijn woensdag gestopt, nadat de gouverneur van Florida, Charlie Crist, de federale regering had gevraagd om een deel van de medische kosten op zich te nemen. Het zou om miljoenen dollars gaan, gezien het aantal patiënten en de zware verwondingen.
Ziekenhuizen in de Amerikaanse staat Florida hebben tot op heden zo'n vijfhonderd patiënten behandeld die in kritieke toestand verkeerden door de zware aardbeving van 12 januari. Onder hen was een kindje met een gebroken schedel en ribben. Andere staten hebben ook patiënten behandeld en ook de evacuaties daarheen zijn voorlopig gestaakt.
Bron: AD
Op de Bevelanden is naar schatting 30.000 euro bijeengebracht voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Het benefietconcert in de Zeelandhallen heeft, samen met alle acties die met het concert gepaard gingen, tussen de 15- en 20 duizend euro opgebracht.
Het spinning-evenement van de Goese sportschool Fitland bracht ongeveer 12.500 euro op.
Bron: PZC
Damiaanactie zegt dat alles erop wijst dat haar jaarlijkse campagne afgelopen weekend "niet geleden heeft onder de moeilijke omstandigheden". "Ondanks de barre weersomstandigheden, de crisis en de acties voor Haiti, kon Damiaanactie meer dan ooit rekenen op tienduizenden enthousiaste medewerkers", zei Damiaanactie in een persbericht.
Het was nog te vroeg om de eerste campagnecijfers te geven, maar alles zou erop wijzen dat de stiftenverkoop niet geleden heeft onder de moeilijke omstandigheden. Meer dan 510.000 pakjes stiften en duizenden sleutelhangers werden voor verkoop in omloop gebracht, volgens de organisatie een recordaantal. Damiaanactie hoopt dat de privégiften, goed voor tweederde van de inkomsten, zullen volgen.
Bron: Hln
Sinds de verwoestende aardbeving op Haïti zijn al minstens 482.000 inwoners de hoofdstad Port-au-Prince ontvlucht en uitgeweken naar meer landelijke gebieden. Ongeveer 90 procent van hen verblijft momenteel bij familie. Volgens cijfers van de VN-vredesmacht in Haïti is er een bevolkingstoename van 15 tot 20 procent in zuidelijke departementen als Grand'Anse en Nippes. Door de toestroom van nieuwe mensen, stijgt de prijs van basisproducten als rijst en suiker.
"De ondersteuning van de gezinnen die vluchtelingen opvangen vormt een prioriteit in deze zones, waar de medische centra geconfronteerd worden met een tekort aan uitrusting en geneesmiddelen voor de dringende noodhulp", benadrukt de VN-organisatie nog.
Bron Hln | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:57 uur, door Joyce.s
In Haïti is een vaccinatiecampagne gelanceerd die 700.000 kinderen moet beschermen tegen levensbedreigende ziektes. In de overvolle opvangcentra van de de hoofdstad Port-au-Prince, waar het risico op ziekte het grootst is, werden de eerste jongens en meisjes ingeënt tegen mazelen, difterie, tetanus en kinkhoest.
"Deze ziektes vormen vooral voor de kinderen onder de vijf jaar, die vaak nog eens ondervoed zijn, een bedreiging", verduidelijkt Unicef. De vaccinatiecampagne zal geleidelijk worden uitgebreid naar andere delen van het land. Ook oudere kinderen en volwassen zullen tegen difterie en tetanus ingeënt worden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:57 uur, door Joyce.s
In Haïti zijn dinsdag een aantal van de 33 kinderen die een Amerikaanse christelijke organisatie het land probeerde uit te brengen zonder toestemming van de autoriteiten, weer verenigd met hun ouders. Dat heeft het hoofd van SOS Children's Villages USA, de organisatie die nu voor de kinderen zorgt, tegen de Amerikaanse zender NBC gezegd.
In verband met de vermeende ontvoering van de kinderen zijn tien Amerikanen opgepakt. Mogelijk worden de vijf mannen en vijf vrouwen in de VS berecht. De kans bestaat dat ze worden aangeklaagd wegens onder meer ontvoering. De politie arresteerde ze vrijdag toen ze de kinderen naar de Dominicaanse Republiek wilden brengen. Volgens de Amerikaanse christelijke organisatie waren het allemaal weeskinderen, maar dat bleek achteraf niet correct.
Haïti werd op 12 januari getroffen door een zware aardbeving. Meer dan 170.000 mensen kwamen om. Naar schatting een miljoen mensen raakten dakloos. De regering van Haïti stelde dinsdag de parlementsverkiezingen die eind februari en begin maart op de agenda stonden, voor onbepaalde tijd uit.
Bron: AD
De voor binnen enkele weken voorziene parlementsverkiezingen in Haïti zijn omwille van de verwoestende aardbeving voor onbepaalde tijd uitgesteld, zo heeft de bevoegde Voorlopige Kiescommissie bekendgemaakt. Bedoeling was dat de Haïtianen op 28 februari en 3 maart een nieuwe Kamer zouden kiezen en een derde van de Senaat vernieuwen. Er waren meer dan 900 kandidaten. De stembusgang is nu naar een later te bepalen datum uitgesteld.
Bij de aardbeving zijn de gebouwen van de kiescommissie ernstig beschadigd en zijn daar ook acht mensen omgekomen. De archieven en de elektronische documentatie zijn gevrijwaard. Over de volgende presidentsverkiezingen, normaal in december 2010, zei de commissie niets.
Bron: HLN
In Haïti groeit de kritiek op de aarzelende reactie van de regering op de verwoestende aardbeving van drie weken geleden. Senatoren van de oppositie eisen de oprichting van een noodregering. Er moet dringend een wederopbouwplan opgesteld worden, benadrukten ze in hun eerste zitting met de premier sinds de ramp.
"De regering heeft zich tot nog toe onbekwaam getoond", luidde hun kritiek volgens een bericht van de radiozender Metropole Haiti. Premier Jean Max Bellerive gaf te kennen dat hij borg staat voor alle noodhulp van de buitenlandse hulporganisaties. Hij riep de organisaties echter op hun hulp beter op elkaar af te stemmen.
Amerikaans leger
De Verenigde Staten plannen volgens hun ambassadeur in Haïti hun aantal soldaten in het land eerstdaags met 6.000 man te versterken. Ze moeten op de eerste plaats helpen de verdeling van de hulpgoederen te beveiligen, zei Kenneth Merten op de radiozender. Het Amerikaans leger houdt zich bovendien bezig met de wederopbouw van de infrastructuur en controleert de luchthaven van Port-au-Prince.
Op verschillende plaatsen weigerden ouders hun kinderen naar de weer geopende scholen te sturen. Ze roepen de regering op de gebouwen eerst door experten te laten onderzoeken. Beschadigde gebouwen kunnen bij een naschok gemakkelijk instorten. De regering had de hervatting van de schoollessen in acht departementen gelast, die van de aardbeving gespaard bleven. Het ministerie van Onderwijs gaat ervan uit dat 75 procent van de scholen werd beschadigd.
Inentingen
Wegens besmettingsgevaar in het aardbevingsgebied op Haïti zijn hulporganisaties vandaag begonnen met massale inentingen. Zo'n 700.000 mensen in een 500-tal tijdelijke kampen worden tegen mazelen, tetanus en difterie ingeënt, onder hen ook 140.000 kinderen. De verdeling van levensmiddelen loopt volgens informatie uit het rampgebied steeds beter. Slechts af en toe komt het om logistieke problemen tot vertragingen, zei een medewerkster van het Wereldvoedselprogramma in Port-au-Prince.
Onder andere het Rode Kruis zal met meer dan 30 ploegen aan de inentingsactie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deelnemen. Volgens het Rode Kruis zijn kinderen wegens de ontoereikende hygiënische voorzieningen in de kampen zonder stromend water, afwateringskanalen en afvalophaling bijzonder kwetsbaar.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:57 uur, door Joyce.s
De 33 kinderen die een Amerikaanse christelijke organisatie vorige week illegaal uit Haïti probeerde te loodsen, zijn nog niet herenigd met hun ouders. Dat maakte de Nederlandse tak van de hulporganisatie SOS Kinderdorpen woensdag bekend. De Amerikaanse afdeling van de organisatie meldde dinsdag nog dat een deel van de 'ontvoerde' kinderen wel weer bij de ouders was.
Al meerdere Haïtianen hebben zich gemeld op de plek waar de kinderen worden opgevangen, in het SOS Kinderdorp Santo, ongeveer 15 kilometer ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince. Het moet echter nog blijken of deze mensen de echte ouders zijn. De hulporganisatie gaat dit samen met de Haïtiaanse kinderbescherming Ibers onderzoeken. Voor zover bekend hebben twintig van de 33 kinderen hun biologische ouders nog.
Veel van de ouders hebben hun kinderen vrijwillig afgestaan, aldus SOS Kinderdorpen. Ze werden door de christelijke organisatie overgehaald om hun kinderen naar de Verenigde Staten te laten gaan. Hier zouden ze een beter leven kunnen leiden. De tien betrokken Amerikanen zijn opgepakt en kunnen mogelijk worden aangeklaagd voor onder meer ontvoering.
Bron: De Pers
De hulp die per boot en vliegtuig in Haïti aankomt bereikt de slachtoffers van de aardbeving niet snel genoeg om een eind te maken aan de toenemende onrust in het land. Zowel buitenlandse hulpverleners als Haïtianen zeggen dat de hulp in grote hoeveelheden arriveert, maar ze beklagen zich over de langzame distributie van voedsel en medicijnen vanuit de hoofdstad Port-au-Prince.
"Sinds de Haïtiaanse overheid het beheer over onze voorraden op zich heeft genomen moeten we op spullen wachten, zelfs al liggen ze hoog opgestapeld in het magazijn. Het is een krankzinnige situatie", zei de Amerikaanse arts Rob Maddox, die in het grootste ziekenhuis van Port-au-Prince werkt.
In het slecht verlichte magazijn van het ziekenhuis reiken de dozen met voorraden tot aan het plafond. In een andere voorraadkamer liggen medicijnen, verband en andere hulpmiddelen opgestapeld op tafels. Een Haïtiaanse medewerker noteert alles was binnenkomt en uitgaat in een schrift. Volgens artsen gaat met het invullen van overbodige formulieren tijd verloren waarin levens gered zouden kunnen worden.
Burgers zeggen dat corrupte ambtenaren knoeien met hulp die de haven wel uitkomt. In Petionville demonstreerden woensdag honderden mensen. Ze zongen: "Ze hebben de rijst gestolen, ze hebben de rijst gestolen". De 17-jarige Denka Tanzil zei dat een plaatselijke bestuurder geld eiste voor coupons die recht geven op een zak rijst van het Wereldvoedselprogramma. "We moeten vijftig Haïtiaanse dollar voor een coupon betalen", aldus Tanzil.
Bron: Nieuws.nl
De stemming onder de bewoners van Port-au-Prince in Haïti wordt grimmiger. Een 300-tal Haïtianen manifesteerden gisteren voor het stadhuis. Ze eisten voedsel, werk en de mogelijkheid om hun kinderen terug naar school te kunnen sturen. Een andere groep van 200 manifestanten protesteerden op een andere plaats tegen de corruptie en blokkeerden de weg voor de vrachtwagens van de VN.
‘De regering van Haïti heeft niets voor ons gedaan. Ze hebben ons niet het nodige voedsel gegeven en we hebben geen werk’, zei Sandrac Baptiste, een van de manifestanten, tegen het persbureau AFP. In het begin van woensdagnamiddag is nog een andere groep van ongeveer 200 manifestanten samengetroept op 4 km van de ambassade van de Verenigde Staten. Ze versperden de weg van een lange file van Amerikaanse vrachtwagens en 4x4's van de Verenigde Naties. Terwijl ze met hun handen op de voertuigen sloegen, riepen ze dat ze nood hadden aan hulp.
Voor de eerste keer sinds de aardbeving stellen de bewoners zich ook vijandig op tegen buitenlandse journalisten en vragen ze hen om weg te gaan. Dinsdag werd een fotograaf zelfs aangevallen in het centrum van de stad.
De VN werkt voor de voedselverdeling met bonnen maar veel bonnen worden doorverkocht. Dit pikken vele bewoners niet langer. In de vluchtelingenkampen is er sprake van geweld en verkrachtingen. In Haïti zijn sinds de aardbeving van 12 januari 200.000 mensen om het leven gekomen. 4000 mensen zijn geamputeerd geweest ten gevolge van de aardbeving.
Bron: De Standaard