Terwijl veel landen last hebben van langere en hetere zomers, kreunen bergdorpjes in Peru nu al voor het vierde jaar op rij onder een extreem koude winter. Bovendien lijkt de vrieskou ieder jaar vroeger toe te slaan, waardoor de lokale bevolking het lastig heeft om zich aan te passen aan de extreme kou.
Het leven is altijd hard geweest voor boeren in de Peruviaanse bergdorpjes van de Andes. Op meer dan 4.700 meter moeten ze voortdurend rekening houden met wisselende weerelementen. Ignacio Beneto Huamani is een boer in het dorpje Pichccashuasi. De huisjes in het dorp worden omringd door prachtige berglandschappen. Armoede is er heel normaal en hij heeft zich samen met de ongeveer honderd andere inwoners aangepast aan de vriestemperaturen tijdens de lange winters.
Kinderen sterven
Maar voor het vierde jaar op rij strijkt koning winter veel vroeger neer in het berggebied. En dat is een ramp voor de bevolking, want zowel hun dieren als kinderen sterven massaal door de ijskoude omstandigheden. Op die manier dreigt het leven er binnenkort gedwongen te moeten eindigen. Het verhaal van deze bergdorpjes klinkt heel vreemd in een tijd waarin we te horen krijgen dat de planeet razendsnel opwarmt. En toch zit de klimaatverandering er ook hier voor iets tussen.
Gletsjers
De boerenfamilies in de Andes vrezen dat ze nog zo'n winter niet meer zullen overleven. Weerkundigen in Peru voorspellen dat de regio deze maand getroffen zal worden door het slechtste weer in jaren. De temperatuur zal heel diep zakken en er dreigen overstromingen en hoge winden. Volgens wetenschappers is het klimaat er snel aan het veranderen door het smelten van de gletsjers in de Andes. Vorige maand kwamen al zeven mensen om het leven en ook de ziekenhuizen worden overspoeld door slachtoffers.
Ziekten
Huamani weet ook dat hij in deze omstandigheden niet met zijn familie in het dorp kan blijven wonen. Hoewel zijn huis goed bestand moet zijn tegen de vrieskou, dreigt het in te storten onder impuls van de sneeuwstormen van vorige zomer. Zijn jonge kinderen slapen iedere nacht op de natte grond. Het is zo erg dat zijn kinderen zelfs nog niet hersteld zijn van ziekten die ze vorige winter hebben opgelopen. "Het is te nat en te koud. We krijgen de kans niet om te herstellen van de vorige winter", zegt hij. "Ik sta machteloos."
Doodsvonnis
Milieubeschermers zeggen dat wereldleiders in Kopenhagen het doodsvonnis van mensen zoals de inwoners van deze bergdorpjes getekend hebben. De kindersterfte in Peru neemt zienderogen toe door de extreme winters. Het weer is de spreekwoordelijke druppel voor families die het al ontzettend moeilijk hebben om te overleven. Ze worden geteisterd door grote armoede, hebben een gebrek aan water, de voedselprijzen stijgen en hun vee sterft door ziekten.
Dieren eerst
De meest recente cijfers zijn heel hard. Sinds 2007 is het aantal kinderen met ernstige longaandoeningen met 30 procent gestegen, de veestapel produceert liefst 44 procent minder voedsel en één kind op tien haalt z'n tiende verjaardag niet. Als de inwoners van de dorpen dan al financiële steun krijgen, gaat het geld naar de dieren die van cruciaal belang zijn voor de families. Het lot van de kinderen komt daardoor pas op de tweede plaats.
Ondervoed
"In het Westen denken we dat kinderen altijd het belangrijkste zijn, maar als de wanhoop zo groot is, kunnen kinderen op de achtergrond verdwijnen. Tot het te laat is", zegt Teresa Carpio van Save The Children Peru. In een ziekenhuis in de buurt wachten tientallen zwangere vrouwen en kinderen op hulp. "Armoede is er altijd geweest, maar de laatste tijd wordt de toestand kritiek", zegt verpleegster Helen dos Santos. "Al deze kinderen zijn ondervoed, sommigen zijn in levensgevaar, en de winter moet pas over vijf maanden beginnen."
Oorlog
De klok tikt voor de inwoners van de bergdorpen in Peru, maar het blijft wachten op actie. Al honderden jaren worden de oorspronkelijke inwoners van het land gediscrimineerd en de relatie met de huidige regering blijft gespannen. "De regering treedt alleen in actie als er geweld uitbreekt", zegt Dr. Enrique Moya, het voormalige hoofd van de universiteit van Huamanga. "Ik denk dat we op de drempel van een groot conflict staan, want hoewel we de armoede gewoon zijn, zullen we deze mensen niet zomaar laten sterven."
© Hln.be