Tja, GFS en lange termijn he...
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
remember wat GFS deed met de vorige vorstperiode; terwijl alle andere stevige kou voorspelden bleven zij steenvast op zacht weer. Pas na dagen draaide GFS bij
Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Een flinke berg sneeuw zal een leuke afsluiter zijn voor deze sneeuwmaand om vervolgens na een korte dooi de weg vrij te maken voor de ijsmaand februari! De tocht der tochten dan nog even en dan glijden we langzaam de lente in... best case scenario wat mij betreft... oh en na een rustige lente... precies; een onweersachtige zomer!
Volgende week nog een paar dagen koud, daarna trekt de Russische beer zich terug en doei kou. Op naar de zachte varianten.
GFS gaat hier al een paar runs voor, het Europese model ook, als je goed kijkt naar het verloop ervan. Kortom. Voorlopig geen doorzettende kou. | Gewijzigd: 14 januari 2010, 19:18 uur, door Maarten Dings
Nee ik heb het niet gezien en ik weiger dat ook pertinent!
Volgende week nog een paar dagen koud, daarna trekt de Russische beer zich terug en doei kou. Op naar de zachte varianten.
GFS gaat hier al een paar runs voor, het Europese model ook, als je goed kijkt naar het verloop ervan. Kortom. Voorlopig geen doorzettende kou.
Pure onzin weer wat je zegt. Ik lees NERGENS hier op home pagina dat jan regent zegt.
Ik ook niet klopt niks van
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Klopt, heb net een aantal pluimen bekeken van deze winter en dan zie je dat de pluim de laatste dag altijd een stijging laat zijn van een aantal graden. Nou volgens mij is dit niet vaak het geval.
Komt er ook gewoon lekker ijs, en kan ik mijn reserveringen aan de dokkumer Ee tenminste waarmaken
Het staat gewoon op de homepagina! Dat ga ik hier toch niet plaatsen? Trouwens, jullie zitten al jullie frustraties op mij af te reageren, prima ik ben jullie zwarte schaap wel!
Ik weet tenminste wel beter.
ON TOPIC
zondag regen en dooi, maandag dooi en di/wo/do kou daarna zacht.
(Woensdag 13 januari 2010 20:00 uur)
Na een qua winterweer ietwat tegenvallende maandag en dinsdag was het woensdagochtend mooi helder en heerlijk koud. Het vroor rond een uur of acht een graad of zes, maar door de stevige wind voelde het veel kouder aan. Vandaag is het de hele dag een graad of drie blijven vriezen, maar inmiddels begint zachtere lucht vanuit het zuiden op te rukken. De komende dagen krijgen we met een wat halfslachtige dooiaanval te maken die de winter niet definitief uit het zadel weet te krijgen. Desondanks zitten we de komende dagen met kwakkelweer opgescheept, waarbij de temperatuur overdag tot iets boven het vriespunt oploopt en het in de nachten meest licht vriest. In de loop van de zondag volgt dan een volgende dooiaanval, maar ook die lijkt uiteindelijk niet volledig te slagen. Oceaandepressies doen al met al een dappere poging om de winter uit de lage landen te verdrijven, maar daarvoor is toch echt grof geschut in de vorm van werkelijk diepe depressies gevuld met grote hoeveelheden zachte lucht nodig en daar is voorlopig geen sprake van. Begin volgende week krijgt de Nederlandse winter hulp uit onverwachtse hoek als een krachtig Russisch hogedrukgebied zich naar het westen begint uit te breiden. Dit kan op termijn tot diep winterse condities leiden, maar het probleem met Russische hogedrukgebied is dat ze zich nog wel eens snel naar het oosten terug willen trekken, waardoor onze omgeving opnieuw kwetsbaar wordt voor aanvallen vanaf de oceaan. Erg betrouwbaar zijn ze dus niet die Russen, maar ze bieden vaak wel de sleutel tot een verdere verlenging en verscherping van de winter.
Zondag trekt er in de loop van de dag vanuit het westen een storing over het land. Boven de Benelux ontwikkelt zich volgens een aantal modellen een aparte lagedrukkern, zoals op de onderstaande kaart te zien is. Voor ons is deze ontwikkeling gunstig, aangezien de lucht rondom een lagedrukgebied tegen de klok in draait en de stroming dus aflandig (oostelijk) blijft. De exacte koers en ontwikkeling van de lagedrukkern is op deze termijn echter zeer onzeker. Wanneer de kern niet onstaat of noordelijk langs Nederland koerst wordt de wind westelijk, waardoor de temperatuur flink gaat oplopen en de neerslag overgaat in regen. Een kleine verandering in de koers of ontwikkeling van de lagedrukkern maakt dus nogal een verschil uit.
Dooiaanvalletjes
De komende dagen speelt de strijd tussen zachte en koude lucht zich precies boven onze omgeving af. Omdat de luchtdruk vrij hoog blijft zal de dooiaanval niet met veel neerslag gepaard gaan, maar doordat de aangevoerde lucht vochtig is zal de kans op mist en nevel groot zijn. De wind blijft tot en met zondag aflandig, waardoor echt hoge maxima niet aan de orde zijn. Aangezien de stroming boven het noordoosten van het land oostelijk blijft zal het daar aanzienlijk kouder zijn dan in het zuidwesten waar de stroming meer zuidoostelijk wordt, waardoor er zachte lucht uit Frankrijk binnenlekt. Onze omgeving zit de komende dagen een beetje op de wip. Overigens lijkt de zaterdag na een nacht met wat lichte vorst een mooi schaatsdag te worden. Zondag volgt dan een nieuwe dooiaanval.
Grijze dagen
In de nacht van woensdag op donderdag koelt het nauwelijks af en blijft het kwik in eerste instantie rond de -2 graden steken, om in de tweede helft van de nacht geleidelijk richting het vriespunt op te lopen. Uit de aanwezige bewolking kan wat lichte sneeuw vallen, maar dat stelt weinig voor. Donderdag stroomt er vochtige lucht over het land, waardoor het kwik tot zo'n 2 graden boven het vriespunt oploopt. Aangezien ook het dauwpunt positief is zal het ook echt tot wat dooi komen in de vorm van smeltende sneeuw en ook het ijs ontkomt niet aan enige afsmelting. De dag verloopt sterk nevelig en mogelijk (in de buurt van grote ijs- en sneeuwoppervlakten) zelfs mistig, waardoor we de zon niet te zien krijgen. De wind is zwak tot matig en komt uit het oosten tot zuidoosten.
Tijdens de nacht naar vrijdag stroomt er vanuit het oosten weer wat drogere met lucht binnen, waardoor de afsmelt van sneeuw en ijs wordt gestopt. De bewolking overheerst, waardoor het kwik naar waarden rond de -2 graden daalt. Ook vrijdag is het droog maar sterk nevelig bij een maximumtemperatuur die iets boven het vriespunt uitkomt. Doorat de zuidoostelijke wind maar weinig voorstelt voelt het buiten niet al te kil aan.
Ook in de nacht naar zaterdag vriest het waarschijnlijk licht (rond de -2), maar als er wat opklaringen binnentrekken daalt het kwik mogelijk wat verder richting de matige vorst. Overdag overheerst de bewolking, maar het is niet zo nevelig als donderdag en vrijdag en wellicht krijgt de zon vooral 's middags wat ruimte. Bij een tot matig aantrekkende zuidoostenwind komt de maximumtemperatuur rond het vriespunt uit.
Tijdens de nacht naar zondag neemt vooral de hoge bewolking vanuit het westen toe. Daar vooruit kan het kwik nog naar waarden rond de -3 graden zakken. De toenemende hoge bewolking is de voorbode van een nieuwe dooiaanval die voor zondag op de planning staat. Er trekt in de loop van de dag vanuit het zuidwesten een front het land binnen. Boven de Benelux komt mogelijk een aparte lagedrukkern tot ontwikkeling, waardoor het maken van een gedetailleerde verwachting moelijk is. Als de kern ten zuiden van onze omgeving naar het oosten trekt blijft de wind aflandig. De koude lucht weet zich dan te handhaven waardoor er enkel sneeuw valt, maar als de kern over of ten noorden van onze omgeving trekt wordt de wind aanlandig (westelijk), stijgt de temperatuur flink en gaat de neerslag over in regen. Er valt momenteel nog geen zinnige uitspraak over de weerssituatie van zondag te doen. Houd de berichtgeving daarom in de gaten.
De onderstaande kaart laat zien hoe hogedruk ten zuiden van de Britse eilanden in de loop van de maandag boven Scandinavië fuseert met een hogedrukgebied boven Rusland. Motor achter deze fusie is de warme lucht die aan de voorzijde van de depressie ten zuiden van Groenland naar het noorden wordt gestuwd. Deze zogenaamde warmte-advectie trekt het hogedrukgebied ten zuiden van de Britse eilanden als het ware naar het noorden, waarna het versmelt met de daar aanwezige uitloper van het Russische hoog. Dit proces zorgt ervoor dat de oostelijke stroming boven onze omgeving zich vanaf dinsdag weer herstelt.
Vanaf dinsdag terugkeer koudere lucht
Maandag dooit het stevig, maar vanaf dinsdag is de oostelijke stroming en daarmee de koude lucht weer terug. In de loop van de maandag verbindt een zone van hogedruk boven de Golf van Biskaje zich via de Britse eilanden en Scandinavië met een hogedrukgebied boven Rusland hierdoor ontstaat er een krachtig hogedrukgebied ten noorden van ons. Feitelijk gaat het om een krachtige uitloper van een enorm hogedrukgebied dat zich tot ver achter de Oeral uitstrekt. Vaak ligt hogedruk boven Rusland tijdens de wintermaanden juist in de weg omdat het voorkomt dat koude luchtmassa´s naar het zuiden kunnen stroming, maar dankzij de uitloper over Scandinavië wordt het Russische hoog deze keer onze bondgenoot. Het is de vraag hoe betrouwbaar deze bondgenoot werkelijk is. Dat het na maandag weer enkele dagen wat kouder wordt is waarschijnlijk, maar het is de vraag of dit van lange duur is. Met een beetje pecht trekt het hoog zich vrij snel weer naar het oosten terug, waardoor oceaandepressies de ruimte krijgen en de stroming naar het zuiden tot zuidwesten draait. Als het hoog op zijn plaats blijft of zich verder richting het westen versterkt bestaat echter de kans dat het volgende week zeer koud wordt. De modellen schuiven de laatste dagen nogal tussen de verschillende oplossingen, maar het vasthoudende karakter van deze winter geeft mij wel vertrouwen in een voor winterliefhebbers goede afloop.
Bron IJsver. Assendelft
Ik weet tenminste wel beter.
ON TOPIC
zondag regen en dooi, maandag dooi en di/wo/do kou daarna zacht.
http://www.hetzwarteschaap.nl/ Tot Ziens !!