Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
20 december 2009, 23:14 uur | Bericht #65055
Winteronweer

In de koude periode van het jaar, in het bijzonder de maanden oktober tot en met maart, onweert het gemiddeld minder vaak en op kleinere schaal dan in de zomer. In de herfst is de onweersactiviteit in de kustprovincies groter dan in het binnenland. De meeste najaarsbuien ontstaan wanneer koude poollucht over het dan nog relatief warme zeewater wordt aangevoerd. Landinwaarts nemen deze buien boven het koudere aardoppervlak sterk in intensiteit af.

Vooral wanneer het zeewater nog erg warm is en herhaaldelijk koude poollucht naar ons land wordt gevoerd kan het vaak tot onweer komen. Normaal (gemiddeld over het tijdvak 1971-2000) onweert het langs onze kust zowel in oktober als in november op 2 tot 4 dagen, maar in sommige jaren kan het aantal onweersdagen daar in die maanden drie keer zo groot zijn. In het binnenland onweert het gemiddeld in oktober en november op 1 of 2 dagen.



In december is de temperatuur van het zeewater zover gedaald dat de zee nog maar weinig invloed heeft op de buien. De verschillen tussen de kust en het binnenland worden dan minder groot en de kans op onweer is ook kleiner. In december, januari, februari en maart bedraagt het aantal onweersdagen zowel aan de kust als in het binnenland gemiddeld over dertig jaar ongeveer 1 dag in de maand. Verscheidene wintermaanden gaan dus geheel zonder onweer voorbij.

In de winter is het aantal ontladingen in een onweerswolk en daarmee ook het totale aantal blikseminslagen veel kleiner dan in de zomer. De kans dat een enkele ontlading inslaat is echter groter dan in de zomer. In de koude periode van het jaar vinden de ontladingen op geringere hoogte in de buienwolk plaats, waardoor ze eerder kunnen inslaan. Bovendien is de stroomsterkte van een ontlading in een winterse onweersbui groter dan bij een zomers onweer.

Een ander verschil is het moment van de dag waarop de onweersbuien voorkomen. De buien kunnen op elk moment van de dag plaatsvinden, maar in de zomer ontladen de meeste onweersbuien zich aan het eind van de middag of in de avond, terwijl de winterse onweersbuien een lichte voorkeur hebben voor de nanacht en de ochtend.

©KNMI
Woonplaats:
Berichten: 128
Lid sinds: 7 aug. 2006
13 januari 2010, 15:38 uur | Bericht #80404
Nog even een kleine toevoeging aan dit artikel.

Omdat de koude lucht in de winter in de meeste gevallen meer verzadigd is hangen de winterse onweersbuien lager boven de grond dan zomerse. De kans dat een bliksem inslaat is daarom groter. Echter, de toppen van winterse onweersbuien zijn ook minder hoog. De kans dat er een positieve ontlading (vanuit de top) plaats vind word ook significant.

Bovendien produceert een winterse onweersbui sneller onweer in vergelijking met een zomerse onweersbui. In de winter zijn de toppen onweersbuien lager dan in de zomer. Dit heeft alles te maken met het geringe temperatuurscontrast in de winterperiode. In de winterperiode licht het vriesniveau op lagere hoogte als in de zomer, en daardoor heeft een onweersbui minder hoge toppen nodig om onweer te produceren. In de winter kan een bui al onweer produceren wanneer de toppen tot 4,5 kilometer hoogte reiken. In de zomer ligt dit niveau gemiddeld rond 5,5 a 6 kilometer hoogte.

In het KNMI artikel word beschreven dat een gemiddelde ontlading in de winter krachtiger is dan een zomerse. Dit heeft alles te maken met het feit dat in de winterperiode de kans op een positieve ontlading (+CG) groter is dan in de zomer. (zoals ik hierboven dus al beschreef). Een positieve ontlading produceert een exorbitante hoeveelheid ampère, hetgeen zorgt dat de gemiddelde stroomsterkte van een ontlading in de winter 'gemiddeld' groter is als in de zomer. Het is dus niet zo dat elke ontlading krachtiger is als een zomers onweer.

Ter verduidelijking hieronder een overzicht van zomer- en winteronweer.

Zomers onweer:
CODE
Karakteristieken van bui:
- Hoge toppen (tot 16km).
- Hoge basis (tussen 500m en 2 km).

Karakteristieken ontladingen:
- Veel negatieve wolk-aarde ontladingen.
- Weinig positieve wolk-aarde ontladingen (hoge toppen).
- Exorbitante hoeveelheid ontladingen in de wolk.

Gemiddelde stroomsterkte per wolk-aarde ontlading bedraagt 35kA.


Winteronweer:
CODE
Karakteristieken van bui:
- Lage toppen (tot 8 kilometer).
- Lage basis (tussen 300 en 800m).

Karakteristieken ontladingen:
- Geringe hoeveelheid negatieve wolk-aarde ontladingen.
- Grote hoeveelheid positieve wolk-aarde ontladingen (lage toppen).
- Geringe hoeveelheid ontladingen in de wolk.

Gemiddelde stroomsterkte per wolk-aarde ontlading 45kA (hoge hoeveelheid positieve ontladingen).
| Gewijzigd: 4 maart 2010, 18:26 uur, door Onweergek (ZH)
Waarom deze advertentie?
Frenk78
Lid
Woonplaats: Vlaardingen
Berichten: 1148
Lid sinds: 3 aug. 2008
13 januari 2010, 16:27 uur | Bericht #80443
Kan een strenge dan wel milde winter invloed hebben op het onweer in het aankomende voorjaar? (water temperatuur etc.) Of heeft dat helemaal geen invloed?
Woonplaats:
Berichten: 128
Lid sinds: 7 aug. 2006
14 januari 2010, 14:42 uur | Bericht #80624
Citaat van Frenky, woensdag 13 januari 2010, 16:27 uur Kan een strenge dan wel milde winter invloed hebben op het onweer in het aankomende voorjaar? (water temperatuur etc.) Of heeft dat helemaal geen invloed?

Dat is een logische gedachte Frenky. De temperatuur-invloed van de Noordzee is gering. De atmosferische omstandigheden zijn meer bepalend voor het verloop van het weer. Aan de kust onweert het in het voorjaar minder aan de kust dan elders landinwaarts. Dit heeft te maken met het temperatuurscontrast in de kustprovincies, maar die 1 of 2 graden van de Noordzee zullen weinig uitmaken. In het einde van het voorjaar is er in de kustprovincies evenveel kans op onweer dan elders, omdat ook de kustprovincies dan flink op kunnen warmen. Maar wie bijvoorbeeld naar 25 en 26 mei 2009 kijkt ziet ook dat het anders kan. Het zijn puur de atmosferische omstandigheden die de grootste invloed uitoefenen. Al is de Noordzee 1 graden, onweren kan het altijd.

Dus of we nu een milde- of strenge winter gehad hebben, het zal van weinig invloed zijn. Het najaar onweert het meer in de kustgebieden dan elders. Dit heeft te maken met het temp-verschil tussen de warme Noordzee en het koelere land. Of die zee nu 19 of 15 graden is, veel verschil zal het niet maken. Al is de zee nog zo warm, de atmosferische omstandigheden bepalen het weer.

Denk bijvoorbeeld aan troggen. In het najaar hebben we veel te maken met troggen. Bij een trog liggen de isobaren dicht op elkaar en vinden er korte sprongen in luchtdruk plaats. In combinatie met onstabiliteit kan dit dus doorslaggevend zijn voor de ontwikkeling van regen- en onweersbuien. Hoe scherper een trog, hoe dieper (zwaarder) de convectie.

Heel even kort samengevat moeten we dus concluderen dat een winter niet echt bepalend is voor het verloop van het weer de rest van dat jaar. Verder wil ik nadrukkelijk vertellen dat de noordzee in het algemeen wel van invloed is, maar die 1 of 2 graden verschil hebben weinig te doen met het weer. Misschien een beetje ingewikkeld verhaal, maar ik hoop dat het duidelijk genoeg is.

Koos | Gewijzigd: 4 maart 2010, 18:27 uur, door Onweergek (ZH)
Frenk78
Lid
Woonplaats: Vlaardingen
Berichten: 1148
Lid sinds: 3 aug. 2008
14 januari 2010, 16:45 uur | Bericht #80685
Hartstikke bedankt Koos! Ik was al een beetje bang of deze winter roet in het eten kon gooien voor het aankomend voorjaarsonweer.
Mr.Jo
Lid
Woonplaats: tussen Gorinchem en 's-Hertogenbosch
Berichten: 209
Lid sinds: 15 jun. 2008
14 januari 2010, 17:59 uur | Bericht #80706
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, zondag 20 december 2009, 23:14 uur Winteronweer

In de winter is het aantal ontladingen in een onweerswolk en daarmee ook het totale aantal blikseminslagen veel kleiner dan in de zomer.

©KNMI

Een beetje rare redenering ik denk dat het woord gemiddeld hier ontbreekt.
Waarom zou uit een onweersbui winters minder ontladingen komen dat zomers,
ligt natuurlijk aan hoe actief de bui is

De zwaarste onweersbui die ik van mijn leven heb meegemaakt was midden in de winter
Helaas ben ik de datum en het jaar vergeten.
Ik ervaarde het toen als een dikke grijze mist met bijzonder veel-en zeer felle flitsen
maar de donder was niet te horen misschien gedempt door de zware sneeuwval?
echt heel spookachtig
Dus ook midden in de winter kun je zware onweersbuien krijgen.
Jan's moeder is mijn getuige
Woonplaats:
Berichten: 128
Lid sinds: 7 aug. 2006
14 januari 2010, 19:44 uur | Bericht #80756
Klopt Jo,

Op 20 december j.l. was hier ook een behoorlijk actieve onweersbui die gepaard ging met flinke sneeuwval. Alleen het is feit dat het aantal onweersbuien in de winter beduidend minder is t.o.v. de zomer. Het woord 'gemiddeld' ontbreekt in de strekkingen van het KNMI inderdaad. Een winteronweer is gemiddeld zwakker dan zomerse onweersbuien wat vooral te wijten valt aan de lagere buien toppen.

Nog heel even over de onweersbui van 20 december j.l. Het was voor mij het zwaarste winteronweer wat ik in mijn leven meegemaakt heb. Soms volgde de ontladingen elkaar zeer snel op. De donders kwamen i.v.m. de dempende sneeuw wat gebrokkeld over, maar er sloegen ook wat ontladingen vlakbij en die waren toch knetterhard.

Onweer in de winter is geen zeldzaamheid, maar het blijft in de meeste gevallen wel een lokale bedoening.

Groet,

Koos
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1075 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1075, lezen 5 mensen het topic "Lente discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden