Sinds afgelopen nacht heeft de föhn Zwitserland in zijn greep. Met windsnelheden van 120 tot 140 km/h ( orkaan kracht ) veegt de föhn vandaag over de Zwitserse Alpen. In het Reusdal ( Ur) werden windsnelheden van 140 kmh gemeten en ook in het Rheintal, Haslital en het Rhonetal kwamen windstoten tot 110 km/h voor.
Verloop temperatuur en windsnelheid in Altdorf ( kanton Uri )
Vanmorgen liepen de temperaturen in de föhn gebieden op tot 7 a 12 °C en vanmiddag gaat het verder omhoog tot lokaal 18 °C. Vaduz meldt op dit moment al een lauw warme 15 °C , Basel 14 °C en ook het op 1300 meter hoogte gelegen Adelboden in het Berner Oberland zit op bijna 10 °C
Kaart temperaturen Zwitserland vanmiddag 14h00
Het inner-Alpine gebeid van Wallis en met name het Oberwallis ( Goms / Obergoms ) liggen veelal afgeschermd voor de Föhn en daar dan ook duidelijk lagere temperaturen.
Kaart temperaturen Wallis vanmiddag 14h00
De Föhn houdt ook nog vanmiddag aan en zal in de loop van de avond gaan afzwakken en worden gevolgd door regen en sneeuw.
©SnowRepublic | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:13 uur, door Joyce.s
Wind met orkaankracht teistert de Zwitserse bergen. Op 2500 meter hoogte in de Appenzeller Alpen bereikten rukwinden een snelheid van 136 kilometer per uur. Iets lager in het Pilatus-massief op 2000 meter kwamen rukwinden voor van meer dan 110 kilometer per uur, aldus de weerdienst Meteonews.
De harde wind speelt onder meer de wintersporters parten. Niet alleen doordat de kabelbanen zijn stilgelegd, maar ook door lawinegevaar. Voor het kanton Graubünden en in de Tessiner Alpen geldt de op twee na hoogste waarschuwing.
want als er zoveel sneeuw valt... dan word het wel gevaarlijk...
behoorlijke dooi nu in heel europa, volgende week is de winter weer aan de beurt...
Mijn (on)weer foto's : Foto's
Liesbeth
De berekende neerslagen voor de Alpen worden tot nu toe bij lange na niet gehaald. Enkel de zuidelijk franse Alpen , de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam hadden en hebben met significante sneeuwval te maken. Ook viel er sneeuw in de Stau van de Jura. Meer sneeuw viel er in Spanje en in de franse Provence lokaal tot 40 cm.
Ten noorden van het Alpenmassief viel tot dusver nauwelijks sneeuw.
Oorzaak hiervoor is een in de loop van de nacht opstekende zuid oost föhn die de neerslag vanuit het zuiden belemmerde om naar het noorden toe over te grijpen.
Het bleef daarom vrijwel overal droog en in de föhn gevoelige gebieden ten noorden van het Alpenmassief als ook in de inner-Alpine gebieden van bijvoorbeeld Wallis kon de temperatuur sterk oplopen. Zo melde bijvoorbeeld het hier nabijgelegen Brig ( 680 meter ) in het Rhonedal vanmiddag een temperatuur van bijna + 7 °C en kon ik zelf in de thermometerhut een maximum temperatuur van + 5.4 °C registreren om 14h00 vanmiddag. Bij dit alles bleef het droog.
Radar , nog steeds leunt de sneeuw tegen het zuidelijk Alpenmassief aan
Ook hogerop in de bergen kon de föhn zich goed door zetten. Zo werden er op de Lauberhorn in het Berner Oberland windsnelheden gemeten van iets meer dan 130 kmh.
In de loop van de middag avond zal de föhn geleidelijk gaan afnemen. Of er echter nog sneeuw gaat vallen is "fraglich". De lokale verschillen kunnen ook vannacht en morgen erg groot zijn.
Inmiddels is hier de wind gedraaid naar de koudere westhoek en zakte de temperatuur weer tot onder het vriespunt.
Zo wordt wederom weer eens duidelijk hoe moeilijk de zgn Vb-depressies door de modellen worden "opgepakt". In plaats van de voor hier berekende 30 tot 50 cm sneeuw bleef het gewoon droog en de temperatuur afwijking bedroeg een kleine 10 °C ( ECMWF berekende een maximum temperatuur van circa -3 °C vanmiddag voor bv. Brig).
Onbestendig weekend
Het weekend zal in de Alpen over het algemeen onbestendig verlopen.
Vannacht kan het hier en daar nog wat sneeuwen, de intensiteit neemt echter langzaam af en met name in de inner-Alpine gebieden kan het ook hier en daar opklaren.
Morgen nadert er vanaf het zuiden op nieuw een storing en gaat het in de loop van de dag van het zuiden uit opnieuw ( licht ) sneeuwen. Deze sneeuw zal zich in de loop van de dag naar het noorden verplaatsen. Ook in de nacht van zaterdag op zondag is het meest bewolkt en lokaal kan er nog steeds wat lichte sneeuw neer dwarrelen.
De temperaturen gaan nog iets naar beneden en ook het oosten van Oostenrijk komt weer in de koude vrieslucht. Er staat een zwakke tot matige noordoosten wind.
ECMWF ( EC12 ) neerslag kaart Europa voor de komende 3 dagen
Tijdelijk hoge druk invloed
Zoals het er nu naar uitziet komen de Alpen vanaf zondagnacht een paar dagen onder invloed van een hogedrukgebied welke met kern boven zuid Scandinavië licht. De neerslag sterft overal uit en het klaart op. Het blijft koud met ook overdag licht vorst.
Vanaf woensdag lijkt het erop dat het hoog boven Scandinavië zijn invloed over centraal Europa weer gaat verliezen en depressies duiken opnieuw vanaf de Atlantische Oceaan via het zuiden van Frankrijk de Middellandse zee en vrijdag zien we opnieuw een depressie boven de Golf van Genua liggen. Door deze ontwikkeling neemt na het midden van de week de kans op bewolking en neerslag van het westen en later zuiden uit weer toe.
Winter houdt aan
Door de bovengenoemde ontwikkeling zal de temperatuur door advectie van warmere lucht vanuit het zuidwesten weer iets oplopen. Doordat de luchtdruk in het noorden van Europa hoog , en in het zuiden van Europa laag blijft kan in het verdere verloop aan de achterkant van de depressie opnieuw koudere lucht naar de Alpen opstomen.
Het patroon van een geblokkeerd circulatie zoals we dat de laatste weken steeds weer terug zien lijkt daardoor ook de komende 10 tot 15 dagen voort te duren. Dat er een een einde komt aan het winterse weer in Europa en de Alpen is daarmee dan ook onwaarschijnlijk.
Temperatuur anomalie Europa T850 hPA laat ook voor de 18 januari nog steeds een negatieve afwijking voor Europa zien.
Ter vergelijk nog de GFS bodemdrukkaart voor de 18 januari met nog steeds een geblokkeerd stroming patroon
Ook een blik in het zogenaamde "glazen bol bereik" laat geen door grijpende verzachting met dooi zien. Europa blijft ook dan van de west circulatie (warmbloedige depressies vanaf de Atlantische Oceaan) afgesneden.
© Snowrepublic.nl | Gewijzigd: 27 januari 2017, 11:13 uur, door Joyce.s