Van mij mag het, winter tot mei, en dan in één klap zomer met onweer en noodweer
We zitten aardig op 1 lijn, kan me wel vinden in jouw wens . als het maar extreem is, is het mooi...
Daarom wordt de kans ook met de dag groter dat de winter nog lang gaat duren, met al die kou om ons heen..
Lijkt me onlogisch dat 80C eerder ijs wordt dan lauw water... wellicht hebben we een scheikundige in de zaal ?
Wel stoer eigenlijk dat dat uberhaupt gebeurt....
@ wetenschapsforum: (Wist ik dus ook niet! )
Het is inderdaad waar: als je twee gelijke bakjes met een gelijk volume water in de vriezer zet, dan zal de warmste het eerste bevroren zijn. Dit effect is zeer uitgebreid experimenteel gecontroleerd. Het zeer verbazingwekkende resultaat volgt niet uit wat je standaard op school geleerd hebt (immers: het warme water zou eerst moeten afkoelen tot de temperatuur van het koude water en ondertussen kan het koude water wat verder afkoelen, hetgeen zou moeten leiden tot eerdere bevriezing van het koude water).
Er zijn hier 2 deelverklaringen voor:
1) Warm water is 'mobieler', hierdoor zijn er meer nucleatiekernen waar de bevriezing kan beginnen.
2) Warm water stoomt een beetje. Hierdoor krijg je convectie-koeling van het water, waardoor het wat sneller bevriest.
Geen van deze twee deelverklaringen op zich is sterk genoeg om dit effect te verklaren, maar de combinatie van de twee waarschijnlijk wel. Alhoewel hier nog niet het laatste woord over geschreven is, want er is nog geen totale duidelijkheid.
En @ natuurwetenschappen.nl:
Dit is een klassieke kwestie. Volgens de overleveringen hebben Aristoteles, Cartesius en Francis Bacon zich hierover al verbaasd. Het wordt het Mpemba-effect genoemd, naar een Tanzaniaanse student, die het in 1969 opnieuw wereldkundig maakte.
Het effect bestaat echt, schrijft Peter Verbruggen (Rotterdam). ‘Ik heb het uitgeprobeerd in mijn koelkast. Test het zelf maar met twee bakjes voor ijsblokjes, één gevuld met warm water, en één met koud.’
Het verschijnsel is nog niet uitputtend wetenschappelijk onderzocht, maar duidelijk is wel dat meer factoren dan alleen de temperatuur een rol spelen. Zo verdampt een deel van het warme water. Dat heeft een koelend effect, en zorgt dat er minder water overblijft. En hoe minder water er is, des te sneller het bevriest.
De Duitser wetenschapper David Auerbach heeft in het begin van de jaren negentig geëxperimenteerd met bakjes water die onder gecontroleerde omstandigheden bevoren. Hij merkte dat warm water soms het eerst bevriest, maar niet altijd. Vooral als de vriezer tussen vijf en tien graden onder nul is, bevriest het warme water het eerst, volgens hem. Hij zoekt de belangrijkste oorzaak bij superkoeling. Wat is superkoeling? ‘Onze grootouders herinneren zich dat bij vorst het water in een lampetkan in één keer bevroor, als je het bewoog’, beschrijft Max Dohle (Oegstgeest). ‘Het schijnt dat sommige poelen in Scandinavië bij windstil weer direct bevriezen als je er een steentje ingooit.’
Zolang er geen onzuiverheid en geen beweging is, kan water een paar graden onder nul nog vloeibaar blijven. Water dat warm is geweest, ondergaat deze superkoeling gemakkelijker. Door de verwarming zijn veel opgeloste gassen uit het water verdwenen. Het is daardoor zuiverder geworden. Warm water koelt daarom gewoon door, en is in één keer bevroren als je de koelkastdeur open doet. Koud water krijgt eerder een vliesje ijs, en dat belemmert verdere afkoeling.
Andere wetenschappers zoeken de verklaring in de turbulentie van het water. Warm water is meer in beweging dan koud. Zodra water kouder is dan vier graden, komt het geheel tot stilstand. Koudere waterlagen drijven dan op warmere lagen. Maar niet iedereen gelooft deze verklaring, want als warm water is afgekoeld tot de aanvankelijke temperatuur van koud water, is er geen verschil meer in stroming.
Een andere verklaring betrekt de vriezer zelf erbij. Een bakje koud water steunt op een hobbelig oppervlak van het vrieselement. Warm water ontdooit een stukje van het ijs op het vrieselement, zodat het beter thermisch contact maakt.
Waarschijnlijk is de werkelijkheid een mix van al deze effecten. Maar de discussie over het verschijnsel is nog steeds niet geluwd in wetenschappelijke kringen. En er zijn nog steeds wetenschappers die het verschijnsel ontkennen.
Is dus inderdaad zo, warm water bevriest sneller dan koud water | Gewijzigd: 8 januari 2010, 01:18 uur, door stratocumulus
lijkt me wel erg mild scenario.. geloof ik geen zak van. Reken maar dat er een beste bak sneeuw komt.. Als Erwin Krol al zegt dat je zaterdag beter in bed kan blijven en zondag wakker worden, komt er heus wel wat... (Iof was dat een slaap alarm) , straks in oktober een geboortegolf, allemaal jongens die storm heten ,en meisjes die daisy heten...
ahhhhhhhhhhhh ik de hele dag op de weg als het druk is dan,
Is dus inderdaad zo, warm water bevriest sneller dan koud water
Verrassend !! toch spoot ik vanmiddag wintermix ruitensproeier op mijn ietwat bevroren ruit (was op werk, en dan doe ik normaliter niet de petfles truc), het koude water bevroor gelijk, het warme water bevriest bij mij nagenoeg nooit...
Ga er wel altijd 2x overheen met warm, dus eerst voorruit, rondje rond de auto, en als laatste nog een keer voor....
Maar grappig weetje... zal er mog eens mee experimenteren (niet met 80c op de auto)
ik doe ook wel meer locaties aan hoor meeste dagen, maar over het algemeen wel 3/4 binnen en 1/4 reistijd
Ga er wel altijd 2x overheen met warm, dus eerst voorruit, rondje rond de auto, en als laatste nog een keer voor....
Maar grappig weetje... zal er mog eens mee experimenteren (niet met 80c op de auto)
Ja, het schijnt ook alleen maar te gebeuren onder bepaalde omstandigheden, dat van de superkoeling van warm water klinkt wel logisch, maar goed, discussies zijn dus lekker bezig wel heel interessant om te weten | Gewijzigd: 8 januari 2010, 01:27 uur, door stratocumulus
-26 fahrenheit is dus lekker fris, maar wel grappig om te zien... dat hebben we hier gelukkig nog niet.. | Gewijzigd: 8 januari 2010, 01:24 uur, door PolderPS
Was trouwens net wat satellietbeelden aan 't bekijken, en ik vind eigenlijk dat het Duitse "tief Daisy" een wel erg noordoostelijke koers volgt, is het soms een teef dat ons op 't nippertje nog grotendeels omzeilen wilt, of toch een echt mooi tief dat ons goed gezind is en ons een pakje sneeuw zal brengen??
Whatever, het is een knapperd zo te zien op die kaarten, en ik zou zeggen, kom maar bij papa.
heb vanmorgen op een duitse site gekeken daar stond een verhaaltje in over wat nou de kenmerken zijn voor een blizzard?
nou zoals ik denk dat t scenario doorgaat zoals ik m de laatste dagen heb gevolgt hier, is de kans wel groot dat t zo gaat zijn.
Het criterium zit m in de hoeveelheid zicht (voor onze landen)is dat minder dan 400 meter en de wind zou op 7 bft moeten komen,en er moet uiteraard sneeuw vallen of sneeuw liggen.
In de koudere landen b.v.canada,no amerika liggen de waardes anders.
maar knup me niet op ben geen weerman,heb gewoon het weerbericht geprobeerd te vertalen.
Hieronder een linkje van de Duitse website waar een en ander wordt uitgelegd.
Helaas geen blizzard, maar een sneeuwjacht zit er misschien wel in...
http://www.wdr.de/themen/panorama/wetter02...enstyle=verkehr
Hieronder een linkje van de Duitse website waar een en ander wordt uitgelegd.
Helaas geen blizzard, maar een sneeuwjacht zit er misschien wel in...
http://www.wdr.de/themen/panorama/wetter02...enstyle=verkehr
CHAOS!
Jaa, ik hoop stiekum van wel, ondanks dat ikzelf zaterdag de weg op moet vanwege m'n werk. Ten eerste zal ik dan op de eerste rang zitten achter m'n stuur, en verder, mocht het echt uit de klauwen gaan lopen ben ik met een beetje geluk vroeg klaar, want ik hoef niet ver weg.
http://www.ndr1niedersachsen.de/nachrichte...rwetter100.html | Gewijzigd: 8 januari 2010, 07:03 uur, door wiggelrode