Noorden: al 20 uren sneeuwval
Het noorden heeft al bijna 20 uren achtereen te maken met sneeuwval. Vanmiddag neemt de oostenwind toe. Daardoor kans op sneeuwjacht en sneeuwduinen. Het weer krijgt daar een Poolachtig karakter!
In het noorden en grote delen van het oosten van het land sneeuwt het al uren. Soms al bijna 20 uur achtereen! Een zeldzaamheid. De meeste sneeuw valt in delen van het westen van Groningen en in het zuidoosten van Friesland. Plaatselijk, volgens onbevestigde berichten, is al bijna een halve meter sneeuw gevallen.
De sneeuw komt soms werkelijk met bakken uit de lucht en vanmiddag gaat er nog het een en ander veranderen. Was het vanochtend bijna windstil, vanmiddag gaat de wind toenemen. Het eerst in het noorden en daar wordt de oostenwind vrij krachtig, misschien soms krachtig.
We krijgen dan een heuse sneeuwjacht en er kunnen sneeuwduinen worden gevormd.
Sneeuw zal van de daken en uit bomen gaan waaien en het weer krijgt een soort Poolkarakter. Het verkeer moet rekening houden met deze omstandigheden en het schoon houden of maken van de wegen zal er extra door bemoeilijkt worden.
Of het tot een zware spits komt is zo langzamerhand de vraag. Het neerslaggebied, wat gekoppeld is aan een kleine storing ligt vrijwel stil.
Misschien dat de zone pas na de spits in het westen van het land arriveert. Het is raadzaam vanmiddag wat eerder huiswaarts te keren.
en al dat wat valt dat is heel snel weg omdat het nul graden is:@
het is echt zo mooi om naar al die foto's van jullie tekijken waar gewoon 30 cm ligt
ik woon in obdam, vlakbij jou en hier ligt ruim 10 cm en sneeuwt al vanaf 10 uur sochtends
DE BILT - Het is voor het eerst in vier jaar tijd dat er zo'n dikke laag sneeuw valt in Nederland. Dat meldt het KNMI donderdag.
In sommige delen van het noorden van het land ligt tussen de 30 en 35 centimeter sneeuw. De laatste keer dat dit voorkwam, was op 2 en 3 maart 2005. Toen viel er in delen van Nederland tussen de 20 en 50 centimeter sneeuw. Overigens ligt in het grootste deel van Nederland niet meer dan tussen de 3 en 5 centimeter sneeuw.
De vergelijking gaat niet helemaal op, zo nuanceert weerman Harry Geurts van het KNMI. „De weersomstandigheden in 2005 waren veel extremer dan nu het geval isâ€, legt hij uit. „Bovendien is de 20 centimeter sneeuw donderdag gevallen in een hele dunne strook.â€
De laatste keer dat er een flink pak sneeuw viel onder dezelfde weersomstandigheden als donderdag, was op 5 januari van dit jaar. Toen lag er in de zuidoostelijke helft van het land een laag van tussen de 10 en 15 centimeter.
De sneeuwval heeft donderdag vooral in grote delen van het noorden een flinke impact op het maatschappelijke leven. Het treinverkeer ondervindt veel hinder, het busverkeer ligt de hele dag plat en de scheepvaart ligt stil. Op de weg leidde de sneeuwval tot flinke files.
nederland is weer mooi zo onder een witte deken.echt weer even genieten op de foto van de tafel met rolmaat zit er een sneeuwvlok precies voor de 9 cm(toeval!!!) | Gewijzigd: 17 december 2009, 22:16 uur, door bikkel
We hebben hier ( Midden Limburg ) vandaag nog niet één vlokje sneeuw gehad...
Geniet ervan zou ik zeggen!!! | Gewijzigd: 18 december 2009, 02:28 uur, door Rutte31
Vandaag blijft de temperatuur in het oosten steken bij -5 graden. Vanavond en komende nacht volgt er opnieuw sneeuw! De komende dagen staan in het teken van dooiaanvallen, maar de winter geeft zich niet snel gewonnen!
Vanochtend is het ijskoud. Om 06:00 in de ochtend lag de temperatuur op de Veluwe rond -16 graden, zeer strenge vorst dus. De temperatuurwaarden langs de kustgebieden liggen tussen -4 en -7 graden, in het midden en oosten worden temperaturen onder -10 graden gemeld. In het noorden en westen van het land sneeuwt het licht. In Limburg en Gelderland is het overwegend droog.
Vanmiddag is het overwegend bewolkt, maar af en toe komt de zon even te voorschijn. Alleen de westelijk kustgebieden hebben last van winterse buien, maar elders is het even droog. De oostelijke wind draait aan de kust langzaam naar het zuidwesten tot westen. Er wordt iets zachtere oceaanlucht aangevoerd waardoor het kwik daar oploopt naar -2 graden. Elder in het land komt de middagtemperatuur uit rond -5 graden. Er is sprake van een ijsdag, want de temperatuur komt dan 24 uur niet meer boven het vriespunt
Tegen de avond gaat het vanuit het noordwesten sneeuwen. De wind draait overal naar het zuidwesten en neemt toe naar windkracht 4 of 5, later aan de kust naar windkracht 6 of 7. Een depressie nadert de Noordzee en probeert een dooiaanval in te zetten. In het westen lukt dat een beetje, want de minima komen daar vannacht rond of net onder het vriespunt uit. Daar kan de sneeuw overgaan in natte sneeuw of wat regen. In het oosten zakt het kwik nog naar waarden rond -4 graden en sneeuwt het licht door.
Morgen wordt er meer sneeuw verwacht. Een tweede storing trekt in de ochtend over en iIn grote delen van het land kan er 3 tot 5 centimeter sneeuw vallen. In het oosten en noorden liggen de maxima rond -3 graden, langs de kust rond of net boven het vriespunt. De wind varieërt in kracht, maar is in vooral in de ochtend vrij krachtig tot hard. Later neemt de zuidwestenwind af tot matig, windkracht 4.
Maandag draait de wind naar het zuiden en later op de dag zelfs naar het zuidoosten. We zijn de aanvoer vanaf zee dan kwijt en dus gaat de temperatuur omlaag. Aan het einde van de de dag vriest het weer in het hele land. Gedurende de dag wordt het wel droog, maar in de ochtend valt er nog af en toe sneeuw.
Ook dinsdag blijft het volop winter. Bij middagtemperaturen tussen 0 en +3 graden is de kans op nog meer sneeuw ook op deze dag groot.
De dagen daarna komen er nieuwe dooiaanvallen. Een Witte Kerst wordt, zeker in de westelijke helft van het land, een lastig verhaal. Het oosten heeft hiervoor duidelijk betere papieren. Bovendien is een dik pak sneeuw ook niet zomaar verdwenen.
http://www.buienradar.nl/h.aspx?jaar=-3&am...ort=loop1uur1x1
onstaat een soort "oogje" in die bui vanuit het westen.
http://www.weer.nl/ | Gewijzigd: 19 december 2009, 17:52 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
In het westen vannacht, maar vooral morgenochtend en morgenmiddag kan er in het hele land grote overlast komen door flinke sneeuwval. Er kan gemiddeld 5 tot 10 cm verse sneeuw vallen. Plaatselijk komt er 15 tot 20 cm sneeuw. De zuidwestenwind trekt aan naar matig tot krachtig, aan zee soms hard (6 Ã 7 Bft).
Vanavond en vannacht kan er al wat lichte sneeuw vallen, dit vooral in het westen en noorden. Vanuit het westen bereikt ons later vannacht een actief sneeuwgebied.
Zondagochtend en in de eerste uren van de zondagmiddag is er sprake van matige tot zware sneeuwval bij temperaturen tussen –2 ºC en nul ºC en in het westen een graadje in de plus. Bij deze temperaturen zullen het grote sneeuwvlokken zijn die vallen.
Na de passage van dit sneeuwgebied volgen nog een aantal buien met (natte) sneeuw of soms ook regen.
In de avond en nacht naar maandag toe vriest het licht met enkele sneeuwbuitjes, maar lokaal ook regen/ijzel.
Kort samengevat:
De komende nacht , maar vooral ook zondagochtend en deels zondagmiddag in heel Nederland grote overlast voor het weg- en vliegverkeer door matige of zware sneeuwval! Daarna blijft er overlast door sneeuwbuien. De kans op gladheid door (natte) sneeuw en lokaal regen/ijzel blijft ook in de avond en nacht.