Raar verschijnsel, lijkt me een nogal onwaarschijnlijk scenario.
Enig idee wat dit inhoudt?
In ieder geval dat die pluim niet te vertrouwen is. Lijkt te gaan voor zacht weer eind volgende week. Die trend zit er al een tijdje in, maar dit is overdreven. Lijkt mij hoor, want ik zie het geen 10 graden worden volgend weekend.
Al gaat GFS ook wel weer voor zachter scenario.. dus tja
Donderdag en vrijdag wel opvallend kouder nu.
AANDACHTSPUNTEN:
WIND:
Langs de kust (buitengaats) toenemend tot hard, 7. Boven de Noordzee 8-9 Bft.
Vanmiddag van het westen uit regen, geleidelijk zich uitbreidend naar
het noordoosten. Daar kans op (natte)sneeuw. Naarmate de neerslag
oostwaarts trekt neemt de kans op winterse neerslag toe. Neso geeft die
grens al boven het westen van het land, verder oostwaarts trekkend wordt
het sneeuwsignaal steeds overtuigender. Dit komt door de advectief
aangevoerde lucht vanuit Duitsland. ECMWF geeft een vergelijkbaar beeld.
Maar in de loop van de nacht komt de temperatuur ook in het noordoosten
en oosten van het land boven nul en valt er alleen nog regen. Op de
volgende storing regenbuien.
Overdag maxima van 1 graad in het noordoosten tot 4 graden in het zuidwesten en midden van het land.
Van het westen uit opkomende regen, zondagmiddag opklaringen en 5 graden.
Is het einde van de winterse periode, die rond half december is begonnen, nabij of wordt het ‘wegens succes geprolongeerd’? Uit de temperatuurpluim van het ECMWF-KNMI blijkt dat de oplossing met de hoogste resolutie, het operationele weermodel, vanaf aanstaande donderdag z’n schaatsen aan de wilgen hangt. De ‘oper’ laat het kwik aan het eind van de tiendaagse, rond 25 januari, zelfs oplopen naar een graad of 10. Daarmee loopt de operationele verwachting behoorlijk uit de pas. Het opgeven van de kou heeft te maken met het inzetten van een (voortvarende) westcirculatie. De meeste oplossingen opteren echter nog voor kou onder regie van het Russisch-Scandinavische hogedrukgebied. Wat dat betreft hoeven winterliefhebbers dus niets te vrezen. Toch ben ik er niet gerust op: ook het Britse en Amerikaanse weermodel zijn behoudend met Russisch-Scandinavische hogedrukinvloed in het Noordzeegebied.
Dit weekeinde staat in het teken van dooiweer. Terwijl het Russisch hogedrukgebied aanzwelt tot ruim 1050 hPa trekken de ‘verzamelde fronten’ van een IJslanddepressie (963 hPa) over ons land. Zondagmiddag hebben de fronten ons land verlaten, klaart het op en wordt met een westenwind zachte lucht aangevoerd.
De fronten veroorzaken vanmiddag van het westen uit regen en vanavond wordt in het oosten en noordoosten ook (smeltende) sneeuw verwacht. Doordat het de afgelopen nacht bewolkt is gebleven (gisteravond in met name Noord-Holland dichte mist), heeft het vrijwel nergens gevroren. Vanmiddag lopen de maxima uiteen tussen iets boven nul in het noordoosten en omstreeks 4 graden in het zuidwesten. Vanwege de sterke zuidenwind, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, doet het kil aan.
De komende nacht trekt het neerslaggebied naar het oosten weg maar morgenochtend volgt van het zuidwesten uit nog een buienstoring. Daarachter klaart het zondagmiddag op. De wind is aanvankelijk zuid tot zuidoost, zondagmiddag een matige en in het noordwesten een vrij krachtige westenwind. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 3 en 7 graden.
Op de Britse Eilanden is het tijdens de afgelopen nacht gaan regenen. Kort na middernacht was er in het zuidoosten van Engeland al plaatselijk meer dan 10 mm regen gevallen. Nog meer regen in Ierland. In Cork viel tussen vrijdagavond 19 uur en zaterdagnacht 1 uur 16 mm. Verdere een opvallende verzachting. In Shannon, waar het recent nog streng vroor, was het om 1 uur 11,1, in Valentia 11,5º. Ondertussen temperaturen tot rond -20 graden in een deel van de Baltische regio. Onder meer in de hoofdstad van Letland heeft het 20 graden gevroren. | Gewijzigd: 16 januari 2010, 08:02 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Vanochtend is het droog en tijdens opklaringen vriest het eerst licht met gladheid tot gevolg. Er zijn eerst zonnige perioden, maar in de loop van de ochtend raakt het bewolkt.
Ook vanmiddag is het bewolkt en in de tweede helft van de middag gaat het regenen, mogelijk eerst met wat natte sneeuw. Het wordt vanmiddag 2 Ã 3 graden, maar het voelt kouder aan door een matige (3-4) wind uit Z-ZO.
Het is vanavond regenachtig en waterkoud bij 3 graden en een stevige wind
Zondag
Tijdens de nacht is er geruime tijd veel bewolking en er zijn buien of lange perioden met regen. Later komen er ook lange droge perioden en enkele opklaringen. Het wordt niet kouder dan 3 Ã 4 graden. Wind: draaiend van Z naar ZW en matig (3-4).
Overdag is het half tot zwaar bewolkt en er valt vooral 's ochtends nog af en toe regen. In de loop van de ochtend en 's middags zijn er lange droge perioden. Het blijft, op een bui na, droog. Het wordt maximaal 5 Ã 6 graden. Wind: uit W, matig (3-4). (Bron L1) . Het word dus gewoon regen en zondag zo'n 6 graden.
Mochten de ganzen hier weer achter in de wei komen dan wordt het koud , ze zijn al dagen niet meer geweest.
kzag ook op een of ander plaatje dat de isobaren dicht bij elkaar stonden.
dus vandaag een druilerige winderige herfstdag. jeeeeuuuhhhhh
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
MOGELIJK WEER VEEL SNEEUW AANSTAANDE ZONDAG IN DEEL NEDERLAND
Op 12 januari meldde WP reeds dat komende zondag sneeuw zou geven.
Vandaag oogt de situatie nog steeds interessant voor die zondag met een pak sneeuw.
Door toenemende hoge druk vanuit het noordoosten zal het dooifront amper vorderen.
Rekening dient derhalve te worden gehouden met veel sneeuw regionaal en overlast!
Er is zelfs een kans dat de vorst zich direct in het begin der nieuwe week verscherpt.