De jeugdbrandweer van Sint Philipsland komt in actie om de medemens in het door een zware aardbeving getroffen Haïti te helpen.
Inmiddels zijn in het verwoeste gebied al tienduizenden doden geborgen en verwacht wordt dat hier nog duizenden doden bij komen. Ook zijn honderdduizenden mensen dakloos geworden daar het geweld van de aardbeving duizenden gebouwen heeft doen instorten.
Gezien de aard van de ramp en de catastrofale gevolgen is de Fliplandse jeugdbrandweer voornemens om aanstaande woensdagavond in Sint Philipsland en Anna Jacobapolder een huis-aan-huis collecte te houden.
Van 18:00 tot 21:00 uur kunt u de jeugdige brandweerlieden aan de deur verwachten met het verzoek om een financiële bijdrage te leveren aan de noodhulp voor Haïti. Mocht u thuis niet aanwezig zijn dan is er altijd nog de mogelijkheid om uw gift die avond tussen 18:00 en 22:00 uur af te geven bij de brandweerkazerne in de Schoolstraat. De opbrengst van de collecte zal gestort worden op giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties.
Het is niet de eerste keer dat de jeugdbrandweer de noodlijdende medemens te hulp schiet. In het verleden zijn al diverse keren collectes gehouden, onder meer voor het in 1995 door overstroming getroffen Limburg en na de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000. Bij deze collectes werden destijds de mooie bedragen van respectievelijk 8800 gulden en 10.785 gulden. Ook na de tsunami in Zuidoost-Azië in 2004 werd een huis-aan-huis collecte gehouden. Toen werd het mooie bedrag opgehaald van 5552 euro, ruim 12.000 gulden. Al deze keren kan dus teruggekeken worden op een overweldigend succes.
Omdat de jonge brandweermensen de mogelijkheden niet hebben om fysiek te gaan helpen in Haïti is gekozen voor deze collecte. De jeugdbrandweer van Sint Philipsland doet dan ook een vriendelijke maar dringende oproep om aanstaande woensdagavond gul te geven om de medemens in het zwaar getroffen Haïti te kunnen helpen!!
Bron: Blik op nieuws
De Verenigde Naties sturen zo snel mogelijk 3500 militairen en politieagenten naar Haïti, dat een week geleden werd getroffen door een zware aardbeving.
De blauwhelmen moeten helpen bij het handhaven van de orde en het beschermen van konvooien met hulpgoederen naar het rampgebied.
Dat heeft de fungerend voorzitter van de Veiligheidsraad, de Chinese VN-ambassadeur Zhang Yesui, dinsdag gezegd. De extra manschappen voegen zich bij Minustah, de VN-missie die al in Haïti is. Uit welke landen de nieuwe blauwhelmen komen en wanneer ze arriveren, is nog niet bekend.
Legerhelikopters
Door de uitbreiding zal de troepenmacht bestaan uit 8940 militairen en ruim 3700 politiemensen. Het is de bedoeling dat de extra militairen gedurende een periode van zes maanden worden ingezet, zei Zhang.
De Verenigde Staten hebben al extra militairen naar Haïti gestuurd. Bij het presidentiële paleis in de hoofdstad Port-au-Prince zijn dinsdag Amerikaanse legerhelikopters geland. Omstanders zagen van achter hekken hoe Amerikaanse militairen in gevechtstenue uitstapten.
Eigen gebruik
De militairen haalden onder meer water, voedsel en gereedschappen uit de helikopters, maar volgens een CNN-verslaggever is dat vermoedelijk voor eigen gebruik. Een legerwoordvoerder zei dat de Amerikanen met helikopters en schepen onder meer honderd voertuigen, twee waterzuiveringssystemen, negen watertanks, tenten en medicijnen aan land willen brengen.
Nood
Sinds de aardbeving van vorige week stijgt de nood in Haïti. Gewapende bendes en wanhopige burgers vechten om het schaarse drinkwater en voedsel. Vanuit Port-au-Prince komen aanhoudende berichten over plunderingen. Om de ergste nood te verlichten is het Amerikaanse leger begonnen met het droppen van voedsel- en waterpakketten in de omgeving van de Haïtiaanse hoofdstad. Het gaat om ongeveer 14.000 kant-en-klaarmaaltijden en 15.000 liter water.
Gevaarlijk
Eerder vonden de Amerikaanse autoriteiten de operatie nog te gevaarlijk, omdat bij een dropping rellen zouden kunnen uitbreken. De verspreiding van noodhulp is door geblokkeerde wegen en een overvolle luchthaven echter zo lastig, dat toch is besloten tot deze maatregel.
Ook het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) levert voedselhulp aan Haïti. De organisatie wil de komende weken meer dan honderd miljoen voedselpakketten verspreiden, waarvan tien miljoen in de volgende week.
In de eerste week na de aardbeving heeft het WFP al een kwart miljoen maaltijden uitgedeeld in Haïti.
Hulpteam
EU-president Herman Van Rompuy heeft dinsdag gepleit voor de oprichting van een snel inzetbaar Europees humanitair hulpteam. Die moet snel kunnen reageren op rampen als de aardbeving in Haïti. Hij voegde eraan toe dat de oprichting van een dergelijk team iets voor een later tijdstip is. Eerst moet de EU ''alles doen wat mogelijk is om de burgers van Haïti te ontlasten'', zei hij na een ontmoeting met de Britse premier Gordon Brown.
EU-voorzitter Spanje besloot dinsdag een marineschip met 450 militairen, onder wie een groep van vijftig artsen en verpleegkundigen, naar Haïti te sturen. Ze moeten daar medische hulp verlenen en de orde herstellen.
Bron: Nu.nl
| Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:43 uur, door Joyce.s
Het Amerikaanse leger is begonnen met het afwerpen van water en voedsel boven Haïti. Het gaat om 15.000 liter water en kant-en-klaarmaatijden. De pakketten zijn gedropt enkele kilometers buiten de hoofdstad Port-au-Prince op plaatsen waar veel vluchtelingen verblijven in geïmproviseerde kampen.
De VS probeert nu vast te stellen of deze methode een snelle manier is om de aardbevingsslachtoffers te bereiken. Als dat zo is volgen er meer droppings. De Amerikaanse minister van Defensie Gates had zich eerst verzet tegen de de droppings, uit angst dat die zouden leiden tot ongeregeldheden.
Bron: Nos
Het aantal Nederlandse initiatieven om geld in te zamelen voor de slachtoffers in Haïti groeit met het uur, zo bleek dinsdag. Topkok Jonnie Boer gaat soep verkopen voor het goede doel en de gemeenteraad van Roermond roept alle Limburgse gemeenten op om een euro per inwoner naar gironummer 555 over te maken.
Het aantal Nederlandse vermisten in Haïti is dinsdag gedaald van twintig tot elf. Acht Antillianen en een Arubaan die maandag nog werden vermist, zijn inmiddels terecht, zo meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volgens schattingen zijn zeker 70.000, maar misschien zelfs 200.000 mensen om het leven gekomen door de aardbeving die vorige week het Zuid-Amerikaanse land trof. Onder hen zijn mogelijk twee Nederlandse echtparen met hun drie adoptiekinderen en vier Antilliaanse mannen. Vier Nederlandse reddingsteams voeren sinds eind vorige week bergingswerk uit in Haïti. Nederlandse mariniers, die maandag in Haïti aanmeerden, gaan de reddingswerkers begeleiden. Ook helpen ze bij de evacuatie van honderd Haïtiaanse weeskinderen en zullen ze hulpgoederen afleveren bij het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.
De weeskinderen worden geadopteerd door Nederlandse ouders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een vliegtuig gecharterd, dat de kinderen woensdagavond moet ophalen in Port-au-Prince. Wanneer de kinderen op het vliegveld van Eindhoven aankomen, is nog niet bekend. De ouders die vorige week te horen kregen dat de adoptieprocedure van hun kind versneld is, kunnen rekenen op steun. De stichting Adoptievoorzieningen uit Utrecht inventariseert dinsdag op een informatieavond van de Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) in Amsterdam welke hulp en steun zij voor de aanstaande ouders moet organiseren.
De adoptiekinderen uit Haïti zijn volgens een woordvoerster van Adoptievoorziening tussen nul en zeven jaar oud. ,,Misschien krijg je een kind dat in Creools-Frans wil vertellen wat er is gebeurd. Versta je dat en hoe vang je misverstanden op? Hoe herken je trauma's?'' Allerlei soorten van expertise zijn onontbeerlijk, aldus de zegsvrouw. De Tweede Kamer herdacht dinsdag in het bijzijn van minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) de slachtoffers van de aardbeving. Koenders en Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet betuigden hun medeleven aan de nabestaanden. ,,Evenzeer leven wij mee met slachtoffers die de ramp overleefden, maar die huis en haard hebben verloren'', zei Verbeet.
De grootste inzamelactie voor hulp aan Haïti komt van de tv-zenders Nederland 1, RTL4 en SBS6. Jeroen Pauw, Beau van Erven Dorens en Linda de Mol presenteren donderdagavond een speciale uitzending van de actie Nederland helpt Haïti. Het programma wordt op drie zenders tegelijkertijd uitgezonden en moet de 6,5 miljoen euro die al op giro 555 was binnengekomen, flink verhogen. De regering liet eerder al weten het bedrag dat op rekening 555 wordt ingezameld te verdubbelen.
Wie een plekje op de tribune van de tv-show wil bemachtigen, kan bij opbod een stoel kopen. Overigens worden niet alle stoelen op deze manier verkocht, want ook voor de mensen die direct of indirect getuige zijn geweest van de aardbeving in Haïti is plek.
Bron: AD
De internationale gemeenschap heeft tot nu toe 1,2 miljard dollar (840 miljoen euro) financiële hulp beloofd aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag laten weten.
Volgens OCHA, de VN-organisatie die de humanitaire hulpverlening coördineert, gaat het om toezeggingen van onder meer landen, internationale organisaties en bedrijven. Onder de grote geldschieters zijn de Europese Commissie en de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU). Die zegden maandag een totaalbedrag van 422 miljoen euro toe voor hulp aan het rampgebied.
Bron: AD
Het aantal doden door de aardbeving in Haïti vorige week is opgelopen naar 75.000. Dat heeft de regering van het Caribische land dinsdag bekendgemaakt. Een kwart miljoen mensen zijn gewond geraakt en een miljoen Haïtianen zijn ontheemd.
Bron: AD
In Haïti worden na de aardbeving van een week geleden nog 20 Nederlanders vermist. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Onder hen zijn twee paren die adoptiekinderen kwamen ophalen. Zij sliepen in een hotel in Port-au-Prince dat is ingestort.
Naar verwachting komen morgenochtend zo'n 100 Haïtiaanse adoptiekinderen aan in Eindhoven. Minister Hirsch Ballin heeft toestemming gegeven om kinderen die zijn geadopteerd versneld naar Nederland te halen. Ook de Verenigde Staten versnellen de procedures om adoptiekinderen uit Haïti toe te laten.
Bron: NOS
Het Duitse nationale voetbalelftal heeft 150.000 euro geschonken aan Haïti. Aanvoerder Michael Ballack maakte dat vandaag op de Duitse tv-zender ZDF bekend. "Wie deze grenzeloze ellende in Haïti op de tv of in de kranten heeft gevolgd, kan niet zomaar toekijken", zei de speler van het Engelse Chelsea. Ballack overtuigde zijn collega-internationals en ook de trainers en manager hebben bijgedragen.
De Fifa beloofde ook een bijdrage te storten voor de slachtoffers van de verwoestende aardbeving op het eiland. Vice-president Jack Warner liet weten dat de wereldvoetbalbond 250.000 dollar (175.000 euro) schenkt. Onder de slachtoffers van de natuurramp zouden ook minstens dertig leden van de nationale voetbalbond van Haïti zijn, onder wie een aantal spelers.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:43 uur, door Joyce.s
Russische hulpverleners hebben nog een overlevende van de aardbeving gered, zo heeft teamhoofd Aleksandr Maslov gezegd. Een week na de verwoestende aardbeving werd Pierre Louis Ronny vanonder het puin van het Teleco Haitian gebouw gehaald.
Ronny lag een week lang met zijn arm onder zware cementblokken, zonder water of voedsel. De man werd eerder per toeval gevonden. Plunderaars vonden de man toen ze op zoek waren naar allerhande goederen. Een Russisch reddingsteam heeft Ronny vervolgens vanonder het puin gehaald. Volgens Maslov bemoeilijken plunderingen de zoektocht naar mogelijke overlevenden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:43 uur, door Joyce.s
Het ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat zeker zeven van de elf vermiste Nederlanders op Haïti zijn omgekomen bij de aarbeving. Buitenlandse Zaken gaat er vanuit dat zij gisteren tijdelijk zijn begraven, meldt de NOS.
Bij het hotel waar de lichamen zijn gevonden, is een herdenkingsplechtigheid gehouden. De honorair consul van Nederland was daarbij aanwezig, evenals de Nederlandse mariniers die zijn uitgezonden naar het rampgebied. Offcieel zijn er nog elf Nederlanders vermist in Haïti. Zeven daarvan waren ten tijde van de ramp in hotel Villa Therese, dat door de schokken werd verwoest. Hun lichamen zijn gisteren waarschijnlijk geborgen, aldus het ministerie.
Buitenlandse Zaken vaardigt echter pas een officiële verklaring over hun dood uit, als de volledige identificatieprocedures zijn afgerond. Er wordt nog gezocht naar twee Antilliaanse mannen die in het eveneens ingestorte hotel Montana verbleven. Verder is van twee andere Antillianen nog niets vernomen.
Bron: De Pers
Van de eerste Haïti Hotline is dinsdagavond massaal gebruikgemaakt. Enkele honderden mensen hebben meegedaan met de chat- en belsessie die was georganiseerd door een groot aantal hulporganisaties. Dat liet een woordvoerder van de Stichting Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) weten.
De vragen waren gevarieerd. Een aantal bellers en chatters wilde naar Haïti om te helpen, anderen wilden weten wat er met al het geld ging gebeuren en anderen boden weer spullen aan voor de slachtoffers van de aardbeving. Er waren ook kritische vragen en opmerkingen. Een aantal mensen wilde weten of de salarissen ook van het opgehaalde geld werden betaald en hoeveel uiteindelijk bij de slachtoffers terechtkwam. ,,Maar over het algemeen waren de meeste geluiden positief'', aldus de zegsman.
De organisatoren overwegen nog een keer een chat en belsessie over Haïti te houden. De meeste deelnemers vonden het leuk om in direct contact te komen met bellers en chatters om de mening en vragen te horen over de hulp aan Haïti. Aan de sessie werd onder meer meegedaan door medewerkers van Oxfam Novib, Unicef, Save the Children, World Vision, Tear, Rode Kruis en Terre des Hommes.
Bron: De Pers
Nederland staat op de achtste plaats van landen waar de meeste Tweets vandaan komen. Dat schrijft ComputerIdee. De helft van alle Twitteraars woont in de Verenigde Staten.
Wereldwijd gezien komt iets meer dan een procent van alle Twitterberichten uit ons land. Ook in Brazilië en het Verengd Koninkrijk wonen veel gebruikers van de internetberichtendienst.
Bron: AD
Een Amerikaanse christelijke organisatie stuurt honderden bijbels naar Haïti. Het gaat niet om papieren boeken, maar om luisterboeken die energie opwekken met zonnecellen.
De zogeheten Proclaimer is bedoeld voor ,,arme en analfabetische mensen'', aldus de organisatie Faith Comes By Hearing (Geloof Komt door Luisteren) maandag. Op de zongedreven luisterbijbel staat de Heilige Schrift opgenomen in het Creools, de taal van de ongeletterden in Haïti.
Na de verwoestende aardbeving van vorige week wil Faith Comes By Hearing de Haïtianen ,,geloof, hoop en liefde door Gods woord'' brengen. De organisatie is daarbij erg trots op haar technisch snufje: ,,De Proclaimer kan de Bijbel afspelen in de jungle, de woestijn of zelfs op de maan.'
Bron: AD
‘Gecondoleerd en veel sterkte’, aldus de Saoedische koning Abdullah in een telegram aan René Préval, de Haïtiaanse president, vier dagen nadat diens land door een zware aardbeving werd getroffen. En daar bleef het tot nu toe bij.
De Saoedische regering, ofwel het Saoedische koningshuis, is één van de rijkste ter wereld. Als het gaat om het bouwen van islamitische scholen en moskeeën in landen als Pakistan, Indonesië en Palestina, is zij reuze gul. Maar Haïti ontving tot dusver nog geen cent van de in oliedollars badende Saoedi’s. Ook is geen hulp aangeboden in natura, zoals hulpgoederen of een team artsen.
Magertjes
Het totaal aan financiële toezeggingen aan Haïti beslaat 116.772.897 dollar volgens de laatste gegevens van het UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA), ofwel het VN-kantoor dat humanitaire hulp ondersteunt en coördineert. Daarvan is slechts 636.000 euro afkomstig uit de Arabische landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, namelijk uit Marokko.
Daarnaast heeft de Rode Halve Maan, het islamitische Rode Kruis, in enkele Arabische landen geld en materiële hulp bijeengebracht. ‘In totaal zo’n miljoen euro’, zegt Matthew Cochrang van de IFRC, de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan. ‘Het geld is geschonken door burgers, bedrijven en ruim drie ton van het bedrag is door de OPEC beschikbaar gesteld.’
Alle beetjes helpen, maar al met al is het maar magertjes als je bedenkt dat een land als Polen meer geeft dan alle Arabische landen samen. Hoe anders was dat in 2004 toen Arabische landen massaal doneerden voor de slachtoffers van de tsunami, die onder andere de islamitische staten Indonesië en de Malediven trof. En toen het islamitische Pakistan in 2005 werd opgeschud door een zware aardbeving trok de Arabische Liga zonder aarzelen 250 miljoen dollar uit voor de slachtoffers.
Vliegtuigen vol dekens en andere hulpgoederen werden direct naar Pakistan gevlogen, met name uit Saoedi-Arabië. De Saoedische International Islamic Relief Organisation, opgericht door het Saoedische koningshuis, hield grote inzamelingsacties voor de ontheemde Pakistanen.
Koninklijke vloot
Voor Haïti geen Arabische giro 555, laat staan Arabische ministers van Ontwikkelingssamenwerking die het bedrag op die rekening verdubbelen. ‘Het is hartverwarmend hoe wereldwijd iedereen zich inzet om Haïti er bovenop te helpen’, zegt Cochrang van de IFRC. ‘Zelfs ontwikkelingslanden als Mozambique en Namibië doneren.’ Intussen blijft in Saoedi-Arabië de extreem luxe koninklijke vloot vliegtuigen en helikopters werkloos aan de grond. En de hand op de uitpuilende knip.
Bron: De Pers
Iedereen in Haïti noemt het een wonder: reddingswerkers hebben dinsdag een bejaarde vrouw gered uit de ingestorte kathedraal van Port-au-Prince.
Anna Zizi, die volgens haar zoon 69 of 70 jaar oud is, zong toen reddingswerkers haar een week na de verwoestende aardbeving onder het puin vandaan haalden. Volgens zoon Maxime Janvier heeft de familie Zizi veel gebeden voor de redding.
Bron AD
In het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York zijn dinsdag de zeker 47 medewerkers van de volkerenorganisatie herdacht die door de verwoestende aardbeving in Haïti om het leven zijn gekomen. Meer dan 500 VN-medewerkers worden nog vermist. Het gaat om de ernstigste tragedie die het personeel van de volkerenorganisatie ooit heeft getroffen.
Om 16.53 (plaatselijke tijd, 22.53 uur Nederlandse tijd), precies een week na de beving, werd een minuut stilte in acht genomen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon legde een krans. De Zuid-Koreaan maakte een diepe buiging voor de VN-vlag die tot vorige week wapperde op het vernielde VN-hoofdkwartier in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Na de muzikaal omlijste rouwplechtigheid werd met kaarsen een wake gehouden voor het VN-gebouw.
Bron ANP
Politieagenten hebben in Port-au-Prince een 15-jarig meisje doodgeschoten terwijl ze probeerden plunderaars uiteen te drijven. Dat zegt de familie van het meisje. Fabienne Cherisma werd dinsdag rond 16 uur dodelijk getroffen terwijl de politie een groep dieven probeerde te verjagen die verlaten woningen aan het plunderen waren.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Volgens sommige getuigen schoot de politie bewust op het meisje. Anderen houden vol dat het om verdwaalde kogels gaat. Een AFP-fotograaf ter plaatse bevestigt dat het meisje een kogel in het hoofd heeft gekregen.
Bron AD
Afgelopen week zijn er in Haïti 121 mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Dat hebben de Verenigde Naties woensdag laten weten. Het Caribische land werd vorige week dinsdag getroffen door een aardbeving van 7,0 op de schaal van Richter, die het land in een complete chaos stortte. Volgens Haïtiaanse functionarissen ligt het dodental van de ramp inmiddels op 75.000. Ongeveer 250.000 mensen raakten gewond en rond een miljoen mensen raakten dakloos.
Rode Kruis
De Rode Kruisverenigingen uit ongeveer dertig landen die in Haïti de noodhulp verzorgen, blijven daar zeker nog drie jaar actief. Na de noodhulpfase helpen ze de Haïtianen ook met de overgangsfase naar een bestaan waarin ze hun leven weer kunnen opbouwen. Dat zegt internationaal noodhulpadviseur Eelko Brouwer van het Rode Kruis in Nederland. In Haïti zijn nu Rode Kruisverenigingen uit ongeveer dertig landen actief met noodhulp.
De helft daarvan komt uit de regio zelf. Uit sommige landen waren ze al actief in Haïti, zoals Nederland en Duitsland. Die zullen daar, net als de lokale organisatie, over drie jaar ook nog zijn.
© ANP
Vandaag zullen opnieuw Belgen vanuit het door een aardbeving getroffen Haïti naar ons land terugkeren. Rond 16.30 uur zal een Airbus A310 van de Belgische overheid landen op de luchthaven van Melsbroek. Rode Kruis-Vlaanderen zal de medische en psychosociale ondersteuning van deze mensen op zich nemen.
Bron: HbvL
Je moet er maar opkomen, maar de ramp in Haïti is voor bedrijven ook een manier om -positief- in de aandacht te komen. Zo ook de actie die zonzoo.nl en tweedenummer.nl nu samen opzetten. Zonzoo is al negen jaar een grote hergebruiker van mobiele telefoons in Europa. Het bedrijf zamelt ze tegen betaling in en hergebruikt ze in China, India en Afrika. Tweedenummer.nl is begin deze maand begonnen met een campagne om op elk mobieltje, zonder extra sim-kaart, een tweede nummer aan te bieden. Een privé-nummer op je zakelijke mobiel of een extra nummer voor je nevenactiviteiten.
Beide bedrijven bieden nu mensen die hun mobieltje voor Haïti opsturen gratis zo'n tweede nummer aan en ze schenken de opbrengst van de ingeleverde mobieltjes aan giro 555. Oude mobiele telefoons kunnen een waarde vertegenwoordigen tot 200 euro per toestel waarmee de slachtoffers op Haïti enorm geholpen kunnen worden, aldus Marcel Stiphout, directeur van zonzoo.nl.
Bron AD