Dat we een aantal dagen van die temperaturen moeten hebben als we nog willen schaatsen
Heb gelukkig al 3 dagen kunnen schaatsen op de vijver hier in de buurt
De spierpijn is een beetje gezakt, dus we kunnen weer als het weer het toe laat.
iemand dit al gelezen over dat sommigen verwachten dat er een trend is dat de komende 30 jaar we steeds meer winters zoals de deze of kouder zullen gaan mee maken.. ?
iemand dit al gelezen over dat sommigen verwachten dat er een trend is dat de komende 30 jaar we steeds meer winters zoals de deze of kouder zullen gaan mee maken.. ?
JA! http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=15838
Wellicht splijt het meeste oost en west waarts
iemand dit al gelezen over dat sommigen verwachten dat er een trend is dat de komende 30 jaar we steeds meer winters zoals de deze of kouder zullen gaan mee maken.. ?
Ik lees veel berichten over Global Cooling en ook al zijn er net zo veel bewijzen voor Global Warming als voor Global Cooling, zegt mijn gevoel dat we nog het een en ander mee gaan maken qua winter dit jaar, maar ook de komende jaren. Maar zoals ik al zeg het is een gevoel, we zullen moeten afwachten.
Hier in Den Haag ligt nog het e.e.a. Helaas moet ik werken, dus ik hoop op weinig!
Ach Cooling of warming, dit zijn processen die al duizenden jaren gang vinden.....eea is gewoon aangepakt om geld te verdienen. De natuur laat zich echt niet beinvloeden door menselijke aanwezigheid, althans niet op die schaal.
Let there be guidance...
woensdag 13 januari 2010 05.33 uur, geldig tot vrijdag 15 januari 2010, 00 UTC.
Jos Diepeveen
Guidance weerbeeld voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modellenbeoordeling
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Tussen een hoog boven Scandinavië en een laag ten noordwesten van de Britse Eilanden wordt met een zuidoostelijke stroming vrij koude continentale lucht aangevoerd. Een occlusie van Lands End naar Parijs trekt noordoostwaarts. De bijbehorende frontale vore wordt gedurende de aandachtsperiode minder scherp en het front verliest ook duidelijk activiteit. Op donderdag komt het front min of meer boven ons land tot stilstand en is aan verregaande oplossing onderhevig. Het front brengt op hoogte wel warmte met zich mee, de stroming wordt geleidelijk meer zuidelijk, neemt in kracht af en de aangevoerde lucht wordt van het zuiden uit vochtiger.
MODELBEOORDELING:
Hirlam is tot het einde van de periode redelijk consistent met de vorige run en met de andere modellen. De neerslag voor vandaag zit tamelijk consistent in alle modellen. Belangrijkste is de beschrijving van het temperatuurprofiel in de grenslaag. De grote vraag is nog steeds hoever de dooi-aanval naar het noorden kan opdringen. Hir is behoorlijk persistent met de kou terwijl EC de temperatuur veel sneller laat oplopen: Ter vergelijking: Vandaag 21 UTC heeft Hir de 0-graden isotherm over het uiterste zuiden, met in het gehele land lichte vorst. EC heeft dan alleen in het noordoosten nog lichte vorst. Welk model gelijk krijgt is moeilijk te zeggen omdat de verschillen kennelijk afhangen van subtiele processen en mate van menging in de grenslaag. Kijkende naar de grondtrajectorien voor diverse stations komen deze voor EHBK en EHFS vanaf vanavond/middernacht uit het dooigebied in Frankrijk, overige stations nog uit koude Duitsland. Morgen 12 UTC komt de lucht voor het gehele land uit het dooigebied. De voorzichtige conclusie zou getrokken worden dat EC toch te rap is met het oplopen van de temperatuur vandaag en Hir toch een betere indicatie geeft.
Aandachtspunten
WIND:
Hir bruikbaar. Seinen langs de kust en Noordzee. In de vroege ochtend mogelijk een 7 bft op de Wadden.
BEWOLKING:
Inmiddels flinke gaten in de bewolking. HiRLAM is nog wel steeds erg enthousiast met het oplossen en laat het helemaal verdwijnen en dat is zeker niet het geval. In neerslag in het zuiden vandaag dalende basis naar 1500-2000 vt maar geen echte indicatie voor ST. Wel kans op ST vanavond nabij en net achter de occlusie.
NEERSLAG:
De neerslaghoeveelheden die berekend worden zijn gering in de orde van 1 a 2 mm boven het zuiden; in midden en (noord)westen nog minder. In eerste instantie valt het als droge sneeuw, als de warmere lucht in het zuiden wat verder weet op te dringen dan gaat dit over in wat natte sneeuw/lichte regen. Door het aanwezige wolkendek en de actueel niet echt lage wegdektemperaturen in het zuiden verwacht ik niet echt problemen. Mogelijkerwijs wordt het in de nacht naar donderdag wel wat interessanter als er door coalescentie in het midden en noorden wat lichte neerslag nog valt met de warmte op hoogte met mogelijk IJZEL . Eventuele gladheid wordt dan bepaalt door het temperatuurprofiel in de grenslaag en dit is juist nog een onzekere factor.
ZICHT:
Matige zichten. In de sneeuw af en toe slecht. Vanavond in het dooigebied (vooral in het zuiden) bij wegvallende wind en geleidelijk vochtiger lucht boven sneeuwdek aanzienlijke kans op mist. Donderdag wat dooiweer, sterk nevelig.
TEMPERATUUR:
Vandaag geleidelijk oplopende temperatuur, waarschijnlijk in het zuiden oplopend naar iets boven nul, elders aanhoudend lichte vorst, koudst in het NO. Donderdag overdag verdere noordwaartse uitbreiding van de dooigrens en waarschijnlijk in het gehele land muv NO boven nul.
©: KNMI | Gewijzigd: 13 januari 2010, 07:07 uur, door PolderPS
Doordat het genoemde front stuk loopt boven onze omgeving zien we vooral
de eerste dagen een tweedeling in de temperatuur. De warmste lucht in
het zuiden en in het noorden overwegend temperaturen onder nul. In het
weekend als het volgende frontale systeem passeert zien we de meeste
members dooi inluiden, de operationele run zit hier echter wel onder in
de pluim. Daarnaast gaat dit ook gepaard met wat frontale winterse
neerslag in de orde van 2-5 mm. Wat er na het weekend gebeurd is erg
onzeker. De diverse EPS producten, waaronder de pluimen geven dat goed
aan, omdat er een breed scala aan oplossingen. Kijkende naar de
clusterkaartjes hangt de mate van ' kou' in de oplossingen af van de
mate hoe geprononceerd het hoog boven Rusland is. De warmere oplossingen
behoren bij een meer oostelijke positie hiervan, waardoor de stroming
boven onze omgeving zwak westelijk kan worden. Koudere oplossingen
hangen logischerwijs samen met een krachtiger uitloper boven Scandinavië
met een bijbehorende continentale aanvoer. Uitspraken over een bepaald
weerbeeld in de EPS periode zijn daarmee per definitie niet te doen.