De afgelopen winter is in ons land vrij koud verlopen. Een strenge winter was het zeker niet, maar we hebben wel veel sneeuw gehad en regelmatig kunnen schaatsen. De Britse eilanden en Ierland hebben een veel koudere winter achter de rug. Vlak voor kerst viel er in diverse districten een ongekend dik pak sneeuw en uiteindelijk scoorde de winter van 2009-2010 zelfs een top 10 notering in de lijst met koudste winters vanaf 1901. Ondanks dat ook de Britten en de Ieren afgelopen nacht zijn overgegaan op de zomertijd, is de winter daar nog niet voorbij. Vooral Ierland, Schotland en het noorden van Engeland staat een heuse winterveeg te wachten.
In ons land lag voor het laatst sneeuw gedurende de eerste helft van maart. Zo was er nog sprake van een gesloten sneeuwdek op 9 maart in de omgeving van Winterswijk. Foto: Willy Bonnink.
Net als de afgelopen wintermaanden is ook nu de luchtdruk boven Groenland hoog. Boven Scandinavië en de zuidelijke delen van Engeland is de luchtdruk laag. Door deze drukverdeling waait er op bijvoorbeeld IJsland een koude noordoostenwind, waarbij aan de noordkant van het eiland veelvuldig sneeuwbuien vallen. Ook de noordelijke delen van de Britse eilanden krijgen de komende dagen te maken met deze noordoostenwinden, waardoor de temperatuur omlaag gaat. Regionaal wordt ook nog eens sneeuw van betekenis verwacht.
Eerste sneeuwbuien
De eerste sneeuwbuien vallen vandaag en morgen in de Schotse hooglanden. Sneeuw van betekenis volgt vanaf morgenavond, wanneer een regengebied, behorende bij een actief lagedrukgebied ten zuidwesten van Ierland, vanuit het zuiden komt opzetten. In Ierland, Wales en het noorden van Engeland levert het veel regen op en wanneer dit neerslaggebied botst op de koude lucht in het noorden gaat er sneeuw vallen. Dinsdagochtend valt in Ierland en het grensgebied tussen Schotland en Engeland sneeuw. Lokaal valt veel sneeuw en op dit moment zijn er al diverse waarschuwingen uitgegeven door de Britse weerdienst. Volgens diverse computerberekeningen kan vooral in de heuvelgebieden met gemak 10 cm sneeuw vallen.
De weerkaart voor aanstaande dinsdag. De kleuren geven de temperatuur aan op ongeveer 300 meter hoogte. In Schotland en Ierland vriest het op die hoogte. In de heuvels en bergen valt neerslag dan ook als sneeuw, maar zelfs tot in de lager gelegen gebieden is sneeuw mogelijk. De koude lucht draait om de depressie, heel langzaam Frankrijk binnen.
Ook dinsdagmiddag valt er nog sneeuw, al lijkt de zachte lucht uit het zuiden iets op te dringen. Toch is dat een tijdelijke zaak, want de koude lucht draait ook gewoon netjes om het lagedrukgebied heen, dat op dinsdagmiddag nabij Land’s End wordt verwacht. Via Frankrijk komt de koude lucht dus ook naar ons land. Misschien valt er in de Ardennen wel een beetje sneeuw waardoor het op de hoogste heuveltoppen woensdagochtend enige tijd wit is. Sneeuw zit er in ieder geval aan te komen voor het Duitse middelgebergtes waar de afgelopen vrijwel alle skipistes zijn gesloten. In Schotland zijn ze overigens nog open en dat blijven ze met de huidige verwachtingen nog wel even.
Dinsdagmiddag ligt er in Schotland en Ierland op veel plaatsen sneeuw.
Het weermodel van de Engelse weerdienst is net iets minder scheutig met sneeuw en komt vooral met sneeuw voor het noorden van Engeland.
Aprilse grillen
Niet alleen op de Britse eilanden, in Frankrijk en België is het guur, ook ons staat woensdag en donderdag guur weer te wachten. De buien die gaan vallen leveren naast regen ook hagel en onweer op. Woensdag kunnen we ze, omdat het dan de laatste maartdag is, betitelen als maartse buien, aangezien ze naast regen ook hagel en onweer kunnen opleveren. Donderdag spreken we van aprilse grillen, want ook dan is hagel en onweer mogelijk. De stevige wind op met name woensdag en verder de lage temperaturen maken het gure weerbeeld helemaal compleet.
Woensdag is het sneeuwdek verder aangedikt en ook in Wales ligt er wat sneeuw. Zelfs een winterse verrassing is in de Belgische Ardennen niet ondenkbaar.
In het noorden van Scandinavië wordt het de komende dagen juist zachter. Aan het begin van de week valt er in Lapland nog sneeuw bij temperaturen die het hele etmaal onder nul blijven. Vanaf woensdag komt op steeds meer plaatsen de temperatuur boven nul en valt er natte sneeuw of gewoon regen. Hiermee lijkt de lange, koude winter in het noorden van Scandinavië ook langzaam tot een eind te komen. De inwoners van Schotland, Ierland en het noorden van Engeland moeten hier nog even op wachten.
Bron Meteo-Consult
Geen nieuwe winterprik met pakken sneeuw meer, maar toch keert het winterweer nog heel even terug. In Schotland is de voorbije dagen opnieuw wat sneeuw gevallen en de komende week zou dat wel weer een tapijt van vijf tot tien centimeter kunnen worden.Ook bij ons wordt het deze week weer even wat kouder. Ten zuiden van Samber en Maas kan er eveneens wat natte sneeuw vallen. Maar dat is niets vergeleken bij Schotland, waar het landschap de komende dagen toch weer een beetje wit kan kleuren. Vijf tot tien centimeter op de Schotse heuvels en een wit laagje in Glasgow, behoren tot de mogelijkheden.
Ook het noorden van Engeland en Wales kan weer met sneeuw te maken krijgen. Deze winter lag Groot-Brittannië bijna voortdurend onder een wit sneeuwtapijt. Het was één van de strengste winters van de voorbije decennia. Sneeuw in maart is wel niet ongewoon in Schotland. Dit weekend begon het op sommige plaatsen weer te vriezen. In de rest van Engeland, en ook bij ons, zal het de komende dagen gewoon winderig en nat zijn.
Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:44 uur, door Joyce.s
De lente is al even begonnen, maar hevige sneeuwval veroorzaakt veel overlast in Noord-Ierland en Schotland. Tienduizenden huishoudens zitten zonder elektriciteit, zo meldde de BBC woensdag. Bronnen in Noord-Ierland spreken van 30 tot 40 centimeter sneeuw. Door een combinatie van hevige sneeuwval en storm zitten daar 48.000 huishoudens zonder elektriciteit. In Schotland moeten 15.000 huishoudens het zonder stroomvoorziening stellen.
Twaalf kinderen raakten gewond bij een ongeluk met hun schoolbus in het noorden van Schotland. Vier schoolkinderen liepen ernstige verwondingen op. Volgens de politie is het nog niet zeker of het ongeluk te wijten is aan het winterweer. Voor de komende tijd verwachten meteorologen wederom winterse omstandigheden. Er is gewaarschuwd voor overstromingen in het noordoosten en het zuiden van Engeland vanwege hevige regenval.
Bron DvhN
Afgelopen zondag schreven we er al over. Een lagedrukgebied, gevuld met koude lucht, zou deze week het weer in West-Europa een wisselvallig karakter geven. Bij ons leverde dat gisteren een paar buien op. Ook vandaag blijft het niet overal droog, maar het is vooral de wind die opvalt. Aan de overkant van de Noordzee is het nog een stuk onstuimiger met het afgelopen etmaal veel regen en wind. In de heuvels en bergen is zelfs een dik pak sneeuw gevallen, waardoor op diverse plaatsen de stroom is uitgevallen.
Maandagochtend was regionaal al behoorlijk wat regen en sneeuw gevallen in Noord-Ierland en de grensregio tussen Schotland en Engeland. Met 45 millimeter regenwater was het weerstation Ballypatrick Forest het natste meetpunt. Ook gedurende de dagperiode viel er nog eens 30 millimeter en vanmorgen was daar nog eens 11 millimeter bijgekomen. Een aardige hoeveelheid regen én sneeuw in een zeer korte tijd. Vooral dieper landinwaarts bleef de sneeuw gemakkelijk liggen, waardoor zich een behoorlijk dik dek kon vormen. Omdat er veel wind stond is de sneeuw op sommige plaatsen opgewaaid tot flinke sneeuwduinen. Op diverse heuveltoppen zijn windstoten gemeten tot zo’n 100 km per uur. In Schotland waren de windstoten nog zwaarder.
Hevige sneeuwval in het plaatsje Peebles op de grens tussen Engeland en Schotland.
Stroomuitval & verkeersoverlast
Het onstuimige winterweer heeft behoorlijk wat problemen veroorzaakt. Zo zaten vanmorgen diverse plaatsen zonder stroom. Het ging vanmorgen in Centraal- en Zuid-Schotland om een totaal van 15.000 en in Noord-Ierland kwamen nog eens 5.000 huishoudens zonder stroom te zitten. In de loop van de dag kwam het aantal huishoudens dat zonder stroom zat zelfs op meer dan 45.000 uit. Of de storing direct verholpen kan worden is nog maar de vraag, want ook vandaag valt er nog sneeuw die door de stevige wind op drift kan raken. Niet alleen is de stroom op sommige plaatsen uitgevallen, ook het verkeer heeft last van het verlate winterweer. In een stad als Aberdeen was tijdens de ochtendspits sprake van een verkeerschaos. Op sommige plaatsen zijn wegen afgesloten en daarbij gaat het niet alleen om de lokale wegen. Een aantal doorgaande wegen in de schotse hooglanden is afgesloten en zullen pas open gaan op het moment dat de weersomstandigheden verbeteren.
In de nacht naar vrijdag neemt de wind af en daarbij klaart het goed op. Boven de sneeuw gaat de temperatuur dan ook goed onderuit.
Een snelle verbetering zit er overigens niet in. Vandaag valt er nog regionaal een aardig pak sneeuw en omdat de temperatuur de komende dagen niet echt omhoog gaat, zal de dikke laag sneeuw in de Schotse hooglanden, het Zuid Schotse bergland en in de heuvels van Noord-Engeland niet snel smelten. In de nacht naar vrijdag kan het zelfs behoorlijk koud worden. De wind neemt dan af en het klaart flink op. Boven de sneeuw gaat het dan stevig vriezen.
Veel wind in eigen land
Het Britse lagedrukgebied heeft ook invloed op het Nederlandse weer. Zo veroorzaakt het vandaag een forse wind uit het zuidwesten. De wind bereikt boven land kracht 5 tot 6 en aan zee staat er een windkracht 7. Hier spreken we echter over de gemiddelde wind, want de uitschieters zijn toch behoorlijk. Langs de westkust zijn tot het begin van de middag al windstoten gemeten van ongeveer 75 km/u. Over de westelijke helft van het land trekken ook diverse buien. Deze schuiven later vandaag en komende nacht geleidelijk naar het oosten.
Windsterkte nabij Nederland. Boven land staat er een windkracht 5 a 6 en langs de kust is de wind hard, kracht 7.
Het blijft ook morgen en tijdens het lange paasweekend in het westen van Europa wisselvallig. Vooral de hogere delen van Schotland krijgen nog af en toe een paar winterse buien. De lente is in ons deel van Europa dus voorlopig op een zijspoor gezet. Of we na Pasen nog een verbetering kunnen verwachten kunt u beluisteren in de Meteo Consult Weerlijn op 0900-9725 (55 cpm). Onder optie 5 hoort u de verwachting voor 10 dagen vooruit en onder optie 6 de verwachting voor april. Wilt u weten hoe de zomer van 2010 gaat verlopen? Luister dan eens naar de seizoensverwachting onder optie 8.
Bron: Meteo Consult, BBC, Press Association.