Op het IJssculpturenfestival in Brugge is zondagmiddag een deel van het dak ingestort. Er vielen geen gewonden. Dat bevestigt de Brugse politie. Een groot deel van het dak stortte in omdat er te veel sneeuw op lag. De politie en de brandweer kwamen massaal ter plaatse, maar er vielen geen gewonden. De materiële schade aan het dak en de ijssculpturen is wel groot.
©Hln
De barre weersomstandigheden hebben gisteren op 12 uren tijd niet minder dan 86 ongevallen veroorzaakt. De schade bleef meestal beperkt tot blikschade. Tot zondagmiddag zijn daar nog eens 34 ongevallen bijgekomen. Dat vernam Belga van de lokale politie in Antwerpen.
Zeven met vluchtmisdrijf
De politie van Antwerpen raadt iedereen aan die niet noodzakelijk de baan op moet, thuis te blijven en zeker niet de wegen van de stad Antwerpen zelf op te zoeken. De voorbije uren zijn er al 34 ongevallen gebeurd met stoffelijke schade waarvan zeven met vluchtmisdrijf. Ook zaterdag gebeurden er tientallen ongevallen. Tussen zaterdagmorgen 7 uur en zaterdagavond 19 uur kwamen er maar liefst 74 meldingen van ongevallen met stoffelijke schade, tien aanrijdingen met vluchtmisdrijf en twee ongevallen met gewonden.
©Hln
De winter houdt flink huis. Afgelopen nacht heeft het in vrijwel het gehele land gesneeuwd. Op sommige plaatsen meer dan 10 centimer. Binnenwegen, op- en afritten en bruggen zijn daardoor een ware glijbaan. Wie vandaag toch met de auto de weg op wil, wordt gewaarschuwd en moet zich opmaken voor een barre tocht.
De overlast van de overvloedige sneeuw zal voorlopig aanhouden. Dat meldde het KNMI zondagmiddag. ,,We blijven zeker de hele middag nog last van zware sneeuwbuien houden'', zegt Harry Geurts van het weerinstituut. ,,Lokaal is er zelfs onweer gemeld.''
De ANWB raadt bestuurders zelfs helemaal af de weg op te gaan. De sneeuw zorgt voor veel overlast. ,,Veel snelwegen zijn niet goed te berijden,'' aldus de bond. Er hebben zich veel ongelukken voorgedaan waarbij auto's weggleden en in een sloot of greppel belandden.
Een Belgische vrouw is zondagochtend omgekomen door een ongeval op de A27. Het slachtoffer zat bij haar man in de auto. Die haalde volgens getuigen een andere personenauto in en slipte op de linker rijstrook. De auto belandde uiteindelijk op de kop in een sloot. De bestuurder kon zelf uit de auto komen, hij bleef ongedeerd. De vrouw overleed ter plaatse.
Er is is weliswaar overal gestrooid maar omdat het zondag is, waren vanochtend nog maar weinig automobilisten onderweg. De pekel wordt niet goed ingereden en auto's krijgen daardoor slecht grip op de witte massa. Zelfs ritjes binnen de bebouwde lijken ware ijrally's. Stoepranden en lantaarnpalen zijn veelvuldig het slachtoffer van ongewilde 'vrijages'.
KNMI en Rijkswaterstaat waarschuwen weggebruikers dan ook. De verwachting is dat het de gehele dag nog zal sneeuwen. Volgens de ANWB zijn de snelwegen in het midden en oosten van het land slechter te berijden dan die in het westen. Met name de linker rijstrook is verraderlijk.
Ondanks dat zelfs de grote wegen in de regio Noord-Holland Noord spekglad zijn en er door stuifsneeuw op sommige plekken sneeuwduinen tot een meter hoog zijn ontstaan, valt de overlast van het winterse weer volgens een woordvoerder allemaal erg mee.
,,Het is vrij rustig. Er zijn wel hier en daar wat aanrijdingen met blikschade, maar dat lossen de mensen tegenwoordig zelf op'', aldus de zegsman. Volgens hem nemen de Noord-Hollanders het advies van de ANWB om niet de weg op te gaan ter harte. ,,Zij die toch de weg op gaan doen extra voorzichtig omdat ze duidelijk kunnen zien dat het glad is.''
De hoofdstad Amsterdam blijkt eveneens goed tegen de sneeuw bestand. ,,Het is redelijk rustig in de stad,'' zegt een politiezegsman. Hij verwacht dat het ook qua criminaliteit rustiger zal blijven. ,,Je laat als inbreker al snel je sporen na in de sneeuw.''
De politie Limburg-Noord telde ongeveer vijftien aanrijdingen, waarvan opvallend veel op doorgaande wegen. Ook in Limburg bestaat het vermoeden dat mensen goed rekening houden met de omstandigheden. ,,Mensen houden zich goed aan het weeralarm'', aldus een zegsman van de politie Midden- en West-Brabant.
Ook in Twente zorgde de sneeuwval zondagochtend voor weinig problemen gezorgd. ,,We hebben twee aanrijdingen met lichtgewonden en materiële schade, die het gevolg zijn van de gladheid. Er is duidelijk minder verkeer op de weg en mensen die toch op stap gaan matigen hun snelheid'', aldus een politiewoordvoerder van de politie Twente.
©AD
De sneeuwval en gladheid in ons land leidden tot nog toe tot betrekkelijk weinig verkeersproblemen. Dat melden de verschillende politiekorpsen door het land. Veel wegen in Friesland zijn onberijdbaar door de hevige sneeuwval. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er echter geen dorpen van de buitenwereld afgesloten. Er hebben zich enkele tientallen aanrijdingen voorgedaan, met veelal blikschade als gevolg.
De politie vermoedt dat veel mensen het advies van de ANWB, om de weg niet op te gaan als dat niet noodzakelijk is, ter harte hebben genomen. Enkele auto's kwamen in de sneeuw vast te zitten, waarna ze door de sneeuwval nog moeilijk te zien zijn. Een gevaarlijke situatie, aldus de politie. Op de A7, bij knooppunt Zurich, is een vrachtwagen gestrand. Ook daar is het zicht slecht. De politie en een bergingsbedrijf zijn onderweg om andere automobilisten veilig langs het voertuig te leiden en de truck weg te halen.
Twente
De sneeuwval en gladheid hebben zondagochtend in Twente voor weinig problemen gezorgd. ''We hebben twee aanrijdingen met lichtgewonden en materiële schade, die het gevolg zijn van de gladheid. Er is duidelijk minder verkeer op de weg en mensen die toch op stap gaan matigen hun snelheid'', aldus een politiewoordvoerder van de politie Twente.
Amsterdam
In Amsterdam valt het zondag mee met de verkeersellende door de sneeuw. Er zijn relatief weinig meldingen binnengekomen over ongelukken door gladheid, liet een woordvoerder van de politie weten. ''Het is redelijk rustig in de stad.'' De politiezegsman verwacht dat het ook qua criminaliteit rustiger zal blijven. ''Je laat als inbreker al snel je sporen na in de sneeuw.''
Noord-Holland
Hoewel in de kop van Noord-Holland zaterdagnacht en zondagochtend een flink pak sneeuw is gevallen, hebben zich geen grote ongelukken voorgedaan. Dat meldt de politie zondag. Ondanks dat zelfs de grote wegen in de regio Noord-Holland Noord spekglad zijn en er door stuifsneeuw op sommige plekken sneeuwduinen tot een meter hoog zijn ontstaan, valt de overlast van het winterse weer volgens een woordvoerder allemaal erg mee. ''Het is vrij rustig. Er zijn wel hier en daar wat aanrijdingen met blikschade, maar dat lossen de mensen tegenwoordig zelf op'', aldus de zegsman. Volgens hem nemen de Noord-Hollanders het advies van de ANWB om niet de weg op te gaan ter harte.
''Zij die toch de weg op gaan doen extra voorzichtig omdat ze duidelijk kunnen zien dat het glad is.''
Gelderland
In Noord-Gelderland zijn zondagochtend tussen de tien en vijftien auto's van de weg geraakt. ''Het gaat daarbij vooral om zogenoemde schuivers. De sleepdiensten zijn er drukker mee dan wij'', aldus een woordvoerder van de politie Noord- en Oost-Gelderland. Bij deze ongevallen is geen letsel ontstaan. De politie zelf kampt vooral met langere aanrijtijden.
Friesland
Het verkeer op het platteland in Flevoland heeft vooral te maken met stuifsneeuw. ''We krijgen meldingen dat automobilisten af en toe tegen een witte muur oprijden''''liet de politie zondag weten. Er waren zondag rond het middaguur niet meer meldingen van aanrijdingen dan normaal. Volgens de politie heeft dat te maken met het feit dat de mensen al enigszins ervaren zijn en niet meer worden verrast. Het advies van de politie is om niet de weg op te gaan, maar ''als mensen toch gaan moeten ze vooral goed voorbereid de weg op, met warme kleding, eten en drinken en een opgeladen mobiele telefoon''.
Utrecht
Ook de politie in Utrecht heeft zondag last van het winterweer. Woordvoerders van de korpsen Utrecht en Gelderland Zuid melden dat de aanrijtijden iets langer zijn. ''Veiligheid gaat voor alles'', zegt de zegsman van de politie Utrecht. Er hebben zich in het midden van het land geen ernstige ongelukken voorgedaan. In de meldkamer van de politie Gooi- en Vechtstreek is het rustig. ''Wij hebben de indruk dat de mensen er echt voor kiezen om thuis te blijven'', zegt een woordvoerster. Rond Nijmegen zijn de snelwegen wat beter begaanbaar. In de ochtenduren waren er veel glijpartijen en liepen auto's blikschade op. ''Agenten zijn iets langer onderweg, maar daar heeft iedereen begrip voor'', aldus een zegsman van de politie.
Drenthe
De sneeuwval heeft zaterdagnacht en zondag voor weinig problemen gezorgd in het Drentse verkeer. Dat zegt een woordvoerder van de politie. ''Er zijn zondagochtend zes aanrijdingen met blikschade gemeld, maar verder is het erg rustig. De mensen die toch de weg op gaan, rijden voorzichtig en met gepaste snelheid.''
De politie zelf kampt met langere aanrijtijden.
Brabant en Limburg
Politiekorpsen in het zuiden van het land vermoeden dat verkeersdeelnemers zich de waarschuwingen voor het winterse weer zondagochtend hebben aangetrokken. Er is volgens woordvoerders uit Brabant en Limburg weinig verkeer op de weg en er worden niet bijzonder veel aanrijdingen gemeld.
''Mensen houden zich goed aan het weeralarm'', aldus een zegsman van de politie Midden- en West-Brabant.
De politie Limburg-Noord telde ongeveer vijftien aanrijdingen, waarvan opvallend veel op doorgaande wegen. Ook in Limburg bestaat het vermoeden dat mensen goed rekening houden met de omstandigheden.
Internationale treinen
Het internationale treinverkeer van en naar Nederland is vrijwel stilgelegd. Dat meldde een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen zondag iets na het middaguur. Alleen de Thalys rijdt nog, hoewel de situatie ''van trein tot trein'' wordt bekeken. De reden is onder meer dat de HSL relatief weinig wissels heeft. Op andere trajecten veroorzaken defecte wissels grote problemen.
Onder meer op de trajecten van en naar Den Bosch, Amersfoort-Apeldoorn, Leiden-Den Haag en Rotterdam-Den Haag is al geruime tijd geen treinverkeer mogelijk. Spoorbeheerder ProRail en de NS adviseerden reizigers eerder al de trein te mijden. Op diverse trajecten rijden nog wel treinen, maar de aankomst- en vertrektijden zijn zeer onvoorspelbaar.
Schiphol
Op Schiphol zijn zondag tot 14.00 uur tientallen vluchten geannuleerd wegens de slechte weeromstandigheden. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven gezegd.
Reizigers die wel vertrekken of aankomen, moeten rekening houden met vertragingen van 1,5 tot twee uur. Ze raadt reizigers die nog moeten vertrekken aan om eerst hun luchtvaartmaatschappij te bellen of er vertraging is of dat hun vlucht is geannuleerd.
© Nu.nl
Het treinverkeer in de Randstad ligt grotendeels plat. Dat laat een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail zondagmiddag weten. ,,We rijden zeer beperkt en er is geen regelmaat, met name in de Randstad'', zegt een woordvoerster. ProRail gaf zondagochtend al een negatief reisadvies af voor treinreizigers. ,,Die houden we zeker nog aan. We willen niet dat reizigers stranden.''
Er zijn storingen aan wissels, die zijn dichtgesneeuwd, en er zijn treinen die niet verder kunnen rijden. Extra probleem is dat de storingsdiensten naar de locatie van de storingen moeten rijden. ,,Dat is nu heel moeilijk over de weg. Daardoor kunnen we storingen vaak niet snel verhelpen'', vertelt de zegsvrouw.
Ook in andere delen van Nederland heeft het treinverkeer met beperkingen te maken.
© De Pers
Inmiddels is de kerstvakantie begonnen en veel kinderen kunnen hierdoor genieten van alle sneeuw. Toch is niet iedereen blij met de sneeuwval. Het verkeer ondervindt er namelijk flinke hinder van. Nu is er in het weekend minder verkeer op de weg en dat is natuurlijk een voordeel. Wat veel mensen niet weten is dat het weinige verkeer juist ook nadelen oplevert bij het bestrijden van de gladheid. De huidige sneeuwval wordt veroorzaakt door een tweetal lagedrukgebieden boven de Noordzee en één van die systemen schampte tijdens de afgelopen nacht en ochtend het noordwestelijk kustgebied. Een sneeuwstoring die aan beide lagedrukgebieden is gekoppeld, trok vervolgens van west naar oost over ons land.
Hierdoor raakte het in de loop van de zaterdagmiddag en –avond bewolkt en deze bewolking was dik genoeg om van tijd tot tijd sneeuwval te veroorzaken. Tijdens de passage van de storing volgde er later in de nacht en ochtend meer sneeuw. Helemaal droog werd het niet achter de storing, want er trokken diverse winterse buien vanaf zee het land binnen.
Naast flinke sneeuwval was er zondagmorgen ook sprake van een stevige wind. Hierdoor begon de sneeuw te verstuiven. Forto: Jannes Wiersema.
Wind versterkt overlast
Tijdens de passage van het sneeuwgebied sneeuwde het zondagmorgen niet alleen flink, het waaide ook stevig. De zuidenwind trok aan tot vrij krachtig boven land en tot hard aan zee, windkracht 5 tot 7. Deze wind was sterk genoeg om de sneeuw te doen verstuiven. Door deze zogenaamde sneeuwjacht ontstonden er op verschillende plaatsen in Nederland zelfs sneeuwduinen. Het verstuiven van de sneeuw door de wind is voor het verkeer erg hinderlijk. Je kan het vergelijken met mist, want het zicht wordt door zowel het vallen als het verstuiven van sneeuw sterk verminderd. Op sommige plaatsen was het zicht zelfs minder dan 200 meter.
Martha Kivits nam vanuit haar huis een foto van deze sneeuwduin.
Gladheid
De strooiploegen hebben het momenteel erg druk met het sneeuwvrij maken van alle wegen. Op sommige plaatsen is er echter geen doorkomen aan. Omdat het weekend is, is het aantal weggebruikers minder groot dan op een gewone werkdag. Hierdoor ondervindt een kleiner aantal automobilisten hinder van de gladheid. Dat lijkt een voordeel, maar juist het tegendeel is waar.
Een groot deel van de wegen in ons land bestaat uit ZOAB (zeer open asfaltbeton). Hierin zitten veel poriën, waardoor vocht makkelijk afgevoerd kan worden. Echter zakt niet alleen het vocht hier makkelijk in weg, maar ook het strooizout. Dit doet zich vooral voor wanneer er weinig verkeer op de weg zit. Bij een hoge verkeersintensiteit wordt het zout door de autobanden als het ware omhoog gezogen, waardoor het beter zijn werk kan doen. Om die reden is voor de gladheidbestrijding wegverkeer juist van belang. Weinig bereden wegen zien er wit uit van de sneeuw, op wegen met meer verkeer wordt het sneeuwdek door het zout aangetast.
De strooiploegen zijn erg druk met het sneeuwvrij maken van de wegen. Foto: Gé Ensing.
IJzel
In het buiengebied achter de sneeuwstoring draaide de wind in de kustregio naar een westelijke richting. Door deze vanaf het relatief warme zeewater afkomstige wind, steeg de temperatuur in een brede kuststrook tot boven het vriespunt. Hierdoor smolt de sneeuw in ‘reguliere’ regendruppels. De temperatuur van de lucht mag dan boven nul zijn, het wegdek daarentegen is nog steeds bevroren. Zodra de waterdruppels op de weg vallen, vriezen ze gelijk vast waardoor er in deze gebieden lokaal zelfs enige tijd sprake kan zijn van ijzel.
Al deze winterse neerslag veroorzaakt op de weg dus grote problemen. Busbedrijven houden de bussen in de garage, spoorbeheerder ProRail gaf een negatief reisadvies voor de trein, vluchten op onze luchthavens worden vertraagd of geannuleerd en de ANWB raadt automobilisten af om de weg op te gaan. Voor het KNMI was dit reden genoeg om zondagmorgen rond 10:40 uur een weeralarm af te geven.
©Meteo Consult
Er rijden vandaag geen bussen meer in Groningen en Drenthe. Qbuzz heeft dat zojuist besloten. Ook de andere vervoerders rijden volgens het OV-bureau niet. De gratis reisdag is daarmee in het water gevallen.
Qbuzz legde het openbaar vervoer vanmorgen om half tien stil. De bussen waren aan het begin van de dag wel de straat op gegaan, maar ze keerden naar de standplaatsen terug omdat het te gevaarlijk was. Daarna is nog wel een poging gedaan om voldoende wegen en bushaltes sneeuwvrij te maken, maar dat is onvoldoende gelukt. Weerkundigen verwachten de komende uren nog een paar buitjes.
©DvhN
Het winterse weer dat deze dagen over Nederland is getrokken zorgt niet alleen voor de nodige hinder. Kinderen trekken massaal naar buiten om zich te vermaken in de gevallen sneeuw.
Zo was het zondagochtend een drukte van jewelste in de van Nesstraat in Haarlem Noord waar sneeuwpoppen werden gemaakt van het vers gevallen sneeuw. Natuurlijk mochten de sneeuwballen gevechten ook niet ontbreken. Her en der werd er iemand 'ingepeperd' met sneeuw.
©Haarlems Dagblad | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:17 uur, door Joyce.s
In de regio Kennemerland hebben zich volgens de politie Kennemerland het afgelopen weekend vanwege de sneeuwval meer aanrijdingen voorgedaan dan normaal. De betrokken verkeersdeelnemers hebben daarbij voor zover bekend echter geen ernstig letsel opgelopen. Alleen de voertuigen liepen materiële schade op. De politie meldt een auto die op zijn kop in een sloot terecht kwam, de inzittenden wisten op eigen kracht uit het voertuig te komen.
In de Hoofdstraat in Santpoort-Noord viel een vrouw met haar fiets vanwege de gladheid. Daarbij liep zij een hoofdwond op. In Zwanenburg reed een automobilist op de Elzenkade tegen twee geparkeerde auto's. De bestuurder reed eerst door maar meldde zich later bij de politie.
©Haarlems Dagblad
| Gewijzigd: 20 december 2009, 17:31 uur, door Sietse
Op de meeste snelwegen is aan het eind van zondagmiddag een rijstrook berijdbaar. Dat meldde de ANWB. De organisatie verwacht dat de problemen met de sneeuw en de gladheid nog wel even zullen voortduren, ook maandag tijdens de ochtendspits.
''We hebben een voordeel; het is vakantie'', aldus een woordvoerder. Volgens hem staat er op een normale maandagochtend 200 tot 250 kilometer file. In vakanties is dat ongeveer 100 kilometer. ''Het zal daar maandag wel ergens tussen gaan zweven.''
© AD.nl
Een 58-jarige vrouw uit Brussel is zondagochtend omgekomen door een ongeval op de A27, bij de afslag Lexmond, in de richting Utrecht. Haar 59-jarige man, die naast haar zat, bleef ongedeerd. De vrouw haalde volgens getuigen een andere personenauto in en slipte op de linker rijstrook. De auto belandde uiteindelijk op de kop in een sloot. De man kon met behulp van een omstander uit de auto komen. De vrouw overleed ter plaatse.
De rijstrook waarop de auto slipte, was bedekt met een dikke laag sneeuw omdat die vrijwel onbereden was. ,,Misschien ligt daar de oorzaak'', aldus een politiewoordvoerder.
© AD.nl
De luchthaven van Zaventem blijft in de nacht van zondag op maandag open. Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe heeft een uitzondering op de gebruikelijke vluchturen toegestaan wegens de extreme weersomstandigheden.
De verschillende luchthavens in ons land kampen met problemen door het slechte weer. Brussels Airport was urenlang gesloten. Sinds 15 uur komt het vliegverkeer op de luchthaven langzaamaan weer op gang. Heel wat reizigers wachten echter nog op hun vlucht. Schouppe vraagt aan omwonenden begrip voor de maatregel.
Op de luchthavens van Charleroi en Luik blijven de problemen beperkt.
© Hbvl.be
De treinen rijden ook maandag met een minimale dienstregeling. Dat laat een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail zondagavond weten. ''We hebben hiertoe vooral besloten omdat het KNMI voor maandag opnieuw instabiel weer opgeeft.''
Verder heeft het besluit volgens haar ook te maken met de nasleep van zondag. ''Er moeten zaken aan het spoor worden hersteld. Ook zijn er treinen kapot gegaan, die moeten worden gemaakt.''
''We adviseren reizigers om maandag niet met de trein te reizen als dat niet hoeft'', zegt de woordvoerster. ''We beginnen liever rustig en schalen dan op, dan dat we te snel groot inzetten en dan moeten afschalen. We hebben in ieder geval het voordeel dat de kerstvakantie is begonnen.''
©AD
Een groot deel van de tenten die de komende dagen moesten dienstdoen als stallen voor de deelnemende paarden aan de Kerstjumping Mechelen zijn zondagmiddag bezweken onder de sneeuw.
De voorbije dagen werden rond de Nekkerhal in Mechelen heel wat tenten opgetrokken om de paarden onderdak te geven voor de Kerstjumping die op de tweede kerstdag van start gaat.
'Vandaag is 80 procent van die tenten bezweken onder de druk van de sneeuw', zegt Yolande Wauters. 'Het is een ramp. De ravage is groot. Gelukkig zijn daarbij geen slachtoffers gevallen. De paarden stonden er ook nog niet in. De bedoeling is wel dat we de komende dagen alles in het werk zullen zetten om nieuwe tenten recht te zetten. Men heeft ons verzekerd dat het zou moeten lukken.'
©De Standaard Online
| Gewijzigd: 20 december 2009, 18:43 uur, door Sietse
De sneeuw en de gladheid hebben zondag in Nederland tot ongeveer vijfhonderd verkeersongelukken geleid op de snelwegen en provinciale wegen. Op een normale zondag zijn dat er vierhonderd. Dat meldde een woordvoerster van alarmcentrale Mondial Assistance, die van alle ongevallen een melding krijgt.
De gevolgen van de ongelukken bestonden vooral uit blikschade. Mondial heeft geen overzicht over ongelukken binnen de bebouwde kom. Het totaal aantal ongevallen ligt dus nog hoger.
©AD
Schiphol zet zondagavond vijfhonderd veldbedden klaar voor reizigers die stranden op de luchthaven. Dat heeft een woordvoerster gezegd. Ze zijn vooral bedoeld voor mensen die op Schiphol moeten overstappen maar die hun aansluitende vlucht vertraagd of geannuleerd zien.
© Nu.nl
Het weeralarm is ingetrokken. Het KNMI heeft dat zondagavond iets na half acht bekendgemaakt. De sneeuwbuien zijn via het zuid-oosten het land uitgetrokken, aldus een woordvoerder. Het weeralarm is de zwaarste waarschuwing die het KNMI kan geven. Rijkswaterstaat trekt het verkeersalarm in, maar waarschuwt nog wel voor gevaarlijke situaties op de weg, vooral in de regio Utrecht.
©AD | Gewijzigd: 20 december 2009, 21:02 uur, door Sietse
Koopzondagen en diverse evenementen zijn door de sneeuwoverlast veel minder druk bezocht dan verwacht, schrijft het AD. Honderden mensen lieten de show van het Kerstcircus in Den Haag schieten. Ook het Dickens Festijn in Deventer kon op minder interesse rekenen. Op het tweedaagse evenement kwamen 95.000 bezoekers af, zeker 20.000 minder dan normaal.
CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma laat zich in de krant weer kritisch uit over het KNMI. ,,Het ergste leed was al geschied,'' zei hij in reactie op het weeralarm dat het KNMI zondagochtend afkondigde.
©AD
Terwijl de wegen nog spekglad zijn en aartsgevaarlijk, en er bovendien straks opnieuw sneeuw gaat vallen die de avondspits in een chaos zal storten, spreken de werkgevers dreigende taal voor wie vandaag het weer inroept als reden om niet naar het werk te komen. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt nog steeds voor gladde snelwegen. "Meestal zijn er wel al twee van de drie rijstroken vrij, maar doordat de sneeuw soms opnieuw aanvriest, zijn er toch gevaarlijke punten op de snelwegen", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Vooral op hellingen en knooppunten vertraagt het verkeer. "Op verkeerslussen zien we mensen wat twijfelen en extra voorzichtig zijn en dus kan het verkeer op die punten wat moeizamer verlopen", aldus Beeckman. Op het viaduct van Vilvoorde en aan de lus Antwerpen-Zuid verloopt het verkeer trager. Hij haalt de E34 tussen Ranst en Eindhoven en de A12 tussen Boom en Brussel aan als voorbeelden waar het toch nog glad ligt.
"Rij maximaal 90 per uur"
"De situatie is al een stukje beter dan vorige week omdat er geen nieuwe sneeuw gevallen is", stelt Beeckman nog. Het Vlaams Verkeerscentrum vraagt bovendien om niet sneller dan 90 kilometer per uur te rijden. De lokale wegen en gewestwegen kunnen er nog heel glad bij liggen. Tegen de middag kan het toch nog lastiger worden op de weg door een eventueel nieuw laagje sneeuw en de lage temperaturen, waarschuwt Beeckman.
"Sneeuw is geen excuus"
En toch kunnen werknemers vandaag maar beter op tijd komen. "De sneeuw is geen excuus. U moet al het mogelijke doen om te gaan werken vandaag", zegt directeur-generaal Pieter Timmermans van het Verbond der Belgische Ondernemingen (VBO). "En u moet op tijd zijn: desnoods moet u maar wat vroeger vertrekken. De algemene regel is dat iedereen al het mogelijke moet doen om op zijn werk te raken", zegt Pieter Timmermans. "Veel hangt af van de sector. In de chemie bijvoorbeeld kun je niet zomaar de installaties stilleggen omdat het personeel niet op het werk raakt." Argumenten als "ik durf niet met de auto rijden in de sneeuw" tellen niet. "Dat is geen excuus. Als u op uw werk verwacht wordt, moet u daar maar een oplossing voor vinden. Desnoods neemt u het openbaar vervoer of zoekt u een collega met wie u kunt meerijden."
Geen geld
"U krijgt evenmin loon uitbetaald als u te laat komt. U moet maar op tijd vertrekken. U bent ook verplicht om u goed te informeren, door naar het weerbericht te luisteren. Alleen bij onvoorziene omstandigheden mag u te laat komen en wordt u toch doorbetaald", aldus Kris De Meester, verantwoordelijke welzijn op het werk bij het VBO.
Stilte voor de storm
Voor het eerst in een periode van 2 weken is het wat rustiger in de VAB-Alarmcentrale. Maar vermoedelijk is dit stilte voor de storm, meldt de mobiliteitsclub. Het is kerstvakantie en dan slapen de meeste mensen wat langer uit. Hierdoor wordt het verplaatsingsgedrag gewijzigd. Er is nauwelijks sprake van een ochtendspits en het zal pas in de voormiddag zijn dat de meesten op weg gaan, voornamelijk om boodschappen te gaan doen. VAB verwacht pas dan een toename van het aantal oproepen. "Startproblemen zijn er alle dagen, maar met de slechte wegentoestand, zullen ook weer vandaag heel wat interventies nodig zijn voor vastgereden wagens", aldus VAB.
Treinverkeer
Het Belgische spoornetwerk ondervindt nergens grote hinder. Dat zegt Frédéric Petit, woordvoerder van infrastructuurbeheerder Infrabel. Vertragingen en afgeschafte treinen sluit hij echter niet uit. De trend van vorige week zet zich dus voort. Treinen richting Nederland ondervinden wel moeilijkheden.
Bevroren wissels
Vooral bevroren spoorwissels en defecte treinen kunnen volgens Petit roet in het eten strooien maandagochtend. "Sommige treinen kunnen ook vertraging oplopen doordat bestuurders soms niet op tijd op hun werk kunnen geraken door het winterweer", aldus Petit. Tussen Boom en Puurs in Antwerpen vervangen bussen wel de normale treinverbinding omdat er een probleem is op een brug in Ruisbroek waarover de treinverbinding loopt.
Richting Nederland noteert Infrabel vertragingen bij de Thalystreinen. De stoptreinen rijden overigens slechts tot Rozenbeek. "Het internationale treinverkeer heeft ook vandaag te kampen met vertragingen en moeilijkheden", waarschuwt Petit.
©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:17 uur, door Joyce.s
De A2 van Amsterdam naar Utrecht is net een ijsbaan. Dat stelde een woordvoerder van de ANWB maandag aan het eind van de ochtend. In beide richtingen staan lange files: 10 en 20 kilometer. Strooien en sneeuwschuiven is daardoor lastig, aldus de ANWB.
Als het zo doorgaat, lijkt de ochtendspits 'naadloos' over te gaan in de avondspits, aldus de woordvoerder. Rond elf uur stond er nog zo'n 80 kilometer file. Rond Rotterdam is het nog steeds druk, nadat een vrachtwagencombinatie eerder op de ochtend kantelde op de A13 bij Berkel en Rodenrijs. De vrachtwagen is weg, maar er wordt nog gewerkt aan een tijdelijke vangrail. Daardoor is nog steeds een rijstrook niet beschikbaar.
©De Pers