Ondanks lichte dooi tijdens de kerstdagen bleef het veld van het meetstation in De Bilt op beide dagen ononderbroken wit en was de sneeuwlaag nog minimaal 1 centimeter dik. Beide criteria voor een ‘officiële’ witte kerst werden behaald en de kerst van 2009 gaat dan ook de geschiedenisboeken in als officieel wit. In 1981 gebeurde dit voor het laatst en omdat de kans dit jaar groot was, werd het allemaal scherp in de gaten gehouden. In het westen en de zuidoosthoek van het land kreeg het groen de afgelopen dagen alweer de overhand en daar werd de kans dan ook gering geschat, maar in het midden van het land spande het erom. Ook komende dagen blijft het dooien, maar een volgende serieuze koude periode ligt alweer in het verschiet. Volgens de laatste berekeningen kunnen de schaatsen in het eerste weekend van 2010 uit het vet gehaald worden!
Verschillende weermodellen laten voor de eerste dagen na de jaarwisseling allemaal vrij overtuigend zien dat er opnieuw een koude periode aan zit te komen. Momenteel, maar ook morgen ligt de temperatuur in vrijwel het hele land boven nul. In de nacht naar dinsdag gaat het op veel plaatsen alweer licht vriezen. Als we iets verder kijken begint het in de loop van de aankomende week nog wat kouder te worden. In ieder geval komen de minimumtemperaturen opnieuw iets onder het vriespunt uit en ook overdag wordt het met een naar noordoost draaiende wind weer een paar graden kouder.
In de grafiek hierboven zien we de temperatuurverwachting voor de komende twee weken, met daarin de bandbreedte die een maat is voor de waarschijnlijkheid van de berekeningen. Duidelijk is te zien, dat veel berekeningen ons in een periode brengen met overwegend matige vorst. Zelfs de warmste oplossingen komen vanaf aanstaande dinsdag niet of nauwelijks boven nul. De dunne gele lijn is de hoofdberekening van het gebruikte computermodel.
In de strijd tussen koude lucht uit het noordoosten en zachte lucht uit het zuidwesten valt er vanaf dinsdag wel af en toe neerslag, soms in de vorm van regen, maar vooral in het noorden ook in de vorm van sneeuw en mogelijk ook ijzel. Na woensdag wint de koude lucht terrein en in het nieuwe jaar stroomt de koude lucht verder over ons land uit en vanaf dat moment gaat het geleidelijk serieuzer vriezen.
IJsrestanten
Er liggen natuurlijk overal nog ijs- en sneeuwresten van de afgelopen koude periode en ook in het water ligt overal nog een laagje ijs en dat komt de ijsgroei de komende tijd zeker ten goede. De watertemperatuur van de ondiepere meertjes en beekjes is veelal 0 graden en door die ijsresten blijft het water ook tijdens de dooi van komende dagen koud. Zodra de vorst dus inslaat, ontstaat er vrij gemakkelijk een nieuw laagje ijs op het water.
Daar waar de schaatsbaantjes sneeuwvrij gehouden werden, kon men lokaal de ijzers onder binden. Foto: Lida Verkade.
Schaatsen op natuurijs
De kans is dan ook groot, zo’n 80 procent, dat we vanaf volgende week zondag op steeds meer plaatsen kunnen schaatsen op natuurijs. In de temperatuurverwachting voor de komende twee weken, is namelijk duidelijk te zien dat veel berekeningen uit gaan van een periode met overwegend matige vorst. Zelfs de warmste oplossingen komen vanaf aanstaande dinsdag niet of nauwelijks boven nul.
Op dit moment is het natuurijs volgens de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond (KNSB) levensgevaarlijk om op te schaatsen. De sneeuw gooide roet in het eten door als een warme deken over het ijs te gaan liggen. De ijsgroei werd hierdoor enorm getemperd en in plaats van dikker werd het ijs dus alleen maar dunner. Niet alleen is het bovendien vrij broos, maar door het smelten van de sneeuw is er nu ook een laagje water op het ijs ontstaan. Het KNSB raadt dan ook iedereen af om op het natuurijs te schaatsen. De echte schaatsliefhebbers moeten dus nog eventjes geduld hebben!
Flinke sneeuwval gooide roet in het eten. Het ijs werd namelijk broos door de isolerende werking van de sneeuwlaag die erop lag. Foto: Peter en Marion.
Schaatspret vorig jaar
Ook vorig jaar kwam het in deze tijd van het jaar in een groot deel van het land tot ijsplezier. Op veel plaatsen kon er op natuurijs geschaatst worden en ook de iets diepere wateren vroren gedeeltelijk dicht. Hier en daar werd het ijs tussen 12 en 15 centimeter dik en de schaatsen gingen als zoete broodjes over de toonbanken. Het jaar 2009 begon dus winters met zowel minimum- als maximumtemperaturen onder het vriespunt en eindigt dus ook in winterse sferen met ten eerste natuurlijk eindelijk weer eens een witte kerst en donderdag in afsluiting van 2009 in het zuiden wellicht nog even sneeuw.
Bronnen: Meteo Consult, KNSB, KNMI
Na de Eurostar kampt nu ook de hogesnelheidstrein Thalys met problemen als gevolg van het vriesweer van de afgelopen week. 7 van de 26 treinstellen zijn beschadigd geraakt en daardoor moet de dienstregeling worden aangepast.
Het vriesweer van de voorbije week teisterde niet alleen de Eurostar, ook de Thalysverbinding tussen Amsterdam en Parijs heeft er onder te lijden. 7 van de 26 treinen zijn beschadigd geraakt.
De schade houdt onder meer gebroken ramen in. "Door de snelheid heeft het ijs de ramen gebroken", legt Patricia Baers van Thalys uit. Daarnaast is het gewone onderhoud ook verstoord door het aantal vertraagde treinen tijdens de afgelopen week.
Door de beschadigde treinen ziet de maatschappij zich genoodzaakt tot het einde van de kerstvakantie iedere dag 3 treinen te schrappen tussen Brussel en Parijs. Intussen worden de beschadigde treinen hersteld.
Reizigers die al een ticket hebben voor een van de afgeschafte treinen, worden op de volgende trein geplaatst. De andere treinen hebben normaal gezien de capaciteit om al de gedupeerde reizigers op te vangen, weet Baers. "De reizigers zullen hoogstens een vertraging van 30 minuten hebben", verzekert ze.
©De Redactie
| Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:20 uur, door Joyce.s
Verzekeraars krijgen door het winterweer meer schademeldingen dan normaal. Sinds het winterweer anderhalve week geleden ook België bereikte, staat de telefoon bij een aantal verzekeraars niet meer stil. Vooral in het eerste weekeinde, dat van 19 en 20 december, stroomde het aantal schademeldingen door automobilisten toe. "Bij Ethias Assistance kregen we dubbel zoveel meldingen als normaal. In plaats van de gebruikelijke 350 interventies, noteerden we in het eerste weekeinde ruim 700 tussenkomsten", zegt woordvoerder Benoît Rigot.
Glijpartijen
Soms ging het daarbij om autobatterijen die het lieten afweten door de strenge vorst. Maar meestal ging het om schade die werd opgelopen in het verkeer, bijvoorbeeld door het doorglijden bij het remmen. "Maar omdat de blikschade meestal beperkt is door de lagere snelheden in het verkeer, valt de omvang van de schadeclaims meestal erg mee", zegt Rigot.
"Niet uitzonderlijk"
Bij AG Insurance, het voormalige Fortis Verzekeringen, steeg het aantal schademeldingen de voorbije week met 15 procent. "Dat is niet uitzonderlijk in deze winterdagen. En in de totale schade is de toename niet substantieel", zegt Kathleen Steel, de woordvoerster van moeder Fortis holding.
©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:20 uur, door Joyce.s
Er komt in Friesland een vorstperiode, die te vergelijken is met die van de Elfstedenwinter van 1997. De weercomputers van het ECMWF (het Europese weercentrum in het Engelse Reading) voorspellen een winter die dinsdag licht begint en het weekeinde oploopt van matige tot strenge vorst.
Volgende week wordt zelfs zeer strenge vorst (-15 graden of lager) verwacht. De verwachting is, dat de nieuwe winterperiode minimaal een dag of tien zal duren. Het wordt dus opnieuw en voor langer dan een paar dagen ‘ouderwets' winterweer.
©Leeuwarder Courant
Nederland kan zich na nieuwjaar gaan opmaken voor een extreem koude periode die minimaal 10 dagen gaat duren. De minimumtemperaturen kunnen gaan zakken tot min 15 graden. Overdag zal de temperatuur niet boven de -5 uitkomen. Volgens de weermodellen van zowel Engelse als Amerikaanse weerinstituten blijft het vanaf zaterdag vrijwel overal droog met veel kans op zon. Wel zal er af en toe een ijzige oostenwind waaien.
Goed nieuws voor de schaatsers, dit keer gaat de vorst waarschijnlijk niet gepaard met overvloedige sneeuwval, waardoor de ijslaag in hoog tempo kan aagroeien. Omdat het binnenwater overal al flink is afgekoeld, kan er mogelijk al na het weekend al geschaatst worden. Naar verwachting zal het ijs rond 8 januari de vereiste 'elfstedendikte' van 15 centimeter hebben bereikt.
©AD
Het bekende spreekwoord “het kan vriezen en het kan dooien†is in het geval van morgen zeer toepasselijk. Er bevindt zich een storing boven ons land met ten noorden daarvan koude, vrij droge lucht en ten zuiden warmere, vochtige lucht. Deze verschillende luchtsoorten zijn van groot belang om vast te kunnen stellen of de neerslag gaat vallen in de vorm van regen of sneeuw. Wint in dit gevecht tussen beide luchtsoorten de koude, droge lucht, zal het op veel plaatsen gaan sneeuwen. Wint de zachte, vochtige lucht is het regen die valt.
Nu zijn het niet alleen de luchtsoorten die de verwachting voor dinsdag erg moeilijk maken. Ook de positionering van de storing is van groot belang. Nederland is maar een klein land en een verschil van ‘slechts’ 50 kilometer geeft natuurlijk al een heel ander beeld voor diverse regio’s.
Uitgangssituatie nu
Vandaag, maandag, bevinden wij ons in een zadelgebied met ten noordoosten en zuidwesten van ons lagedrukgebieden, en ten noordwesten en zuidoosten van ons hogedrukgebieden. Het is dan ook rustig winterweer met vrijwel geen wind, flink wat ruimte voor de zon en temperaturen ruim boven nul. De gemiddelde dagtemperatuur voor eind december ligt op een graad of 4 en met aan de kust lokaal 8 graden zitten we daar vandaag dus ruim boven.
Een storing trekt vannacht en morgen vanuit het zuiden het land over en brengt zachtere lucht met zich mee. Het is dan ook lastig te bepalen of er sneeuw, natte sneeuw of regen gaat vallen morgen. Bovendien maakt een klein verschil in zijn positie al een groot verschil binnen diverse regio's in het land.
Vanuit het zuiden komt er echter een storing onze kant op, waardoor de wind naar het koude oosten draait. De temperatuur gaat hierdoor in grote lijnen omlaag en daalt komende nacht dan ook tot onder het vriespunt. In het noorden daalt het kwik tot plaatselijk -4 graden en in de rest van het land wordt de temperatuursdaling iets getemperd door mistvorming, nevel en de eerste bewolking van die storing en eindigt uiteindelijk rond -1 graad.
Positionering
Door de mistvorming en bewolking zal de temperatuur in het zuiden weer tot iets boven nul oplopen. Vervolgens gaat er neerslag vallen, waarschijnlijk een mix van regen en natte sneeuw, die tijdelijk geheel in sneeuw overgaat. Als de storing meer nadert, warmt de bovenlucht al op en gaat de sneeuw in regen over. Even later draait ook de wind naar het zuiden tot zuidwesten en loopt de temperatuur aan de grond tot ruim boven nul op.
Later in de ochtend trekt de storing verder noordwaarts en omdat het daar nog wel relatief koud is, gaat hier regen en natte sneeuw vallen die snel in sneeuw overgaat zodra de neerslag goed inzet. Het uiterste noorden lijkt het tot ver in de middag droog te houden, maar ook hier komt dat positioneringsverschil om de hoek kijken. Trekt die storing namelijk toch verder door naar het noorden gaat er ook daar sneeuw vallen. Het is allemaal dus nog uiterst lastig om te zeggen.
Vooral in het noorden en midden van het land lijkt het te gaan sneeuwen en met een koude ondergrond zal een deel ervan ook blijven liggen. Foto: Margreet Aalders.
In het zuiden van het land gaat de sneeuw over in regen door de aangevoerde warmere lucht. Foto: Rob Amoureus.
Slepend front
Zodra de warmere lucht die achter het warmtefront wordt aangevoerd het land binnen stroomt, zal de sneeuw snel overgaan in regen. Maar ook hier blijft de begrenzing van die warmere lucht moeilijk aan te geven. Het front blijft namelijk morgen, maar ook de dagen daarna bij ons in de buurt slepen. Hoogstwaarschijnlijk komt het front ergens tussen het rivierengebied en Overijssel tot stilstand. Juist in dit gebied kan een verschil van 50 kilometer in de ligging van het front het verschil uitmaken tussen een winters landschap met sneeuw en een miezerig beeld met regen en motregen.
Overigens ziet het ernaar uit dat de koude lucht tijdens de jaarwisseling gaat winnen en dat het begin januari een paar dagen flink koud gaat worden.
Bron: Meteo Consult
Eerst is het lokaal mistig en schijnt geregeld de zon. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking vandaag toe en komt er ook neerslag. Vaak is dit sneeuw, maar in het zuiden regent het. In het noorden blijft het misschien wel tot de avond droog. Het wordt 1 tot 4 graden. Verder steekt er een stevige oostenwind op. Tot de jaarwisseling valt er af en toe winterse neerslag bij temperaturen rond nul.
©AD
Spoornetbeheerder ProRail waarschuwt nu al dat reizigers begin januari rekening moeten houden met problemen. Het bedrijf laat weten haar uiterste best te doen om chaos te voorkomen, maar kan niets garanderen. Volgens ProRail-woordvoerder Rob Hageman zullen vooral wissels weer het struikelblok zijn, zo meldt de ochtendkrant Sp!ts.
Europese weerinstituten voorspellen de komende tijd een extreem koude periode met wel vijftien graden vorst. In Nederland wordt de sneeuwkans vanaf woensdag op 80 procent geschat.
©AD
Door gladheid zijn dinsdagochtend in Gelderland twee grote ongelukken gebeurd. Op de A1 bij afslag Twello richting Apeldoorn botsten een vrachtwagen, vier auto's en een busje op elkaar. Op de N335 botsten ook meerdere voertuigen op elkaar. Volgens de VerkeersInformatieDienst is een kraanwagen daardoor gekanteld.
Op de A1 is een slachtoffer bekneld geraakt. Het ongeluk daar gebeurde even na 08.45 uur. De rijbaan was even helemaal afgesloten, maar binnen een half uur kon het verkeer weer over de vluchtstrook. De N355 is bij het gedeelte Beekseweg in beide richtingen afgesloten. De VID verwacht dat het nog een tijd gaat duren voordat de weg weer opengaat.
©Nieuws.nl
Het wordt een koude en gure jaarwisseling. Er staat een stevige wind en er is kans op neerslag. De kans op mist is echter klein, dus de vuurpijlen zullen wel goed zichtbaar zijn, verwacht het KNMI. De temperatuur ligt donderdagnacht naar verwachting rond het vriespunt, maar door de wind kan het kouder aanvoelen. In het zuiden en het oosten van het land is het kouder dan in het westen en het noorden.
Met kou, wind en neerslag zal het rond middernacht buiten onaangenaam champagne drinken zijn. "Maar het is natuurlijk ook gewoon winter", aldus een woordvoerder van het KNMI.
©Nieuws.nl
Maandagavond heeft de politie een 64-jarige man uit Eelde aangehouden. De man had aan de Wolfhorn in Eelde een 13-jarige jongen uit Eelde mishandeld. De jongen had samen met een aantal andere jongeren sneeuw- en ijsballen tegen de ramen gegooid. De man werd zo kwaad dat hij achter de jongeren aan ging en er eentje te pakken kreeg. De jongen kreeg klappen en liep daarbij een hoofdwond op. De man is aangehouden en ingesloten. Hij zal dinsdag verhoord worden en er wordt proces-verbaal opgemaakt.
©BoN
Er zijn vanochtend verschillende verkeersongevallen gebeurd door de rijm- en ijzelplekken in Limburg. Op de Bilzersteenweg (N745) in Grote-Spouwen (Bilzen) ging rond 9 uur een auto door gladheid van de baan. De auto kwam in een gracht terecht. De brandweer moest de man in het voertuig bevrijden. In Peer op de Panhovenstraat slipte een jonge vrouw met haar wagen tegen een boom, maar de verwondingen vielen mee.
Op de Breekiezel (N730) in Meeuwen-Gruitrode belandde een voertuig na een uitwijkmanoeuvre en slippartij in een voortuin van een woning. Drie personen raakten gewond. In Neerpelt op de Broesveldstraat aan het kanaal ging een auto van de baan. De strooidiensten in Limburg zijn volop in de weer om de ijzelproblemen op te lossen.
©Hln
De Vereniging De Friesche Elfsteden maakt zich zorgen over de berichtgeving in de media over een eventuele Elfstedentocht. Veel media speculeren over een Elfstedentocht begin volgend jaar. De vereniging is bang dat mensen daardoor te vroeg het ijs opgaan.
,,Er ligt nog amper ijs en wat er ligt is heel dun. Meteen is de hele wereld weer overstuur'', aldus een woordvoerster van de Vereniging De Friesche Elfsteden, die zegt de hele dag door media te worden gebeld. ,,Het ijs moet over de hele route van 200 kilometer in ieder geval 15 centimeter zijn. Dat is het nu nog niet.'' De zegsvrouwe benadrukt dat de rayonhoofden ,,echt nog niet'' bij elkaar zijn gekomen. ,,We willen het allemaal heel graag, maar het is nu gewoon nog even afwachten.''
©AD
Na de eerste winterprik rijden we weer met zijn allen over eengescheurd en gebarsten wegdek. Reden? 'Eenstructurele onderhoudsachterstand die door het vriezen geactiveerd wordt', zegt verkeersdeskundige Willy Miermans. ElineBergmans
Het is een jaarlijks terugkerend zeer. Vriestemperaturen en de daaropvolgende dooi veranderen onze wegen in een maanlandschap met putten en barsten. Tussen kerst en nieuwjaar brachten de problemen met het wegdek opnieuw veel verkeersellende mee.
Het Vlaams Verkeerscentrum signaleerde op veel plaatsen zogenaamde potholes, grote gaten in het wegdek. Ons wegdek wordt natuurlijk heel veel gebruikt, maar de belangrijkste oorzaak daarvan is volgens Maarten Matienko van automobilistenvereniging VAB een tekort aan herstellingswerken. 'Als je jaren bespaart op onderhoud, krijg je uiteindelijk het deksel op de neus. De gewestwegen kunnen het insijpelende vocht niet meer aan.'
Meer onderhoud
'Er is een aantal jaren lang alleen maar geïnvesteerd in nieuwe wegen, niet in onderhoud', bevestigt Willy Miermans, docent van de afdeling Verkeerskunde aan de Universiteit Hasselt. 'Daardoor liep het onderhoud van het wegennet een serieuze achterstand op. Bovendien stijgen de problemen exponentieel door het winterweer. Er zijn heel veel wegenwerken nodig als we die schade willen inhalen en daar is geen maatschappelijk draagvlak voor. Ook de kostprijs is natuurlijk een argument.'
Net gisteren werden de cijfers bekendgemaakt van de zomerschade aan de gewestwegen. De totaalkost voor de herstelling van de hitteschade bedraagt 389.968 euro. Dat antwoordde minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) op een parlementaire vraag. De kosten van de winterschade zijn volgens Maarten Matienko van VAB nog veel en veel hoger. 'De onderhoudsachterstand is een probleem waar aan gewerkt wordt. De investering voor structureel onderhoud werd opgetrokken van 30 miljoen naar 90 miljoen. Volgend jaar zullen we zelfs 100 miljoen euro investeren', aldus de woordvoerder van Crevits.
Eerst sneeuw ruimen
Naast het slechte wegonderhoud is België ook geen winterland. Daardoor worden we ieder jaar opnieuw verrast door de winterprik. 'Landen zoals Oostenrijk, Duitsland of Noorwegen hebben ervaring met winter- en vriesweer', zegt Willy Miermans. 'Daardoor zijn de wegfunderingen anders, maar er zijn ook kleine praktische aanpassingen. Zo gebruikt bij ons bijna niemand winterbanden. In andere landen zijn die vaak zelfs verplicht, zodat er minder gestrooid moet worden. Dat is goed, want zout is -door smeltwater dat insijpelt- zeer schadelijk voor het wegdek.'
In ons land wordt er bij vriesweer doorgaans meteen gestrooid en niet eerst sneeuw geruimd, wat in andere landen wel de gewoonte is. 'Omdat België geen winterland is, worden we keer op keer verrast door het effect van vriesweer op de weg. Het is belangrijk dat daar meer rekening mee gehouden wordt. Een land met het dichtste verkeersnet ter wereld zou zich niet ieder jaar mogen laten verrassen door een beetje winterweer', vindt Miermans.
De ellende dreigt de komende week in elk geval nog groter te worden. Het KMI voorspelt een nieuw koudefront bij het begin van het nieuwe jaar.
©Nieuwsblad
Alleen in het noorden heeft het verkeer woensdag veel last van sneeuw en ijzel. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst. Ten noorden van de lijn Alkmaar en Emmen is sneeuw gevallen. In het gebied daar onder, tot de lijn Amsterdam-Enschede, is de temperatuur onder het vriespunt gezakt waardoor het daar ijzelt.
In Amsterdam zelf ligt ook sneeuw, meer naar het oosten en naar het zuiden ligt praktisch geen sneeuw en zijn de wegen goed begaanbaar.
©Nieuws.nl
Als er op 1 januari een gevoelstemperatuur van -10 graden is, dan gaat de traditionele nieuwjaardsuik in Scheveningen niet door, meldt het AD. Volgens de krant kan de verwachte vrieskou roet in het eten gooien van alle nieuwjaarsduiken in het land. Als het buiten -2 graden is met windkracht 5, dan is de gevoelstemperatuur -11 graden, aldus een Unox-woordvoerster van het Scheveningse evenement.
Mocht het in de kustplaats niet doorgaan, dan krijgen ook de organisatoren van 67 andere geregistreerde duiken het advies om de duik af te blazen.
© NU.nl
Acht pubers hebben in het Friese dorp Arum een bus zo hard met ijsballen bekogeld dat een raam sprong en een passagier snijwondjes opliep. De buschauffeuse heeft de politie gewaarschuwd.
De jongeren, 13 tot en met 16 jaar, overvielen de bus op de Schoolstraat. Ze zijn opgepakt en hebben volgens de politie bekend. De vrouw die gewond raakte, hoefde niet naar het ziekenhuis. Wel is de politie nog op zoek naar haar zodat ze aangifte kan doen.
©De Pers
In een kelder van een woning aan de Goudsbloemstraat in Hoogezand zijn dinsdagnacht vier mannen aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak. De politie kwam in actie na een melding van een inbraak in een apotheek in de Hoofdstraat. De inbrekers waren er vandoor gegaan in een personenauto. De wagen werd korte tijd later aangetroffen in de Dirk Bakkerstraat in Sappemeer. De agenten zagen dat in de vers gevallen sneeuw voetsporen zichtbaar waren. Zij volgden de voetsporen, die eindigden bij een woning in de Goudsbloemstraat in Sappemeer.
Op aanbellen deden de bewoners niet open. Met een machtiging van justitie konden agenten toch naar binnen. In de kelder troffen zij een 19-jarige man uit Rotterdam, een 21-jarige man uit Hoogezand, een 20-jarige man uit Hoogezand en de 24-jarige bewoner aan. De vier mannen werden ingerekend en ingesloten in het cellencomplex. In dezelfde nacht werden nog twee mannen, een 19-jarige Stadjer en een 37-jarige Hoogezandster, aangehouden wegens betrokkenheid bij de inbraak. De politie nam diverse schoenen in de woning aan de Goudsbloemstraat, een rugzak met inbrekersgereedschap en de betreffende auto in beslag. Het is nog niet duidelijk of er goederen zijn weggenomen uit de apotheek.
©DvhN
Al eerder deze week schreven wij in deze rubriek over een storing die een paar dagen boven het land zou blijven hangen en voor grote verschillen zou zorgen. Achter die storing, aan de zuidzijde, bevind zich de warmere lucht en de koude lucht zit aan de voorzijde, ofwel ten noorden van de storing. Op de grens van de beide luchtsoorten valt van tijd tot tijd neerslag, maar met in het zuiden dus hogere temperaturen door die warmere lucht valt het daar vooral als regen. In het noorden is het een stuk kouder met temperaturen rond het vriespunt en de neerslag valt daar dan ook meestentijds als sneeuw of motsneeuw. De zone die tussen deze beide gebieden in ligt, precies op de begrenzing, is lastiger in een hokje te plaatsen. Daar bleken de verschillen vanochtend regionaal erg groot. In een straal van nog geen 20 kilometer kon het landschap veranderen van een miezerige, druilerige boel naar een volledig wit en winters landschap.
In deze tijd van het jaar is het voor ons gladheidbestrijdingsteam erg druk. Met een continue blik op de weersituatie per regio wordt de betreffende gladheidcoördinator uit zijn of haar bed gebeld met de mededeling dat het slim is om te gaan strooien. Dat het verschil per regio vannacht zeer groot was, wordt in het volgende voorbeeld mooi duidelijk. De gladheidcoördinator van de gemeente Oegstgeest vertelt:
Op het sneeuwdekkaartje van het KNMI is heel duidelijk de scherpe lijn van sneeuw en regen te zien. Onze verteller woont zelf in het zuidelijke deel van Noord-Holland en werkt een tiental kilometers zuidelijk in Oegstgeest, Zuid-Holland. Daar zie je dan ook geen sneeuw.
“Gisteren kans op sneeuw, eerst in de middag, wat steeds opschuift naar de avond. Eten klaar gezet in de koelkast, regelmatig even de kinderen van de pc weggestuurd om een blik te werpen op www.gladheid.nl, telefoons gecontroleerd op voldoende spanning, het kan wel eens een kort nachtje worden.
Rond 20.30 uur ligt er een dun laagje sneeuw op de auto's in de straat (Overveen, ter hoogte van Haarlem). Tegen mijn vrouw zeg ik: "Meteo Consult zal zo wel bellen, ik zal de film wel niet meer uit kunnen zien". Ik bel een medewerker van me op die in Oegstgeest werkt; hij kijkt zijn raam uit en geruststellend ......."Nee, hier is nog niets aan de hand, beetje regen". Film toch uitgezien en ga om 22.30 uur weer even op. Ga weer even op gladheid.nl kijken: van de neerslagbeelden wordt ik niet veel wijzer, is het nu regen, ijzel of sneeuw? Buiten zie ik op de auto's en het wegdek een witte laag liggen. Hoe zal het zijn in Oegstgeest waar ik verantwoordelijk ben voor de gladheidbestrijding? Het zoutgehalte daalt bij mijn gladheidsmeldsysteem (GMS) in Oegstgeest. Ik krijg toch de kriebels: heb ik mijn telefoon wel gehoord, zijn ze die kleine gemeente waar ik werk vergeten? Ik bel een meteoroloog. Ze zullen het wel druk hebben, maar er wordt direct opgenomen. Hij bekijkt ook even het GMS in Oegstgeest; "niets aan de hand en ook voor de nacht regen, gaat er iets veranderen dan bellen we".
Ook in Drenthe viel er weer een mooie laag sneeuw. Een enkele fietser heeft de sneeuw aangedurfd, gelet op het verse, maar nogal slingerende spoor. Foto: Karin Broekhuijsen.
Ik ga dus maar naar bed, telefoons mee en kijk nog even naar buiten: nog steeds een beetje wit. Ik zet toch, voor alle zekerheid, de wekker op 04.00 uur. Ik word liever wakker van de wekker dan van een telefoontje van meteo!
Om 04.00 uur kijk ik naar buiten; sodeju, alles is wit en de takken van de coniferen hangen zelfs diep door. Ik kijk op gladheid.nl en zie dat ik geen zout meer op mijn wegdek heb liggen. Waarom ben ik niet gebeld? Als hier zoveel sneeuw ligt dan moet er in Oegstgeest ook genoeg liggen om uit te rukken! Hemelsbreed is Overveen - Oegstgeest 22 km. Ik moet naar Oegstgeest.
Buiten maak ik de auto schoon, de sneeuw zit niet vast maar er ligt wel 8 cm sneeuw op. De straat uit met 4 wielen aangedreven, het is glad. Een stukje verderop begint een doorgaande weg, de gemeente Bloemendaal is wel uitgerukt en er is zelfs met een sneeuwploeg geschoven. Er ligt een 30 cm hoge rug sneeuw. Ik druk de auto erdoor, o jee, als dit ook zo in Oegstgeest is. De weg is een puinhoop, eerst een stukje Haarlem, dan Heemstede die hebben zelfs de fietspaden schoon geschoven.
Ook Peter de Jager legde een sneeuwlaag van 5 tot 10 centimeter in het Twentse Nijverdal vast.
Bij Vogelenzang ook nog sneeuw, dan de N-206 op, ook wit maar iets minder sneeuw. Zal het dan toch meevallen in Oegstgeest? Bij Noordwijkerhout wordt de sneeuw minder maar genoeg om er op uit te gaan, Bij Noordwijk is alles… schoon, geen krummel sneeuw. Ik kom Oegstgeest binnen rijden, nergens een sneeuwvlok te bekennen, mijn auto ziet er hier vreemd uit met z'n witte laag sneeuw nog op het dak. En Meteo Consult heeft het weer gewoon ontzettend goed gedaan, ik ben er weer heerlijk ingetuind!â€
Bron: Meteo Consult, de gladheidcoördinator van de gemeente Oegstgeest
December zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bijzondere maand. We gingen van zacht naar koud en kregen ook nog eens veel sneeuw te verwerken.
Te koud
December gaat als te koud in de klimaatboeken. De gemiddelde temperatuur is in De Bilt op 2,2 graden uitgekomen terwijl 4 graden normaal is. Met deze 2,2 graden is december 2009 de koudste decembermaand sinds 1996 geworden. De koudste december sinds de start van de metingen beleefden we in 1933. Toen lag de gemiddelde temperatuur rond -2,1 graden. Opvallend aan december 2009 was de grote omslag. Na een zeer zachte novembermaand ging ook december zacht van start. Op 6 en 10 december kwam de temperatuur in De Bilt zelfs boven de 10 graden uit en in het zuiden werd het plaatselijk 13 graden. Sinds 1901 waren er slechts 13 decembermaanden die een zachtere start kenden.
Op 12 december begon de wind te draaien naar het oosten tot noordoosten en stroomde koudere lucht naar Nederland. Twee dagen later kwam het kwik al niet meer boven het vriespunt uit en kon de eerste ijsdag genoteerd worden. Uiteindelijk bleef de temperatuur deze maand op vijf dagen de hele dag onder nul.
Veel sneeuw
Het winterse weer liet zich niet gemakkelijk verjagen. Op 17 december leverde een dooiaanval zelfs een dik pak sneeuw op. Vooral in de provincies in het noordoosten bleef het langdurig sneeuwen, hier en daar zelfs 12 tot 18 uur achter elkaar. Uiteindelijk lag er 20 tot 50 cm sneeuw en kwam elke vorm van verkeer zo goed als tot stilstand. Die ochtend stond er 671 km file. Op de 18e zorgden nieuwe sneeuwbuien ervoor dat ook elders in het land 10 tot 20 cm viel. Alleen in het uiterste oosten en in Limburg viel nauwelijks sneeuw.
Vanwege de sneeuwval vervloog elke hoop op schaatsen op natuurijs. In veel provincies groeide de ijsdikte aan tot ongeveer 6 cm en dat is te dun om te schaatsen. De sneeuwlaag op het ijs zorgde ervoor dat de kou niet meer tot het water kon doordringen en dus werd het ijs niet meer dikker. Koud werd het wel. Boven het sneeuwdek daalde de temperatuur op vliegbasis Deelen (bij Arnhem) op 19 december tot -18,4 graden.
Na deze ijskoude nacht begon de winter zijn kracht te verliezen. Er vielen nog enkele sneeuwbuitjes, maar langzaam maar zeker ging de temperatuur weer omhoog. Precies tijdens Kerst zette de dooi in en begon het sneeuwdek snel te slinken. Uiteindelijk kon het nog net een officiële witte Kerst worden doordat er 's ochtends op tweede kerstdag in De Bilt nog 4 cm sneeuw over was.
Na enkele dagen met stevige dooi keerde op 29 december in het noorden de winter weer terug. De temperatuur daalde tot onder nul en 's avonds en 's nachts viel er sneeuw en lichte ijzel. Ook in het midden van het land werd het kouder. Het zuiden bevond zich echter in zachte lucht. Daar liep de temperatuur zelfs op naar 9 graden. Grote verschillen dus. Op de 31e kon de koude lucht ook het zuiden van Nederland veroveren en eindigde het jaar overal met lichte vorst.
December 2009 was behalve koud ook iets natter en zonniger dan normaal. In een gemiddelde decembermaand valt in De Bilt 77 mm. Nu werd er ongeveer 85 mm opgevangen (en gesmolten). De zon scheen bijna 60 uur terwijl ze normaal slechts 44 uur zichtbaar is. Daarmee was de donkerste maand van het jaar iets minder donker dan normaal.
©Weerplaza