Haïti is opnieuw getroffen door een zware aardbeving, dit keer met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn. Volgens het US Geological Survey deed de aardbeving zich voor om 6 uur plaatselijke tijd op ongeveer 56 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Port-au-Prince, op een diepte van bijna 10 kilometer.
Het is nog niet onmiddellijk duidelijk wat de gevolgen van de zware naschok zijn. Gebouwen werden opnieuw door elkaar geschud en veel mensen renden in paniek de straat op. De aardbeving die Haïti op 12 januari door elkaar schudde, had een kracht van 7 op de schaal van Richter.
Bron De Redactie
Magnitude 6.1
Date-Time
* Wednesday, January 20, 2010 at 11:03:44 UTC
* Wednesday, January 20, 2010 at 06:03:44 AM at epicenter
Location 18.428°N, 72.875°W
Depth 9.9 km (6.2 miles) (poorly constrained)
Region HAITI REGION
Distances
60 km (35 miles) WSW of PORT-AU-PRINCE, Haiti
95 km (60 miles) ENE of Les Cayes, Haiti
160 km (100 miles) SSW of Cap-Haitien, Haiti
1110 km (690 miles) SE of Miami, Florida
Zeker vijf patiënten van een gezondheidscentrum van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Haïti zijn overleden doordat een hulpvlucht van deze organisatie geen toestemming kreeg om te landen. Dat meldde AzG in een verklaring die woensdag werd verspreid. Sinds zondag zou een hulpvlucht met aan boord twaalf ton medisch materieel tot drie keer toe zijn weggestuurd van het vliegveld van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Dit ondanks toezeggingen dat het toestel zou mogen landen.
,,We kunnen niet aanvaarden dat vliegtuigen met levensreddende medische voorraden en apparatuur keer op keer weggestuurd worden terwijl onze patiënten doodgaan'', aldus Rosa Cristani, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in het Choscal ziekenhuis. ,,Er moet voorrang gegeven worden aan hulpvluchten met medische voorraden om in Haïti te landen.''
Bron De Pers
De twee Nederlandse gezinnen die in Haïti waren ten tijde van de aardbeving die vorige week plaatsvond, zijn overleden. Dit bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om twee stellen en drie adoptiekinderen. Beide families verbleven in hotel Villa Thérèse in Port-au-Prince, dat instortte door de aardbeving. De zeven zijn tijdelijk begraven bij het ingestorte hotel, maar worden zo snel mogelijk opgegraven en naar Nederland overgebracht. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gebeurt, meldt alarmcentrale Mundial Assistance.
Nog drie Nederlanders, van Antilliaanse afkomst, worden vermist. Buitenlandse Zaken gaat ervan uit dat twee personen die in het ingestorte hotel Montana verbleven de aardbeving niet overleefd hebben. Van een andere Antiliaan was de verblijfplaats niet bekend toen de aardbeving plaatsvond. Een man uit Curaçao die vermist werd heeft zich inmiddels gemeld, hij wist niet dat hij vermist werd.
Bron Nieuws.nl
Ruim een week na de krachtige aardbeving vond er vanmiddag wederom een zware aardbeving plaats in Haïti. Er zijn enorm veel gewonden en doden, velen zeggen dat dit één van de ergste rampen ooit is qua aardbevingen. Velen mensen zijn hun huizen kwijt, en het zal nog maanden/jaren duren voordat het in Haïti weer enigszins opgebouwd is.
;) | Gewijzigd: 20 januari 2010, 14:20 uur, door stephanvanloon
Het kost niks, maar je sluist op deze manier wel extra mensen door naar giro 555, waardoor er weer extra geld beschikbaar zal zijn voor Haïti | Gewijzigd: 20 januari 2010, 14:17 uur, door stephanvanloon
Twitter lag vanmiddag minstens een halfuur helemaal plat wegens een overbelasting van de dienst. De microblogsite meldde op haar homepage dat er te veel tweets waren, en raadde gebrukers aan later terug te komen. Inmiddels lijkt de socialenetwerksite opnieuw bereikbaar.
Volgens verschillende technologiesites heeft de downtime waarschijnlijk te maken met de nieuwe aardbeving in Haïti. Een massa mensen zou hierover tegelijk hebben willen tweeten.
Bron Hln
De giften wereldwijd voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti vorige week bedragen intussen 1,26 miljard dollar. Dat melden de Verenigde Naties woensdag. De Belgische bijdrage staat momenteel op 10 miljoen euro.
Het al gestorte geld bedraagt 387,5 miljoen dollar; de beloften aan giften staan op dit ogenblik op iets meer dan 868 miljoen dollar, zo preciseert de website ReliefWeb.int.
Die internationale hulp omvat de bedragen die volgden op de oproep van de Verenigde Naties, de bilaterale hulp (van land tot land) en de hulp die rechtstreeks aan ngo's, zoals het Rode Kruis, gestort werd, zo meldt de woordvoerster van het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA).
De Verenigde Staten staan op kop wat (beloften tot) giften betreft, met 114,5 miljoen dollar. Vervolgens volgen de particulieren, namelijk individuen en organisaties, met 106,6 miljoen. Canada doneerde 60 miljoen; de Europese Commissie maakte bijna 6 miljoen vrij.
De oproep van de VN op 15 januari zorgde ervoor dat de organisatie die dag 127 miljoen dollar, of 22,2 procent van het beoogde bedrag van 575 miljoen, binnenkreeg. Daarbij moet nog ruim 48 miljoen aan beloofde steun gerekend worden.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:43 uur, door Joyce.s
De Haïtiaanse president René Préval zegt dat er "een coördinatieprobleem" is bij de verdeling van de internationale hulp. "Vandaag is het probleem dat zich stelt, de coördinatie. De hulp komt aan en we zijn niet voorbereid om ze te ontvangen. Als ze arriveert, vraagt men ons waar de vrachtwagens zijn om de hulp te vervoeren en waar de opslagplaatsen liggen."
Meer hulp
"Er zal steeds meer hulp komen. Het is de coördinatie van de hulp die belangrijk is, om te weten in welke hoeveelheden, op welk ogenblik en op welke manier ze uitgedeeld moet worden", verklaarde Préval aan de Franse radiozender RFI en aan de Franse krant Le Monde. De president wuifde iedere kritiek op de Verenigde Staten weg. "Ik denk dat ideologische overtuigingen plaats moeten maken voor liefdadigheid."
Verschillende partners
"We werken samen met verschillende partners. De Amerikanen hebben, onder de vlag van de VN-stabilisatiemissie Minustah, waarvan ze geen deel uitmaken, hun hulp voor de wederopbouw aangeboden. Het is nog steeds de Minustah, met de politie die geholpen wordt door de Amerikanen, die voor de veiligheid in Haïti moet instaan", zei Préval.
"Politieke stabiliteit en democratie zijn fundamentele voorwaarden voor de ontwikkeling van dit land", meende de president, die hoopt dat de internationale hulp "op middellange en lange termijn" aanwezig zal blijven.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:44 uur, door Joyce.s
Vrijwel iedere zware aardbeving wordt gevolgd door een reeks naschokken. De flinke naschok die Haïti woensdag trof, ruim een week na de verwoestende beving die naar schatting vele tienduizenden mensenlevens heeft geëist, is dan ook niet uitzonderlijk. Dergelijke naschokken kunnen zich tot ruwweg een maand na iedere zware aardbeving voordoen, aldus geofysicus Rob Govers van de Universiteit Utrecht. ,,Soms kunnen naschokken zelfs bijna net zo sterk zijn als de hoofdbeving'', aldus de wetenschapper.
Aardbevingen ontstaan rond breuklijnen in de aardkorst, als de spanning die wordt opgebouwd doordat aardplaten langs elkaar bewegen, plotseling tot ontlading komt. Dat kan leiden tot toenemende spanning op andere plaatsen op de breuklijn en daarmee tot naschokken, legt Govers uit.
Het is wel opmerkelijk dat de naschok van woensdag met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter zwaarder is dan eerdere naschokken op Haïti. Meestal nemen de naschokken na verloop van tijd in kracht af. ,,Maar dat is ook weer geen wet van Meden en Perzen'', aldus Govers. De geofysicus verwacht niet dat de nabeving nog veel slachtoffers zal maken. ,,Maar het is wel heel beangstigend voor de mensen die net een week geleden zoiets verschrikkelijks hebben meegemaakt.''
Het dodental in Haïti is volgens de onderzoeker erg hoog voor de zwaarte van de aardbeving. De geringe diepte waarop de beving zich voordeed, speelt daarbij een belangrijke rol, maar ook de hoge bevolkingsdichtheid, de slechte bouwkwaliteit en de slappe grond waarop de hoofdstad Port-au-Prince is gebouwd.
De Pers
Tussen alle ellende door gebeuren er ook enkele mirakels in Haïti. Een week na de aardbeving worden nog steeds mensen levend van onder het puin gehaald. Het grootste wonder is zonder twijfel de redding van Elisabeth, een 23 dagen oude baby die bijna half haar leven onder het puin heeft doorgebracht. Franse reddingswerkers troffen Elisabeth aan in Jacmel, een stad in het zuiden van Haïti, vandaag nog het epicentrum van een hevige naschok. Het meisje lag in een holte, onder de ruïnes van een huis. Reddingsteams hebben vijf uur lang gegraven om de baby levend terug te vinden. De oom van het meisje vertelde dat ze amper 23 dagen oud is. Het kindje was niet gewond en stelt het zelfs goed. Elisabeth werd overgebracht naar een veldhospitaal in Jacmel.
Wonder
Ook vandaag werden een oudere en een jonge vrouw levend van onder het puin gehaald. Maar Elisabeth is een klein wonder, want de baby overleefde een week zonder voedsel of water. Ze lag nog in hetzelfde bedje waarin ze lag te slapen toen de aardbeving het huis door elkaar schudde. Het bed viel naar de benedenverdieping, maar het kindje bleef ongedeerd. "Dit is een geschenk van God", zei haar moeder toen ze haar dochtertje voor het eerst in een week borstvoeding kon geven. Hoop doet leven in Haïti.
Bron Hln | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:44 uur, door Joyce.s
Op Haïti zijn nog steeds 33 Belgen vermist. Eén van hen bevond zich waarschijnlijk ook in het ingestorte VN-gebouw waar eerder al de stoffelijke resten van een andere landgenoot gevonden werden. Dat verklaarde premier Yves Leterme na afloop van het kernkabinet.
Intussen werden al 100 Belgen geëvacueerd en staan er nog 46 klaar voor evacuatie, aldus Leterme. Tegelijk wees de premier op de capaciteitsproblemen op de luchthaven van Port-au-Prince. Volgens de eerste minister doen de consuls ter plaatse er alles aan om de internationale vluchten zo maximaal mogelijk te benutten. Enig alternatief is een busreis van 8 uur naar de Dominicaanse Republiek.
Bron Hln | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:49 uur, door Joyce.s
De Belgische hulpverleners in Haïti zijn ongedeerd, nadat er vanochtend een nieuwe aardbeving plaatsvond. Dat werd vernomen bij het Belgische reddingsteam B-Fast en het Vlaamse interventieteam V-Med. "Het was een zware aardschok", zei Geert Gys, de coördinator van B-Fast. "In zo'n geval geldt een standaardprocedure. De teamleider verzamelt dan het personeel, dat wordt geteld. Daaruit bleek dat iedereen aanwezig was." Over meer precieze gevolgen van de aardbeving had Gys geen informatie.
Spoedarts Luc Beaucourt, die V-Med leidt, zei dat zijn team het goed stelt. Beaucourt, daarover opgebeld toen het nog ochtend was in Haïti, had zich nog niet kunnen vergewissen van de gevolgen van de nieuwe aardbeving.
Verlengd verblijf B-Fast
Het team van Beaucourt blijft tot maandag in Haïti. Het verblijf van B-Fast daarentegen werd vandaag verlengd. Vrijdag wordt het eerste team, dat er al de maximum toegelaten tien dagen verblijft, afgelost. Het nieuwe team blijft er weer tien dagen aan de slag. Daarna worden Belgische hulpverleners geïntegreerd in een ziekenhuis van het internationale Rode Kruis.
Beaucourt zei dat een belangrijke uitdaging nu is de aflossing te verzekeren in het ziekenhuis Saint François de Sales, waar V-Med momenteel werkt. Dat zou gebeuren door de hulporganisaties Malteser International en Médecins du Monde. Volgens Beaucourt ontstaat in het ziekenhuis "geleidelijk aan een structuur".
Bron Hln | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:53 uur, door Joyce.s
Acht dagen na de aardbeving in Haïti verblijven ongeveer 370.000 daklozen in ruim 300 geïmproviseerde kampen in de hoofdstad Port-au-Prince. Dat blijkt uit een schatting van de International Organization for Migration (IOM) en haar partners. De kampen liggen verspreid over de stad. De zowat 370.000 mensen leven in "voorlopige onderkomens, zonder toegang tot water".
"Hele wijken zijn leeg. De armsten onder de armen zijn in de stad gebleven, maar veel mensen hebben Port-au-Prince verlaten. De meesten zijn vertrokken naar andere steden, waar ze familie of vrienden hebben", verklaarde Vincent Houver, de leider van de IOM-missie ter plaatse.
Bron Hln | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:53 uur, door Joyce.s
Er zijn geen Belgen meer officieel vermist in Haïti. Dat deelde de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken mee. De enige man die gisteren nog als vermist stond opgegeven, werd teruggevonden.
Volgens Patrick Deboeck, de adjunct-woordvoerder van Buitenlandse Zaken, is de man, die voor de Verenigde Naties werkt, "gezond en wel". "Hij wenst in Haïti te blijven", zei Deboeck. Even werd gevreesd dat hij onder het puin van het ingestorte VN-gebouw zou liggen. Momenteel zijn nu nog 31 Belgen niet gelokaliseerd: van hen ontbreekt voldoende informatie om hen te kunnen lokaliseren.
In totaal telt het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken 228 lopende zaken. In totaal werden 197 Belgen gelokaliseerd, van wie er 102 Haïti al verlieten. Eén landgenoot is overleden.
Airbus
Slechts één landgenote wordt momenteel geëvacueerd uit Haïti met het militaire vliegtuig dat vanavond wordt verwacht op de luchthaven in Melsbroek. "Er zitten ongeveer dertig personen op het vliegtuig", zei Deboeck. "Het gaat voornamelijk om Haïtianen en Duitsers, maar ook om twee journalisten en twee leden van B-Fast. Verder zitten er een Deen en een Brit op het vliegtuig."
Bron: Hln
| Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:53 uur, door Joyce.s
De directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Dominique Strauss-Kahn, heeft alle staten opgeroepen om "een soort Marshall-plan" voor Haïti te lanceren. "Mijn gevoel is dat Haïti, dat door verschillende zaken op een uitzonderlijke manier getroffen werd, namelijk de voedselprijzen- en petroleumcrisis, vervolgens de orkanen en ten slotte de aardbeving, iets groots nodig heeft", meldt Strauss-Kahn op de website van het IMF.
Tweede Wereldoorlog
De Verenigde Staten lanceerden het Marshall-plan na de Tweede Wereldoorlog om de heropbouw van Oost-Europa te financieren. Strauss-Kahn voegde eraan toe dat het plan de annulering van de schuld van Haïti zou moeten bevatten. Het IMF kondigde twee dagen geleden na de aardbeving aan dat het van plan was zijn huidige lening aan Haïti met 100 miljoen dollar te verhogen.
Giften
De statuten van het IMF laten geen giften toe, maar geven wel de mogelijkheid om de schulden van lidstaten kwijt te schelden. De wederopbouw van Haïti zal overigens een van de grote thema's zijn op de 40ste editie van het World Economic Forum (WEF), die volgende week in het Zwitserse Davos plaatsvindt, zo meldt het WEF.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:53 uur, door Joyce.s
Meer dan een week na de grote aardbeving heeft Haïti volgens de internationale berichtgeving veel weg van een oorlogsgebied. Terwijl de hoofdstad wordt geteisterd door chaos en geweld, zou hulp de getroffen bevolking amper bereiken. Bij hulpverleners weerklinkt echter een ander verhaal.
Een week na de aardbeving in Haïti komt steeds meer kritiek op de internationale reddingsoperatie die zich in het land ontplooit. Hoewel tonnen noodhulp zijn verzameld op de luchthaven van Port-au-Prince, zouden onveiligheid en onbegaanbare wegen de distributie van hulp verhinderen.
Chaotische eerste dagen
In de eerste dagen na de aardbeving was de situatie erg chaotisch. ‘Die chaos is normaal voor de eerste drie tot vier dagen in zo’n land,’ zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11 aan MO*. Normaal coördineert het VN Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) samen met de nationale regering de noodhulp die na een ramp toestroomt vanuit de rest van de wereld.
De VN missie in Haïti heeft echter zwaar geleden onder de aardbeving. Daarenboven stond de regering in het land al erg zwak en daar heeft de aardbeving geen verandering in gebracht. ‘In tegenstelling tot in de landen die in 2005 door de tsunami werden getroffen, was er in Haïti structuur meer om op verder te bouwen’, zegt Van den Berghe.
Bovendien gebeurt de eerste verdeling van noodhulp traditioneel erg lokaal. Vaak hebben ngo’s en internationale organisaties al mensen en materiaal ter plaatse. Wanneer een grote ramp zich voordoet, schieten zij als eerste in actie. Bij de aardbeving in Haïti zijn net die lokale netwerken zwaar getroffen.
Zo verloor Oxfam Solidariteit verschillende medewerkers bij de ramp en werd een deel van het bureau en de opslagplaatsen vernietigd. ‘Bovendien zijn veel familieleden van het Haïtaanse team overleden en moeten ook de hulpverleners dagelijks op zoek naar eten,’ vertelt Lara Jacquier de Rosée van Oxfam Solidariteit.
Transportmoeilijkheden
Ook transportproblemen bemoeilijkten initieel de distributie van hulpgoederen. Omdat de haven van Port-au-Prince volledig onbruikbaar is, bereiken de meeste hulpgoederen het land via de kleine luchthaven van de hoofdstad. Die raakte gevuld met materiaal, dat vervolgens maar met moeite kon worden getransporteerd.
‘De toegangswegen naar de stad zijn wel bereikbaar, maar de kleinere wegen in de hoofdstad zijn vaak versperd door omgevallen huizen. Daarenboven was er een enorm tekort aan brandstof, een probleem dat momenteel gelukkig wordt opgelost,’ aldus Mathieu Tallon van Unicef België.
Coördinatie komt op gang
Volgens Meinie Nicolai van Artsen zonder Grenzen komt de coördinatie ondertussen wel op gang. Al enkele dagen werkt OCHA met een zogenaamde “clusteraanpak.†Hulp wordt in verschillende categorieën ingedeeld, variërend van medische hulp, tot transport of voedselhulp. In elke cluster neemt een grote organisatie de leiding en overlegt met andere organisatie wie wat levert en op welke plaats.
Het wordt bovendien steeds duidelijker welke hulp de bevolking van Haïti nu precies nodig heeft.
Hulporganisaties hebben doorgaans een standaardpakket, dat varieert naargelang de aard van de ramp en onmiddellijk kan worden ingezet, legt Nicolai uit. Bijzonder aan de aardbeving in Haïti is dat er heel veel gewonden zijn. Mensen met een verbrijzeld been lopen soms dagenlang rond zonder verzorging, in een vuile omgeving. Een week na de aardbeving moet nu specifiek materiaal worden aangevoerd, zoals antibiotica of dialyseapparaten.
Noodhulp of Interventie?
De aanvoer van gespecialiseerde hulpgoederen gebeurt via de luchthaven van Port-au-Prince. Daar ontstond enkele dagen geleden echter een nieuw probleem. ‘De luchthaven wordt gecontroleerd door het Amerikaanse leger,’ zegt Nicolai. ‘En daar heeft Artsen zonder Grenzen niets op tegen. De controletoren is verwoest en er is maar één landingsbaan, dus het is belangrijk dat iemand de situatie organiseert. Maar sinds vorige week werden al vijf vliegtuigen van Artsen Zonder Grenzen zonder landen teruggestuurd.'
Het lijkt er dan ook op dat de prioriteiten van de Verenigde Staten sterk verschillen met die van de hulporganisaties.
‘De prioriteit van de Amerikanen ligt niet bij de humanitaire noden, maar wordt gedomineerd door de vrees dat het land in anarchie zal hervallen,’ volgens Jan Weuts van Caritas International. ‘Het aantal vliegtuigen dat landt, is spectaculair, en overschrijdt meer dan tien maal de normale capaciteit van de vlieghaven. 11.000 soldaten en bijhorend materieel verzenden vraagt dan ook een enorme capaciteit,’ gaat Weuts verder.
De massale ontplooiing van Amerikaanse troepen in het getroffen gebied, wekt dan ook bij verschillende organisaties argwaan op.
Weuts vertelde hoe veel voedselhulp via het internationaal netwerk van Caritas al voor de ramp in Haïti ter plaatse was. ‘Caritas heeft de indruk dat de Amerikaanse tak van de organisatie te verstaan kreeg dat het voedsel niet mocht worden uitgedeeld voor de veiligheidssituatie onder controle was,’ zegt Weuts. ‘Blijkbaar slaagden het Wereldvoedselprogramma van de VN en andere organisaties onder dezelfde omstandigheden er toch al in 300.000 mensen te bevoorraden. Volgens mij gaat het niet om een verkeerde inschatting van de situatie, maar waren andere redenen in het spel,’ aldus Weuts.
Ook Bodan Vanden Berghe van 11.11.11 heeft zijn twijfels: ‘Het voordeel van de Amerikaanse aanwezigheid is dat er ten minste een schijn van orde is. Eigenlijk moet deze taak door de VN opgenomen worden. De situatie is dan ook niet gezond op lange termijn. Het is problematisch dat een land met zulke grote belangen in Haïti de veiligheidssituatie daar volledig domineert.’
Organisaties melden weinig gevaar
Dat onveiligheid in de straten van Port-au-Prince de distributie van hulp onmogelijk maakt, is bovendien een mening die weinig organisaties ter plaatse delen. Jan Weuts: ‘De lokale organisaties waarmee Caritas International werkt, zien de veiligheidssituatie anders. Is dit omdat zij een beperkt overzicht hebben en het grote beeld niet zien? Ik denk van niet.’
Ook voor Unicef is de berichtgeving heel verrassend. ‘Het lijkt wel alsof het daar oorlog is’, vult Fallon aan. ‘Het is waar dat er een aantal risico’s zijn en dat we daarmee rekening moeten houden. Vele mensen hebben niets meer en onbewaakte goederen kunnen potentieel worden gestolen. Maar de veiligheidsproblemen worden zwaar overschat.’
Ook Artsen zonder Grenzen en Oxfam Solidariteit meldden momenteel weinig problemen. ‘Er zijn plunderingen, maar wij kunnen overal werken,’ zegt Nicolai.
‘Sommigen willen bewust chaos creëren en de massamedia hebben daar een belangrijke rol in gespeeld’, aldus Weuts. ‘De VN missie in Haïti (MINUSTAH) heeft het laatste anderhalf jaar spectaculaire resultaten geboekt en de veiligheidssituatie was enorm verbeterd. Nu wordt de Haitiaanse bevolking afgeschilderd als een hoop beesten. Dat is een zwaar affront.’
Bron: MO | Gewijzigd: 20 januari 2010, 20:04 uur, door talkyr86
In het callcentrum waar inzamelingsacties voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti kunnen worden aangevraagd, is momenteel een tweehonderdtal acties geregistreerd. Dat deelde Eric Todts van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties mee.
Gisterenavond stond de teller nog op 108; vanmiddag waren het er een 200-tal. Hoeveel geld er tot nog toe precies werd ingezameld, wilde het Consortium niet kwijt. Het bedrag wordt pas morgenavond meegedeeld, aan het einde van de benefietuitzending "Help Haïti" van de tv-zenders vtm en VRT, zei Todts. Vrijdagavond zou er opnieuw gecommuniceerd worden over het ingezamelde bedrag.
Bron: Hln
| Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:54 uur, door Joyce.s
De hulp aan het door een aardbeving getroffen Haïti komt gestaag op gang. Dat hebben woordvoerders van twee VN-organisaties die de noodhulp leveren, het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het coördinatiebureau voor humanitaire hulp (OCHA), woensdag gezegd.
De toestand in het rampgebied is volgens een OCHA-zegsman ''een van de meest complexe situaties waar we ooit mee te maken hebben gehad''. Een WFP-woordvoerder verklaarde dat enkele honderdduizenden Haïtianen inmiddels voedselhulp hebben gekregen. Sinds de verwoestende aardbeving van vorige week wachten veel Haïtianen nog altijd op hulp. De opslagruimtes zitten vol met hulpgoederen, maar de luchthaven is overbelast en wegen zijn geblokkeerd. Daardoor komen water, voedsel en medicijnen moeilijk op de plaatsen waar die het hardst nodig zijn.
Adoptiekinderen
Het vliegtuig dat ruim honderd adoptiekinderen ophaalt uit Haïti, landt waarschijnlijk in de nacht van woensdag op donderdag in Port-au-Prince. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bestaat er echter geen 100 procent zekerheid over het tijdstip waarop het toestel arriveert in het door een aardbeving getroffen land.
Op het vliegveld van Curaçao staat al dagen een vliegtuig klaar om naar Haïti te vliegen en de groep kinderen op te halen. Zodra er vanuit Port-au-Prince toestemming komt om op het vliegveld daar te mogen landen, kan het vertrekken. Nadat ze zijn opgehaald, gaan de adoptiekinderen eerst naar Curaçao, waar ze overstappen op een gecharterd vliegtuig naar Nederland. Dat zet koers naar Eindhoven. Wanneer de kinderen daar aankomen, kan het ministerie nog niet zeggen.
Bron: nu.nl
In Haîti zijn momenteel zowat twee miljoen mensen dakloos, meldt de Europese Commissie. Hulpverleners zoeken naar slachtoffers van de nieuwe beving, terwijl een varend ziekenhuis van de Amerikaanse marine slachtoffers behandelt. Unicef bracht al 120 ton hulpgoederen ter plaatse, en Rode Kruis-Vlaanderen stuurt extra noodhulpgoederen.
Volgens de Europese Commissie zijn er rond de 1.000 EU-burgers vermist in Haïti; 35 Europeanen kwamen bij de aardbeving om het leven. Vandaag werd het land opnieuw getroffen door een hevige naschok met een kracht van meer dan 6 op de schaal van Richter. Reddingswerkers zijn na de nieuwe aardbeving onmiddellijk vertrokken om in Port-au-Prince te zoeken naar eventuele nieuwe slachtoffers, meldt de VN.
Varend ziekenhuis
Een varend ziekenhuis van de Amerikaanse marine heeft de kust van Haïti bereikt, en is begonnen met de behandeling van slachtoffers van de aardbeving. De eerste patiënt was een jongetje met brandwonden, vernam CNN van het hoofd van het operatieteam aan boord van het schip, Tim Donahue. De jongen werd naar het schip gebracht samen met een twintigjarige, die een gebroken wervelkolom en hoofdwonden had. Het schip Comfort biedt plaats aan duizend patiënten. In zes kwartieren wordt geopereerd. De Verenigde Staten en de Haïtiaanse autoriteiten proberen verder de haven van Port-au-Prince te heropenen om de levering van brandstof terug mogelijk te maken.
Unicef
Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, heeft inmiddels in totaal 120 ton hulpgoederen in Haïti binnengebracht. In de eerste uren na de aardbeving in Haïti verdeelde Unicef al 5.000 zakjes water en 2.500 kits met kookmateriaal in de stad Jacmel. Sindsdien werden er inspanningen gedaan op het vlak van water en hygiëne, om ondervoeding tegen te gaan, en om de begeleiding en bescherming van kinderen te verzekeren. Zo spoorde Unicef ondervoede kinderen op, maar ook zwangere vrouwen of net bevallen moeders. Zevenduizend eenheden therapeutische voeding werden daarbij ter beschikking gesteld, waarmee zesduizend ernstig ondervoede kinderen konden geholpen worden. Verder zegt Unicef dat het tijdelijke tenten in gereedheid brengt en schoolmateriaal beschikbaar stelt om kinderen snel te kunnen opvangen in scholen. Hoewel de scholen momenteel gesloten zijn, is "een snelle terugkeer essentieel voor het psychosociale herstel".
Belgische hulp
Rode Kruis-Vlaanderen stuurt extra noodhulpgoederen naar Haïti, en financiert mee een veldhospitaal. Vorige week zond Rode Kruis-Vlaanderen al twee medewerkers ter plaatse. Inmiddels kocht het zesduizend kooksets, veertien miljoen waterzuiveringstabletten en vierhonderd tenten. Die worden spoedig ter plaatse gestuurd. Samen met de federale overheidsdienst Volksgezondheid draagt het ook bij aan de financiering van een zeer groot veldhospitaal dat het Duitse Rode Kruis opbouwt. Op de luchthaven van Melsbroek landen van twee leden van het 28-koppige Belgische USAR-team (Urban Search and Rescue) dat woensdag 13 januari was vertrokken naar Haïti. Zondag kwamen al 22 collega's terug. De twee leden waren in Haïti gebleven om op achtergebleven materiaal te letten. In het vliegtuig waarmee ze terugkeren, zit een dertigtal personen. Er zijn nu nog vier leden van het USAR-team in Haïti: ze werken er in een veldhospitaal van de Belgische reddingsdienst B-Fast.
USAR bestaat uit mensen van de Civiele Bescherming en van de brandweer. Zij staan in Haïti B-Fast bij. De vier mensen die achterblijven om logistieke en andere hulp te verstrekken aan de medische ploeg van het B-Fastteam zijn ambulanciers-verplegers van de brandweer van Hasselt, Zaventem en Tienen.
We roepen al onze lezers op om 1 euro te schenken voor Haïti. Dat doet u door simpelweg een sms met de boodschap SOS te sturen naar het nummer 4666. Voor elke SMS wordt 1 euro integraal geschonken aan de hulpverlening door het Rode Kruis. Het Rode Kruis en HLN.BE konden een akkoord bereiken met de drie operatoren (Proximus, base, Mobistar) zodat de opbrengst volledig naar de hulpverlening door het Rode Kruis in Haïti gaat.
Bron: Hln
De Verenigde Staten sturen nog eens 4.000 extra soldaten naar Haïti om de slachtoffers van de zware aardbeving van vorige week te helpen. Washington heeft nu al 12.500 manschappen ter plaatse. Volgens een militaire bron in Washington zijn de 4.000 extra manschappen mariniers. De Amerikanen in Haïti staan vooral in voor de veiligheid omdat het Haïtiaanse politiekorps na de aardbeving helemaal ontredderd is.
De mariniers hebben strategische posities ingenomen in de hoofdstad Port-au-Prince, zoals in de buurt van ziekenhuizen en het ingestorte presidentieel paleis.Intussen heeft een Amerikaans hospitaalschip de kust van Haïti bereikt. Daar worden nu slachtoffers van de aardbeving verzorgd. Volgens de Amerikanen is het tekort aan medische hulp nu het grootste probleem in Haiti, gevolgd door de verdeling van de hulpgoederen. De wegen in Haiti zijn zwaar beschadigd, er heerst chaos en op verschillende plaatsen wordt er geplunderd.
Bron De Redactie