Satellieten van de NASA draaien om de aarde en schieten prachtige foto’s van land, water en wolken. Het ziet er mooi uit, vanboven. En ook ijsvorming valt te zien. We hebben een aantal satellietfoto’s uitgezocht om ijsgroei in onder andere de Botnische Golf te bekijken. Het was nog goed zoeken, vooral omdat er zoveel dagen waren met bewolking met daardoor onvoldoende zicht op water en ijs.
IJsgroei is een uiterst traag proces dat op zeeën langzamer op gang komt dan op plassen en meren. Dat wordt onder andere veroorzaakt door de diepte van de zeeën en het zoutgehalte. De gemiddeld 90 meter die de Noordzee diep is, leidt ertoe dat deze een grote warmtecapaciteit heeft. Oftewel; als de zee in de zomer eenmaal is opgewarmd, tot zo’n 18 graden, is er veel tijd nodig om sterk af te koelen. Die 18 graden geldt alleen voor de bovenste meters, waarin tijdens de afkoeling de dichtheid afneemt en dientengevolge de bovenste waterdelen geleidelijk wat naar beneden zakken . Lichter (minder koud) water komt dan naar boven. Zo mengt er dus ook steeds dieper gelegen water bij, wat de benodigde tijd voor ijsvorming aan de bovenzijde alleen maar verder verlengt.
Eerst maar eens een blik op Nederland en omgeving. Dit is een foto van 15 februari. Prachtig is te zien dat het IJsselmeer grotendeels is dichtgevroren. En wat ligt er op uitgebreide schaal sneeuw in onze contreien!
Het zoutgehalte van zeewater is in de Noordzee veelal tussen 30 en 35 promille, zo’n 3 procent. Zoet water bevriest bij nul graden, maar voordat de bovenste laag van de zee bevriest moet de watertemperatuur rond min 1 graad bedragen. Aldus heb je net wat meer kou nodig om tot ijsvorming te komen. Iemand opperde begin februari om het tekort aan Nederlands strooizout op te vullen door Noordzeewater in te laden en over de wegen te sproeien. Dan zul je wel eerst het water er grotendeels uit moeten laten verdampen, want het percentage zout is anders veel te klein om enig effect in de vorm van gladheidsbestrijding te hebben. Bij het nat strooien (pekelen) is het zoutgehalte namelijk veelal 75 procent....
Een ander element waardoor zeewater veel moeilijker bevriest dan een meer of een grote plas, is de bijmenging die continu plaats vindt. Dan gaat het zowel om aanvoer van rivieren die in zee uitmonden als ook om zeestromingen, zoals bij voorbeeld de warme Golfstroom, die aanhoudend milder zeewater bijmengt. Vandaar ook dat onze Noordzee vrijwel nooit aan ijsvorming toekomt. De laatste keer dat er ijs is gezien aan onze weststranden was in 1997, toen ging het om een paar kleine ijsschotsen. Grootschalige ijsplaten zijn in de strenge winter van 1963 gezien. Toen was het zelfs heel dik ijs, waar elk weekeinde tienduizenden toeristen op afkwamen. Het ijsplateau liep door tot ongeveer 3 of 4 kilometer uit de kust.
Botnische Golf
Maar, het gebeurt, dat zeeën bevriezen. Zij het wel ten noorden van ons. En na een flinke aanloop. Zo is eigenlijk sinds nog maar een paar dagen de hele Botnische Golf dichtgevroren. Op de satellietfoto’s aan linkerzijde is fraai te zien wat voor een tijd het vergt eer het laatste stukje zeewater ook dichttrekt. Daar waar de Golf op 21 januari nog bijna geheel open was, maar al wel zeer sterk afgekoeld door de winterkou, was op 15 februari alleen de zuidelijke helft nog open.
De Botnische Golf op 21 januari. Noord- Scandinavie heeft dan al flink wat winterweer achter de rug, maar de Botnische Golf is eigenlijk pas net aan het bevriezen. In de noordelijkste delen ligt ijs en er is ook enig los drijfijs aanwezig.
Het beeld van 7 februari. De hele noordelijke helft van de Botnische Golf zit dicht met ijs. Ondanks het barre winterweer is de hele zuidelijke helft nog open water.
Vervolgens kwam er een weekeinde met bizar lage temperaturen overheen; het heeft de afgelopen 6 etmalen aan 1 stuk door 20 tot 38 graden gevroren in grote delen van Scandinavië. De zuidelijke helft van de Botnische Golf was inmiddels al dermate ver afgekoeld dat deze overschuivende poolkou het laatste zetje gaf. Sinds 22 februari is het zeegebied er helemaal afgesloten. Je kunt nu zelfs schaatsend van Zweden naar Finland! Het eiland Mariehamn, dat ertussenin ligt, is ook ingesloten door het ijs.
Aan de satellietbeelden is ook het verschil in ijssoorten terug te zien. Het pure witte ijs zonder relief, is vast ijs. Het andere ijs veelal pakijs. Pakijs ondervindt in meer of mindere mate invloed van wind en vertoont verspreid scheuren en kruit her en der tegen elkaar op. Ook in de Arctische regio's bestaat het meeste zee-ijs uit pakijs.
Op 15 februari begint het bevriezingsproces te versnellen. De kou heeft zich genesteld in het zeewater en binnen een paar etmalen tijd kan het hele zaakje dichtvriezen.
En zo geschiedt. De hele Botnische Golf zit vanaf 22 februari dicht.
Zee-ijs in Denemarken
Ook iets dichterbij huis is er sprake van zee-ijs. De strenge winter die de Denen en Zuid-Zweden meemaken heeft zelfs het Kattegat deels laten dichtvriezen. Dat is een niet al te diep zeedeel, wat afgelopen zomer op een gegeven moment tot maarliefst 21 graden opwarmde. Dan duurt het een tijdje voordat het zover is dat ijsvorming ontstaat. Maar het is gebeurd. Net zoals ook ten zuiden van het Deense eiland Funen (op de kaart hiernaast is dat het eiland waarop de stad Odense zich bevindt). Daar waar het rechter eiland een schiereiland is en verbinding heeft met het vasteland van Funen, ligt het linker eiland helemaal ‘los’. Op de satellietplaat is echter te zien dat de eilanden min of meer met elkaar versmolten zijn door de aanwezigheid van ijs.
Eerst de kaart van het zeegebied tussen Zweden en Finland.
Vervolgens al het zichtbare ijs. Je kunt lopend of schaatsend van het ene naar het andere land.
Dichterbij huis is er ook ijs, bijvoorbeeld in het noorden van Duitsland en in delen van de zee rond Denemarken. Let op de eilanden ten zuiden van het eiland Funen. Ze liggen los van elkaar.
Maar momenteel zijn ze met elkaar verbonden, door zee-ijs.
Overigens heeft ook het Noord-Duitse schiereiland Rügen uitzicht op een enorme ijsplaat. Daar is aan de zuid- en oostzijde nog steeds ijs aanwezig. Oplopende temperaturen zullen zowel in Denemarken als rondom Rügen de ijslaag snel aantasten. De Botnische Golf blijft voorlopig aan de zuidzijde verder dichtvriezen door aanhoudend winterweer. Ook in de Finse golf (ten zuiden van Helsinki oostwaarts) zal de ijsvorming verdergaan. Het grootste ijsoppervlak zal in die contreien ergens in de loop van maart gehaald worden. Daarna zal het voorjaar zijn werk doen, de zon almaar hoger komen te staan en dus krachtiger instralen en het ijs langzaam laten verdwijnen.
Bron NASA, de kaarten van Googlemaps.
Schotland kreunt onder het zware winterweer. Door de hevige sneeuwval zitten duizenden gezinnen zonder stroom. Ook op de weg eist het weer zijn tol. Autobestuurders geraakten vast op de weg en moesten soms 17 uur wachten voordat er hulp opdaagde. Dat meldt de Britse zender BBC. Donderdag al zaten 45.000 gezinnen zonder stroom nadat sneeuw de elektriciteitsleidingen vernielde. Ondanks het feit dat 40.000 huishoudens snel geholpen konden worden, moesten toch nog duizenden mensen de nacht doorbrengen zonder elektriciteit. "Bepaalde streken waren nauwelijks toegankelijk voor onze werknemers", zo zegt een vertegenwoordiger van het energiebedrijf Scottish and Southern Energy.
Noodopvang
De autoriteiten van Perth en Kinross, in het centrum van Schotland, zorgden voor noodopvang voor de bevolking. In de regio van Aberdeen en Inverness waren scholen verplicht om de deuren te sluiten. Ook het spoorverkeer ondervindt zware hinder door de hevige sneeuwval.
Bron Hln
Het barre winterweer dat Duitsland treft, heeft ook zaterdag tot chaos op de Duitse wegen geleid. Er vonden vele tientallen ongevallen plaats door gladheid en hevige sneeuwval. Een persoon is om het leven gekomen, meldden Duitse media. De meeste ongevallen, files en wegversperringen zijn zaterdag op de A3, die aansluit op de A12 vanaf de Nederlandse grens bij Arnhem en meer dan 700 kilometer lang is. De snelweg loopt via Keulen en Frankfurt tot aan de Oostenrijkse grens. Zaterdagochtend stond er al zeker 35 kilometer file voor Frankfurt vanwege gladheid.
Weggegleden
Een vrachtwagenchauffeur raakte in Nedersaksen zwaargewond toen hij met zijn voertuig met aanhanger over een brug reed en weggleed. De truck stortte 10 meter naar beneden. Vrijdagavond laat kwam een 26-jarige man om het leven toen zijn voertuig van de weg raakte en hij uit de auto werd geslingerd. Zijn passagier raakte lichtgewond.
Blikschade
In Hamburg vonden vrijdag meer dan tachtig ongevallen plaats. Het bleef bij blikschade. In de nacht van vrijdag op zaterdag viel er in de omgeving van de Noord-Duitse stad 20 centimeter sneeuw. Tot zaterdagmiddag verwachten meteorologen 5 tot 10 centimeter extra sneeuw in Sleeswijk-Holstein, delen van Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen en Saksen-Anhalt. In Beieren en Baden-Württemberg is voor hooggelegen gebieden meer dan 20 centimeter verse sneeuw voorspeld.
© ANP
Vrijdagavond sneeuwde het in Noordoost-Nederland. In Duitsland viel op veel grotere schaal sneeuw en daar valt ook deze zaterdag nog sneeuw. De winter is er weer helemaal terug, met de nodige problemen. De satellietfoto van vanochtend laat fraai zien waar de neerslag als sneeuw is gevallen. In het uiterste noordoosten hebben delen van Groningen en Drenthe een witte winterwereld gekregen. In Nederland leidde de sneeuw tot wat gladde wegen, maar grote problemen bleven ons gelukkig bespaard.
De foto laat ook zien dat heel Denemarken en een groot deel van Duitsland wit zijn geworden. Daar leverde de sneeuwval wel problemen op. Met name in Duitsland leidde en leidt de sneeuw tot ongelukken en vertragingen. Gisteravond viel de sneeuw in het noordwesten en midden van het land en daar hebben dan ook tientallen aanrijdingen plaatsgevonden. Daarbij is zelfs een dodelijk slachtoffer gevallen. In de nachtelijke uren en zaterdagochtend heeft de sneeuw zich richting het zuiden van Duitsland verplaatst.
Vanochtend blijft het stevig sneeuwen in de zuidelijke helft van Duitsland. De sneeuw leidt niet alleen tot ongelukken maar ook tot forse vertragingen. Juist vandaag verplaatsen veel mensen zich richting de Alpen voor een week wintersport, of keren terug. De noord-zuid routes in Duitsland laten inmiddels lange files zien.
De weersverwachting voor de rest van de zaterdag is voor Duitsland niet bijzonder gunstig. In Nederland trekken alle wolken weg en gaat de zon volop schijnen. Bij ons ontstaan er vandaag dus geen problemen meer. In Duitsland is de verwachting dat het in de zuidelijke regio's tot in de nacht blijft sneeuwen. Er kan hier en daar 20 cm aan sneeuw gaan vallen. In de noordelijke helft van Duitsland schijnt de zon vanochtend volop maar daar gaan vanuit Polen weer nieuwe sneeuwbuien het land binnentrekken. Al met al is Duitsland weer helemaal teruggekeerd naar de winter.
Bron Weerplaza | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:43 uur, door Joyce.s
Onverwacht zware sneeuwval heeft zaterdag in Duitsland tot bijna vijfhonderd verkeersongelukken geleid, waarbij één dode en minstens 51 gewonden zijn gevallen. Alleen al in de deelstaat Noordrijn-Westfalen werd de politie ingeroepen bij 337 ongelukken, waarbij 45 mensen verwondingen hadden opgelopen.
In de buurt van de stad Wolfenbüttel raakte de bestuurder van een auto, waarschijnlijk door gladheid, de macht over het stuur kwijt. De crash kostte zijn passagier het leven; de man zelf raakte zwaargewond. In de deelstaat Beieren deden zich ruim 150 ongelukken voor en raakten zes inzittenden van auto's gewond. Vrijdagmiddag was het al raak op de A4 richting Dresden. Toen deden zich vrijwel tegelijkertijd twee kettingbotsingen voor, waarbij in totaal vijftien mensen gewond raakten. Bij de ene kettingbotsing waren 35 voertuigen betrokken, bij de tweede, elf kilometer verderop, ging het om 26 voertuigen, waaronder elf vrachtwagens.
Bron: Nieuws.nl
Het verkeer in het zuiden van Frankrijk ondervond in de nacht van zondag op maandag en maandagmorgen grote hinder van het dikke pak sneeuw dat is gevallen. In het departement Gard strandden circa 250 mensen op de besneeuwde wegen, aldus de zender France 2.
Vooral in de Rhonevallei is veel sneeuw gevallen. Op sommige plaatsen lag maandagmorgen 30 tot 40 centimeter. Het vliegveld van Perpignan was gesloten. Ook waren er problemen met de elektriciteitsvoorziening, omdat kabels waren geknapt. De meteorologische dienst heeft voor maandag meer sneeuwval voor het zuiden van Frankrijk voorspeld.
Bron De Pers
Hevige sneeuwval heeft het wegverkeer in het noorden van Spanje erg gehinderd. De grensovergang tussen Spanje en Frankrijk bij La Jonquera, een van de belangrijkste posten tussen beide landen, werd voor alle vrachtvervoer gesloten. In Catalonië in het noordoosten van Spanje waren volgens de verkeersdiensten meer dan 50 wegen enkel met sneeuwkettingen berijdbaar.
Verschillende af- en opritten van de snelwegen werden wegens sneeuwgladheid voor vrachtwagens en bussen gesloten. In vele scholen vielen de lessen weg omdat de schoolbussen niet konden uitrijden. De autoriteiten hebben voor grote delen van het noorden van Spanje een stormwaarschuwing gegeven. In Catalonië worden na de nieuwe winterprik temperaturen van min negen graden verwacht.
Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:43 uur, door Joyce.s
Het zuiden van Bulgarije gaat gebukt onder ongebruikelijk hevige sneeuwval voor de tijd van het jaar. Bovendien is de neerslag niet wit maar geel tot rood. De sneeuw werd namelijk vermengd met zand uit de Sahara, dat met sterke wind over de Middellandse Zee was geblazen. Bulgaarse meterologen spraken over een uiterst zeldzame gebeurtenis voor het land.
Het dichte stof uit de Sahara kleurde ook delen van Griekenland: ''Alsof we op Mars zijn'', aldus mensen op straat. Door de storm moesten veerverbindingen worden geschrapt.
In Zuid-Europa heeft het verkeer grote hinder ondervonden van een dik pak sneeuw. In het Franse departement Gard strandden circa 250 mensen vannacht op besneeuwde wegen. Zij werden opgevangen door hulpverleners. Vooral in de Rhônevallei is veel sneeuw gevallen. Op sommige plaatsen lag vanmorgen tot 40 centimeter. Schoolbussen reden niet en vliegvelden bleven gesloten. Ook waren er problemen met de elektriciteitsvoorziening, omdat kabels waren geknapt.
In het noorden van Spanje waren ruim vijftig belangrijke straten alleen met sneeuwkettingen te passeren. Op veel plaatsen bleven scholen dicht omdat schoolbussen niet konden rijden.
Bron: AD
Vorige week was het in veel skiregio's perfect weer voor een wintersport. Deze week verloopt wisselvalliger. Het is koud, het waait soms stevig en er valt sneeuw.
België skiet weer
Vanochtend sneeuwde het licht in Nederland. Op een enkele plek viel een paar centimeter. In de Belgische Ardennen is meer sneeuw gevallen en daar hebben de diverse skigebieden de deuren weer geopend. In gebieden als Wirtzfeld en Baraque de Fraiture ligt nu 10 tot 20 cm sneeuw en kan er volop worden geskied en gelanglaufd. De winter blijft de komende dagen nog in de Ardennen aanwezig met temperaturen die 's nachts dalen naar -5 tot -10 graden en overdag komen ze slechts kort boven nul. Richting het komende weekeinde neemt de kans op dooi sterk toe. De maxima lopen dan op tot rond 7 graden. Nog even snel genieten dus!
Frankrijk koud
In de Alpen is het vandaag schitterend weer. De zon schijnt volop en daardoor is op de satellietfoto de sneeuw goed zichtbaar. Ook is duidelijk te zien dat grote delen van Duitsland bedekt zijn onder een sneeuwlaag. De stapelwolken, die er ook zijn, zijn op een stilstaande foto niet te onderscheiden van de sneeuw. Maar via de satelliet-animatie is het verschil wel te zien. Aan de noordkant van de Alpen staat er in Zwitserland en het noordelijke deel van de Franse Alpen wel veel wind.
In het zuidelijke deel van de Franse Alpen heeft het de afgelopen 24 uur flink gesneeuwd. Maar veel opvallender zijn de lage temperaturen in heel Frankrijk. Komende nacht liggen de minima in het binnenland zelfs lokaal rond -10 graden. Voor begin maart is dat behoorlijk koud.
Verder komt er ook nog meer sneeuw. Vanmiddag en vanavond sneeuwt het aan de voet van de Pyreneeën. Om 15 uur vanmiddag sneeuwde het bijvoorbeeld stevig in Toulouse en Perpignan. Al met al viel er in het laagland de afgelopen 36 uur zo'n 10 tot 30 cm. Daarbij sneeuwde het zelfs op enkele stranden van de Middellandse Zee.
Bron: Weerplaza
| Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:43 uur, door Joyce.s
Meer dan 1.000 reizigers, onder wie passagiers van bussen en treinen die door de hevige sneeuwval vast kwamen te zitten in de Pyreneeën in het zuiden van Frankrijk, hebben vannacht de nacht in verschillende zalen moeten doorbrengen. Sommige passagiers waren zelfs verplicht om een slaapplaats in hun trein te zoeken. Dat meldt de crisiscel van de Franse overheid. Een honderdtal passagiers van de Talgo-trein, afkomstig uit Barcelona, zitten sinds gisterenavond vast in het station van Cerbère aan de Spaanse grens.
Wachten op redders
De passagiers hebben de nacht in de trein moeten doorbrengen in afwachting van een reddingsteam. De brandweer slaagde erin om de verwarming van de trein gedurende de nacht aan te laten, en de reizigers konden een voorraad eten inslaan in een plaatselijke superette.
Hinder op de weg
Het wegverkeer blijft ondertussen veel hinder ondervinden van de sneeuwval en de lage temperaturen. De grenspost van Perthus is vanmorgen nog altijd gesloten en de A9 autosnelweg is enkel op 1 rijstrook toegankelijk tot Boulou.
Chauffeurs
Daarnaast brachten ongeveer 700 mensen de nacht door in verschillende zalen langs de A9. Ook 500 autobestuurders waren verplicht om een onderkomen te zoeken. Verder zitten ook duizenden vrachtwagenchauffeurs in Frankrijk en Spanje vast door het slechte weer.
Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:43 uur, door Joyce.s
Met het weer is er niets aan de hand. Zo kan er ook een pak sneeuw vallen op tweede paasdag wat een aantal jaren geleden is voorgekomen en zo kan er ook een pak sneeuw vallen in oktober net zoals 2003
Voor de tweede opeenvolgende dag zijn dinsdag in het zuiden van Europa door zware sneeuwval problemen ontstaan. Zeker zesduizend reizigers strandden op de wegen tussen Frankrijk en Spanje, omdat die door de sneeuw moeilijk of niet begaanbaar waren.
De politie van de Spaanse regio Catalonië liet weten dat in Tordera in de buurt van Barcelona het lichaam van een 45-jarige man onder een dik pak sneeuw is gevonden. In Catalonië was maandag op sommige plaatsen circa 50 centimeter sneeuw gevallen. Door onder meer het knappen van kabels onder de sneeuw konden dinsdag aan het eind van de middag circa 180.000 mensen nog altijd niet over stroom beschikken, aldus de Spaanse krant El PaÃs. Bijna vijfhonderd scholen bleven dicht omdat de schoolbussen niet over de besneeuwde wegen konden rijden.
In het departement Aude in het zuidwesten van Frankrijk verstrekten brandweerlieden en andere hulpverleners warme maaltijden aan circa 1800 mensen die in gestrande treinen zaten. Langs de besneeuwde snelweg A9 van Spanje naar Frankrijk was in overheidsgebouwen voor opvang van gestrande reizigers gezorgd.
Pisa
Ook op de wegen in Bulgarije was er door het winterweer veel overlast. Door de sterke wind en hevige sneeuwval was het verkeer op enkele belangrijke snelwegen van en naar de hoofdstad Sofia tot stilstand gebracht. Ook de enige brug over de Donau in Bulgarije was afgesloten voor verkeer. Tientallen huishoudens in de noordoostelijke regio Dobritsj zaten zonder stroom. In Italië lag er dinsdag een dik pak sneeuw in de toeristenplaatsen Pisa en Siena. De autoriteiten verwachten ook voor woensdag kou en sneeuw.
Bron De Pers
Na eerder deze week al veel overlast door zware sneeuwval in Frankrijk, Spanje en Bulgarije was het afgelopen nacht en vanochtend de beurt aan het noorden van Italië, Kroatië en Slovenië. In het noorden van Italië viel meer dan 24 uur achter elkaar sneeuw met uiteindelijk een sneeuwdek van meer dan een halve meter en ook in Kroatië werden verschillende wegen afgesloten door een plotselinge sneeuwlaag van bijna 70 centimeter. Mensen werden aangeraden om thuis te blijven en degenen die vast kwamen te zitten, hebben hun nacht halsoverkop in een sporthal moeten doorbrengen, omdat er simpelweg geen doorkomen meer aan was in het verkeer.
Boosdoener van het onstuimige weer in Zuid-Europa is een aantal lagedrukgebieden dat met een westelijke stroming vanaf de Atlantische Oceaan het Europese continent binnen wordt geloodst en geleidelijk verder naar het oosten trekt. Enkelen daarvan dwalen nu al een tijdje rond in het Middellandse Zee gebied en gaan gepaard met een aantal stevige regen- en sneeuwbuien. Het water in de Middellandse Zee is nog relatief warm en de buien activeren dan ook nog eens extra boven deze warmtebron, die bovendien natuurlijk van erg veel vocht is voorzien. In korte tijd viel dan ook veel neerslag in de vorm van regen of sneeuw. In Kroatië en het noorden van Italië kwam het hier en daar zelfs tot een sneeuwstorm, ofwel blizzards.
De neerslag concentreert zich vanmiddag vooral op het zuidoosten van Europa. De blauwe vlek op het plaatje is neerslag. Vooral rondom de Adriatische Zee en richting de Egeïsche Zee is het komende uren nog nat door regen of sneeuw.
Straalstroom nog zeer zuidelijk
Op zo’n 5 kilometer hoogte bevindt zich precies boven het zuiden van Europa de begrenzing van koude lucht in het noorden en zachtere lucht in het zuiden. Deze grens uit zich in een zeer stevige wind op hoogte, ook bekend als de straalstroom. Al vrijwel de hele winter ligt deze begrenzing zeer zuidelijk, waardoor de vrieskou uit het noorden dit jaar zelfs tot in Spanje reikte. En nog steeds ligt de straalstroom zeer zuidelijk en beïnvloed ook de overige landen rondom de Middellandse Zee.
Sneeuwstorm
Ook aan de grond levert dat een extra trigger op voor de buien die overtrekken. Een lagedrukgebied gaat gepaard met opstijgende lucht en door die stevige wind op hoogte wordt de lucht nog harder omhoog gezogen. Niet alleen worden de stijgbewegingen dus heviger - waardoor de buien actiever worden -, maar ook neemt de wind hierdoor tegelijkertijd flink toe. De sneeuw die valt en al eerder is gevallen, stuift dan op en met bovendien lage temperaturen is dan een sneeuwstorm geboren.
Het strand van een hotel bij Venetië was zelfs wit gekleurd door de vele sneeuw die de afgelopen uren is gevallen.
En ook in Venetië was het plaatselijk wit met afgelopen nacht en vanochtend veel wind.
In Nederland hebben wij deze winter ook een aantal keren met stuifsneeuw te maken gehad en lokaal ontstonden toen sneeuwduinen van soms een halve meter hoog. Op 9 en 10 januari waarschuwde het KNMI toen voor sneeuwjacht en extreem weer. Er waaide een krachtige tot harde wind in het noorden van het land en er viel langdurig sneeuw. De gevoelstemperatuur lag daarbij tussen -10 en -15 graden en er werd dan ook aangeraden om niet de weg op te gaan.
Gekleurde sneeuw
In het zuiden van Bulgarije werd eerder deze week ook een weeralarm afgekondigd voor hevige sneeuwval, maar daar was de kleur van de neerslag niet wit, maar geel tot af en toe zelfs rood. Met een stevige wind werd namelijk tegelijkertijd ook zand uit de Sahara de Middellandse Zee over geblazen en dit mengde zich met de sneeuw. Het resultaat was gekleurde sneeuw wat een uiterst zeldzame gebeurtenis is. Ook in Rusland viel in de nacht naar woensdag en woensdagochtend lokaal paarse sneeuw, maar dit is volgens wetenschappers nog onverklaarbaar. Milieubewegingen wijten de gekleurde sneeuw aan luchtverontreiniging.
Vooruitzichten
De hevige sneeuwval is in het noorden van Italië, Kroatië en Slovenië nog niet over, want ook de rest van vandaag, woensdag, worden daar nog enkele venijnige sneeuwbuien verwacht met vooral in de noordelijke delen van Italië lokaal nog eens een halve meter sneeuw. Ook waait het met vlagen erg stevig en vooral in de regio Rijeka, het Kroatische Schiereiland, trekt de wind van tijd tot tijd aan tot windkracht 9 en deze geldt in de meteorologie als ‘storm’. Richting het weekend trekt het onstuimige weer langzaam via het oosten weg. Ook Griekenland en enkele Balkanlanden pakken daarbij nog een paar buien mee.
Bronnen: Meteo Consult, El Pais, Meteo Alarm, La Repubblica.it
Bijna een week na de zware sneeuwstorm in het noordoosten van Spanje zitten vandaag nog steeds zo'n 20.000 gezinnen en bedrijven in de regio zonder stroom. Dat komt bijzonder hard aan in vele kleine gemeenten van de provincie Gerona en de Costa Brava, waar de wrevel voor de nakende Paasvakantie groeit.
Geen wonder. In een omgeving die van het toerisme leeft en reclame maakt "365 dagen in het jaar open" te zijn, heerst chaos. Want zonder stroom kunnen veel zaken en restaurants niet werken. En ook de verwarming functioneert meestal niet. "Dat zijn toch toestanden uit de Derde Wereld", ergert een vakantieganger zich in Lloret de Mar. Net zoals vele toeristen, die de winter rustig aan de Costa Brava wilden doorbrengen, is hij ondertussen naar huis teruggekeerd. Maar wie niet over een auto beschikt, moet het nog even uithouden in zijn koude hotelkamer. Zo vergaat het vele gepensioneerden, die in het goedkopere tussenseizoen met een reisgroep naar de Costa Brava zijn gereden.
Zware sneeuwstorm
De sneeuwstorm van 8 maart was de zwaarste in Catalonië in 25 jaar. In de regio braken 33 hoogspanningsmasten af, waardoor er geen stroom is. Maar dat de schade nog steeds niet is hersteld, is onbegrijpelijk. Het gaat uiteindelijk toch om de economisch sterkste regio van heel Spanje. De regionale regering schuift de zwarte piet door naar stroomconcern Endesa. Die heeft de hoogspanningsleidingen niet voldoende onderhouden. Het bedrijf steekt de schuld op de Catalaanse regering, omdat die de dringend nodige modernisering van het net niet heeft toegestaan.
Bron: HLN
Niet voor het eerst dit jaar heeft gladheid in Duitsland tot talrijke verkeersongelukken geleid. Op de snelweg tussen Hamburg en Berlijn kwam maandag een 24-jarige vrouw om het leven, toen zij door een auto werd aangereden. Zij was juist bezig een waarschuwingsbord bij haar geslipte wagen neer te zetten.
Op de snelweg tussen Leipzig/Halle en Gottingen raakten elf mensen gewond door een kettingbotsing waarbij 42 auto's betrokken waren. Er ontstond een kilometers lange file. In de Zuid-Duitse deelstaat Beieren raakten verscheidene inzittenden van een schoolbus lichtgewond, toen het voertuig op de door sneeuw gladde weg slipte en tegen een boom reed.
De gemiddelde temperatuur in de eerste helft van maart was in Duitsland 2,6 graden lager dan het langjarig gemiddelde. Meteoroloog Gerhard Müller-Westermeier van het Duitse KNMI noemt de daling niet spectaculair. Ook in Duitsland roert maart zijn staart en komen soms winterse weersomstandigheden voor.
Ook in Polen was het op vele wegen glad. Op de snelweg A7 ten noorden van de hoofdstad Warschau waren twee kettingbotsingen, waarbij vijftig auto's betrokken waren. Drie mensen raakten volgens de televisiezender TVN24 gewond.
Bron De Pers
"We have winter all the time ... Every night, since three and a half months the temperature is -10 ° C (In the day is -8 ° C) and is still snowing. Today, is snowing all day long (30 centimeters). Such a long winter was in Poland 20 years ago when I was 14 years old. A month ago, the night temperature decreased to -28 ° C. Weather forecast says that in Poland spring will come after 2 months :/"
De komende weken zal het in Finland nog blijven sneeuwen, zal het in de nacht flink vriezen en zijn overdag nog temperaturen mogelijk die niet boven 0 komen. Deze voorspellingen hebben meteorologen gedaan.
Volgens Niina Niinimäki van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI) zal de periode tussen april en juni kouder zijn dan het gemiddelde. Het weer zal veranderlijk zijn. "Dit is de eerste echte koude winter sinds enige tijd, maar de gemiddelde temperatuur komt wel uit rond normale waarden." Desalniettemin heeft Finland volgens haar sinds de jaren 80 al niet meer een dergelijke strenge winter meegemaakt. De huidige hoeveelheden sneeuw in het zuiden van Finland zijn al niet meer gezien sinds de jaren 70.
Niinimäki voorspelt eerst een korte warmere periode voordat de temperaturen rond pasen weer zullen gaan dalen. Volgens haar komt er ook nog meer sneeuw aan.
Bron Finlandsite
In de Russische stad St.Petersburg zijn de voorbije weken vijf mensen om het leven gekomen door vallende ijspegels en ijsblokken. Nog eens 147 mensen raakten gewond. Rusland heeft de koudste winter in 30 jaar achter de rug. En zelfs nu het eerste lentezonnetje begint te schijnen, blijft het gevaarlijk op straat. Telkens ik naar buiten ga, lijkt het of ik in oorlogsgebied terechtkomt, zegt een 28-jarige inwoner. Ik moet mijn ogen naar de grond richten om niet uit te glijden, en ik moet ook naar boven kijken voor vallende ijsklompen. De families van de slachtoffers eisen dat iets ondernomen wordt tegen de verantwoordelijken. Zo zouden de vallende ijspegels het gevolg zijn van daken die zonder voorzorgen werden schoongeveegd.
Coma
De 21-jarige Milana Kashtanova is het meest recente slachtoffer. Ze werd in februari getroffen door een ijsblok dat van een dak stortte, en ligt sindsdien in coma. "Ze liep gewoon langs een gebouw in het centrum van de stad. Er was helemaal niets waarmee voorbijgangers gewaarschuwd werden dat er mensen op het dak aan het werk waren", zegt Irinei Kalachev, de vriend van het slachtoffer. Volgens het stadsbestuur is het haar eigen fout, omdat ze een hoofdtelefoon droeg en het geschreeuw van de dakwerkers niet kon horen. Haar familie is woedend en richtte zelfs een oproep tot de Russische president Dmitry Medvedev. Volgens de stad zijn ongelukken onvermijdelijk door de hoeveelheid sneeuw die op de daken is beland.
Lente
Overal in Russische steden zijn dakwerkers aan het begin van de lente actief om de massa sneeuw en ijs van de daken te halen. Die sneeuw komt gewoon op het voetpad terecht en dat is gevaarlijk voor voorbijgangers. Ook in de hoofdstad Moskou kwam deze week een 55-jarige vrouw om het leven toen ze getroffen werd door een ijspegel.
Bron Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:43 uur, door Joyce.s