Nog steeds hebben te maken met een gestoorde circulatie op het noordelijk halfrond en het ziet er naar uit dat ook de komende 10 tot 15 hierin geen verandering komt. De polaire hoogte stroming rondom de noordpool (polar vortex) is nog steeds zwak en opgesplitst in twee verschillende polen met als resultaat aanhoudende blokkade neiging.
Zwakke polar vortex
Daardoor toenemend een slingerende straalstroom (Rossby golven) met vervolgens blokkade vorming.
Bob
Momenteel zien we boven Scandinavië en West Rusland in de onderste luchtlagen van de atmosfeer een typische winters blokkade hoog liggen luisterend naar de naam Bob. Depressies boven de Atlantische Oceaan worden gedwongen ofwel via het noorden af te buigen , ofwel het Middellandse Zee gebied in te duiken (zoals zo vaak deze winter).
Mega Bob
Zondag zien we vanaf de Atlantische Oceaan een depressie (hoogte laag / koudeput) via Zuid Engeland naar West Europa afsnoeren (cut-off) . Hierdoor krijgen we vanaf zondag te maken met een tijdelijk verzachting en wat regen , hoger op sneeuw. Navolgend krijgt hoog Bob door advectie van warme lucht vanaf de Atlantische Oceaan nieuwe energie om zich boven Europa op te bouwen. Ook boven Rusland en Scandinavië zien we verdere luchtdrukstijgingen. Rond de 21 januari is Bob uitgegroeid tot een mega hoog met een kern druk van maar liefst 1060 hPa. Tegen dit machtige bastion van hoge druk hebben depressie voorlopig geen schijn van kans. In tegendeel , ze voeden het alleen maar.
Gevaar voor aftakeling van de Europese tak van het hoog met navolgende verzachting kan eigenlijk alleen plaatsvinden door advectie van koude lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Een dergelijke ontwikkeling wordt door de modellen echter niet gesimuleerd en daarmee zal de Europese winter (afgezien van de tijdelijke verzachting rond de 17 januari) ook in de komende 10 tot 15 dagen (en wellicht ook nog langer) gewoon doorgaan.
Elfsteden tocht
Of het in Nederland een paar dagen hard genoeg zal gaan dooien om de sneeuw van het is weg te krijgen is nog maar zeer de vraag. De koude plak laag is met name in het oosten en noordoosten van het land zeer hardnekkig en ook niet zo maar weggeruimd. Alle opties voor een mogelijke Elfstedentocht blijven echter gezien het aanhouden van het winterse weer volop aanwezig. Overigens toch ook wel weer heel paradoxaal dat we voor een evt. elfsteden tocht dooi nodig hebben ( het kan verkeren......... )
Ijspluim KNMI (met daaronder de ECMWF 2 meter temperatuur ensembles voor de Bilt) (De ijspluim geeft de te verwachte ijsdikte/watertemperatuur voor Midden-Nederland weer)
©Snowrepublic
De modellen slingeren al dagen heen en weer tussen pure kwakkelscenario's en scenario's waarbij de winter heel dicht in de buurt blijft en spoedig ook weer sterk zal terugkeren. Vandaag lijkt de onzekerheid al een stuk minder. Vergelijk de bovenstaande kaarten van GFS- en ECMWF-model eens voor 21 januari. Hoe verschillend waren die kaarten gisteren en hoe bijna identiek zijn ze vandaag. Het Scandihoog ligt op beide kaarten klaar om weer serieuze winterkou onze kant op te stuwen.
Correlatie
Het is opmerkelijk dat de Amerikaanse meteoroloog media november een zeer goede prognose heeft gegeven van de huidige wereldwijde koud periode. Hij deed dit op basis van prognoses voor de Arctische Oscillatie (AO) die sterk negatief zou worden. Lees zijn oorspronkelijke prognose in deze pdf en zijn latere analyse van 30 december hier. Een bevriende meteoroloog was verbluft over deze acurate voorspellingen. Hij besloot eens een correlatie te bereken tussen de AO en het winterweer in Nederland. Hij kwam tot een correlatie van 0,56 wat in zijn woorden "behoorlijk hoog is in meteorologenland". We kunnen dus ook voor het verdere verloop van de winter in Nederland met een scheef oog naar de AO kijken.
Arctic Oscillation snel weer negatief
Hierboven (rodelijntjes aan einde van bovense grafiek) zien we de AO de komende dagen eerst van erg negatief neutraal worden en dan weer sterk negatief. Zie ook de erg goede correlatie (0,9!!) tussen berekende verwachting voor de AO en de later geemeten waarden. Dat is veel beter dan voor bijvoorbeeld de NAO en andere weerfenomenen. Dit zal komen omdat de straalstroom rondom de noordpool relatief eenvoudiger karakteristieken heeft dan het hele complexe spel van depressievorming tussen warme subtropische lucht en noordelijke kou boven de oceaan. Laten we samen de AO eens een twee weken in de gaten houden en kijken of we er echt iets aan hebben.
©Sneeuwverwachting
Nu valt er nog klein beetje motsneeuw. In totaal ligt er nu een dikke 10 cm, ik geloof ook niet dat de dooi zo hard zal zijn en alles nog mee zal vallen, ik wacht af en hoop op meer winterweer
Zit jij dan bij het KNMI
Ik vind dat de Alpen hier niet in thuis hoort. Ook het stuk van de 11 stedentocht heb ik in het bericht daarvoor al geschreven dus vond ik het niet noodzakelijk om dat er nog eens een keer bij te zetten.
Uhmz ja ik moet bekennen dat de sneeuwmagneet hier terecht was gekomen. Heb er even van geprofiteerd. Ik heb ook wat research gedaan en heb op Siberië een shopje gevonden die ze dus verkoopt. Ik heb er voor elke provincie nu 1 besteld en als het goed is komen ze zaterdag aan... hopen dus dat dat goed gaat!
Hier is het nu schitterend weer, lekker zonnetje en het ziet er gezond uit buiten!