www.weerstationheerhugowaard.nl
2 mei 2001 - Het KNMI heeft sinds 17 juni 1999 in Berkhout in Noord-Holland een Automatisch Waarneemstation (AWS) in gebruik, dat in de plaats is gekomen van het weerstation aan de Blauwe Berg in Hoorn. Dit meetpunt raakte door de toegenomen begroeiing en bebouwing teveel ingesloten en voldeed niet meer aan de internationale opstellingseisen.
In Berkhout werd de mogelijkheid gevonden voor een ruime opstelling zonder hinderlijk obstakels, zodat er ook de wind goed kan worden gemeten. Het weerstation in Hoorn bestond al bijna een eeuw: in 1904 werd hier een termijnstation opgericht voor metingen van temperatuur en vochtigheid. Deze grootheden werden eerst tweemaal daags handmatig door een waarnemer opgenomen, ten behoeve van de klimatologie.
Sinds 1991 was het weerstation aan de Blauwe berg in Hoorn vervangen door een Automatisch Waarneemstation, waarmee temperatuur, relatieve vochtigheid, neerslag hoeveelheid en -duur, globale straling en zicht werd gemeten. Begin 1999 zijn de metingen daar stopgezet en tegenwoordig komen de gegevens dus binnen vanaf het meetterrein Westeinde in Berkhout.
Die gegevens van de 35 Automatische Weerstations, waar het KNMI in ons land over beschikt, worden via een computer en telefoonlijn ingezameld en naar De Bilt verstuurd. Naast het automatische meetnet heeft het KNMI nog een meetnet van circa 325 neerslagwaarnemers, die dagelijks de neerslag en eventueel de sneeuwdikte meten en doorgeven. Ook in Hoorn zit zo'n neerslagwaarnemer, toevallig ook dicht in de buurt van weerstation Berkhout. De neerslagwaarnemingen in Hoorn worden al sinds 1883 verricht.
Zo werkt het KNMI dus.
Misschien nog wel langer ook. Moet je nu zien wat GFS voor het noordwesten aangeeft.... -1 voor 00u en voor 06u -2 het is daar nu al bijna 10 graden kouder
27 oktober 2009 - Het KNMI beschikt tegenwoordig over een automatisch meteorologische meetnet. Alle Nederlandse weerstations waarop zogeheten synoptische waarnemingen worden verricht, zijn volledig geautomatiseerd. De automatisering is een ingrijpende verandering omdat een deel van de waarnemingen nog mensenwerk was en er speciale sensoren ontwikkeld moesten worden.
Synoptisch is een samentrekking van synchroon (tegelijkertijd) en optisch. Het zijn waarnemingen die overal op de wereld op hetzelfde tijdstip en op dezelfde manier worden verricht. De uitkomsten daarvan die op weerkaarten worden verwerkt zijn onderling vergelijkbaar. Een automatisch weerstation meet niet alleen temperatuur, vochtigheid, wind en neerslaghoeveelheid, maar ook bewolking, straling, mist en soort neerslag.
De automatische meetpunten worden ook wel AVW-stations genaamd: Automatisch gegenereerde Visuele Waarneming. Essentieel is de Present Weather Sensor (PWS), waarmee deze stations zijn uitgerust. Hiermee wordt ter plaatse het zicht bepaald. Bovendien geeft de PWS aan waardoor het zicht wordt belemmerd: stof in de lucht, mist of neerslag. Ook wordt hiermee de neerslagintensiteit gemeten, dus hoe hard het regent of sneeuwt en of deze neerslag met tussenpozen valt of continu.
Het automatisch weerstation kijkt ook naar de wolken. Met behulp van een hoogtemeter wordt de hoogte van de wolkenbasis bepaald, informatie die vooral voor de luchtvaart van groot belang is. Bovendien kunnen veranderingen in de bewolking, zoals de bedekkingsgraad en het niveau van de wolken worden vastgesteld. Voor de meteorologen is deze informatie die een verandering van het weer kan inluiden, van het grootste belang. Onweer wordt geregistreerd met een ander meetsysteem, het bliksemdetectiesysteem SAFIR dat ontladingen en inslagen in kaart brengt. SAFIR bestaat uit een antenne van 20 meter hoogte met apparatuur om elektromagnetische straling te registreren die vrijkomt bij bliksemontladingen.
Een groot voordeel van volledig geautomatiseerde waarnemingen is de mogelijkheid om de gegevens zeer frequent te bepalen, zodat de informatie zo actueel mogelijk is. In feite worden de gegevens iedere seconde ingezameld. Vervolgens worden ze bewerkt en zijn ze elke tien minuten beschikbaar voor gebruik. Ieder uur wordt op basis van deze gegevens een weerrapport gemaakt dat voor onderlinge uitwisseling tussen weerdiensten in een code (synop genaamd) wordt weergegeven.
Hopelijk maakt dit weer wat meer duidelijk | Gewijzigd: 7 januari 2010, 22:38 uur, door erik
Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
ey max,
ik zit bij de dijk in hoorn,temp. hier is -14.4 op dit moment
Het is hier trouwens -6.8 mensen kinderen wat een temperaturen voor Z-H.
http://www.meteox.nl/h.aspx?r=&jaar=-3...;soort=satradar
Daisy heeft ook wat flitsjes bij zich
Ik heb ergens een berg kaarten geplaatst en daar moet ook Z_H sneeuw krijgen hoor. O ja morgen komt er een deel 6 en daar plaats ik onder het stukje (in bericht 2) de sneeuwkaarten en die update ik dan iedere keer daar in zodat de mensen niet meer zo hoeven zoeken naar de kaarten