*buigt*
*neemt applaus in ontvangst*
| Gewijzigd: 15 december 2009, 09:35 uur, door stef-c
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Kan iemand mij uitleggen hoe dit mogelijk is?
Bedankt.
Tegen de ochtend (zonsopkomst) zijn de temperaturen altijd het laagst hoe en wat weet ik ook niet. Hetzelfde is dat de temperatuur iets zakt rond 00u.
Gisteren beleefden veel delen van Nederland hun eerste ijsdag. Puur toevallig precies op de dag waarvoor we op deze site op 2 december al de kaart hadden getoond met de eerste door het GFS-model berekende ijsdag. Vannacht was het lekker koud met bijna strenge vorst in Twente (goed voor 2cm ijsaangroei, elders 1cm). De Duitse Funtensee bereikte al -31°C en ook het Engadin deed met -24°C leuk mee. Tot en met zondag blijven de nachten in de Alpen zeer koud.
Hogedrukgebied naar Groenland
De grote verschuiving die zich momenteel voltrekt is de verschuiving van het sturende hogedrukgebied. Het machtige blokkerende Scandihoog wordt een Groenlands hoog dat zich tot 1055hPa gaat versterken. Morgen is het gevolg al merkbaar. De oostelijke hoogtestroming zwakt af en er kan was vochtige oceaanlucht binnendringen. Hieruit gaat het motsneeuwen tot vrijdag toe. Morgen misschien langs de kust nog wat motregen, maar vanaf donderdag alleen sneeuw. Tot en met vrijdag kan er al een paar centimeter accumulatie zijn in Nederland en België en ook bijvoorbeeld in Kopenhagen waar de hele wereld nu op focust. Het westelijk Alpengebied pakt misschien wat mee, maar dan praten we over centimeters.
Ideale omstandigheden
In het weekeinde wordt het pas echt interessant. Tegenover het Groenlandse hoog ligt voor de kust van Lapland een koude depressie als tegenpool van het hoog. Ertussen in wordt vrijdag en zaterdag ijzige poollucht over de Noordzee omlaag gevoerd. Ideale condities voor het ontstaan van een polar low. Zowel het GFS als het ECMWF model laten zo'n sneeuwrijk ding ook ontstaan. De bovenstaande sneeuwkaart geeft aan waar zondag dan de meeste sneeuw zou kunnen vallen. Nu staat er voor Nederland net geen 10cm maar voor Denemarken bijvoorbeeld 33cm. Zonder gekheid: dit zou ook nog omgekeerd kunnen uitpakken. Laten we het samenvatten door te zeggen dat er in sommige delen van Nederland zondag gelanglaufd zou moeten kunnen worden. Voor de Ardennen is dat wel zeker.
Nieuwe ijspluim
Voor de ijsaangroei is de sneeuwval natuurlijk funest. Nergens zal het ijs al dik genoeg zijn voor veegmachines. Ook hier zien we echter nog grote verschillen tussen de runs en dus zijn ook wat betreft het natuurijs nog verrassingen mogelijk. Gooit de sneeuw echt roet in het eten dan kunnen de schaatsfans alleen hopen op een korte dooiperiode en dan meteen een nieuwe koudegolf.
Dooiaanval?
Hoe gaat het nu verder richting kerst? Er is nu wel weer een serieuze dooiaanval op de kaarten. Met goede sneeuwkansen voor de Franse Alpen over de kerstdagen. In Nederland zou het gaan dooien. In Scandinavië zou de winter juist erg goed standhouden. Zoals zo vaak gezegd is niets zo onzeker als een dooiaanval.
©Sneeuwverwachting
De kaartjes van Jan zien er anders wel veel belovend uit.
Deze week levert in ons land de eerste ijsdagen van de winter op. Dat zijn dagen waarop het de hele dag blijft vriezen. Ook de hoogste temperatuur van het hele etmaal ligt dan dus onder nul. Vrijwel elke winter telt een aantal ijsdagen. De Bilt had in de afgelopen ruim honderd jaar maar zes winters zonder ijsdagen.
Normaal (gemiddeld over 1971-2000) telt december hier 2 ijsdagen, in januari 4 en februari 2. Een doorsneewinter telt dus 8 ijsdagen, maar in strenge winters blijft het soms weken achtereen zonder onderbreking vriezen. Zo telde de winter van 1947 in drie maanden 46 ijsdagen, in de winter van 1963 kwam De Bilt tot 42 ijsdagen en in 1940 bleef het op 41 dagen de hele dag vriezen.
Het noorden en oosten telt gewoonlijk meer ijsdagen. Zo leverde de winter van 1963 in Eelde 55 ijsdagen op en die van 1947 had daar 51 ijsdagen. Het landelijk record staat op naam van weerstation Ternaard waar de winter van 1963 liefst 61 ijsdagen opleverde. De winter van 1947 had de langste periode met ononderbroken vorst: in De Bilt bleef de temperatuur tussen 4 en 24 februari elke dag onder nul, dat zijn 21 ijsdagen op rij. In Eelde begon die lange vorstperiode al op 22 januari 1947 en werden 34 ijsdagen geteld.
Recentere winters met veel ijsdagen waren de winter 1996 (26 ijsdagen in De Bilt en 43 in Eelde) en die van 1997 toen de temperatuur tussen 21 december 1996 en 11 januari 1997 (22 dagen) niet boven het vriespunt kwam. De vorige winter (2009) telde in De Bilt 7 ijsdagen.
Ook november en maart kunnen ijsdagen opleveren. In De Bilt is 3 november (1980) de vroegste datum met een ijsdag en 12 maart (1947) de laatste.
©KNMI
Wat een enorme depressie ligt er met kerst op de loer, als dat ding nou zuid van ons trekt.... Dan hebben we een ingesneeuwde kerst
thx Jan, voor het goed zetten, wat was er misgegaan? | Gewijzigd: 15 december 2009, 10:57 uur, door stratocumulus
Sneeuw en kou
Morgen, en in het weekend kan er gemakkelijk 5 centimeter sneeuw vallen.
We zien dat er in bijna het hele land sneeuw word voorspeld. Al zal het maar een paar centimeter zijn, het is toch mooi wit .
In de loop van de avond verlaat deze sneeuwstoring ons land maar het zal wel bewolkt blijven. hierdoor koeld het niet verder af dan een graad of 3 onder nul.
De nacht naar vrijdag word het iets kouder, dit omdat er enkele opklaringen het land binnentrekken. De kans is groot dat het nog wel koude word dan de weersites melden, dit door het laagje sneeuw, ik sluit niet uit dat het lokaal toch wel tot -8 kan komen.
Het weekend sneeuw?
In de nacht naar zaterdag word het nog iets kouder, vooral als het lange tijd opklaard kunnen we zo onder de -10 komen
In de loop van zaterdag trekt er een sneeuwstoring over het land, het is nog heel onduidelijk hoeveel sneeuw er gaat vallen, maar er zijn reële kansen dat het meer is dan er nu nog word verwacht
Mocht er van het weekend inderdaad flink wat sneeuw vallen, dan zal de winterse periode ook langer kunnen aanhouden, we houden u op de hoogte
hopelijk blijft hij lang liggen en vriest het onder -10
Een heldere winterochtend geeft temperaturen van -2 en -7, maar lokaal veel rijp. Daardoor is het glad op de weg en op de stoep. De meeste rijp en gladheid lijkt zich in het noorden en noordwesten voor te doen, vooral bij het water. In Duitsland zijn enkele wolkenvelden en die kunnen in de middag nog even naar ons toe komen. Maar ook vanmiddag is er vrij veel zon. Bij een zwakke oostenwind wordt het 0 graden in het noordwesten en -2 in het zuidoosten. Vanavond en vannacht blijft het op de meeste plaatsen helder, maar er is opnieuw veel rijp. Minimum van -3 tot -8.
Morgen is er aan zee kans op enkele regen- en sneeuwbuien, in het midden van het land is er kans op wat sneeuw, ongeveer tot op de Veluwe (later op de dag). Dit door een zwakke storing die langs Texel over zee naar Engeland trekt. Maximum morgen van -2 in het oosten tot +4 direct aan de kust. Zwakke tot matige, veranderlijke wind.
Donderdag en vrijdag zal de vorst wat aanscherpen, juist in het westen. Misschien valt er een sneeuwbui, vooral donderdag. Maximum van 0 tot -3. In het weekend wordt de verwachting onzeker, omdat een met koude lucht gevuld lagedrukgebied via Scandinavië komt afzakken. De kracht en de uiteindelijke baan van deze depressie is onzeker; waarschijnlijk wordt het in het noorden en westen van land kwakkelweer met kans op regen en sneeuw, en overdag lichte dooi. In het oosten en zuidoosten valt soms lichte sneeuw en blijft het kouder met overdag temperatuur rond 0 graden, en lichte tot matige vorst in de nacht.
©Weerdirect