LOL!!!!
Das minder, kan ze niet ergens anders gaan bellen.........
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen
Die sneeuw voor vandaag,tot nu toe tenminste is weer niets van terechtgekomen.
Ik vind dit echt een blunder van div. weermannen.
Is het nou echt zo moeilijk om 12 uur van te voren het weer te voorspellen.
in het zuiden regent het al de hele middag, en dan toch nog voorspellen dat er eerst sneeuw valt en dan pas regen.
Hier ook nog geen sneeuw.
Er is tot nu toe (20:00) alleen maar wat lichte regen/motregen gevallen en glad was het ook niet.
Wat niet is kan nog komen maar tot nu toe is er geen enkele aanleiding tot paniek.
De voorwaarschuwing voor extreem weer van het KNMI lijkt me dan ook (weer) voorbarig.
Een gewone waarschuwing voor mogelijke gladheid door ijzel/sneeuw of bevriezing was voldoende geweest.
Elke ochtend gelijk de klapdoos aan en diverse weersites bekijken.
Net zoals zomers, met onweerskansen. Elke 10 minuten kijken of er al veranderingen zijn op de buienradar.
Idd, nu je het zegt! haha, door alle hectiek het vuurpijltje eentje te ver naar rechts gezet.
:)
Lachen.
Het lijkt er ook op dat de ZA(terdag) paars gekleurd is en doet vermoeden dat dit 1 januari voor moet stellen.
De al enige dagen waarschijnlijke grenslaag situatie is inderdaad actueel aan het ontstaan en gaat naar alle waarschijnlijkheid deze verwachtingsperiode aanhouden.
Onder invloed van een omvangrijk lagedrukgebied ten ZW, passeren ons deze periode een aantal randstoringen. Waarbij in algemene zin kan worden gezegd dat de grenslaag, het gebied dus met grote tegenstellingen in temperatuur, tot halverwege morgen zich uiterst langzaam noordwaarts verplaatst, en dat vanaf morgenmiddag een en ander weer zuidwaarts gaat trekken.
Waarschijnlijk zit zo begin Oudjaarsdag bijna het gehele land in de koude sector.
Komende avond, nacht en morgenochtend
Met een denkbeeldige lijn lopend van omgeving Amsterdam via Utrecht naar Nijmegen. Ten noorden hiervan meest sneeuwval of ijzel, met temp rond of iets onder nul. ONO wind 3-6 Bft. Ten zuiden hiervan natte sneeuw en regen, met O wind 1-3 Bft en temperaturen tussen 2-4 C. In Zeeland, (zuiden van) Brabant en Limburg, regen, ZW wind 2-4 Bft en temperaturen 4-8 C.
Morgenmiddag en avond gaan bovenvermelde grenzen weer zuidwaarts opschuiven.
Oudjaarsdag
In bijna het gehele land kans op sneeuwval, alleen Zeeuws Vlaanderen en Zuid Limburg eerst nog regen. Temperatuur rond het vriespunt, alleen in het uiterste zuiden nog iets boven nul. Vooral in Groningen en Drente lichte vorst. ONO wind 3-6 Bft, in de zuidelijke gebieden eerst nog variabel.
Oudjaarsavond
Verdere kans op sneeuwval en gestaag dalende temperaturen.
Auteur: Ronald de Wildt | Opgesteld 2009-12-29 19:45:55
Bijzonder koud en iets stabieler winterweer (deel 2)
Te verwachten weersontwikkelingen
Het omvangrijke laag dat ons de komende 48 uur zo zal bezig houden, is naar verwachting aan het begin van deze verwchtingstermijn op een positie ten oosten van ons land aangekomen.
De arctische lucht die de komende dagen over Scandinavie uit zal stromen, komt dan ook tijdens en na de jaarwisseling over ons heen, als gevolg van het draaien van de aanvoer op hoogte naar NNO, in de zgn achterkamer van het laag.
En zo las ik vandaag bij het luchtvaart weerbericht de mooie term winterfront voor het huidige laag. Want het is en blijft lagedruk dat in essentie bepalend is voor het toekomstige winterweer. Alleen juist tijdens deze periode lijkt er door een op ons gebied gerichte uitloper van het onverminderd dominante Groenlandhoog enige stabilisering op te treden.
Zodra er stabilisering zal optreden dient met flink lage temperaturen rekening te worden gehouden. Zeer strenge vorst in de nacht en ochtend is dan zo mogelijk, en ook overdag blijft het meest matig vriezen.
Nieuwjaarsdag
Zonnige perioden afgewisseld met sneeuwbuien, NO wind 3-5 Bft en Tmin matig tot strenge vorst en Tmax licht tot matig.
Zaterdag
Eerst vooral in de N kustgebieden nog kans op sneeuwbuien, dan zoals elders meeest droog en toenemend zonnig. O wind 2-4 Bft en Tmin matig tot zeer strenge vorst en Tmax licht tot matig.
Zondag
Een meest droge vrij zonnige en bijzonder koude winterdag, oostelijke wind 1-3 Bft en Tmin streng tot zeer strenge vorst, en Tmax meest matige vorst.
Voor alle duidelijkheid:
matig: -5/-10 C
streng: -10/-15 C
zeer streng: lager dan -15 C.
Auteur: Ronald de Wildt | Opgesteld 2009-12-29 20:02:31
Aanhoudend zeer koud winterweer, met weer toenemende kans op sneeuw.
Na de tijdelijke stabilisering van het weer waarschijnlijk rond komende weekend.
Lijkt er in de loop van volgende week opnieuw lagedruk weersbepalend te worden.
Door onveranderd en onverminderd krachtige hogedruk boven Groenland, ook op hoogte, blijft eigenlijk de gehele 1e decade van 2010 de straalstroom zeer zuidelijk.
Tegelijk ook boven Scandinavie relatief lagedruk.
Daarom is er deze periode eigenlijk in geheel Noord en West Europa sprake van zeer lage bovenlucht-temperaturen. En ook aan het oppervlak is in deze periode alom sprake van zeer koud winterweer.
De lagedruk die, traditioneel (?), zo rond het eind van de 1e januari-week vanuit het ZW komt opstomen. Zal dan ook geen dooi brenger worden, maar wel weer voor een forse toename van de sneeuwkansen zorg dragen. Wel tempert de vorst door de in het algemeen grotere bedekkingsgraad.
Heel in de verte, en dan spreken we zo over eind 1e decade/begin 2e decade lijkt er in de Uitvoer een trend zichtbaar van flinke drukstijgingen ten O/N. Indien dit uit zal komen, gaat ahw het deksel op de koude pan die West Europa is. Als de dan aanwezige zeer koude lucht inderdaad dan de kans gaat krijgen zich voor langere tijd te stabiliseren.
Ja, dan zijn we mi "vertrokken" voor een zeer lange winterperiode.
Ik blijf proberen u op de hoogte te houden, mvg,
Ronald.
Auteur: Ronald de Wildt | Opgesteld 2009-12-29 20:12:52 | Gewijzigd: 29 december 2009, 20:35 uur, door talkyr86
De jaarwisseling brengt de volgende haal van de winter. Vanaf oudejaar trekt de scheidingslijn tussen vorst en dooi langzaam naar het zuiden en stroomt er in het hele land koude vrieslucht binnen. Dit gaat in het hele land met sneeuw gepaard. 1 en 2 januari vriest het in het hele land enkele graden an valt er af en toe wat sneeuw bij een matige tot krachtige, naar noordoost tot noord draaiende wind.
De dagen erna lijken bitterkoud te gaan worden, vooral daarwaar een sneeuwdek ligt kan het in de nachten bij opklaringen en een wegvallende wind meer dan 15 graden gaan vriezen, Overdag blijft het bij maxima rond -5 graden steenkoud.
IJsaangroei moeilijk in te schatten
De vorstperiode lijkt voorlopig te gaan blijven. Aan de oostkant van een krachtig Groenlandhoog stroomt zeer koude lucht naar het zuiden, af en toe komt er een sneeuwgebiedje meedrijven. Het is de eerste dagen van januari dann ook wisselend bewolkt en af en toe kan er wat sneeuw vallen. Overdag blijft het meest licht vriezen, in de nachten vriest het matig tot streng. Pas vanaf 8 januari worden de onzekerheden groter, maar dat is nog ver weg.
De kansen op mooi schaatsijs zijn momenteel moeilijk in te schatten, de weersontwikkelingen van de komende dagen (sneeuw) zijn cruciaal voor de kansen op een mooie ijsvloer. Vooral in Groningen, Drenthe en Friesland kan er de komende dagen een dik sneeuwdek op het ijs komen te liggen, wat een snelle ijsaangroei door de isolerende eigenschappen tegen kan gaan houden. Het midden en zuiden van het land lijken betere kansen op goed schaatsijs te hebben, daar wordt de komende dagen minder sneeuw verwacht.
© Weerdirect