Binnenkort een ‘winter te paard’? De laatste verwachtingskaarten van het ECMWF (Europees weercentrum) laten zien dat ijskoude hogedruk boven de Russische Kara Zee en een Groenlandse hogedrukblokkade een samenwerking lijken aan te gaan. Daardoor kan het massieve ‘koudereservoir’ boven Noord- en Noordoost-Europa vooral rond de jaarwisseling zich in zuidwestelijke richting gaan uitbreiden. Dat zou een aanzienlijke verscherping van de kou (strenge vorst?) tot gevolg kunnen hebben. Kortom er lijkt meer en meer structuur te komen in deze winter.
De komende dagen bevindt Nederland zich in het overgangsgebied tussen de kou in het noorden en de zachte lucht in het zuiden. Afhankelijk van de koers van een afsplitsing van een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied krijgen we te maken met regen of (smeltende) sneeuw. Tijdens de jaarwisseling trekt de hoofddepressie zelf over Biskaje naar het oosten. De koude luchtlaag wordt dan dikker (toenemende vorst) en er kan wat sneeuw gaan vallen.
Weerbericht Jan Visser
Binnenkort een ‘winter te paard’? De laatste verwachtingskaarten van het ECMWF (Europees weercentrum) laten zien dat ijskoude hogedruk boven de Russische Kara Zee en een Groenlandse hogedrukblokkade een samenwerking lijken aan te gaan. Daardoor kan het massieve ‘koudereservoir’ boven Noord- en Noordoost-Europa vooral rond de jaarwisseling zich in zuidwestelijke richting gaan uitbreiden. Dat zou een aanzienlijke verscherping van de kou (strenge vorst?) tot gevolg kunnen hebben. Kortom er lijkt meer en meer structuur te komen in deze winter.
Even een GIF afbeelding erbij....
Meest belangrijke kenmerk van het weerpatroon deze periode is de blijvende aanwezigheid van stevige hogedruk boven en nabij Groenland, ook op hoogte.
Dit zorgt er voor dat de circulatie als geblokkeerd omschreven kan worden, en is mede verantwoordelijk voor een zuidelijke straalstroom.
Tussen het H systeem bij Groenland en diepe lagedruk boven Scandinavie is tijdens de middellange termijn arctische lucht ot het zuiden van Scandinavie uitgestroomd.
Tegelijk zien we in deze periode in de omgeving Spitsbergen tevens flinke drukstijgingen.
Hoewel ook aan het begin van deze verwachtingsperiode lagedruk nadrukkelijk in onze omgeving, vooral ten O/Z, aanwezig is.
Lijkt er toch een trend waarneembaar in de Uitvoer dat de noordoostelijke hogedruk meer bepalend voor ons weer gaat worden en voor geleidelijke stabilisering van de atmosfeer gaat zorgdragen.
Daarom zal zo tegen volgend weekend de kans op sneeuw geleidelijk afnemen. Door het stabielere weertype en verder gestage afkoeling van de bovenlucht, op 1500 meter gaan de waarden naar ongeveer minus 10 graden.
Worden de temperaturen aan het oppervlak ook steeds kouder. Zoals ik al eerder aangaf kunnen in deze periode, vooral afhankelijk dan van de aanwezigheid en dikte van een sneeuwdek, dan ook weer minima zoals begin dit jaar in Ell, of onlangs nog in Deelen, dus zeer strenge vorst, optreden.
Ook overdag blijven de waarden -ruim- onder het vriespunt.
Hadden we deze Kerst dus te maken met een onverbiddelijke oude weerwet, die ons het huidige zachter weer bezorgt.
Op lange termijn schijnt ook een evenoude weerwet op zijn waarde te gaan worden getoetst. Hiermee doel ik op het gezegde dat rond Driekoningen wordt bepaald of de winter wordt (verder op-) gebouwd dan wel wordt afgebroken.
Want juist zo rond die periode zien we in de Uitvoer de tendens van weer opzettende lagedruk vanuit het ZW.
Tevens is in die periode naar verwachting de luchtdruk boven Scandinavie flink gestegen en is het in deze gebieden bijzonder koud.
Alle ingredienten lijken dus aanwezig voor de bekende "Driekoningen-strijd".
Auteur: Ronald de Wildt | Opgesteld 2009-12-27 12:29:44
kan die niet in frankrijk blijve ofzo
Juist! Als ik die sneeuwkaartjes bekijk is het de "ver van mijn bed show". Hopelijk komt er nog wat verandering in de kaartjes zodat het er voor ons wat positiever uit ziet.
http://www.wetterspiegel.de/de/europa/deutschland/90.html
Greetz/..
Toffe site
zo 27 dec 2009, 10:58
Nieuwe koudeperiode breekt aan
AMSTERDAM - Nederland gaat een tweede koudeperiode tegemoet in december en begin januari.
Nadat de dooi uitgerkend tijdens de kerst inviel, slaat het weer in de loop van morgen weer om. Met een naar noordoost draaiende wind stroomt vanaf morgenavond vrieslucht uit over ons land en gaat het naar dinsdag toe al 1 tot 4 graden vriezen.
De dagen erna draait de wind verder naar het koude oosten. Er volgen dan perioden met sneeuw en in het uiterse zuiden mogelijk ijzel.
Jaarwisseling
Rond de jaarwisseling zitten we in de winter. Overdag is het rond het vriespunt, in de Nieuwjaarsnacht vriest het licht, mogelijk matig.
We beleefden dit jaar officieel een witte kerst, dat wil zeggen dat het KNMI in De Bilt twee dagen op rij een aaneengesloten sneeuwdek registreerde. Donderdag was de sneeuwdikte 9 cm, op tweede kerstdag nog 4 cm.
Sinds 1981 was een witte kerst niet meer voorgekomen.
Vandaag heeft de bewolking de beste papieren en komt het tot regen en buien. Toch zal een knipoog van de zon nog wel even lukken. Het wordt 4 graden met een matige tot vrij krachtige zuid tot zuidwestenwind. Vanavond en vannacht bewolking regen, natte sneeuw en opklaringen met minima rond het vriespunt. Kans op gladheid.
Morgen komt de zon er beter bij en lijkt het droog te blijven met 4 of 5 graden. In de nacht -5 of -6 graden met rustig en opklarend weer. Kans op mist en gladheid.
Dinsdag komt er later meer bewolking, maar blijft het overdag nog droog. De matige tot vrij krachtige wind draait naar het noordoosten. Het wordt 2 graden. In de nacht 3 graden vorst.
Vanaf woensdag is het meest bewolkt en staat er wat sneeuw gepland. Overdag 0 of + 1 graad. In de nacht ook sneeuw en -3 graden.
Oudejaarsdag en nieuwjaarsdag valt er wat sneeuw en liggen de temperaturen overdag rond 1 of 2 graden en in de nachten vriest het 3 of 4 graden.
Volgend weekend blijft het winters met sneeuwbuitjes, maar ook zon.
c@ Harma Boer..