De wederopbouw van Haïti na de verwoestende aardbeving, nu bijna een jaar geleden, zit in een impasse. Dat zegt de hulporganisatie Oxfam in een rapport over de situatie in het land. "Het gebrek aan vooruitgang heeft alles te maken met de besluiteloosheid van de Haïtiaanse overheid en het feit dat de rijke donorlanden liever hun eigen prioriteiten volgen", luidt het. Ook de interimcommissie die in april 2010 werd opgericht om, onder leiding van de voormalige VS-president Bill Clinton en de eerste minister van Haïti, de wederopbouw te coördineren, heeft niet goed gewerkt, zegt Oxfam. Volgens Oxfam moet de internationale gemeenschap een eenheid vormen en veel nauwer samenwerken met de Haïtiaanse overheid. Die laatste moet politiek leiderschap tonen door snel de wederopbouw aan te pakken, zo luidt het.
"Bijna een miljoen mensen wonen nog altijd in een tent of onder een plastic zeil", zegt Oxfam-directeur in Haïti Roland Van Hauwermeiren. "Honderdduizenden leven in de stad tussen het puin, zonder te weten wanneer ze weer een huis zullen hebben." Het opruimen van het puin moet volgens Oxfam een prioriteit zijn: "Amper 5 procent van het puin is geruimd. Er kan niet begonnen worden met de massale bouw van woningen zolang die enorme hoeveelheid puin blijft liggen." Op 28 november 2010 waren er presidentsverkiezingen in Haïti en daarover ontstond controverse. Officiële resultaten werden nog niet bekendgemaakt, terwijl er steeds meer klachten over fraude zijn. Onlangs braken protesten uit in de hoofdstad Port-au-Prince. Het Rode Kruis-Vlaanderen heeft alle ingezamelde fondsen voor noodhulp besteed of toegewezen. Dat maakte de hulporganisatie bekend in een persbericht. In totaal zamelde Rode Kruis-Vlaanderen 3.440.356 euro in voor noodhulp aan Haïti. Meer dan 2.860.000 euro was afkomstig van het publiek, de overheid schonk 580.000 euro.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:59 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het is bijna een jaar geleden dat de grote ramp Haïti trof. Een jaar van reddingswerk, wederopbouw, grote beloften en tot overmaat van ramp cholera. Een miljoen mensen leeft nog steeds in noodtenten. Dieula Rosemond kan niet meer. Haar plastic stoel staat in de schaduw van een hoge, wuivende palmboom. Ze heeft haar handen in haar schoot. Achter haar spelen kinderen met een gerafelde pop, in kamp Imakile Deplase. "Ik wil verandering zien in 2011. Van Haïti, en van de mensen die zeggen dat ze Haïti helpen. Want wij, de mensen in tenten, hebben een verschrikkelijk jaar gehad. Ik kan niet meer."
Bendes
Samen met haar man Joseph woonde ze met vijftig andere families op een plein in de hoofdstad, Plas Imakile. Wekenlang probeerden bendes hen 's nachts te verdrijven. De politie wilde niet helpen, die vond het verhaal overdreven. VN-jeeps kwamen wel een paar keer langsrijden, maar de criminelen wachtten gewoon tot ze weg waren voordat ze weer verdergingen met het kapotsnijden van de tenten met hun machetes. Uiteindelijk moesten de bewoners vertrekken. Een kilometer verderop sloegen ze hun kampement op naast een stinkende sloot met afval. Ze noemden het Imakile Deplase ('verdreven uit Imakile').
Cholera
In november brak de cholera uit, ook in Dieula's kamp. De organisatie Artsen Zonder Grenzen zegt dat ze 63 procent van alle patiënten hebben kunnen behandelen sinds die tijd. Volgens hen hadden veel sterfgevallen voorkomen kunnen worden en is het optreden van de VN en andere hulporganisaties het zoveelste "falen van het humanitaire hulpsysteem".
Onregelmatigheden
Daarna kwamen de verkiezingen, die het land in een nieuwe crisis stortten. Kandidaten betwistten de geldigheid van de uitslag en anderen riepen op de uitslag volledig te negeren. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) voerde een hertelling uit en meldde dat er alleen op geïsoleerde plaatsen onregelmatigheden hadden plaatsgevonden. "Zo'n uitspraak van de OAS is een politieke uitspraak", zei Mark Weisbrot van het Centrum voor Economisch en Politiek Onderzoek in Washington. Zijn instituut onderzocht meer dan 11.000 telformulieren van de verkiezingen en ontdekte veel meer fraude en inconsistenties dan wat de OAS had gemeld.
Huizen!
Dieula zelf heeft niet eens meegedaan aan de verkiezingen. "Wij stemmen niet voordat ze ons huizen geven!" is de leus die ze vanaf de zomer al roept, samen met andere families, bij het kantoor van de premier, terwijl ze op potten en pannen slaan. Een voorstel voor de bouw van huizen zou in oktober worden gepresenteerd, maar het werd uitgesteld tot deze maand. Nu is het opnieuw uitgesteld, tot maart. Er is meer vertraging in het land. De termijn van de huidige president, René Préval, loopt op 7 februari af, maar de tweede ronde van de verkiezingen kan volgens de Kiescommissie pas die maand plaatsvinden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:59 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Broederlijk Delen (BD) heeft na de aardbeving in Haïti 1,5 miljoen euro ingezameld voor de heropbouw van het land. De organisatie maakte een jaar na de feiten een stand van zaken op. Op 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een zware aardbeving. In minder dan een minuut tijd verloren meerdere honderdduizenden mensen het leven, viel er een veelvoud aan gewonden en stortten talloze woningen in. Meteen na de ramp kwam grootscheepse internationale hulpverlening op gang.
Broederlijk Delen maakte een balans op. De organisatie zamelde in totaal 1.521.704 euro in. 460.000 daarvan kwam van het eigen heropbouwfonds 0330. Tachtig procent daarvan is al besteed. Broederlijk Delen kreeg daarnaast 573.000 euro in het kader van het samenwerkingsverband 1212 en 488.000 van het Programma Heropbouw Haïti, gecoördineerd door 11.11.11.
Partners
Het geld van Broederlijk Delen ging hoofdzakelijk naar partnerorganisaties. "Wij gaan niet zelf ter plaatse, maar ondersteunen vooral via plaatselijke organisaties, die wij 'partners' noemen. Zij voeren hun eigen plannen uit, niet de onze", legt Rhoddy Petit, regioverantwoordelijke van BD in Haïti, uit. BD heeft in Haïti zestien tot achttien partnerorganisaties, variërend van jaar tot jaar. Het gaat onder meer om Kiro, de tegenhanger van de Chiro bij ons. Die partnerorganisaties konden ondertussen dankzij de steun de draad opnieuw oppikken en besteedden het geld onder meer aan de heropbouw van ingestorte woningen, hulp aan slachtoffers en ontwikkeling van rurale projecten.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:59 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De humanitaire hulp in Haïti heeft al duizenden mensenlevens gered. Maar aspecten van de huidige hulpverdeling werken de wederopbouw op lange termijn ook tegen, zo blijkt uit een rapport van Oxfam. Het schort vooral aan een sterke overheid die knopen doorhakt bij de wederopbouw. "Het doet er niet toe hoeveel geld je aanbrengt als je geen regering opzet die sterk genoeg is om beslissingen te nemen", zegt Martin Hartberg, auteur van het rapport 'From Relief to Recovery: Supporting Good Governance in Post-Earthquake Haiti'. Volgens Hartberg moet de Haïtiaanse overheid versterkt worden en meer verantwoordelijkheid krijgen bij de verdeling van de inspanningen.
Betwiste resultaten
De verkiezingen eind november betekenden voor Haïti een zoveelste crisis: duizenden kiezers konden geen stem uitbrengen, kandidaten beschuldigen elkaar van fraude en betwisten de resultaten. Een missie van de Organisatie van Amerikaanse Staten is de stemmen aan het hertellen, en een nieuwe stemronde is voorzien eind februari, hoewel het mandaat van de uittredende president René Préval maar tot 7 februari voorzien is. "Er is politieke stabiliteit nodig, om donoren aan te zetten middelen vrij te maken. Er is nood aan een sterke regering die in staat is om cruciale beslissingen te nemen," zegt Hartberg.
Samenwerken
Wie er ook in de nieuwe regering zal zetelen, de donoren en de honderden hulporganisaties op het terrein zullen moeten samenwerken met Haïtiaanse ambtenaren om hun middelen en inzet te kunnen vertalen naar succes op langere termijn. Voor datzelfde doel was de Interim Haiti Recovery Commission (IHRC) opgericht, onder leiding van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en de Haïtiaanse eerste minister Jean-Max Bellerive. De commissie moest "de coördinatie verbeteren, de capaciteit van de staat verhogen en donoren en de regering dichter bij elkaar brengen", maar daar is ze volgens het Oxfam-rapport niet in geslaagd.
Effectief leiaderschap
Ook de internationale gemeenschap is medeverantwoordelijk, zegt het rapport, omdat ze te weinig gedaan heeft om goed bestuur en effectief leiderschap in Haïti mee te helpen ontwikkelen. De aardbeving vernielde 28 van de 29 ministeries, en een jaar later blijven de capaciteit en de expertise van de overheid erg beperkt, zegt Hartberg.
20 miljoen m³ puin
Donoren, VN-instellingen en hulporganisaties proberen de overheid daarom compleet te omzeilen, maar dat leidt tot versnipperde hulp. Zo hebben veel donoren geld vrijgemaakt voor de bouw van traditionele woningen, maar is er nauwelijks aandacht of budget voor het ruimen van de naar schatting 20 miljoen kubieke meter puin. Het resultaat: na een jaar is nog maar 5 procent van het puin geruimd en is amper 15 procent van de tijdelijke woningen al gebouwd. In plaats van de overheid te omzeilen, zouden donoren en hulporganisaties beter de zwakke staatsinfrastructuur mee helpen opbouwen met kennis en middelen, zegt Hartberg, omdat de manier waarop hulp verdeeld wordt op lange termijn even belangrijk is als de hulp zelf. Niet alle overheidsdiensten lopen mank. Oxfam noemt de nationale watermaatschappij, delen van de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw en veel lokale burgemeesters als voorbeelden van "instellingen die capabel zijn om een leidende rol te spelen in de wederopbouw."
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:59 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Achttien maanden na de verwoestende aardbeving, is het leven eindelijk een beetje beter voor ten minste één groep Haïtianen: de gevangenen. Terwijl tienduizenden overlevenden van de aardbeving nog altijd wonen in tenten en geïmproviseerde hutjes, hebben enkele gevangenissen al een complete make-over ondergaan. Pogingen om het puin te ruimen en de huizen weer op te bouwen lopen keer op keer vast. Ondertussen worden de omstandigheden in de gevangenissen dus wel verbeterd. Dit onder supervisie van de internationale gemeenschap. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, de Verenigde Naties en het Internationale Comité van het Rode Kruis zijn begonnen met projecten die gericht zijn op verbetering van omstandigheden in de gevangenissen, die omschreven worden als een van de ergste ter wereld.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Onder andere de Nationale gevangenis in Port-au-Prince staat op het lijstje om opgeknapt te worden. © ap
Erbarmelijk
Deze internationale operatie was al gestart voor de aardbeving. De omstandigheden in Haïtiaanse gevangenissen zijn erbarmelijk. Cellen zijn het huis van ratten en ander ongedierte. Het is er heet, vies en ziektes zijn er niet vreemd. Cholera heeft al tientallen gevangenen het leven gekost. De gevangenissen zijn overbevolkt en gevangenen slapen nauwelijks in de vieze hangmatten of op de harde vloer.
Prioriteiten verschoven
Om deze redenen hebben internationale hulporganisaties hun prioriteiten verschoven van de wederopbouw van Haïti naar herinrichting en opbouw van de gevangenissen. De wederopbouw loopt vast door geschillen binnen de slecht functionerende overheid. Hulporganisaties staan dus machteloos en kunnen de bevolking niet helpen. Daar plukken de gevangenen nu dus de vruchten van.
Investeren
Zo worden de gerenoveerde gevangenissen opnieuw voorzien van een laagje verf, worden nieuwe toiletten geïnstalleerd en de slaapplaatsen vernieuwd. Ook moet elke gevangene in zijn cel de beschikking krijgen over schoon water. De Verenigde Staten investeren 30 miljoen dollar in het trainen van gevangenispersoneel en de bouw van een speciale vrouwengevangenis. Groot-Brittannië pompt op haar beurt geld in een centrum voor minderjarige criminelen.
De nieuwe president van Haïti, Michel Martelly, heeft gezegd dat hij het rechtssysteem wil hervormen en opbouwen. Ook wil hij veel aandacht besteden aan de onderwerpen milieu, werkgelegenheid en onderwijs. Hij is alleen nog niet erg opgeschoten, omdat hij werd beëdigd in mei en de regering zijn benoeming nog steeds niet heeft goedgekeurd. Maar toch ziet hij vooruitgang: 'Er is nog een lange weg te gaan, maar er is veel om hoopvol over te zijn'.
Bron: AD.nl
Onweersdagen: 0
In Haïti is bijna de helft van het puin opgeruimd na de aardbeving van januari vorig jaar. Dat heeft de VN-ontwikkelingsafdeling UNDP woensdag gezegd. De organisatie spreekt van een ,,kolossale taak'' en een ,,schoonmaak van heroïsche proporties''. Het straatarme Haïti werd op 12 januari 2010 getroffen door een aardbeving met een kracht van ongeveer 7 op de schaal van Richter. Daardoor vielen volgens Haïti meer dan 316.000 doden, hoewel de UNDP het houdt op ongeveer 200.000 doden. Vele tienduizenden gebouwen stortten in. Al dat puin kan 4000 zwembaden vullen, aldus de UNDP.
Bron: RTL.nl
Onweersdagen: 0
De Verenigde Naties trekken een deel van hun vredessoldaten uit Haïti terug. De Veiligheidsraad heeft vrijdag besloten de VN-troepenmacht in het land terug te brengen tot het aantal van voor de aardbeving die het verarmde land in 2010 trof. De Veiligheidsraad keurde eenstemmig een voorstel van secretaris-generaal Ban Ki-moon goed. Dat voorziet in de aftocht van zestienhonderd van de 8940 militairen en honderdvijftig van de 4391 politieagenten. "De algehele veiligheidssituatie is weliswaar kwetsbaar, maar verbeterd", aldus de resolutie van de Veiligheidsraad.
Bron: Nieuws.nl
Bijna twee jaar na de zware aardbeving in Haïti leven nog altijd een half miljoen mensen in kampen, zo meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). In juli zaten er nog maar liefst 1,5 miljoen mensen. De Verenigde Naties beseffen dat de humanitaire crisis nog niet achter de rug is: "De situatie in de kampen blijft kwetsbaar", zegt VN-adjunct-secretaris-generaal voor humanitaire zaken Valérie Amos. De Wereldgezondheidsorganisatie van haar kant betreurt het gebrek aan vaccins tegen cholera. Bij de aardbeving van 12 januari 2010 kwamen volgens de Haïtiaanse autoriteiten 200.000 tot 250.000 mensen om het leven.
Bron: HLN | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:59 uur, door Joyce.s
Wyclef Jean heeft de kritiek op zijn hulpfonds voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti weerlegd. Volgens de Amerikaanse krant New York Post zou minder dan een derde van het ingezamelde bedrag aan noodhulp zijn gegaan, en is er sprake van gesjoemel.
Na de aardbeving begin 2010 riep de Haïtiaanse rapper mensen op om geld over te maken naar zijn fonds Help Haiti, om zo noodhulp te bieden aan de slachtoffers en de wederopbouw van het land mee te financieren. Het leverde Yéle Haiti dat jaar uiteindelijk zestien miljoen dollar op.
Maar volgens de New York Post is minder dan een derde van dat bedrag uitgegeven aan noodhulp. De Amerikaanse krant is in het bezit van de belastingspapieren die het fonds in 2010 indiende. Bovendien blijkt dat een miljoen dollar werd geschonken aan een firma in Florida die niet lijkt te bestaan.
Wyclef Jean heeft nu laten weten dat hij trots is op wat zijn fonds heeft kunnen verwezenlijken in Haiti na de zware aardbeving. Dankzij het geld van Help Haiti kon vorig jaar een weeshuis worden herbouwd, en werd een nieuwe watervoorziening aangelegd in een groot complex in de hoofdstad Port-au-Prince, aldus de rapper.
Help Haiti, door Wyclef Jean in 2005 opgericht, kwam eerder al in opspraak. Niet alle uitgaven van zijn fonds werden aan de belastingdienst verantwoord. Ook werd vanuit het fonds 250.000 dollar overgemaakt naar een Haïtiaanse tv-zender die in handen was van Jean.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 29 maart 2017, 09:59 uur, door Joyce.s
Bijna 68 miljoen van de 111 miljoen euro die twee jaar geleden door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor Haiti is opgehaald, is inmiddels besteed aan noodhulp en wederopbouw. Dat heeft de SHO vandaag laten weten. Er vielen meer dan 220.000 doden, 300.000 mensen raakten gewond en 1,5 miljoen mensen werden dakloos.
De definitieve cijfers over de besteding van het geld worden in april gepresenteerd. Het meeste is tot nu toe opgegaan aan noodhulp. Het resterende geld van de giro 555-actie voor Haitibesteden de hulporganisaties aan wederopbouw. 'Zij gaan onder meer door met het bouwen en repareren van huizen en het geven van trainingen over veiliger bouwen', aldus de SHO.
Met het Nederlandse geld wordt ook gewerkt aan het herstel van waterleidingen- en aansluitingen en aan een goede afvoer van het afvalwater. Verder wordt er geïnvesteerd in het stimuleren van werkgelegenheid en verbetering van het onderwijs. Het totale bedrag wordt tot eind 2014 ingezet voor de hulp in Haiti. Van de 111 miljoen euro die de Nederlanders bij elkaar brachten, doneerde de Nederlandse overheid 41 miljoen euro.
Bron: AD | Gewijzigd: 29 maart 2017, 10:00 uur, door Joyce.s
Een tentenkamp bij Port-au-Prince
De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben tot nu toe 68 miljoen euro besteed aan de hulp in Haïti, het land dat in januari 2010 werd verwoest door een aardbeving. Iets meer dan de helft van het bedrag ging op aan noodhulp, het resterende deel ging op aan wederopbouwactiviteiten. Dat maakte de SHO bekend in de vierde rapportage over de hulp vanuit Nederland aan Haïti. In totaal is ruim 111 miljoen beschikbaar gekomen via giro 555 en de toenmalige minister van Ontwikkelingssamenwerking.
Bron: AD | Gewijzigd: 29 maart 2017, 10:00 uur, door Joyce.s
Naar aanleiding van de derde verjaardag van de verwoestende aardbeving op Haïti heeft president Michel Martelly zich ontevreden getoond over de internationale hulp. Volgens hem wordt de regering te weinig betrokken bij de wederopbouw.
Deze foto is niet meer beschikbaar
President Michel Martelly. © afp.
Martelly stelde in een gesprek met journalisten dat slechts een derde van het beloofde geld de regering bereikt. "De meeste hulp wordt besteed door niet-gouvernementele organisaties voor onmiddellijke noden, maar niet voor de wederopbouw van Haïti."
Volgens de president werken de donoren onvoldoende samen met de Haïtiaanse regering. Hij dringt aan op een grondige herziening van de internationale samenwerking. Zo gaat de regering een audit doen van de samenwerking met Canada, dat geen rechtstreekse steun aan de regering geeft, en waar evenzeer wordt nagedacht over een andere aanpak.
Martelly had wel woorden van lof voor de Europese Unie. Het is "een permanente samenwerking, met een partner die rechtstreeks samenwerkt met de regering". En ook: "Wij bedanken de Europese Unie."
Bron: HLN
Onweersdagen: 0