Tuurlijk, zijn wij dat ietsiepietsie sneeuw gelijk weer kwijt. Ach, maar het winterseizoen duurt nog ff, dus kan nog alle kanten op.
EDIT: Maar dat zijn we hier vandaag waarschijnlijk al kwijt, is nu net iets boven nul en mocht de zon dan nog gaan schijnen... Poef=weg | Gewijzigd: 11 januari 2010, 10:12 uur, door Gaby79
het dwarrelt niet echt maar het valt langzamer dan hagel en het is geen natte sneeuw.
het is windstil en het vriest nog net.
LOL wat voor soort hagel valt er bij jullie? Bij ons valt dat namelijk heel snel.
hier kleine oogjes en daarstrx ook nog wat kleine sneeuwvlokjes, maar dat duurde maar 10 minuten (die oogjes zijn hardnekkiger)
Hoor ik 't goed... is Jan al een beetje optimistischer aan 't worden? Kijk, opbeurende woorden gevolgd door een goede nachtrust kunnen een mens dus toch wel goed doen
Maar goed, het ziet er nog wel winters uit buiten maar voelt een stuk vochtiger... niet wat we moeten hebben op 't moment. Ben benieuwd wat 't gaat geven in de rest van de week, an sich wel lekker spannend zo, valt tenminste wat aan te "voorspellen".
EDIT: kijk, die pluim valt me dan nog helemaal niet tegen. Tot aan 't weekend dus sowieso vorst, dan een paar daagjes kwakkel en daarna weer vorst. Kan veel slechter hoor! | Gewijzigd: 11 januari 2010, 10:18 uur, door interjrs
Noord-oost nederland hierbij toch een uitzondering mbt dooi...? | Gewijzigd: 11 januari 2010, 10:17 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
ANALYSE OMTRENT VERDER WEERSVERLOOP ZOALS BELOOFD IS UITGESTELD
HET HELE VERHAAL DAT HIER STOND OP ZONDAGAVOND IS VERLOREN GEGAAN
LATER OP DEZE MAANDAG EEN NIEUWE POGING OVER DE EVT. KOU IN WEEK 3..
Zelfs in afrika sneeuw
Ik kan mij herinneren dat ik eens een filmpje van een weerman uit Amerika heb gezien. Dat was nog voor al die sneeuw van 4 a 5 weken geleden. Die vertelde toen dat de sneeuw tot ver in zuid europa kon doordringen. Dit kaartje lijkt er erg op
Hieronder voor de hele aankomende week tot en met maandag de 18e de Europese kaart waarop je regen (blauw) en sneeuwval (roze-paars) in een beeld bij elkaar ziet. De dooiaanvallen vanaf de oceaan zijn prachtig te volgen. De sneeuw van woensdag in de Franse Alpen en ook elders in Europa is mooi te zien. Dan stormt vrijdag de depressie dichterbij die de winter voor een tijdje uit Groot-Brittannië gaat verdrijven. We zitten nog helemaal op dat spoor van dooiaanvallen die de winter uit Nederland niet kunnen verdrijven. Wel een paar dagen met lichte dooi overdag, maar koning Thialf blijft heel dichtbij, sluipt elke nacht weer binnen en waagt vanaf de 22e nog eens een groot offensief.
Ieder zijn vak
Interessant is dat de regen in Groot-Brittannië - anders dan gisteren nog gedacht - wel de Noordzee lijkt over te springen om ons zondag een nat pak te bezorgen (zie ook onderstaande KNMI grafiek). Roze puntjes in de buurt van Groningen laten zien dat het in het noorden evengoed sneeuw kan blijven. Laten we samen duimen voor die 5mm regen op het Friese ijs, in plaats van 5cm sneeuw! Echt wegdooien doet het ijs toch niet, dus is regen de enige hoop. Verder laat ik het graag over aan de ijsmeesters. Ieder zijn vak.
Dooi erbarmelijk
Hieronder weer even de inmiddels gebruikelijke KNMI-ensembles (ECMWF-model). Trekken we delijn door op basis van het GFS model krijgen we na woensdag nog eens twee dagen met lichte dooi overdag voordat daarna de winter weer in volle glorie terug is. De dooi is verder zo erbarmelijk dat het ijs allerminst zal wegdooien (zie pluim hieronder) en dat zelfs de sneeuw grotendeels zal blijven liggen. Goed nieuws dus voor alle geopende pistes tussen Schoorl en Valkenburg. De kans op dat terugkeren van een echt koud weertype na 22 januari zet ik op 70%.
Duimen voor de goede zaak
Afsluitend de ensemblegrafiek op hoogte (1300m) voor Friesland. Die komt deze periode redelijk overeen met de trends aan de grond. Allemaal duimen voor die plensbui zondag dus! En voor een goede ontwikkeling van de depressie (als dat te ver doorschiet krijgen wij helemaal geen regen en alleen sneeuw), zodat de noordkant eindelijk eens mooi mag profiteren begin volgende week.
©Sneeuwverwachting
Zo ligt er sneeuw in het midden en noordoosten van Spanje. Grote delen van Frankrijk, vooral naar het oosten toe zijn bedekt onder een laag sneeuw.
Ook de Benelux heeft de afgelopen tijd te maken gehad met sneeuwval en is een sneeuwdek gevormd van tussen de 10- en 20 cm.
Veel sneeuw in Duitsland, Polen, Tsjechië en de Alpen
Veel meer sneeuw ligt er in het oosten van Duitsland waar in veel gebieden meer dan een halve meter sneeuw ligt.
Ook in Polen en Tsjechië ligt veel sneeuw, vaak rond of meer dan een halve meter. Dat geldt ook voor de Alpen. Daar vaak meer dan een meter sneeuw.
Verder zijn de Britse Eilanden de laatste tijd getroffen door extreem winterweer en ligt er ook op de Balkan enige sneeuw.
De verwachting voor de komende dagen:
Sneeuw, regen en ijzel op Britse Eilanden
Vandaag sneeuw, regen en ijzel op de Britse Eilanden. Uiteindelijk zal het gaan dooien, het wordt daar een graad of 3 tot 4. Het zuidwesten van de Britse Eilanden hebben morgen opnieuw sneeuw en ijzel.
Sneeuw in noordoosten Spanje en delen Frankrijk
Een dooiaanval die het weer later deze week ook in ons land gaat beïnvloeden trekt morgen het Iberisch Schiereiland en Frankrijk binnen. Dat geeft veel regen, maar in het noordoosten van Spanje en landinwaarts in Frankrijk ook sneeuw.
Sneeuw in Alpen – veel regen in Italië (eilanden) en Mallorca
Dit gebied trekt het centrale Middellandse Zeegebied over. Het geeft bijvoorbeeld op Mallorca en de Italiaanse eilanden zeer veel regen. ook Italië krijgt er flink van langs. In de Alpen vanaf dinsdagavond weer verse sneeuw. In het noorden van Italië ook veel sneeuw!
Centraal Europa: kou valt mee
Centraal Europa gaat dan wel bedekt onder een laag sneeuw, maar bijzonder koud is het niet. In de nachten meest matige vorst, overdag vriest het licht. Verder is het de komende dagen meest droog, hoewel er vandaag in Duitsland wat sneeuw valt.
Later deze week arriveert felle kou in het noordoosten van Polen met zeer strenge vorst.
Lapland opvallend mild
In Lapland is het de komende dagen opvallend mild. Daar vriest het in de nachten niet meer dan overwegend matig en overdag licht. Het zuiden van Scandinavië is veel kouder met (zeer) strenge vorst.