Astronomen hebben de onthutsende ontdekking gedaan dat er een gigantische ster (zo groot als de zon) is ontstaan die de potentie heeft de Aarde te vernietigen. Het gaat om de zogenaamde T Pyxidis, een binair sterrensysteem en een mogelijke supernova of superster. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het gevaarte veel dichter bij onze planeet is dan eerder gedacht. Als de T Pyxidis zichzelf zou vernielen, dan zou dat een Supernova-ontploffing van 20 miljard miljard miljard megaton TNT kunnen veroorzaken en de ozonlaag vernietigen. Die berschermt ons tegen dodelijke straling vanuit de galaxie en zonder de ozonlaag zou alle leven op Aarde onmogelijk worden.
De professoren Edward M. Sion en Patrick Godon en hun student Timotyh McCLain van de universiteit van Villanova stelden het rapport met hun revolutionaire bevindingen voor op de 215de bijeenkomst van Amerikaanse astronomen in Washington. Zij ontdekten dat de supernova T Pyxidis slechts 3.260 lichtjaren van ons verwijderd is, een peulschil in galactische termen. Supernovae doen zich voor in dubbelsterren, waarin de uitgebrande rest van de ene ster, de zogenoemde witte dwerg, gas opvangt van de andere. De uitgebrande rest krijgt steeds meer massa en ontploft uiteindelijk.
20 jaar te laat
In het systeem van de T Pyxidis deden zich ongeveer elke twintig jaar enorme thermo-nucleaire explosies voor, nova's genoemd. Die werden achtereenvolgens geregisteerd in 1890, 1902, 1920, 1944 en 1967. Dat betekent dus dat er de voorbije 44 jaar (de laatste is dus al meer dan 20 jaar 'te laat') geen zulke enorme ontploffingen meer waren en dat zette de onderzoekers aan het denken. Die explosies worden op gang gebracht door een waterstofrijk gas dat dicht bij de zonachtige supernova komt.
Nieuwe Big Bang
Als die ontploffingen uitblijven, groeit de massa van de supernova aan een heel snel tempo. Uiteindelijk wordt het systeem zo groot dat het op een bepaald moment gigantisch veel zwaartekracht verliest, waardoor er een onvoorstelbaar zware explosie kan volgen, een nieuwe Big Bang zeg maar. Die explosie zou een kracht hebben vergelijkbaar met 20 miljard miljard miljard megaton TNT.
Geen nachtmerries
Na het bestuderen van de ultraviolette stralen van de T Pyxidis ontdekten de wetenschappers dat de supernova op maar 3.260 lichtjaren van de Aarde verwijderd is, een pak dichter dan eerst gedacht. Toch willen de onderzoekers geen paniek zaaien. "De ster kan zich snel omvormen tot een gevaarlijke supernova, maar snel is relatief in astronomische termen. In mensentaal kan het nog een hele tijd duren. Het is dus nog niet nodig om er nachtmerries over te hebben."
©AD
Dit grapjke staat idd relatief dicht bij, laten we hopen dat het meevalt. In galactische tijd bestaat de mens nog maar net... dus... vrees dat we eerder ons zelf vernietigen dan dat deze ster dat gaat doen. Mocht het gebeuren dan kunnen we er helemaal niets aan doen.. Oh ja een big bang is weer net te veel credit voor die ster... | Gewijzigd: 6 januari 2010, 20:52 uur, door talkyr86
Op zich niet waarschijnlijk.
Toch zit er iets in wat je hier zegt. Deze ster staat op 3260 lichtjaren afstand en kan best al 3259 lichtjaar geleden zijn ontploft. Of vorige week, of pas over 10.000 jaar.
Immers, pas na 3260 jaar is hier op Aarde zichtbaar als het ding is ontploft.
En dan de periodes tussen verschillende thermo-nucleaire explosies: 12,18,24 en 23 jaar tussen de verschillende waarnemingen. Dit zegt dus niets. Zo'n ster houdt zich echt niet aan onze statistieken. Doet onze zon ook niet, kijk maar naar het uitblijven van de zonnevlekken.
Is ook zo wat zijn nou 12,18,24,23 jaren op een sterreleven.. wellicht vergelijkbaar met seconden op een mensen leven. als ik in de komende 10 seconden, 4 scheten laat wil dat niet zeggen dat ik dat de hele dag doe... De periode dat we als mensheid enigszins intelligent naar het heelal kijken stelt op een sterreleven geen ene hele fluit voor. Wellicht was de ster in die afgelopen jaren aan het gapen, en doet ie nu ff een tukkie van een paar miljoen jaar...
(dit was mijn poging om het in Jip en Janneke taal uit te leggen). Mijn dochter van 6 zag gisteren die foto die ik hierboven gepost heb, op het journaal, en zei gelijk " wat een mooie planeet..vind jij die ook mooi papa." Terwijl ik het er niet met haar over gehad had... dus over een paar jaar maar eens een spreekbeurt er over houden, wie weet hebben we dan al leefbare Exxo planeten gevonden.
Red Sky @ Night show us the lightRed Sky in the morning Sailors take warning.
Wel is het zo, dat dit voor hen een manier is om aan fondsen te komen om research te doen.
als het andersom zou zijn zou ik me pas zorgen gaan maken...
Happy NY allemaal en we zijn nog steeds in topvorm zo te lezen hahahaa.
Zal allemaal wel meevallen,... we zien wel.
Eerst deze kouwe **[censuur]** winter overleven
Natuurlijk wel intressant hoe ze dit kunnen zien trouwens.
Heb toevallig van de week op discovery een docu gezien over de sterrenwacht op hawaii ergens hoog op een topje waar een bak sneeuw ligt. Daar staan twee telescopen die zo scherp 'zien' dat ze op 500km afstand twee koplampen van een auto nog zien als twee lichten.... damn!!!
Da's pas een telescoop! | Gewijzigd: 6 januari 2010, 17:09 uur, door mrijkhals
hier een veel mooier en veel positiever lap tekst.
*ik heb even wat tekst rood gemaakt, wat ik nogal een pre vind voor de lezers.
p.s. ik lees net op amerikaanse site ( van de universiteit zelf ) dat de titel van het stuk ook zo luid.(let op het vraagteken)
The Long Overdue Recurrent Nova T Pyxidis: Soon To Be A Type Ia Supernova?
Nabije ster staat mogelijk op ontploffen
Sterrenkundigen van Villanova University in Pennsylvania denken dat de relatief nabije dubbelster T Pyxidis binnenkort het toneel zal zijn van een allesverwoestende supernova-explosie.
T Pyxidis bestaat uit een normale ster die materie overdraagt aan een nabije witte dwergster.
Dat leidde zo eens in de twintig jaar tot thermonucleaire ontploffingen aan het oppervlak van de witte dwerg: zogeheten nova-explosies.
Maar de laatste van deze explosies was in 1967.
Sindsdien houdt T Pyxidis zich opvallend stil.
Volgens de sterrenkundigen kan dat betekenen dat zich nu zo veel materie op de witte dwergster verzamelt, dat deze uiteindelijk een bepaalde kritische massa zal bereiken.
Dat idee wordt versterkt door de ontdekking dat T Pyxidis aanzienlijk dichterbij staat dan tot nog toe werd aangenomen: zijn afstand bedraagt ongeveer 3000 lichtjaar.
Dat betekent dat de schattingen van de hoeveelheid materie die de witte dwerg bij de laatste nova-explosies is kwijtgeraakt naar beneden moeten worden bijgesteld.
Daardoor is het denkbaar dat hij de afgelopen eeuwen niet lichter is geworden, maar juist zwaarder.
een voorbeeld van een supernova
Die gewichtstoename kan niet eeuwig doorgaan, Uiteindelijk wordt de witte dwergster zo zwaar, dat hij onder zijn eigen gewicht ineenstort, waardoor een nieuwe, veel grotere explosie optreedt.
Bij zo'n supernova-explosie komt tien miljoen keer zo veel energie vrij als bij een 'gewone' nova-explosie.
En een groot deel van die energie komt vrij in de vorm van gammastraling.
Voor alles wat leeft op onze planeet is het te hopen dat het niet zo ver zal komen.
Want zelfs op 3000 lichtjaar afstand kan de uitbarsting van gammastraling verwoestende gevolgen hebben voor de ozonlaag in de aardatmosfeer.
© astronieuws.nl
Deze ster staat op 3260 lichtjaren afstand en kan best al 3259 lichtjaar geleden zijn ontploft. Of vorige week, of pas over 10.000 jaar.
Immers, pas na 3260 jaar is hier op Aarde zichtbaar als het ding is ontploft.
Niks boem.
In het helaal heerst een (bijna) volledig vacuüm alwaar geluid niet hoorbaar is.
Immers, er is een gas nodig voor de voortbeweging en hoorbaar zijn van een geluidsgolf.
Want het einde is in zicht....