De ijsvogel heeft flink te lijden onder het koude winterweer. De kleine exotisch ogende vogel werd bij de tuinvogeltelling slechts 85 keer gespot, vorige winter was dat nog 353 keer. De huismus werd wederom het meest geteld, meldt Vogelbescherming Nederland.
De sneeuwval en de vorst lijkt weinig invloed te hebben op het aantal tuinvogels. De ijsvogel, die visjes vangt in open water, lijkt echter kind van de rekening. Vorig jaar had de vogel al te lijden onder het winterweer, de lange vorstperiode in januari lijkt het beestje dit jaar echt te nekken.
Het afgelopen weekend werd voor de zevende keer de tuinvogeltelling georganiseerd. Zondagavond hadden meer dan dertigduizend mensen doorgegeven hoeveel vogels ze gespot hadden. In totaal werden bijna 1 miljoen vogels geteld. De huismus werd het meest gespot, gevolgd door de merel, de koolmees en de vink.
Bron Nieuws.nl
Langs de vorstgrens, die de begrenzing vormt met koude vrieslucht en die al enkele dagen over ons land pendelt, valt nog steeds neerslag, veelal lichte sneeuw. Zaterdagochtend kreeg Noord-Holland de eerste sneeuw, zaterdag namiddag en avond en zondag viel in een groter deel van het land sneeuw die in de loop van de avond intensiveerde. Op veel plaatsen viel 3 tot 5 cm, lokaal nog enkele centimeters meer. In het zuiden en zuidwesten viel de neerslag voornamelijk in de vorm van regen.
Winterse buien
De witte winter weet voorlopig niet van wijken. De eerste dagen van de week komt vrijwel het hele land in de vrieskou. Vooral in de nacht van dinsdag op woensdag koelt het flink af met matige, lokaal mogelijk strenge vorst. Daarna volgt een nieuwe periode van dooi en kwakkelweer met meer wind en frequent winterse buien. Ook dan is er dus kans op sneeuw en gladheid maar dan uit buien die met een noordelijke stroming worden aangevoerd.
Grote verschillen
Wie de afgelopen dagen in ons land een reis maakte van zuidwest naar noordoost kreeg te maken met een weersomslag. In het zuidwestelijke helft scheen vrijdag de zon bij lokaal +7 graden, terwijl het in het noordoosten meest bewolkt was met een temperatuur van -4 graden. De koude oostelijke wind maakte de temperatuurverschillen voor het gevoel nog een stuk groter: de gevoelstemperaturen liepen uiteen van +5 graden in het zuidwesten tot bijna -10 graden in het noordoosten. In de tabel van onze rubriek "Actueel" worden ook de actuele gevoelstemperaturen vermeld (zie Verder Lezen- actuele gevoelstemperatuur).
Witte winter
Heel koud is deze winter nog niet maar bijzonder is wel de vele sneeuw. Tussen half december en het begin van de tweede helft van januari lag op veel plaatsen in ons land sneeuw. Op een aantal dagen was de sneeuwval zwaar en was er ook overlast door stuifsneeuw. Inmiddels ligt er opnieuw sneeuw in ons land die door de vorst de eerstkomende dagen blijft liggen.
Bron KNMI
Een 25-jarige automobilist uit Hoogeveen heeft vannacht in Ruinerwold een slipper gemaakt op de Kerkweg. Door gladheid verloor hij de macht over het stuur en raakte van de weg. Daarbij raakte hij een lantaarnpaal en een informatiebord. De paal, het bord en de auto raakten volgens de politie zwaar beschadigd. De man kwam er beter vanaf.
Bron DvhN
De wegbeheerders in Noord-Holland hebben nog altijd een groot tekort aan zout. De dooiperiode van vorige week heeft niet lang genoeg geduurd om de voorraden aangevuld te krijgen. Zo zijn de schuren van het Hoogheemraadschap in Heerhugowaard nog altijd nagenoeg leeg.
Op de A7 ter hoogte van Hoorn gebeurde vanochtend een aanrijding als gevolg van gladheid. In de richting Amsterdam werd de linkerbaan afgesloten. Die mocht pas weer open nadat er gestrooid was, maar de aanvoer van strooizout duurde langer dan verwacht. Ook de rechterbaan is er overigens glad.
Bron RTVNH
Het wordt morgen in het noordoosten voor het gevoel -17 graden celsius. Dat zegt het weerinstituut KNMI in het weerbericht voor morgen. Het is vandaag nog bewolkt, nevelig en vrijwel overal droog. Van het noorden uit klaart het steeds verder op. De middagtemperatuur blijft in het noordoosten steken bij -5 graden. De temperatuur in Zeeland blijft rond de +1 schommelen.
Het KNMI: ,,Vanavond breiden de opklaringen zich uit over de rest van het land en de temperatuur daalt dan snel. In de nacht van maandag op dinsdag zal het matig tot streng gaan vriezen. De gevoelstemperatuur in het noordoosten ligt rond de -17.'' Morgen overdag is er veel zon maar de temperatuur zal blijven steken bij 3 tot 6 graden onder nul. De noordoostenwind is overwegend matig, kracht 3 tot 4.
Bron: AD
Alle daklozen in de regio Kennemerland (Noord-Holland) die normaal gesproken buiten slapen, moeten in de nacht van maandag op dinsdag verplicht naar binnen. Dat heeft een woordvoerster van de politie maandag gezegd.
Volgens de politie koelt het in de nacht af tot ongeveer min 10 graden, maar voelt het aan als min 15. ,,Met die temperatuur kun je simpelweg niet buiten slapen'', aldus de politiewoordvoerster. De politie gaat actief op zoek naar daklozen die gewend zijn om buiten te slapen. Daarnaast heeft zij burgers opgeroepen om attent te zijn op daklozen bij hen in de buurt.
Bron De Pers
Vandaag is het zeer koud in ons land met matige tot strenge vorst. Vannacht vroor het op sommige plekken rond het IJsselmeer 12 graden. Opmerkelijk is het grote verschil in temperatuur. In Zeeland is het aanmerkelijk warmer. Dinsdag blijft het vooral in de noordoostelijke helft van het land ook overdag flink vriezen. Na een nacht met strenge vorst en minima rond -15 graden komt de temperatuur op een aantal plaatsen ook overdag niet hoger dan -5 graden. In combinatie met de matige wind levert dat gevoelstemperaturen op rond -17 graden.
Alle daklozen in de regio Kennemerland (Noord-Holland) die normaal gesproken buiten slapen, moeten in de nacht van maandag op dinsdag verplicht naar binnen. Dat heeft een woordvoerster van de politie maandag gezegd. Volgens de politie is de gevoelstemperatuur van -17 te gevaarlijk. ,,Met die temperatuur kun je simpelweg niet buiten slapen'', aldus de politiewoordvoerster. De politie gaat actief op zoek naar daklozen die gewend zijn om buiten te slapen. Daarnaast heeft zij burgers opgeroepen om attent te zijn op daklozen bij hen in de buurt.
Bron: AD
Vanaf dinsdagavond en zeker tot het einde van de week wordt het in heel België weer flink bibberen. In de Ardennen wordt zelfs -14 graden Celsius voorspeld. Voor autobestuurders luidt slechts één boodschap: rij voorzichtig. 'De winterellende is nog niet voorbij', zegt weerman Eddy De Mey. 'In de nacht van dinsdag op woensdag zal het als gevolg van een noordoostenwind een eerste keer zeer koud worden, met temperaturen rond de -8 graden in het centrum van het land en -14 graden in de Ardennen.' IJskoud dus, al was het in december nog veel kouder met temperaturen tegen de -20 graden Celsius aan.
'In de Ardennen mag men zich aan een flinke laag verse sneeuw verwachten', zegt De Mey. Dat hebben de uitbaters van de skipistes goed begrepen. Het skigebied op de Baraque Michel liet gisteren meteen weten de hele week open te zijn. 'De omstandigheden zijn goed. De sneeuwlaag is dik genoeg en de ondergrond is nog altijd bevroren.'
Zout genoeg?
Voor de rest van het land is het minder eenvoudig te voorspellen of er sneeuw staat aan te komen, 'omdat zeker naar het einde van de week toe het kwik overdag boven het vriespunt gaat', zegt Eddy De Mey. 'Maar vooral 's ochtends vroeg zal er op vele plekken in Vlaanderen een laagje sneeuw liggen, met alle gevolgen van dien voor de ochtendspits.' Het wordt dus weer oppassen voor spekgladde wegen, zeker 's nachts. Zondag zou volgens De Mey de winterprik voorbij zijn. Dat hopen ze ook van harte bij de dienst Wegen en Verkeer. 'We hebben voldoende strooizout om deze winterprik aan te kunnen, weliswaar wanneer die maar tot het einde van de week duurt', zegt woordvoerster Ilse Luypaerts.
'Mocht de winterprik langer aanhouden, komen we weer in de problemen omdat onze voorraden strooizout nog altijd niet op hun normale peil zijn. Er is zo'n grote vraag naar strooizout dat de producenten ervan gewoon niet kunnen volgen. Niemand kan ons vertellen wanneer we een nieuwe levering mogen verwachten.' De dienst Wegen en Verkeer neemt daarom zijn voorzorgen. 'Er zal voldoende maar toch zuinig worden gestrooid, zodat we met de huidige voorraad zover mogelijk springen', zegt Luypaerts.
Bron: Het Nieuwsblad
Afgelopen maanden is de verkoop van winterbanden naar schatting met 35 procent gestegen. Gouden tijden voor de bandencentrales, maar die kreunen wel onder het enorme succes. Garagisten die geen pasklare oplossing voor het plaatsgebrek hebben, kunnen terecht in zogenaamde bandenhotels.
In 2009 steeg de verkoop van winterbanden met 35% vergeleken met het jaar voordien. Maar waar moet de automobilist de zomerbanden stockeren gedurende de winter? Veel bandencentrales bieden een helpende hand maar worden nu geconfronteerd met een nijpend plaatsgebrek.
Gratis stockage
Op het moment dat de meeste bandencentrales geen blijf weten met de banden, pakken sommige ketens uit met gratis stockage. En de kleinere bandenboer, die moet wel volgen.
“Het is gemakkelijk om gratis stockage aan te bieden als je een groot magazijn hebt. Ik heb dat niet en vraag aan zoveel mogelijk klanten of ze hun winter- of zomerbanden thuis kunnen bewarenâ€, zegt zaakvoerder Piet De Vleeschauwer van Bandencentrale Piet uit Hasselt.
Bandenhotels
In Limburg lukt het de meeste centrales nog om extra stockageruimte te vinden in de buurt. In Brussel daarentegen is er geen plaats meer. Garagisten moeten er noodgedwongen uitwijken naar tire hotels of bandenhotels. Dat zijn enorme opslagplaatsen waar de banden torenhoog gestapeld liggen.
Bron: hbvl
Dinsdag voelt het overdag en 's nachts extreem koud aan. De temperatuur komt op veel plaatsen in het land niet boven de min vijf graden, maar door de matige wind kan het aanvoelen als min zeventien. Woensdag wordt de ergste kou verdreven, maar gaat het in een groot deel van Nederland opnieuw sneeuwen, voorspelt het KNMI.
De koude lucht wordt aangevoerd vanuit het oosten van Duitsland en Polen, waar het al geruime tijd extreem koud is. Op sommige plekken in Polen worden temperaturen van dertig graden onder nul gemeten. De lucht die op weg is naar Nederland warmt onderweg nauwelijks op, een situatie die weerkundigen 'transportkou' noemen.
Natte sneeuw
Woensdag wordt het in Nederland iets warmer, waarbij het kwik net onder of net boven het vriespunt uitkomt. Het gaat dan wel sneeuwen. Ook de dagen daarna blijft het onaangenaam weer: windkracht vier tot vijf en winterse buien met sneeuw, natte sneeuw, hagel en regen. 's Nachts vriest het licht, overdag komt de temperatuur iets boven nul uit.
Bron: Nu.nl
| Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:02 uur, door Joyce.s
Afgelopen zaterdag sneeuwde het in een deel van het land. Daarna kwam de kou en dus bleef vrijwel alles liggen. Nu de zon schijnt laat de satellietfoto fraai zien waar het wit is. De sneeuwval van afgelopen zaterdag hoorde bij een dooiaanval. De neerslag viel dus in relatief zachte lucht waardoor het in eerste instantie overal regende. De neerslag breidde zich via Zeeland langzaam naar het noordoosten uit. In het noordoosten was het echter -4 graden en waaide een koude en droge wind. Het neerslagfront kwam daardoor min of meer stil te liggen boven het midden van het land.
De neerslag trok van zuid naar noord want de wind ging uit het zuiden waaien. De lucht werd geleidelijk kouder zodat de regen overging in sneeuw. De rest van de zaterdagavond bleef het licht sneeuwen, maar in Noord-Brabant en Zeeland was het toen al droog geworden.
De foto hieronder laat het eindresultaat zien. In Zeeland en Noord-Brabant geen sneeuw, want daar viel alleen regen. De kou kwam er te laat. Het oosten en noordoosten hebben ook geen sneeuwdek want daar bleef het droog. Het langst sneeuwde het in Noord-Holland dus daar ligt de grootste hoeveelheid.
Verder zijn op de foto fraaie details te zien zoals de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. De sneeuw is daar op de bomen gevallen. De bomen hebben een deel van de sneeuw op de grond laten vallen zodat het lijkt alsof er op de Veluwe en de Utrechtse heuvelrug minder sneeuw ligt. Ook is de sneeuw op het ijs in het Markermeer en het IJsselmeer goed te zien.
Bron Weerplaza
Verschillende daklozen die 's nachts verblijven in het Communicatiecentrum Noord, vlakbij het station Brussel-Noord, mogen daar tot het einde van de vriesperiode blijven. Dat heeft de eigenaar van het gebouw beslist. Normaal was voorzien dat de daklozen vanmorgen het gebouw moesten verlaten.
Het Communicatiecentrum Noord (CCN) is eigendom van een privé-consortium en bestaat voornamelijk uit handelszaken en bureaus. Elke dag brengen een honderdtal daklozen er de nacht door. Op vraag van de handelaars zou de toegang tot het centrum vanaf vandaag afgesloten worden. Maar Luc Verheyen, oprichter van de operatie Thermos, heeft uitstel verkregen voor een zeventigtal daklozen, waaronder een 13-jarig kind.
Zij mogen blijven tot het einde van de vrieskou op voorwaarde dat er geen drugs gebruikt worden, er geen problemen ontstaan en de daklozen aanvaarden dat de deuren om 01.00 uur onherroepelijk op slot gaan.
Bron Hln | Gewijzigd: 24 februari 2017, 13:02 uur, door Joyce.s
De Erasmusbrug in Rotterdam is dinsdagmiddag voor alle verkeer afgesloten. In de punt van de brug is ijsvorming ontstaan. Een klomp ijs dreigt naar beneden te komen, heeft een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam gezegd.
Bron AD
De Gerrit Krolbrug aan het einde van de Korreweg in Groningen is vanaf dinsdag 26 januari 13.30 uur gestremd. Door ijsvorming aan de drijvers kan de brug niet meer dicht. Het autoverkeer wordt met behulp van borden via de Oostersluis omgeleid. Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van de naastgelegen fietsersbruggen. Het scheepvaartverkeer kan gebruik blijven maken van het Van Starkenborghkanaal. De stremming geldt zolang de strenge vorst blijft aanhouden.
Bron BoN
Door sneeuwval kan de avondspits woensdagavond druk uitpakken. Daarvoor waarschuwt de ANWB dinsdag. Rond het middaguur gaat het naar verwachting sneeuwen boven Groningen. De sneeuw trekt daarna naar Utrecht en gaat verder richting Vlissingen. "Het is even afwachten of de sneeuw verandert in regen als de wolken naar het westen gaan, maar druk wordt het zeker", zegt een woordvoerder.
Normaal staat woensdagavond in de spits zo'n honderdzeventig kilometer file. "Met neerslag wordt dat al snel driehonderd, maar als we in het westen ook met sneeuw te maken krijgen wordt het al snel nog meer."
Bron: Nieuws.nl
Het Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs kan deze week in Drenthe nabij Emmen worden uitgeschreven. Dat heeft de secretaris van IJsclub Nieuw Amsterdam/Veenoord, Jan Baarslag, dinsdag bekend gemaakt. De titelstrijd is echter nog niet bij KNSB-coördinator Teun Breedijk aangemeld. ''We proberen hem te bereiken, maar dat lukt ons niet'', zei Baarslag.
Het schaatspeloton en vele schaatsbestuurders, onder wie Breedijk, bivakkeren momenteel in de buurt van de Oostenrijkse Weissensee. Daar wordt woensdag het open Nederlands marathonkampioenschap gehouden. Drie dagen later staat op hetzelfde bergmeer de 200 kilometer lange alternatieve Elfstedentocht op het programma. Volgens Baarslag heeft niemand zin om terug naar Nederland te reizen. ,,Dat is jammer, want wij hebben hier op een recreatieplas tussen Nieuw Amsterdam en Emmen een zestien centimeter dikke ijsvloer liggen.
Dat is vier centimeter meer dan vereist. Als het peloton in Nederland was geweest dan hadden we binnen twee dagen het NK kunnen uitschrijven. We zullen nu nog een week moeten wachter eer iedereen weer in Nederland is. Aan een NK zonder deelnemers hebben we niks.'' IJsclub Nieuw Amsterdam/Veenoord organiseerde in 1996 ook het NK marathon op natuurijs. Toen liet Yep Kramer, de vader van drievoudig wereldkampioen Sven Kramer, zich tot kampioen kronen.
Bron: AD
Voorzitter Wilfried Poland van ijsclub Ons Genoegen in Onderdijk is woensdagavond met borstelmachine en al door het ijs gezakt. ,,Je moet alles een keer meemaken in je leven'', was zijn laconieke reactie. Meer zorgen had hij over de omstandigheden. ,,Het ijs waar ik doorheen ging was tien centimeter dik.''
Het gebeurde tegen de avond in een zijtak van de Biersloot, waar de Onderdijkers een ijsbaan aan het inrichten waren. Hoewel tientallen mensen er aan het schaatsen waren, had de ijsclub had het ijs nog niet veilig verklaard. Bij het licht van een bouwlamp waren een aantal bestuursleden en vrijwilligers bezig de gevolgen van sneeuw en dooi 'glad te strijken'.
Poland had het borstelen net overgenomen van iemand en was de zijsloot opgegaan, omdat hij thuis zijn schaatsen wilde ophalen. ,,Met je schaatsen aan veegt het wat makkelijker.'' Voor hij het wist stond hij tot zijn middel in het water, terwijl de machine verdwenen was. Hij was heel verbaasd. Ik had daar eerder nog een gat geboord, het was het dikste ijs uit de omgeving. Dat geeft stof tot nadenken, als de KNSB al zegt dat 8 centimeter genoeg is. Het borstelapparaatje, zeg maar een vergrote Agria, weegt nog geen 150 kilo. Dat is nog geen drie volwassenen. Uiteindelijk was de conclusie dat er kennelijk al een scheur heeft gezeten.
Bron Noordhollands Dagblad
De Erasmusbrug is woensdagmorgen weer opengesteld voor verkeer. Twee verwarmingselementen die dinsdagavond op de top van de brug zijn geïnstalleerd, hebben hun werk gedaan en een groot plak ijs doen verdwijnen. Dat liet een woordvoerder van Gemeentewerken Rotterdam weten.
'De Zwaan', zoals het bouwwerk ook wel wordt genoemd, was sinds dinsdagmiddag gesloten wegens ijsvorming in de top van de 139 meter hoge pyloon. De gemeente wilde het risico niet lopen dat het ijs vanaf die hoogte op iets of iemand zou vallen.
Bron De Pers
Sneeuw leidt in een deel van het land woensdag opnieuw tot gladheid en flinke overlast. Daar waarschuwt het KNMI voor. In de ochtend valt er lokaal al wat lichte sneeuw, maar in de loop van de middag en woensdagavond gaat het harder sneeuwen waarbij in de oostelijke helft in korte tijd zo'n 3 tot 5 centimeter kan vallen, aldus het meteorologisch instituut.
De ANWB verwacht een drukke spits. ''Normaal staat er zo'n 170 kilometer aan files; nu zal dit naar verwachting het dubbele zijn'', aldus een woordvoerder van de verkeersdienst. In het westen van het land valt voornamelijk regen. Volgens het KNMI loopt de temperatuur hier het snelst op en gaat het enkele graden dooien. In het oosten blijft de temperatuur rond het vriespunt hangen waardoor de gladheid daar blijft aanhouden.
Na een dagje van dooi keert de winter vrijdag terug met opnieuw sneeuw. Het KNMI voorspelt zaterdag en zondag lichte tot matige vorst in de nacht en temperaturen rond het vriespunt overdag. De kans op voortzetting van het winterweer de komende zes tot negen dagen is groot, aldus het KNMI woensdag op zijn website.
Bron AD
Een inbreker in Lelystad wist dinsdag uit handen van de politie te blijven doordat een politieauto tegen een boom gleed en meerdere agenten onderuitgingen. De agenten raakten niet ernstig gewond. Wel liepen de twee dienders in de auto een bult en een flinke schram op. Een tweede verdachte werd wel opgepakt.
Op weg naar de melding van de inbraak in een woning aan de Vossemeerstraat ging het al mis. De politieauto gleed uit de bocht en knalde frontaal op een lantaarnpaal. De agenten gingen te voet verder naar de woning.
Agenten in een andere politieauto onderschepten de auto van de inbrekers in de IJmeerstraat en konden een van hen inrekenen. De andere vluchtte te voet. Bij de achtervolging door soms spiegelgladde steegjes gingen drie agenten hard onderuit en wist de verdachte te ontkomen. De man die wel werd ingerekend is een 26-jarige bekende van de politie. De man uit Lelystad zit nog vast.
Bron Nieuws.nl