Een Haarlemse fietsster heeft woensdagochtend ernstig hoofdletsel opgelopen toen zij op het Nagtzaamplein (Oude Amsterdamse Buurt) door de gladheid ten val kwam. De vrouw smakte met haar hoofd op een stoeprand en was daarna enige tijd buiten bewustzijn. Ze is in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis overgebracht.
Na de valpartij rukten een ambulance en een traumahelikopter uit. Op de plek van het ongeval was het volgens omstanders zó glad, dat te hulp gesnelde ambulanceverpleegkundigen ook bijna onderuit gingen. De hulpverleners besloten na overleg het slachtoffer niet vliegend te vervoeren. Maar onderweg op de A9 kwam er een arts uit de traumaheli aan te pas om de gewonde vrouw te helpen. De helikopter landde naast de rijksweg.
Politieagenten waren op het Nagtzaamplein geruime tijd bezig met onderzoek. Zij namen onder meer de fiets van de gevallen Haarlemse onder de loep.
©Haarlemsdagblad
Het hele land heeft woensdag te maken met fikse sneeuwbuien. Het KNMI waarschuwt voor slecht zicht en gladheid tijdens de avondspits. Rijkswaterstaat heeft 'sneeuwschuifploegen' klaarstaan om uit te rukken als er erg veel sneeuw op de snelwegen komt. Woensdagmiddag is er al preventief gestrooid. In Noord-Holland is woensdag al 10 centimeter sneeuw gevallen.
Avondspits
De Verkeers Informatie Dienst VID en de ANWB waarschuwen voor slecht begaanbare wegen en adviseert automobilisten om het westen van het land in de avondspits te mijden. Rijkswaterstaat vraagt de automobilisten de informatie boven de weg goed te bekijken en te luisteren naar de verkeersinformatie.
Haarlem
Er rijden sinds het einde van de middag geen treinen van en naar Haarlem. De zware sneeuwval in Noord-Holland zorgt voor veel overlast. Het treinverkeer tussen Haarlem en Alkmaar ligt plat, evenals tussen Haarlem en Leiden en tussen Haarlem en Amsterdam. Hoe lang de vertraging voor de reizigers gaat duren, is volgens ProRail nog onbekend.
Zaanstad
Het busverkeer in de regio Zaanstad en Haarlem is woensdagmiddag nagenoeg volledig stil komen te liggen door de forse sneeuwbuien die over het land trekken. Volgens een woordvoerder van busbedrijf Connexxion zijn vertragingen en verstoringen onontkoombaar.
Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB liet weten dat vooral de bussen in Amsterdam-Noord in de avondspits met vertraging rijden. Verderop in de stad rijden de bussen en trams wel, maar reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd.
Het busverkeer in de kop van Noord-Holland is inmiddels weer hervat. Volgens de woordvoerder van Connexxion zijn vertragingen en verstoringen onontkoombaar.
Ringweg
Het verkeer op de ring A10 rond Amsterdam staat nagenoeg helemaal vast. De politie richt zich momenteel alleen op belangrijke meldingen. ''Mensen die betrokken zijn geraakt bij kleine aanrijdingen zonder letsel, kunnen wij even niet assisteren'', aldus de zegvrouw. Volgens haar hebben zich nog geen ernstige ongelukken voorgedaan.
IJtunnel
In de IJtunnel houdt de politie een rijstrook vrij voor de hulpdiensten. Ze krijgt verder veel meldingen van pechgevallen.
''Er is veel geglibber op de weg, mensen rijden stapvoets'', aldus de woordvoerster. Ze verwacht dat de toestand rond acht uur weer wat genormaliseerd zal zijn, als de grootste verkeersstroom de stad heeft verlaten.
Ook op de A9 tussen Alkmaar en Amstelveen staan veel automobilisten in beide richtingen vast in de file.
Schiphol
Ook Schiphol heeft veel last van de sneeuwval. Volgens een woordvoerster van de luchtverkeersleiding van de luchthaven is er slechts een baan beschikbaar en kunnen nauwelijks vliegtuigen landen. De verwachting is dat de situatie aan zal houden tot in de loop van de avond. ''Er wordt nauwelijks gevlogen op dit moment. Er is sprake van slecht zicht. Veel vluchten zijn al eerder op de dag geannuleerd. Veel vliegmaatschappijen besloten al eerder op basis van de weersverwachtingen om helemaal niet naar Amsterdam te komen. Ze hebben goed geanticipeerd op het slechte weer'', aldus de woordvoerster. Schiphol adviseert passagiers voor vertrek van huis eerst hun eigen luchtvaartmaatschappij te bellen.
Bron: Nu.nl
De wegen in Noord-Holland zijn spiegelglad door de sneeuw die de afgelopen uren is gevallen. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Het verkeer staat door het winterse weer woensdag aan het begin van de avondspits dan ook flink vast. In Nederland staat rond 17.00 uur ongeveer 250 kilometer file, terwijl de avondspits op woensdag volgens de ANWB normaal gesproken honderd kilometer file omvat.
Wegen als de A9, N9, N245 en N248 in het bovenste deel van Noord-Holland zijn veranderd in ijsbanen. Op de A9 van Diemen naar Alkmaar staat rond 17.00 uur 28 kilometer file.
Ook is er bij Amsterdam veel sneeuw gevallen, wat zorgt voor verkeersproblemen. Op de A1 van Amersfoort naar Amsterdam staat tussen Gooimeer en knooppunt Watergraafsmeer inmiddels twaalf kilometer file. Ook de A10 staat vast. Zowel op de binnen- als de buitenring staat ruim dertig kilometer file. In Zaanstad en Haarlem is het busverkeer volledig stil komen te liggen vanwege de problemen op de wegen door de sneeuw. In de IJmond wordt met grote vertragingen gereden, meldt vervoerder Connexxion.
© Nieuws.nl
De Nederlandse Spoorwegen (NS) investeren ongeveer 50 miljoen euro in hun treinen om ze winterbestendig te maken. "We willen dit onze klanten niet meer aandoen", verwees een woordvoerder naar de recente winterproblemen op het spoor.
De NS heeft te kampen met uitval van treinen door het winterweer en er is inmiddels een achterstand in de reparatie waardoor er capaciteitsproblemen zijn. Daarom introduceert de NS vanaf morgen het zogenoemde "zoutkaartje". Om mensen er toe aan te zetten niet in de spits te sporen, krijgt iedereen die niet in de spits reist 40 procent korting op een kaartje.
© Hln.be
Haarlemmers zijn absoluut niet tevreden over de gladheidsbestrijding in de stad. Met name de gemeente krijgt veel kritiek. Volgens sommige inwoners wordt er te weinig geld uitgetrokken voor het strooien van zout in woonwijken. Dat blijkt uit de tientallen reacties die zijn binnengekomen na een oproep van deze krant.
Veel lezers klaagden over de gladde straten in de woonwijken, waar de afgelopen weken geen enkele strooiwagen is geweest.
Ook over gladde stoepen werd geklaagd, maar er waren de nodige lezers die vonden dat het vooral een eigen verantwoordelijkheid van de mensen zelf is om hun stoep begaanbaar te houden. Bovendien is volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlem iedere bewoner verplicht de stoep voor zijn huis schoon te houden.
© Haarlems Dagblad
Door de toenemende gladheid verslechterd de verkeerssituatie in en rondom Groningen. Hierdoor hebben bussen van vervoerder Qbuzz last van vertraging en vallen sommige ritten uit. Dit meldt Qbuzz. De vervoerder raad de klanten die nog naar huis willen, dat zo snel mogelijk te doen, maar zij kunnen helaas geen garanties geven op een terugreis zonder vertraging.
In Drenthe en Zuidoost Fryslân is de situatie minder ernstig. Hier zijn nog geen lijnen uitgevallen, maar is er wel vertraging. Ook deze klanten raden wij (voor de zekerheid) aan om zo snel mogelijk een bestemming te bereiken, aangezien wij geen garanties kunnen geven voor de ontwikkelingen voor de rest van de avond. Met name het opvriezen van de gevallen sneeuw kan in de loop van de avond voor meer problemen zorgen.
Qbuzz zal via haar website en via Blik op Nieuws op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
© Blik op Nieuws.nl
Op Schiphol lijkt rond half acht 's avonds de ergste sneeuwval voorbij. Inmiddels heeft de luchthaven weer twee banen ter beschikking. Een wordt ingezet voor landende vliegtuigen, de ander voor vertrekkend verkeer. ,,Het verkeer komt weer op gang'', aldus een woordvoerster van de luchtverkeersleiding op de luchthaven.
© PZC.nl | Gewijzigd: 6 januari 2010, 20:33 uur, door MarkNL
Qbuzz raadt busreizigers in Groningen en Drenthe aan om, nu het busverkeer nog rijdt, zo snel mogelijk naar of een andere bestemming te gaan. Het bedrijf houdt er rekening mee dat er woensdagavond mogelijk buslijnen uitvallen door het opvriezen van verse sneeuw.
Het openbaar busvervoer in Groningen en Drenthe had woensdagmiddag door de sneeuw te kampen met veel vertragingen. "We zijn niet op alle lijnen in staat om volgens de dienstregeling te rijden", meldde een woordvoerder. Er waren om kwart over vijf nog geen lijnen uitgevallen. "Maar we kunnen geen garanties geven voor de ontwikkelingen voor de rest van de avond." Door de gladheid staan er in de avondspits ook veel files. Arriva meldde om vijf uur dat zijn bussen rijden en dat het treinverkeer ook geen problemen ondervindt. Dat gold in het Noorden ook voor NS.
© Dagblad v/h Noorden.nl
Door het hevige winterweer rijden er woensdagavond voorlopig geen treinen van en naar Haarlem. De treinen rijden sinds 18.30 door wisselstoring niet meer. De extra reistijd is door de storing volgens de NS een half uur.
Een woordvoerder van spoorwegbeheerder ProRail laat weten dat reparateurs onderweg zijn en dat 'het niet meer lang kan duren' voordat de treinen weer kunnen rijden. Door het winterweer ligt het busverkeer in Haarlem ook vast, meldt Connexxion.
Tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk rijden er door een wisselstoring minder treinen. Door een tekort aan treinen rijden er tussen Rotterdam Centraal en Amersfoort minder treinen.
© Nieuws.nl
Na Berlare mag nu ook geschaatst worden in Merchtem. Na een meting van de ijsdikte heeft burgemeester Eddie De Block (Open Vld) toelating gegeven om te schaatsen op een groot deel van de Kerkvijver, een particuliere vijver in het centrum van de gemeente. Er kan wel al geschaatst worden op het deel van de Kerkvijver tegen de straat, maar nog niet in de omgeving van de bomen. Er is een afspanning voorzien met terrasstoelen, aldus De Block.
Op woensdag 13 januari wordt op deze plaats een lokaal schaatskampioenschap ingericht die de Grote Prijs Kris Depauw zal heten, genoemd naar de schepen die enkel maanden terug overleed en die vorig jaar voor het eerst een dergelijk initiatief nam. "De deelnemers worden verdeeld over 3 categorieën, en zullen binnen een tijdspanne van 45' om het meest aantal toeren moeten afleggen", aldus de burgemeester.
©Hln | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:57 uur, door Joyce.s
Opnieuw speelde het winterweer woensdag het verkeer parten. Tijdens de avondspits kwamen automobilisten rond Groningen en Amsterdam nauwelijks vooruit. Het trein- en busverkeer rond Haarlem lag nagenoeg plat en op Schiphol werden veel vluchten geannuleerd. Maar het winterweer leverde ook veel typisch Nederlandse tafereeltjes op. Zo'n vijfduizend mensen bonden de schaatsen onder voor een tochtje op het Henschotermeer bij het Utrechtse dorp Woudenberg. Daar werd de eerste toertocht op natuurijs van dit jaar gereden. Voor de schaatsers die even wilden pauzeren, was er erwtensoep en warme chocolademelk.
Vooral de Randstad kreeg woensdag te maken met fikse sneeuwbuien. In Noord-Holland viel 10 centimeter sneeuw. Door de sneeuwval was op Schiphol maar een baan beschikbaar. ,,Er wordt nauwelijks gevlogen. Er is sprake van slecht zicht'', zei een woordvoerster van de luchthaven. Rond half acht 's avonds leek de ergste overlast voorbij. Op dat moment waren er al weer twee banen beschikbaar. De ANWB sprak van een ,,verkeersinfarct'' rondom Amsterdam. Op de A10 en de A9 stond het verkeer tijdens de avondspits muurvast. Een tweede sneeuwgebied was in Groningen. Rond de stad stond het verkeer stil of konden automobilisten slechts stapvoets rijden.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) lieten woensdag weten ongeveer 50 miljoen euro in hun treinen te investeren om hen winterbestendig te maken. ,,We willen dit onze klanten niet meer aandoen'', zo verwees een woordvoerder naar de recente problemen op het spoor. Per direct wordt er 10 miljoen euro uitgetrokken voor verbeteringen; de rest is bestemd voor de langere termijn.
De NS heeft te kampen met uitval van treinen door het winterweer. Mede daarom introduceert de NS vanaf donderdag het zogenoemde 'zoutkaartje'. Om mensen te bewegen niet in de spits te reizen, krijgt iedereen die niet in de spits reist, 40 procent korting op een kaartje - iets waar normaal gesproken alleen de houders van een NS-kortingskaart recht op hebben. Dat is mede op verzoek van de overheid om automobilisten een aantrekkelijk alternatief te bieden voor de auto, aldus de NS. Op veel plaatsen in het land is besloten tot een tijdelijk jachtverbod. Reden is het winterse weer waardoor voedsel schaars is en er weinig schuilmogelijkheden voor de dieren zijn. Eerder legden de provincies Drenthe en Limburg al beperkingen op aan jagers. Woensdag volgden Noord-Brabant, Groningen en Noord-Holland. Friesland, Gelderland en Overijssel beraden zich nog. Zeeland staat jagen toe omdat in die provincie beduidend minder sneeuw ligt dan in de rest van Nederland.
De komende dagen houdt het winterse weer aan en is er elke dag kans op wat lichte sneeuw, voorspelt het KNMI. Vooral vrijdag lijkt het koud te worden; dan zou de gevoelstemperatuur wel eens kunnen teruglopen tot min 14 graden Celsius. In Woudenberg zouden ze daar wel erg blij mee zijn. ,,Als de weersomstandigheden meezitten, houden we zaterdag weer een toertocht'', zei organisator Henk Boom.
© De Pers.nll | Gewijzigd: 6 januari 2010, 20:38 uur, door MarkNL
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) pleegt morgen overleg met de provinciegouverneurs over de aanpak van de gevolgen van het winterweer op de Vlaamse wegen.
Onvoldoende voorbereid
Doel van het overleg is om de problemen in kaart te brengen en de aangekondigde nieuwe winterprik voor te bereiden.
Te weinig strooizout
De Vlaamse oppositiepartijen hebben kritiek op de manier waarop het Vlaamse gewest de winterprik heeft aangepakt. Zo zou het gewest onvoldoende voorbereid zijn en zou er slecht gecommuniceerd zijn. Er zijn ook signalen van dreigende tekorten in de zoutvoorraden waardoor gemeenten in de problemen zouden kunnen komen. Daarnaast was er ook kritiek op de staat van de Vlaamse wegen en op het feit dat onze wegen onvoldoende bestand zouden zijn tegen het winterweer.
Communicatie tussen beleidsniveaus
Volgens minister Crevits is er sinds december 2009 zo'n 40.000 ton zout gestrooid en hebben de strooidiensten de voorbije weken alles in het werk gesteld om de wegen sneeuwvrij te maken. Toch kan het hier en daar nog beter, gaf de CD&V-minister toe. Zo kan de communicatie tussen de verschillende beleidsniveaus nog beter. Dat is één van de redenen waarom de minister gaat overleggen met de Vlaamse provinciegouverneurs.
Verplichte winterbanden?
Intussen gaan er stemmen op om alternatieven voor strooizout te gebruiken. Minister Crevits wil die alternatieven, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een combinatie van zout met glucose, onderzoeken. Lies Jans (N-VA) van haar kant stelde voor om na te denken over het verplichte gebruik van winterbanden.
© Hln.be
Om problemen met de bevoorrading van strooizout te vermijden, wil Waals minister van Infrastructuur Benoît Lutgen tegen volgende zomer komen tot een betere samenwerking tussen het gewest, de provincies en de gemeenten. Dat zei de minister vandaag in de bevoegde commissie van het Waals parlement.
Een betere samenwerking kan ook de kosten drukken, aldus Lutgen in antwoord op vragen van Dimitri Fourny (cdH) en Daniel Senesael (PS). Ze wezen onder meer op het tekort aan zout waarmee sommige gemeenten kampten en op de klacht van de provincie Luxemburg over de grote kosten voor het strooien.
De minister, die er terloops nog op wees dat de provinciewegen binnen afzienbare tijd aan het gewest kunnen worden overgedragen, zei dat een coördinatie tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus nuttig kan zijn, onder meer op technisch vlak. Tegen volgende winter moeten de gemeenten en provincies toegang kunnen krijgen tot de dienst Meteoroutes, die momenteel enkel door de gewestdiensten kan geraadpleegd worden.
© Hln.be
De hevige sneeuwal van woensdagmiddag heeft geleid tot een waar 'verkeersinfarct'. Het verkeer op de A9 stond aan het eind van de middag tientallen kilometers lang bumper aan bumper. Automobilisten schoten soms in een kwartier tijd slechts enkele tientallen meters op. Ook het busverkeer in de regio Haarlem is vrijwel volledig stil komen te liggen door de forse sneeuwbuien. Volgens een woordvoerder van busbedrijf Connexxion zijn vertragingen en verstoringen onontkoombaar.
Het treinverkeer rond Haarlem is woensdagavond rond half negen hervat. Het treinverkeer van en naar Haarlem kwam aan het einde van de middag stil te liggen door de hevige sneeuwval. Reizigers moeten nog wel rekening houden met een langere reistijd, aldus de NS.
Het vliegverkeer op Schiphol werd ernstig gehinderd door sneeuwval. Volgens een woordvoerster van de luchtverkeersleiding was er geruime tijd slechts een baan beschikbaar. Rond half acht woensdagavond leek daar de ergste sneeuwval voorbij en had de luchthaven weer twee banen ter beschikking. Een wordt ingezet voor landende vliegtuigen, de ander voor vertrekkend verkeer. ,,Het verkeer komt weer op gang’’, aldus een woordvoerster van de luchtverkeersleiding op de luchthaven.
©Haarlems Dagblad | Gewijzigd: 6 januari 2010, 22:35 uur, door talkyr86
Gemeenten en rijkswaterstaat hebben te kennen gegeven dat er in de gehele provincie nauwelijks meer gestrooid zal gaan worden, zo meldt Omroep Flevoland. Alleen de hoofdwegen die al vrij zijn van sneeuw worden bijgehouden. Door een tekort aan strooizout kunnen niet meer alle routes worden behandeld, waardoor onder andere Ketelhaven en Elburg niet meer op een veilige manier te bereiken zullen zijn.
Dit terwijl er al een hoop onvrede heerst onder de bevolking over de gladheidsbestrijding van de afgelopen weken. Op veel plaatsen wordt volgens veel burgers erg slecht gestrooid en geruimd, ook op de doorgaande wegen. De problemen met de zoutvoorraad nu worden door de gemeenten als overmacht aangemerkt omdat ook de leverancier van het zout geen nieuwe voorraad krijgt aangeleverd vanuit het buitenland.
De hulpverleningsdiensten vrezen dat in een aantal gevallen de aanrijtijden een stuk langer zullen worden omdat ook zij veel last van de gladheid ondervinden.
©BoN
De ANWB verwacht deze ochtend een zeer drukke ochtendspits en waarschuwt mensen informatie in te winnen voor ze de weg opgaan. Op veel plaatsen is sneeuw gevallen, het vriest en er is sprake van mist. De ANWB vindt dat een verkeerschaos zoals woensdag in Amsterdam te voorkomen is als mensen de waarschuwingen opvolgen.
©AD
De verkeerschaos op de snelwegen rond Amsterdam van woensdag is pas in de nacht ten einde gekomen. Rond 01.45 uur was ook de hardnekkigste file, op de A9 tussen Amstelveen en Alkmaar, definitief opgelost. Dat bleek uit informatie van de VID. Rond middernacht stond op de A9 nog altijd een file van 16 kilometer ten gevolge van het winterse weer. Zulke lange files komen zo laat op de avond maar zelden voor. Mogelijk was zelfs sprake van een record, meldde de ANWB.
©AD
"Wat een idee, wat een pracht idee", zegt Hilbrand Sinnema, voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Groningen, op het voorstel van wethouder Markus Ploeger van Menterwolde, om boeren en loonwerkers de wegen woonwijken sneeuw- en ijsvrij te maken. "Ik denk dat boeren en loonbedrijven daar wel voor te porren zijn", meent Sinnema.
Agrariërs kunnen in Menterwolde woonwijken 'adopteren' en de gladheid te lijf gaan. Ploeger: "De boeren hebben materieel, tractoren met schuiven en rolvegers, dat prima ingezet kan worden om straten in woonwijken schoon te houden." Hij roept agrariërs op om zich te melden.
Sinnema plaatst één kanttekening. "Het kan niet zo zijn dat wanneer gemeenten bezuinigen op gladheidbestrijding, de boeren daarvoor opdraaien. Agrariërs zijn ondernemers en zullen minstens een onkostenvergoeding bedingen."
©DvhN
De gemeente Haarlemmermeer strooit tot vanavond alleen nog maar op de doorgaande gemeentelijke wegen en de Ringdijk. Ook op fietspaden wordt niet langer gestrooid.
Ze heeft dat moeten besluiten nu de vooraad strooizout zeer beperkt is geworden. Door het aanhoudende winterse weer is het zout schaars geworden in Nederland. Met name gemeenten hebben hier last van. Bij de verdeling van het zout komen die pas na het Rijk en de provincie aan de beurt. Op de rijkswegen en provinciale N-wegen in de polder wordt dan ook gewoon gestrooid.
Samen met De Meerlanden, verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding op de gemeentelijke wegen, probeert Haarlemmermeer al een tijd aan extra strooizout te komen. Voor morgenavond wordt daar weinig van verwacht.
Vandaar de beslissing om het strooien te staken op fietspaden en alle niet-doorgaande wegen. Wel worden, waar mogelijk, nog sneeuwschuif- en borstelwagens ingezet. Overigens mengt de gemeente zand door het zout. Bij ijsvorming zorgt dat zand voor stroefheid, bij sneeuwval sorteert het minder effect.
©Haarlems dagblad
Nog zeker tot half januari blijft het winteren. Met een absolute piek nu zaterdag. Want dan gaat het sneeuwen en trekt de wind aan. Het zal -15°C lijken. Zaterdag krijgen we stevig winterweer. Er steekt een wind op van vier beaufort en er trekt een sneeuwzone over ons landâ€, zegt weerman Eddy De Mey. Gemiddeld zal de sneeuw 3 tot 5 cm dik liggen.
"De temperatuur schommelt rond het vriespunt, maar door die ijzige wind voelt het aan als -15°c. Zondag waait het minder en vermindert de kans op sneeuw. Volgende week hapert de temperatuur bij het vriespunt.
©HbvL