Ik neem aan dat de rest NL (of iig een deel daarvan) ook nog wel wat centimetertjes meepakken?
http://www.weerplaza.nl/wereldweer/stad.asp?stad=45
Daar krijg ik toch de zenuwen van... | Gewijzigd: 29 december 2009, 16:46 uur, door Kalle1979
Hier krijg ik toch de zenuwen van... link werkt niet
Aanvankelijk zien we boven West-Europa een zuidwestelijke hoogtestroming. Een lagedrukgebied met meerdere kernen ligt van de Britse Eilanden net ten zuiden van ons land naar Duitsland. Het gehele systeem trekt oostwaarts en ligt vrijdag boven Centraal Europa. Aan de grond zien we een scherpe luchtmassagrens over het midden of zuiden van ons land. Ten noorden hiervan is de stroming aan de grond noordoostelijk. Op de Oceaan vormt zich een sterke blokkade waarbij het hoog aan de grond in de omgeving van Groenland terecht komt. Vanaf vrijdag heeft dit hoog een uitloper in de richting van ons land. We zien een uitgesproken hoogtetrog vanuit het Oostzeegebied in zuidwestelijke richting. De as van deze trog trekt zuidoostwaarts en passeert zondag ons land. Maandag 4 januari ontstaat boven de Noorse Zee een omvangrijk lagedrukgebied dat ook op 500 hPa afsnoert. Dit systeem trekt zuidoostwaarts en ligt donderdag 7 januari boven Zuid-Scandinavië. De blokkade verplaatst zich daarbij westwaarts. De stroming aan de grond wordt dan bij ons westelijk.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De Uitvoer is grootschalig consistent, maar de onzekerheid is groot omdat het aandachtsgebied dicht bij een luchtmassagrens zit waarbij kleine verschillen een heel ander weertype opleveren. Dit proces speelt zich dinsdag en woensdag af wanneer de luchtmassagrens naar alle waarschijnlijkheid boven het zuiden of midden van het land ligt. De kans op sneeuw (minimaal 1 cm/24 uur) is in het zuiden tot en met donderdag klein, ongeveer 20%. Overigens varieert deze tussen 40 en 70%. Daarbij is de kans in het noorden relatief laag omdat daar waarschijnlijk de minste neerslag valt. In het overgangsgebied is er tot en met donderdag kans op ijzel. De verwachting hiervan is echter zeer onzeker omdat deze afhangt van een juiste temperatuurverwachting in de grenslaag. Na passage van het laag zien we in alle oplossingen de koude lucht vanuit het noordoosten over ons land stromen. De temperatuurverwachting is echter onzeker omdat de rugas dicht bij ons land in de buurt ligt. In een nacht met weinig wind en bewolking kan het boven een sneeuwlaag sterk afkoelen. We zien dit ook terug in een grote spreiding in de Tmin in de Eps verdeling.
Toelichting bij aanpassingen in tabel
Temperatuur spreiding eerste dagen vergroot in verband met grote verschillen bij de luchtmassagrens. Aan het eind Tmin ondergrens sterk verlaagd. Reden zie Modelbeoordeling.
Samenvatting meerdaagse-periode
De eerste dagen af en toe sneeuw en in het midden en zuiden eerst ook regen of ijzel. Duidelijk temperatuurverschil tussen het noorden en het zuiden met de hoogste temperaturen in het zuiden. In het weekeinde koud en meest droog weer met 's nachts kans op strenge vorst.
Samenvatting EPS-periode
70% kans op aanhouden van het meest droge en koude tot zeer koude weertype. 30% kans op een geleidelijke overgang naar minder koud weer met af en toe neerslag.
Aldus KNMI (GUIDANCE)
http://www.weer.nl/nl/home/weer/weerpresentatie.html
na 23 uur mag de neerslag wel komen. moet nog biljarten
ben wel nieuwsschierig wat het nu word sneeuw of regen?
http://www.weerplaza.nl/wereldweer/stad.asp?stad=45
Krijg er nog steeds de zenuwen van...
Laat het komen, laat het komen! | Gewijzigd: 29 december 2009, 16:59 uur, door Kalle1979