Ongelooflijk dat mensen überhaupt op het idee komen om hier geld uit te willen slaan.
De aardbeving die zich dinsdag in Port-au-Prince heeft voorgedaan, treft naar schatting 2 miljoen kinderen en adolescenten. Velen raakten gewond of verloren hun ouders, zegt de Britse ngo Save the Children. De organisatie vindt het met name verontrustend dat veel kinderen de nacht buiten moeten doorbrengen, tussen de lijken. "De kinderen zijn in shock en in gevaar. Velen zijn wees geworden of gewond geraakt. Ze moeten snel verzorging krijgen", aldus Gareth Owen, die bij de ngo de noodsituaties opvolgt. Veel van de kinderen moeten op eigen houtje zien te overleven.
Ondertussen is het luchtruim boven Haïti overbezet en de Haïtiaanse regering heeft aan de Verenigde Staten en andere landen gevraagd geen vluchten naar de hoofdstad Port-au-Prince meer toe te laten. Dat heeft de Amerikaanse Burgerluchtvaart Autoriteit (FAA) gemeld.
Bron: Hln.be | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:36 uur, door Joyce.s
De zware aardbeving in Haïti heeft criminelen helpen ontsnappen, doordat de gevangenis in de hoofdstad Port-au-Prince is ingestort. ''Enkele gevangenen liggen onder het puin begraven, anderen konden echter op de vlucht slaan'', aldus noodhulpcoördinator John Holmes van de Verenigde Naties donderdag in New York.
De zware aardbeving van afgelopen dinsdag heeft tienduizenden mensen het leven gekost. Veel mensen liggen nog onder het puin begraven. Er is een groot tekort aan water en voedsel.
Bron: AD.nl
Geologen zijn niet verbaasd over de verwoestende aardbeving op Haïti. Het was alleen niet duidelijk wanneer die zou toeslaan. Zelfs de kille cijfers drukken niet uit hoe het nu moet zijn in de straten van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Het Rode Kruis meldt 50.000 doden. Ook zijn er drie miljoen mensen gewond of dakloos na de zware aardbeving van dinsdag.
‘Alle gebouwen van meer dan één verdieping zijn ingestort’, meldt een ooggetuige via Twitter. ‘De levenden slapen tussen de doden’, klinkt het op de BBC. Rijen lijken liggen naast elkaar op de stoep of op de straat. Er is te weinig medisch personeel, er zijn te weinig medicijnen. Gewonden worden opgevangen in hotellobby’s. De hulp komt langzaam op gang.
Veel mensen in de regio waren verbaasd over de aardbeving. ‘Hier in de Cariben? Dat kan niet.’ Geologen beseffen echter dat een bange verwachting is uitgekomen. Al jaren werd er een zware beving in Haïti voorspeld. ‘We wisten alleen niet wanneer. Het kon morgen zijn, over tien jaar of honderd jaar’, zegt geofysicus Tim Dixon in The Miami Herald. ‘Dit is geen exacte wetenschap.’
De zorgen golden seismische activiteiten onder de Enriquillo breuklijn, die van Jamaica naar het oosten via Port-au-Prince naar de Dominicaanse Republiek loopt. De noodklokken luidden dus allang. Waarom dan toch zoveel doden en zo’n enorme schade?
Het antwoord ligt in de ellendige situatie waarin Haïti al zo lang verkeert. Het eiland wordt geteisterd door armoede, politieke onrust, hiv, orkanen en overstromingen. Susan Purcell van de universiteit van Miami: ‘Dit is het armste land van het noordelijk halfrond. Wat hadden ze kunnen doen? En waarmee?’
De eerste internationale reddingsteams zijn inmiddels aangekomen, maar kunnen nauwelijks hun weg vinden in de gigantische ravage. Er zouden 22 Nederlanders op het eiland zijn van wie nog niet bekend is of zij de aardbeving hebben overleefd.
Bron De Pers
Uit woede over de in hun ogen gebrekkige hulpverlening na de verwoestende aardbeving dinsdag, hebben boze Haïtianen in de hoofdstad Port-au-Prince wegblokkades opgeworpen met lijken. Dat meldde een ooggetuige, een fotograaf voor het Amerikaanse tijdschrift Time. Volgens hem gaat het om minstens twee wegversperringen in het centrum van de stad die gemaakt zijn van slachtoffers van de aardbeving en van stenen.
Massagraf
Een groot aantal andere lijken ligt in een massagraf. Ongeveer zevenduizend mensen die zijn omgekome, zijn begraven in een groot graf. Dat heeft president René Préval donderdag tegen verslaggevers gezegd op het vliegveld van de hoofdstad Port-au-Prince. Hij vergezelde daar het staatshoofd van de aangrenzende Dominicaanse Republiek, Leonel Fernandez. Hij is het eerste buitenlandse staatshoofd dat een bezoek brengt aan het getroffen land.
De straten van de hoofdstad liggen nog steeds bezaaid met lichamen. Lijken werden in vrachtwagens gebracht naar een ziekenhuis in Port-au-Prince. Volgens de directeur van de medische instelling lagen er inmiddels zo'n 1500 lichamen opgestapeld buiten het mortuarium. Het Rode Kruis in Haïti heeft geen lijkzakken meer en het internationale Rode Kruis stuurt er meer.
Grimmiger
Intussen wordt de situatie in de stad grimmiger. Mensen plunderden een beschadigde supermarkt in de hoofdstad en namen elektronische apparaten en zakken rijst mee naar buiten. ,,Alle agenten zijn druk bezig om hun familieleden te redden en te begraven'', aldus een inwoner. ,,Ze hebben geen tijd om in de straten te patrouilleren.''
Haïtianen struinen de straten af op zoek naar water en voedsel. ,,Geld is nu niets waard, water is het betalingsmiddel'', zei een buitenlandse hulpmedewerker.
Bron De Pers
Dezer dagen komt er vooral nieuws van extreme ellende uit Haïti na de alles verwoestende aardbeving van dinsdag die het straatarme land in puin heeft gelegd. Toch is er af en toe een straaltje hoop, want vannacht werd na meer dan 48 uur onder het puin nog een jongetje van twee jaar gered in Port-au-Prince. Bovendien is het extra hartverwarmend dat er Belgen hebben bijgedragen tot zijn redding. Belgische reddingswerkers (die heel snel ter plaatse waren) zijn er samen met Spaanse collega's in geslaagd Claude Redjeson Hausteen van onder een hoop beton van een ingestort huis te halen.
Mogelijk wordt het kind nu het symbool van de reddingsacties in Haïti. De foto's van het jongetje in de armen van een Belgische en Spaanse reddingswerkers en zijn hereniging met zijn moeder zijn diep menselijk en ontwapenend. Plots verschijnt er toch een glimlach op de lippen van het jongetje als hij zijn moeder terugziet.
Drie miljoen mensen getroffen
Ondanks dit streepje goede nieuws hebben nog honderdduizenden Haïtianen dringend hulp nodig. Er zijn al tienduizenden doden geteld en liefst drie miljoen mensen zijn rechtstreeks getroffen door de ramp. Wij blijven ook op de hulp van onze surfers rekenen en danken zij die al een bijdrage gestort hebben van harte in naam van de vele hulpbehoevenden.
Bron Hln | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:36 uur, door Joyce.s
Verscheidene Haïtiaanse ministers zijn omgekomen door de verwoestende aardbeving die het Carïbische land eerder deze week trof. Dat heeft de Haïtiaanse ambassadeur in Duitsland, Jean-Robert Saget, vrijdag gezegd. Volgens Saget staat vrijwel vast dat minister van Justitie Paul Denis door de aardbeving is gedood. Ook de prominente oppositieleider Michel Gaillard zou zijn omgekomen.
Telegraaf
De onveilige situatie in Haïti stelt reddingswerkers en andere hulpverleners in het land voor grote problemen. Delfin Antonio Rodriguez van een team hulpverleners uit de Dominicaanse Republiek liet weten dat onbekenden hebben geprobeerd enkele vrachtwagens met hulpgoederen te stelen. Rodriguez zei dat het de hulpverleners aan wapens en gewapende begeleiders ontbreekt. ,,Er wordt geplunderd en er lopen mensen met vuurwapens rond. Dit is een heel arm land. De mensen zijn wanhopig.''
Onder de eerste reddingsteams die in Haïti zijn aangekomen voor het helpen van slachtoffers van de aardbeving, zijn hulpverleners uit de Dominicaanse Republiek, Venezuela, de Verenigde Staten, Frankrijk en Bolivia. Kolonel José Cavallo, een ander lid van de missie van de Dominicaanse Republiek, stelde dat niet alleen de onveiligheid een probleem is. Hij zei dat de hulpverlening ook wordt belemmerd door de slechte samenwerking met de Haïtiaanse autoriteiten.
De internationale gemeenschap heeft tot nu toe 268,5 miljoen dollar (186,3 miljoen euro) financiële hulp toegezegd aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag laten weten. Volgens OCHA, de VN-organisatie die de humanitaire hulpverlening coördineert, hebben circa twintig landen, organisaties en bedrijven geld toegezegd. ,,Het zijn beloftes'', zei OCHA-woordvoerster Elisabeth Byrs. OCHA gaat vrijdag een wereldwijde oproep tot steun aan Haïti doen.
De aardbeving heeft circa 300.000 mensen dakloos gemaakt. In de hoofdstad Port-au-Prince is een op de tien huizen verwoest. Volgens de VN woonden in het gebied dat door het natuurgeweld is getroffen circa 3,5 miljoen mensen.
De Pers
De pakhuizen van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince zijn geplunderd. Dit heeft een woordvoerster van het WFP in Genève vrijdag bekendgemaakt. Voordat Haïti dinsdag door een verwoestende aardbeving werd getroffen had het WFP in zijn pakhuizen in de hoofdstad rond de vijftienduizend ton aan hulpgoederen opgeslagen liggen. Hoeveel daarvan na de plunderingen nog over is, is niet duidelijk.
WFP-woordvoerster Emilia Casella haastte zich te zeggen dat plundering een normaal verschijnsel is in rampsituaties. De pakhuizen van voedselproducenten in Port-au-Prince zijn ook geplunderd, zei zij. Eerder vrijdag werd vanuit Port-au-Prince gemeld dat de hulpverleners die daar uit alle delen van de wereld zijn aangekomen om de slachtoffers van de aardbeving bij te staan, waarschuwen dat zij bescherming nodig hebben als zij de hulpgoederen gaan distribueren. De sfeer onder de overlevenden wordt wanhopiger en grimmiger, nu zij al drie dagen wachten op hulp die zij zo broodnodig hebben.
De soldaten van de VN-vredesmissie in Haïti die in de straten van de hoofdstad Port-au-Prince patrouilleren zeggen dat er woede heerst over het uitblijven van hulp. Een woordvoerder van de Braziliaanse troepen drukte hulpkonvooien op het hart er niet zonder extra bewaking op uit te trekken, omdat het risico van plundering veel te groot is.
Ondertussen is veel hulp onderweg naar Haïiti, maar kan de beroerde infrastructuur van het land dat nauwelijks aan. Donderdag werd het luchtruim voor inkomende vluchten tijdelijk gesloten. Op de luchthaven van Port-au-Prince stonden zoveel vliegtuigen geparkeerd dat er geen toestel meer bijkon. Ook begon de brandstof voor vliegtuigen op te raken. Inmiddels is het luchtruim weer vrijgegeven, maar alleen voor vliegtuigen met hulpgoederen.
Nieuws.nl
Een echtpaar uit Winkel is nog altijd vermist na de zware aardbeving in Haïti. Richard en Rowena Pet verbleven in een hotel in de hoofdstad Port au Prince dat is ingestort. Het stel was in Haïti om een adoptiekindje in ontvangst te nemen. In totaal worden nog 18 Nederlanders in het Caraïbische land vermist.
RAI
Zaterdag is er een bijeenkomst in de RAI in Amsterdam, voor Haïtianen die in Nederland wonen, hun familieleden en belangstellenden. Volgens organisator HaïtiContact is er grote behoefte aan een bijeenkomst, omdat het vaak niet lukt om contact te krijgen met Haïti.
Bron RTVNH
In Haïti wordt bijna drie dagen na de aardbeving nog druk gezocht naar overlevenden onder het puin. Het is een race tegen de klok. Een mens kan ongeveer drie dagen overleven zonder te drinken. Een gebrek aan eten is een veel kleiner probleem. Een goed doorvoed mens kan bijna drie weken zonder eten. Deze periode wordt korter door de angst en paniek van de slachtoffers, die het stofwisselingsproces aanjagen.
Gelukkig zijn er uitzonderingen bekend. Na een aardbeving in 1977 werd een Roemeense man na elf dagen levend onder het puin vandaan gehaald. Hij had in totaal 252 uur niet kunnen eten en drinken. Artsen spraken van een medisch wonder. Na de aardbeving in Pakistan in 2005 wist een vrouw die beklemd zat zich meer dan twee maanden in leven te houden. Ze had de beschikking over etensresten en regenwater.
In Mexico overleefden meerdere baby's een week lang onder het puin na een aardbeving in 1985. Hun stofwisseling had op een minimum gewerkt en ze hadden geen last gehad van onderkoeling, zo verklaarden medici. Na de beving in Pakistan werd een baby van achttien maanden na zes dagen in een ingestort huis teruggevonden. Twee kinderen van vijf en acht jaar wisten na die ramp zelfs negen dagen te overleven.
Snel voedselhulp voor 2 miljoen Haïtianen
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) wil deze maand voedselhulp leveren aan twee miljoen mensen die zijn getroffen door de aardbeving in Haïti. Dat heeft een WFP-woordvoerster vrijdag gezegd.
Bron Hln
Sommige doden in het verwoeste Port-au-Prince liggen langs de kant van de weg, met zorgvuldig geplaatste lappen stof om hun gezicht te verbergen. Anderen zijn naar de heuvels gebracht om snel begraven te worden. Honderden zijn in een lugubere kluwen van ledematen buiten een mortuarium gerangschikt, op een steenworp afstand van de zwaargewonden.
De levenden en de doden delen dezelfde ruimte -stoepen, pleinen, ziekenhuizen. De levenden zijn bang om binnen te zijn omdat ze een nieuwe aardbeving vrezen; de doden zijn overal. Voor de deur van een apotheek liggen zes lichamen schouder aan schouder. Op het lichaam van een vrouw, verpakt in een laken, ligt een klein bundeltje waar een beentje uitsteekt. "Het is niet te beschrijven. De ramp, de schade, het is zo verschrikkelijk", zegt Karel Zelenka, een woordvoerder van Catholic Relief Services in Haïti. "Iedereen loopt met een sjaal of iets dergelijks, want de stank is ondraaglijk... Er liggen letterlijk overal lichamen."
Het Internationale Rode Kruis schat dat er vijftigduizend mensen zijn omgekomen bij de aardbeving van dinsdag. Op dit moment weet bijna niemand wat er met de lichamen moet gebeuren. Mensen zeggen dat ze langs de kant van de weg en op de stoepen worden achtergelaten, zodat familieleden die de ramp overleefd hebben ze kunnen vinden. Sommige families konden niet wachten. Familieleden van een bij de beving omgekomen vrouw groeven haar graf zes meter van de kant van de weg, haar lichaam verpakt in een laken en op een deur als baar. Aan de overkant van de weg graven ook anderen graven en ontsteken een vuur om vliegen op afstand te houden en de stank te verdrijven.
Hoewel de stank verschrikkelijk is, proberen ambtenaren van de gezondheidsdienst de bevolking gerust te stellen wat betreft de verspreiding van ziektes. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie benadrukt -vanuit Washington- dat de lijken niet per se besmettingsgevaar opleveren, en waarschuwt tegen snelle massabegrafenissen of -crematies.
"Uit respect voor de families, hun wensen en gevoeligheden, moet er voorzichtig worden omgegaan met de lichamen", zegt dokter Jon Kim Andrus, plaatsvervangend directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie. Voor het mortuarium van het ziekenhuis in het centrum van de stad komen familieleden naar de honderden lichamen kijken die op de parkeerplaats liggen. Een vrouw beschrijft de kleren van haar dochter aan een van de medewerkers, die een laken wegschuift en geconcentreerd naar een lichaam kijkt. De geur van de dood is zo sterk dat degenen die geen kapje dragen hun handen voor hun gezicht houden.
Vlakbij zitten de gewonden op geïmproviseerde bedden, wachtend op medische hulp. De levenden en de vele doden zijn slechts meters van elkaar verwijderd. Terwijl hulporganisaties hun best doen om hulpmiddelen bij de overlevenden te krijgen, wordt er nog weinig gedaan aan de lijken. Het Internationale Rode Kruis heeft toegezegd drieduizend lijkzakken te verschepen, samen met tonnen aan hulp die donderdagavond vanuit Genève zijn verstuurd.
Ondertussen hebben woordvoerders van de Braziliaanse vredestroepen in een verklaring aangeven dat veel volgers van de voodoo-religie het niet zouden accepteren als de lichamen aangeraakt worden voordat alle rituelen afgerond zijn. Sommige experts op dit gebied zijn het hiermee eens, andere vinden het onzin. Voodoo, een mengeling van Afrikaanse religies en het katholicisme, staat centraal in het leven in Haïti en wordt op grote schaal -in meer of mindere mate- beleden. De religie wordt vaak ten onrechte geassioceerd met zwarte magie of hekserij, waardoor een stereotiep beeld van de volgelingen blijft bestaan.
Maar suggesties dat overlevenden de lichamen buiten de ziekenhuizen van Port-au-Prince houden omdat ze wachten op voodoo-rituelen is onjuist, zegt Patrick Bellegarde-Smith, een expert op het gebied van Haïtiaanse voodoo van het instituut voor Afrika-studies van de universiteit van Wisconsin-Milwaukee.
"Wat de Braziliaanse autoriteiten zeggen slaat nergens op", zegt Bellegarde-Smith donderdag in een e-mail. "Ze vergissen zich! De meeste Haïtianen zijn, ook al geloven ze in vodoo, toegewijde katholieken of protestanten." Bob Corbett, professor emeritus in de filosofie aan de Webster Universiteit in St. Louis, Missouri, zegt dat de meeste Haïtianen zeker graag een voodoo-priester of -priesteres bij de begrafenis zouden willen hebben.
"Familieleden willen troost, begeleiding en rituelen", zegt hij vanuit zijn huis in St. Louis. "Maar het is duidelijk dat er een enorm gezondheidsprobleem is met alle lichamen, dus het is moeilijk te zeggen waar mensen onder deze omstandigheden de voorkeur aan zouden geven." In de namiddag mengt de ondergaande zon zich met het stof van de ingestorte gebouwen en daalt er een gouden mist neer over de stad. Op de hoek van een drukke straat blaast een vrouw haar laatste adem uit. Ze was 26. Haar familie zegt dat ze bij de beving gewond is geraakt en twee dagen heeft geleden. De familie en zo'n 25 omstanders drommen samen. Ze zeggen een gebed en vegen voorzichtig haar mondhoeken schoon voordat ze haar ogen sluiten en haar met een deken bedekken.
De vader zit bij de voeten van zijn dochter. Net als de rest van de menigte huilt hij niet. Hij zit daar, zichtbaar aangeslagen en duidelijk afwezig. Als een journalist naar zijn dochters naam vraagt, schudt hij slechts zijn hoofd.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 15 januari 2010, 19:37 uur, door stephanvanloon
De internationale gemeenschap heeft Haïti massaal hulpgoederen toegezegd, maar de hulpverlening in het land stuit op grote problemen. Cruciale hulp dreigt daardoor te laat te komen. Het vliegveld in de hoofdstad Port-au-Prince is door de aardbeving flink beschadigd. Verder is er een gebrek aan brandstof om vliegtuigen na aflevering van hulpgoederen weer te laten vertrekken. Ook schort het aan opslagplaatsen en personeel voor de distributie van de goederen.
De onveilige situatie in Haïti stelt reddingswerkers en andere hulpverleners voor nog meer problemen. Volgens reddingswerkers worden hulpgoederen geplunderd en lopen mensen met vuurwapens rond. Voedselopslagplaatsen van de Verenigde Naties in de hoofdstad zijn leeggeroofd. Ook zeggen reddingswerkers dat de hulpverlening belemmerd wordt door de slechte samenwerking met de Haïtiaanse autoriteiten. Onder de eerste reddingsteams die in Haïti zijn aangekomen voor het helpen van slachtoffers van de aardbeving, zijn hulpverleners uit de Dominicaanse Republiek, Venezuela, de Verenigde Staten, Frankrijk en Bolivia. De regering in Havana heeft de Verenigde Staten toestemming gegeven het Cubaanse luchtruim te gebruiken voor het evacueren van slachtoffers van de beving uit Haïti.
De internationale gemeenschap heeft tot nu toe 268,5 miljoen dollar (186,3 miljoen euro) financiële hulp beloofd aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. De VN willen deze maand voedselhulp leveren aan twee miljoen mensen. Frankrijk heeft verscheidene landen vrijdag opgeroepen miljoenen aan schulden die Haïti bij hen heeft, kwijt te schelden. Frankrijk zelf heeft 4 miljoen euro kwijtgescholden. Haïti, het armste land van het westelijk halfrond, moet de Fransen nu nog 54 miljoen terugbetalen.
De aardbeving in Haïti heeft circa 300.000 mensen dakloos gemaakt. In Port-au-Prince is een op de tien huizen verwoest. Volgens de VN woonden in het door de aardbeving getroffen gebied ongeveer 3,5 miljoen mensen.
Bron: AD.nl
De Verenigde Staten hebben laten weten dat ze uitzonderlijk de toestemming van de Cubaanse autoriteiten hebben gekregen om hun luchtruim te gebruiken, teneinde de hulp na de aardbeving in Haïti sneller te laten aankomen.
"We zijn met de Cubaanse autoriteiten overeengekomen vliegtuigen voor medische evacuatie te sturen vanop de Amerikaanse basis van Guantanamo naar Miami in Florida, via het Cubaanse luchtruim. Zo winnen we 90 minuten per vlucht", verklaarde een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris.
Cuba en de VS onderhouden geen officiële diplomatieke relaties meer sinds 1961.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:36 uur, door Joyce.s
De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor humanitaire hulpverlening komen maandag bijeen in Brussel voor ingelast spoedberaad over de toestand in Haïti. Voor Nederland gaat minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).
De hulpverlening in het land verloopt bijzonder moeizaam. Bij de aardbeving van begin deze week zijn vermoedelijk tienduizenden mensen omgekomen.
Een gepland werkbezoek van EU-buitenlandchef Catherine Ashton aan Den Haag gaat daarom niet door, meldde de woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen vrijdag.
Bron: De Pers
Acht Haïtiaanse Unesco-medewerkers die in Haïti aan het werk waren, zijn nog steeds vermist. Unesco, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, kondigde eveneens een noodplan aan om de onderwijsdiensten weer op te starten. Dat meldt de organisatie in een communiqué. Hoewel noodhulp het belangrijkste is, bereidt Unesco een snel actieplan voor om de onderwijsdiensten weer op te starten, aldus de VN-organisatie.
Sleutel voor ontwikkeling
"De verwoesting van de universiteit van Port-au-Prince en van de talrijke lagere en middelbare scholen bij de aardbeving dinsdag, en de dood van leerkrachten en leerlingen, betekent een dramatische stap achteruit voor een land dat al door andere rampen getroffen werd", luidt het.
"Onderwijs is de kern van de wederopbouw van Haïti, en is de sleutel voor zijn ontwikkeling", verklaarde de directeur-generaal van Unesco, Irina Bokova, die een speciale gezant naar Port-au-Prince heeft gestuurd om de onmiddellijke behoeften op te lijsten.
Bron: Hln | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:36 uur, door Joyce.s
De Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air zal vrijdag de eerste Nederlanders evacueren uit Haïti. De maatschappij, die normaal een dagelijkse lijnverbinding tussen Curaçao en Port-au-Prince heeft, vertrok vrijdagochtend (lokale tijd) naar de Haïtiaanse hoofdstad met hulpgoederen en Nederlandse hulpverleners.
De bedoeling is dat de evacués mee terugvliegen naar Curaçao, aldus een woordvoerder van Insel Air. Het vliegtuig kan maar kort op de luchthaven van Port-au-Prince verblijven vanwege de stroom aan vliegtuigen van hulpinstanties. ''Het is echt landen en direct daarna weer vertrekken.'' Het is nog onduidelijk om hoeveel evacués het gaat.
Bron: AD
De Amerikaanse president Obama heeft honderd miljoen dollar noodhulp beloofd voor Haïti en schort de deportatie van illegale Haïtiaanse immigranten uit de VS op. Mensenrechtenorganisaties vinden dat de Amerikaanse overheid Haïtiaanse vluchtelingen in het land eindelijk een beschermde status moet gunnen.
De VS stomen in totaal vijfduizend militairen klaar voor Haïti en hebben twee marineschepen gestuurd, volgens Obama "een van de grootste humanitaire operaties in onze recente geschiedenis." Illegale Haïtiianen in de VS, die op de lijst stonden om uitgewezen te worden, mogen voorlopig blijven van de regering-Obama.
Vluchtelingen
Voor een aantal politici en organisaties gaat dat echter niet ver genoeg. Ze hopen al lang dat de Haïtianen in de VS moeten kunnen genieten van het "tijdelijke beschermd statuut" (TPS). De status wordt toegekend aan vluchtelingen die niet terug kunnen naar hun land door natuurrampen of oorlog.
Momenteel kunnen vluchtelingen uit El Salvador, Honduras, Nicaragua, Somalië en Soedan het statuut aanvragen.
Teleurgesteld
De naar schatting 125.000 illegale Haïtiaanse immigranten in de VS vragen al lang om het TPS-statuut, wegens de politieke turbulentie en instabiliteit in hun land. "TPS is een belangrijk thema, en eerlijk gezegd zou de regering-Obama daar al iets ondernomen moeten hebben.
Haïti voldoet aan alle voorwaarden. We waren wat teleurgesteld toen Obama dit niet meteen aanpakte toen hij aan zijn ambtstermijn begon", zegt Daniel Erikson van Inter-American Dialogue, een denktank in Washington.
"Er is een diepgewortelde vrees voor alles wat kan leiden tot een golf van vluchtelingen uit Haïti naar de VS, maar op dit moment moet dat risico afgewogen worden tegen de enorme noden van de bevolking in Haïti. Het zou onmenselijk zijn om dertigduizend Haïtianen te deporteren nu Haïti duidelijk aan de voorwaarden van TPS voldoet."
De onrust nam de voorbije decennia toe in Haïti, maar de regering-Obama hoopte dat ze het land er bovenop kon helpen. In 2009 maakten de VS nog 287 miljoen dollar vrij voor Haïti, en in 2010 was 292,8 miljoen dollar voorzien. Haïti is voor ongeveer 80 procent van het bruto binnenlands product afhankelijk van buitenlandse hulp.
Bron: Hbvl | Gewijzigd: 15 januari 2010, 17:23 uur, door MarkNL
Benefietuitzending
VRT en Vtm zenden ook een Haïti-benefietprogramma uit op donderdag 21 januari van 20.40 tot 21.40 uur.
Wat me nog het meeste aangrijpt zijn de beelden van de hulpeloze baby's en kinderen...
Het dodental van de verwoestende aardbeving in Haïti zal mogelijk oplopen tot tussen de 50.000 en 100.000. Dat meldde de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) vrijdag. ,,Verscheidene bronnen schatten de aantallen op tussen de 50.000 en 100.000'', zei John Andrus van de organisatie. De PAHO is de Amerikaanse tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Onder de doden zijn mogelijk veel Canadezen. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat 1415 Canadezen op Haïti worden vermist. Van vier Canadezen is de dood bevestigd.
UPDATE: Bijna 1,5 miljoen daklozen na beving Haïti
Door de aardbeving in Haïti zijn bijna 1,5 miljoen mensen dakloos geraakt. Dit heeft minister van Volksgezondheid Alex Larsen vrijdag gezegd tijdens een persconferentie in Port-au-Prince. Eerder was het getal van 300.000 daklozen genoemd.
Bron: De Pers | Gewijzigd: 15 januari 2010, 22:41 uur, door talkyr86