Scholen in de stad zijn vanmorgen later begonnen om leerlingen en hun ouders de tijd te geven op school te komen. Daarnaast is er het te verwachten beeld in de stad van ongelukjes files en valpartijen. Volgens een politiewoordvoerder zijn de incidenten niet ernstig. "Veel blikschade en licht letsel."
Op de A28 staat zowel in de richting van Groningen als uit Groningen wederom een lange file. Op zijn langst was die vanmorgen 12 kilometer. Verder rijden de de bussen van Qbuzzz niet.
bron: dvhn
Het treinverkeer van en naar Utrecht CS is donderdagmiddag helemaal vastgelopen. Rond half vier konden er geen treinen meer vertrekken vanaf of binnenlopen op het station. Dat heeft de NS gemeld. De problemen komen voort uit de vertragingen die de ochtendspits opliep door het winterweer. ,,Dit zijn logistieke problemen die je niet kunt voorspellen'', aldus de zegsman. Het is niet duidelijk hoe lang de problemen gaan duren.
De NS en ProRail hebben besloten donderdag een flink aantal treinen te schrappen vanwege het winterweer. De rest van de dag rijden er minder treinen per uur, vooral in het westen en midden van het land. Op deze manier hopen de NS en ProRail te bereiken dat de treinen die wel rijden hun bestemming bereiken. Beide partijen adviseren reizigers met klem de avondspits te mijden. Het KNMI waarschuwde eerder al dat het sneeuwfront dat het noorden donderdag teisterde in de loop van de dag richting het westen trekt.
Storingsploegen van ProRail staan paraat om mogelijke verstoringen door de sneeuwval snel op te lossen. Het is niet de eerste keer dat ProRail en de NS bij extreme weersomstandigheden zulke maatregelen nemen. In de ochtendspits raakte het treinverkeer flink ontregeld door de sneeuwval. Een aantal baanvakken werd op last van de brandweer afgesloten. Zo reden er onder meer tussen Amsterdam en Utrecht enige tijd geen treinen. Ook op de baanvakken Amersfoort-Apeldoorn en Amersfoort-Zwolle vond maar zeer beperkt treinverkeer plaats.
De grootste problemen deden zich tussen Rotterdam en Gouda voor. Hier reden amper treinen als gevolg van ondergesneeuwde en bevroren wissels. Deze problemen waren donderdagochtend rond tien uur verholpen. Het noorden van het land heeft echter de hele dag al flinke last van de sneeuwval. Tussen Zwolle, Leeuwarden en Groningen reden de hele dag al aanzienlijk minder treinen.
bron: AD
Ook het luchtvaartverkeer ondervindt hinder van de sneeuwval. Op Brussels Airport is meer dan de helft van de vluchten geannuleerd, vertraagd of omgeleid, zo blijkt uit de website van de luchthaven. Rond 17.45 uur is er één start- en landingsbaan beschikbaar, zegt woordvoerder Jan Van der Cruysse. "Anders dan op autowegen kan men op een luchthaven niet preventief strooien. We moeten wachten tot er sneeuw ligt", legt Van der Cruysse uit. Na de hevige sneeuw van donderdag moesten alle banen ontsneeuwd worden. Rond 17.45 uur was er één baan beschikbaar.
Anderhalf uur
Maar ondertussen zijn heel wat vluchten geannuleerd, vertraagd of omgeleid naar omliggende luchthavens. Onder meer de luchthaven van Luik en die van Charleroi meldden dat ze vluchten die voor Zaventem bestemd waren, hebben ontvangen. De vertragingen op Brussels Airport lopen volgens de website ondertussen op tot anderhalf uur en meer. Elk vliegtuig moet ontijzeld worden voor vertrek en dat kan tot een halfuur duren, zegt Van der Cruysse. En het ergste is misschien nog niet voorbij, want rond 18 uur was het opnieuw aan het sneeuwen boven de Brusselse luchthaven.
Charleroi
Op de luchthaven van Charleroi (Brussels South Charleroi Airport) zegt men geen hinder te verwachten. Er zou te weinig sneeuw vallen om het luchtverkeer in de war te sturen.
©Hln
Het moet lang geleden zijn dat zowat heel Vlaanderen onder een dik pak sneeuw lag en de situatie op de weg zo'n totale chaos veroorzaakte. Op de ondergesneeuwde snelwegen staan ellenlange files (rond 17u20 510 km, een absoluut record!). Vooral rond Antwerpen en Brussel is de toestand uitzichtloos. Ook het trein- en busverkeer ondervindt grote hinder met urenlange vertragingen. Zelfs op de luchthaven van Zaventem zijn er problemen. Enkel het tramverkeer in de grote steden blijft voorlopig overeind. De sneeuwzone schuift momenteel door van Midden-België naar Limburg, dat vanavond de volle laag krijgt. De strooidiensten staan zelf vast in de sneeuwchaos, zodat het onmogelijk is de wegen sneeuwvrij te houden. Slippende vrachtwagens blokkeren heel wat afritten.
Op alle grote assen staan lange files. Het was de hele dag een calvarietocht om vanuit het westen Antwerpen (via E17) of Brussel (via E40) te bereiken. Chauffeurs moesten urenlang aanschuiven om hun bestemming te bereiken. De sneeuwzone schoof heel traag op naar het centrum van het land en daar zit het verkeer nu helemaal vast. Vrachtwagens die de helling niet meer op geraken blokkeren snelwegen of op- en afritten.
Rond 17u werd het absolute filerecord gebroken met liefst 510 km in het hele land, waarvan meer dan 400 km in Vlaanderen alleen. Het vorige record dateert van vorig jaar, toen er door een ongeval 415 km files stonden. Rond 19 uur stond er nog zowat 350 km file. Om 21 u leken de grootste problemen op de Vlaamse wegen voorbij. Alleen rond Brussel loopt de avondspits heel lang uit.
Treinen en vliegtuigen
Niet alleen het wegverkeer, maar ook het treinverkeer ondervindt grote hinder. Omdat een aantal wissels aan het rangeerstation in Schaarbeek ondergesneeuwd is, moest spoorwegmaatschappij NMBS tien piekuurtreinen afschaffen. Een groot deel van de andere treinen reed met vertragingen van 10 tot 20 minuten. Pendelaars moeten urenlang wachten, wat ook in de stations leidt tot chaos. Ook het busverkeer staat vast in de files met vertragingen tot meer dan een uur.
Zelfs op de luchthaven van Zaventem zijn er problemen. De start- en landingsbanen moesten eerst sneeuwvrij gemaakt worden, vooraleer er weer vliegtuigen konden opstijgen en landen. Rond 18 uur kon dat weer, maar nu moet elk vliegtuig sneeuwvrij gemaakt worden. Dat kan tot een half uur duren. Er zijn al vluchten geannuleerd of afgeleid naar andere luchthavens. Door de drukke periode aan het begin van de kersvakantie veroorzaakt dat een enorme drukte. Op de luchthaven van Oostende waren enkel vanmorgen sneeuwproblemen.
Vlaams-Brabant
Rond Brussel begon het spitsuur eigenlijk al kort na de middag, zowel voor het autoverkeer als voor het openbaar vervoer. Vanaf 14.00 uur was het op de Brusselse Binnenring aanschuiven geblazen. Op de Buitenring verliep het verkeer iets vlotter, maar ook daar hebben de automobilisten langer dan anders in de file moeten staan. In het Brusselse centrum staan er files in zowat alle tunnels op de kleine Brusselse ring, en ook op de uitvalswegen uit het centrum verloopt het verkeer bijzonder moeilijk. Wie vanuit Gent naar Brussel kwam over de E40-autonelweg, moest anderhalf uur aanschuiven. Wie de hoofdstad verliet in de richting van Antwerpen of Leuven, kon dan weer iets vlotter rijden.
De sneeuwval liet zich ook op de secundaire wegen voelen. Zo moest de N26 in Boortmeerbeek volledig afgesloten worden omdat vrachtwagens de helling niet meer op konden. In Londerzeel moest de Deltabrug dan weer afgesloten worden nadat een vrachtwagen naast de rijbaan was terechtgekomen door het gladde wegdek. Vermoedelijk zal de brug de hele nacht gesloten blijven. De Lijn kende vooral problemen in de regio Brussel-Halle-Mechelen, waar enkel op de belangrijkste assen bussen konden rijden.
Antwerpen
Op de A12 van Antwerpen naar Brussel is door een ongeval ter hoogte van Breendonk maar heel moeizaam verkeer mogelijk. Even verderop is de Deltabrug over de A12 in Londerzeel afgesloten. Een vrachtwagen had er een hoogspanningslijn geraakt, zodat een groot deel van Londerzeel zonder stroom zit. Op de Antwerpse ring is de toestand ook dramatisch met al uren stapvoets verkeer. Ook in de Haven van Antwerpen zijn er grote verkeersproblemen door geblokkeerde vrachtwagens. Ook op de N16 aan de brug van Temse verloopt alles heel moeizaam.
Oost- en West-Vlaanderen
In West-Vlaanderen rijden bussen en trams op schema, behalve de Belbus in landelijk gebied. Ook in Oost-Vlaanderen heeft De Lijn de hinder kunnen beperken, hoewel er in Temse en in de Vlaamse Ardennen nog vertragingen zijn die kunnen oplopen tot 45 minuten. In de omgeving van Gent rijden alle bussen en trams opnieuw uit, en grote files blijven er uit. De hulpdiensten in de provincie zijn vooral uitgerukt voor ongevallen met lichtgewonden, aanrijdingen met blikschade en valpartijen. In Gent kreeg de lokale politie tot en met 13 uur al vijftig oproepen voor dergelijke ongevallen.
IJzel
De enorme verkeersproblemen kunnen nog heel lang aanhouden omdat het onmogelijk is de snelwegen sneeuwvrij te krijgen. In het oosten zal het nog een hele tijd sneeuwen. Bovendien gaat het vanavond en vannacht weer fors vriezen, zodat het gevaar op ijzel toeneemt. Morgen zou de toestand zich moeten normaliseren, want dan wordt er weinig of geen sneeuw verwacht.
©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:16 uur, door Joyce.s
Nadat het busverkeer in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe donderdagochtend al was uitgevallen, zijn donderdagavond ook de diensten in de regio IJsselmond (Emmeloord, Kampen, Zwolle) gestaakt. Dat liet vervoersbedrijf Connexxion weten. Oorzaak zijn de heftige weersomstandigheden. Verwacht wordt dat er donderdag in elk geval geen bussen meer uitrijden.
Enkele buschauffeurs gingen donderdagochtend nog wel op pad, maar ze kwamen terug met de mededeling dat rijden niet verantwoord is. Vervoerders Qbuzz en Connexxion besloten samen de dienstregeling stil te leggen. Rond het middaguur werd bekeken of het vervoer kon worden hervat maar dat bleek niet zo. Begin van donderdagavond werd het gebied waar niet werd gereden uiteindelijk uitgebreid.
©De Pers
Het uitblijven van een weeralarm door het KNMI is CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma in het verkeerde keelgat geschoten. ''Ze hebben de wijsheid in pacht, maar dat is niet uitgekomen'', zei Atsma donderdag. Hij doelde erop dat commerciële weerstations, zoals dat van Piet Paulusma, woensdag wel al het barre winterweer zagen aankomen en een weeralarm afgaven. Hij vindt dat het weerinstituut moet samenwerken met zulke private partijen.
Lange thuisreis
Atsma heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer), onder wie het KNMI valt. Ook omdat die deze zomer de Kamer regionale weeralarmen toezegde. Atsma vraagt zich af waarom die uitblijven. ''Als je nu ziet dat in Friesland het openbaar vervoer eruit ligt, scholen dicht zijn, de post niet wordt bezorgd en er lange files zijn.'' De Fries Atsma bereidde zich voor op een lange thuisreis. ''Ze voorspellen nu al dat we vijf uur onderweg zijn.''
©ANP | Gewijzigd: 17 december 2009, 22:54 uur, door talkyr86
De treinen blijven donderdag tot 01.00 uur doorrijden om iedereen te kunnen vervoeren. Als er dan nog gestrande reizigers zijn, wordt geprobeerd om die op een andere manier naar huis te krijgen. Dat heeft een woordvoerster van ProRail laten weten.
Rond Utrecht, waar donderdag de grootste problemen ontstonden, reden donderdagavond pendeldiensten om de mensen op weg te helpen. De normale dienst wordt donderdagavond niet meer ingevoerd. ProRail streeft er naar vrijdagochtend met een normale dienst te kunnen beginnen, aldus de zegsvrouw. Volgens haar zijn de problemen ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Sneeuwval, enkele calamiteiten en logistieke problemen veroorzaakten opstoppingen rond Utrecht. ,,Daardoor hebben we de dienst enige tijd moeten stilleggen,'' aldus de woordvoerster. Rond half acht stonden nog honderden mensen in het station te wachten op een trein. In de loop van de avond werd het minder druk en wisten de meesten toch een trein te vinden.
In tegenstelling tot de ochtendspits verliep de avondspits donderdag minder dramatisch dan voorspeld. Na een hoogtepunt van meer dan 200 kilometer file rond vier uur, nam de totale lengte af tot 135 tot 160 kilometer. Vanaf half vier 's middags was er geen treinverkeer mogelijk van en naar Utrecht CS. De opstopping werd veroorzaakt door de vertragingen in de ochtendspits. Inmiddels zijn de diensten vanaf Utrecht CS hervat, maar het aantal treinen is danig beperkt. De NS draait volgens een aangepaste dienstregeling en probeert alle reizigers alsnog vanavond naar huis te brengen. ,,Desnoods rijden de treinen vannacht langer door,'' aldus een woordvoerder.
Op veel trajecten konden minder treinen rijden omdat wissels waren dichtgesneeuwd. Dat probleem deed zich vooral voor in Zuid-Holland en in Friesland. Maar ook het treinverkeer tussen Den Dolder en Baarn lag plat. Vertragingen liepen op sommige trajecten op tot meer dan een uur. De NS en ProRail besloten de rest van de dag ongeveer de helft van alle treinen in het westen en midden van het land te schrappen. Daarmee wilden de vervoerders garanderen dat de treinen die wel reden, hun bestemming konden bereiken.
Na de chaotische ochtendspits, waarbij het verkeer over een lengte van 671 kilometer vaststond, werd werd gevreesd voor min of meer vergelijkbare drukte in de avond. Mede door het uitblijven van sneeuwval in de Randstad viel dat mee. Toch hield het winterweer ons land vandaag stevig in zijn greep. In de ochtend had vooral het noorden last van de dikke laag sneeuw die daar was gevallen. Maar het sneeuwfront trok in de loop van de middag richting westen. Rond tien uur was het ergste fileleed geleden.
Nadat het busverkeer in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe donderdagochtend al was uitgevallen, zijn donderdagavond ook de diensten in de regio IJsselmond (Emmeloord, Kampen, Zwolle) gestaakt. Dat liet vervoersbedrijf Connexxion weten. Oorzaak zijn de heftige weersomstandigheden. Verwacht wordt dat er donderdag in elk geval geen bussen meer uitrijden.
Enkele buschauffeurs gingen donderdagochtend nog wel op pad, maar ze kwamen terug met de mededeling dat rijden niet verantwoord is. Vervoerders Qbuzz en Connexxion besloten samen de dienstregeling stil te leggen. Rond het middaguur werd bekeken of het vervoer kon worden hervat maar dat bleek niet zo. Begin van donderdagavond werd het gebied waar niet werd gereden uiteindelijk uitgebreid.
Rond Utrecht liep het verkeer vanmorgen compleet vast. Op de A12, A27 en A28 stonden files van tientallen kilometers. Het grootste probleem deed zich voor bij Nieuwerbrug, daar werden twee van de drie rijstroken afgesloten door een gekantelde vrachtwagen. Rijkswaterstaat zette in de nacht, van woensdag op donderdag, en donderdagochtend enkele honderden vrachtwagens in om zout op de wegen te strooien. Ook heeft de dienst tientallen sneeuwschuivers ingezet op wegen sneeuwvrij te maken. Daardoor werd veel ellende voorkomen.
De politie in Friesland roept vrachtwagenchauffeurs donderdagavond op om langzamer te rijden. In de avondspits raakten daar twintig vrachtwagens van de weg, zo meldde een politiewoordvoerder donderdagavond. Het waren voornamelijk chauffeurs uit Litouwen en andere Oost-Europese landen zoals Polen.
,,Het valt de agenten op dat automobilisten zich goed aanpassen aan de weersomstandigheden, maar veel vrachtwagenchauffeurs doen dat niet, met als gevolg dat opnieuw wagens van de weg zijn geraakt'', aldus de woordvoerder. In de nacht van woensdag op donderdag moest de politie uitrukken voor in totaal 25 chauffeurs die door het winterse weer van de weg waren geraakt.
Ook de sportclubs hebben last van het winterweer. De KNVB heeft alle amateurwedstrijden voor het komend afgelast. De ijsbaan in Haaksbergen heeft daarentegen aangekondigd dat vrijdag de eerste marathon op natuurijs kan worden gehouden. De schaatsbond KNSB heeft de wedstrijd goedgekeurd. Daarmee heeft Haaksbergen voor het derde achtereenvolgende jaar de primeur in de wacht gesleept.
Het vliegverkeer op Eindhoven Airport kreeg donderdagmiddag ook last van de sneeuw. Sneeuwruimers kregen de baan niet meer schoon, waardoor landen tijdelijk onmogelijk was. Een vlucht uit Londen moest uitwijken en drie vluchten liepen vertraging op. Door verminderde sneeuwval lijkt de situatie zich tegen donderdagavond te herstellen, zei een woordvoerder.
De sneeuwval eiste ook een dodelijk slachtoffer. Door een botsing met een vrachtwagen op de Swifterringweg bij Swifterbant kwam donderdagochtend de bestuurder van een personenwagen om het leven. De auto van het slachtoffer raakte in een slip en kwam daardoor op de linkerrijbaan terecht. Daar botste de auto frontaal op een tegemoetkomende vrachtwagen.
©AD
De treinen rijden vrijdagochtend volgens de normale dienstregeling. Dat heeft een woordvoerster van ProRail gezegd. Het meeste materieel is op de juiste plek. Alleen rond station Den Haag HS rijden minder treinen. Dat komt echter niet door de sneeuw, maar door een aanrijding met een persoon.
In de nacht van donderdag op vrijdag zouden de treinen blijven rijden tot alle passagiers thuis waren. Dat was het geval rond half drie, aldus de zegsvrouw. Een woordvoerster van de ANWB zegt dat ze ,,weinig problemen'' verwacht op de wegen. Het is rustig op de wegen. Ze vermoedt dat de nodige mensen een vrije dag hebben genomen in verband met het begin van de kerstvakantie op de scholen.
Op het moment sneeuwt het niet, zo laat het KNMI weten. De meteorologische dienst verwacht pas rond tien uur vrijdagochtend enkele sneeuwbuien op de Waddeneilanden en in de kop van Noord-Holland. Dat kan verkeershinder opleveren. In de loop van de middag kan het gaan sneeuwen in het oosten van het land, aldus de zegsman.
©De Pers
Het winterweer veroorzaakt vrijdag nergens grote verkeersoverlast door files. Dat verwacht althans de VerkeersInformatieDienst (VID). Vooral in het zuidwesten is donderdagavond nog wel wat sneeuw gevallen en op lokale wegen ligt in sommige delen van het land nog eerder gevallen sneeuw. Op de belangrijkste doorgaande routes ligt echter geen sneeuw meer.
Op sneeuwvrije wegen kan het nog wel glad zijn, doordat natte weggedeelten zijn bevroren, waarschuwt de VID. En hoewel ook een aantal spitsstroken naar verwachting gesloten blijven voor het verkeer, wordt voor vrijdag niet al te veel problemen meer verwacht.
©Nieuws.nl
Het verkeer verloopt door de sneeuw overal in Vlaanderen iets minder vlot dan anders. Vooral in Brussel en op de Brusselse Ring gaat het moeizaam vooruit. In West-Vlaanderen sneeuwt het op dit moment nog altijd. De grootste problemen zijn er in en rond Brussel. De files zijn er langer dan normaal op een vrijdagochtend. Op de Ring rond Brussel bij Strombeek-Bever is bovendien vroeg in de ochtend een ongeluk gebeurd waardoor het verkeer er al vroeg sterk vertraagd was.
Ook nog wat problemen in West-Vlaanderen. Daar sneeuwt het nu nog altijd op enkele plaatsen, vooral in het zuiden van de provincie. Op de meeste snelwegen zijn wel 2 rijstroken beschikbaar, soms maar 1 rijstrook. In Antwerpen is er vertraagd verkeer op de E313 tussen Hasselt en Antwerpen omdat de linkerrijstrook helemaal was dichtgesneewd. Inmiddels is de rijweg helemaal vrij, maar het verkeer verloopt nog moeizaam.
In Oost-Vlaanderen en Limburg zijn de meeste grote wegen sneeuwvrij en vlot berijdbaar. Er staan nagenoeg geen files. Alleen op de op- en afritten en op kleinere wegen kan het nog gevaarlijk glad zijn. Ook in Vlaams-Brabant is het opletten op de op- en afritten, bruggen en op de secundaire wegen. Bovendien is de linkerrijstrook op enkele snelwegen nog niet sneeuwvrij en dus niet berijdbaar. In de regio Leuven is de hinder op de wegen het grootst.
De strooidiensten zijn vannacht en vanmorgen op verschillende plaatsen uitgereden om de grote wegen sneeuwvrij te maken en om te voorkomen dat gesmolten sneeuw 's nachts weer zou aanvriezen. In heel Vlaanderen is er kans op rijmplekken omdat het blijft vriezen. De strooiwagens blijven nog zeker de hele ochtend rondrijden.
©De Redactie
Het 'laagje sneeuw' dat Frank Deboosere voor gisteren had voorspeld, werd al snel een dik tapijt. 'Het blijft moeilijk inschatten, maar het is uitgekomen zoals voorspeld', zegt Deboosere, die voor de komende dagen nog meer sneeuw en vrieskou verwacht.
'Op de meeste plaatsen lag gisteren een sneeuwtapijt tussen de vijf en tien centimeter, en op sommige plaatsen wat het zelfs nog iets meer. Dat was zoals voorspeld. Maar dat het verkeer dan toch nog volledig in de soep is gedraaid, heeft mijn inziens weinig met die strooidiensten te maken. Wij zijn gewoon met te veel op onze wegen. Ons wegennet is zo dicht bereden dat het bij de minste sneeuwval al een complete chaos wordt.'
Voor het weekend, en ook voor vandaag, voorspelt Deboosere nog meer sneeuwbuien en zeer gladde wegen. 'Ik kan het beter nu al zeggen: het wordt allicht weer een drukke ochtendspits. 's Ochtends kan het hier en daar nog wat sneeuwen, maar geleidelijk aan zal het droger worden. We krijgen echte vriestemperaturen, tot min tien, wat voor bijzonder gladde wegen kan zorgen.'
©Nieuwsblad
Het wordt zaterdag extreem koud in Nederland. De temperatuur komt op veel plaatsen niet boven de -5 graden uit en omdat weerplaza.nl rekening houdt met windkracht 3 tot 4 wordt de gevoelstemperatuur ’s middags -10 tot -15 graden. In de ochtenduren is het nog kouder omdat de luchttemperatuur dan in de buurt van de -10 graden ligt. Bij een oostenwind met windkracht 3 voelt het dan aan als -17 graden!
Bij een gevoelstemperatuur onder -10 graden kan na enkele uren in de buitenlucht bij kwetsbare mensen onderkoeling optreden. Gemiddeld drie dagen per jaar komen gevoelstemperaturen onder de -15 graden voor en kan na een uur koudeletsel optreden.
Het extreme weer wordt veroorzaakt door zeer koude polaire lucht die met een oostenwind naar Nederland wordt geblazen. In combinatie met de vele sneeuw kan het kwik daardoor flink dalen. De laatste keer dat in De Bilt in december de temperatuur overdag niet boven de -5 graden uitkwam was op 31 december 1996. Het werd toen maximaal -5,7 graden in De Bilt.
Lang houden we geen last van de extreme kou. Zaterdag later op de dag draait de wind naar het zuiden en begint de bewolking toe te nemen. Zaterdagavond sneeuwt het in West-Nederland. Zondag volgt de rest van het land. Regionaal kan 5 tot 15 cm sneeuw vallen, plaatselijk nog wat meer. De sneeuw brengt echter wel zachtere lucht waardoor de maxima zondag rond het vriespunt zullen liggen. In het westen komt het kwik zelfs iets boven nul en gaat de sneeuw over in natte sneeuw of regen, aldus de meteoroloog Michiel Severin van weerplaza.nl.
Witte Kerst?
De verse sneeuwlaag van aanstaande zondag voedt de hoop op een witte Kerst. De weermodellen geven echter al dagen aan dat vanaf 23 december de temperatuur omhoog gaat en de sneeuw dus zal gaan smelten. De laatste berekeningen lijken echter een ander inzicht aan te kondigen. De weermodellen blijven de kou in Nederland houden tot en met de kerstdagen, mogelijk nog langer.
De aanhoudende kou betekent ook dat het ijs blijft aangroeien. Het ijsdiktemodel van Winterplaza.nl komt in het midden van het land uit op ijsdiktes van rond de 10 cm na dit weekend. Vanwege de sneeuwval zal de ijsdikte van plek tot plek wel wisselen en zwakke plaatsen zijn uiteraard moeilijk te herkennen. Ook de kwaliteit van het ijs is vanwege de sneeuwval niet al te best. Al met al is het raadzaam zeer voorzichtig te blijven en pas het ijs te betreden als absoluut zeker is dat het ijs dik genoeg is.
©Weerplaza
Een 17-jarige jongen uit het Brabantse Prinsenbeek, die aan het spelen was in de sneeuw, is donderdagavond aangehouden, nadat hij door een dak van een schuur viel. De baldadige jongen wilde van het schuurtje aan de Heikantsestraat glijden, maar het dak was niet sterk genoeg, waardoor hij erdoorheen viel, meldt de politie vrijdag.
De knul was samen met zeven vrienden buiten in de sneeuw aan het spelen. Ze hadden plastic deksels bij zich waarmee ze wilden glijden. Hierbij kwam de jongen op het idee van het schuurtje te glijden. Hij zette zijn plan door, ondanks dat zijn vrienden hem dit afraadden.
Op het moment dat hij naar het afdak van de schuur gleed viel de knul tussen twee draagbalken door het spaanplaat. De geschrokken eigenaren dachten aanvankelijk dat er werd ingebroken. De jongen heeft aangegeven dat hij de schade wil vergoeden. Hij wordt doorverwezen naar Bureau Halt.
©De Pers
De kans dat het huidige winterweer tot en met kerstdag voortduurt, neemt toe. Een witte kerst is dus niet uitgesloten.
"De weercomputer twijfelt. De berekening van donderdagmiddag ging uit van een overgang naar dooi vanaf komende dinsdag. Maar 24 uur later laat de computer het koudere weer voortduren. Als deze prognose juist is, dan zou de sneeuwlaag zich wel eens tot de kerstdagen weten te handhaven. Overigens wordt er ook voor zondag enige tijd sneeuw in het vooruitzicht gesteld", legt weerman Eddy De Mey uit.
Weerman David Dehenauw sluit evenmin uit dat we dit jaar een witte kerst krijgen. "In de Ardennen zeker, aan zee zijn de kansen iets minder maar voor de rest van Vlaanderen wordt het afwachten. We gaan begin volgende week naar temperaturen die lichtjes positief zijn, maar 's nachts blijft het vriezen. Dat zou zeker tot 25 december of langer het geval zijn.
©Hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:16 uur, door Joyce.s
Gisteren viel er in bijna het hele land sneeuw en omdat het aardoppervlak al zo ver is afgekoeld, bleef het vrijwel overal ook liggen. De hoeveelheden lagen echter ver uit elkaar. Zo lag er aan het einde van de dag in het noorden lokaal een sneeuwdek van meer dan een halve meter en meette de duimstok in het zuidoosten en oosten plaatselijk niet meer dan een centimeter, als er al wat lag. Het duurt natuurlijk nog even voordat de kerst begint en het was tot nu toe dan ook erg lastig om een inschatting te maken voor de kansen op een witte kerst. De verschillende weermodellen lieten dagelijks andere kaarten zien en er was dus eigenlijk nog maar weinig over te zeggen. Totdat gisteren de sneeuw viel!
In het Friese plaatsje Ureterp viel 50 tot 60 centimeter. De broer van Rutger Boonstra, de maker van deze foto, liet zien hoever je daarin wegzakt.
Het witte sneeuwdek heeft namelijk een grote invloed op het komende weer en de temperaturen blijven komende dagen vrijwel overal onder nul. Zolang er geen dooi invalt, blijft de sneeuwlaag gewoon liggen en die zou het dan gemakkelijk tot aan de kerst moeten kunnen volhouden. En zoals het naar uit ziet, reikt het kwik overdag alleen aan de kust tot boven het vriespunt, maar in het binnenland blijft het vrijwel dagelijks licht vriezen. Vanaf dinsdag gaat het wel licht dooien met temperaturen net boven nul en op diverse plaatsen zelfs plus 4 graden, maar dit zal voor een groot deel van het land niet genoeg zijn om de relatief dikke sneeuwlaag te doen wegdooien.
Een overzichtkaart van de NOAA van gisteren waarop te zien is waar er op het noordelijk halfrond nu allemaal sneeuw ligt. Nederland is ook helemaal wit.
Een tweede punt is dat er ook de komende dagen vrijwel dagelijks ergens sneeuw wordt verwacht in het land. Het noorden blijft favoriet, maar op zondag, dinsdag en woensdag zijn ook andere delen van het land opnieuw aan de beurt. Plaatselijk kan het sneeuwdek dan nog een paar centimeter groeien en de kerstdagen komen dan alweer erg dicht in de buurt. De kans op een witte kerst wordt dan ook aanzienlijk groter, bij Meteo Consult gaan we momenteel uit van 80 procent kans.
Laatste witte kerst
De laatste keer dat er officieel sprake was van een witte kerst is alweer bijna 30 jaar geleden, om precies te zijn in 1981, toen lag er hier en daar 10 tot 20 centimeter. In De Bilt lag er toen op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek van meer dan 1 centimeter en dat is dan ook het criterium voor een witte kerst. Pas dan worden die kerstdagen als wit in de geschiedenis boeken genoteerd.
In Groningen werden al flink wat sneeuwpoppen gebouwd en opdat ze het niet koud zouden krijgen, kregen ze (al is het wel wat zonnige) kleding aan. Jannes Wiersema maakte deze foto in Groningen.
Regionaal wit
Natuurlijk is er nadien nog wel regionaal sprake geweest van een witte kerst, maar deze worden dan niet als officieel gezien. De dag voor kerst viel er bijvoorbeeld in het jaar 2000 in een deel van het land sneeuw met op sommige plaatsen in het oosten en noorden een sneeuwdek tot 10 centimeter. De Bilt had toen ook wel een beetje sneeuw, maar dit was een dun, onderbroken laagje, waardoor die kerstdagen niet landelijk als wit gelden, maar slechts regionaal als wit werden bestempeld.
Een recenter voorbeeld was de kerst in 2005. Eerste kerstdag viel er niets, maar op tweede kerstdag viel er in een vrij groot deel van het land in een korte tijd een aanzienlijke laag sneeuw. Gevoelsmatig dan wel een ‘witte kerstdag’, maar het is er dan ‘officieel’ geen.
Bron: Meteo Consult
Zowel ondernemers in als bezoekers van het winkelcentrum aan het Helperplein beklagen zich over de chaos op het plein door de sneeuwval. De gemeente wil het plein ondanks herhaaldelijke verzoeken niet schoonvegen omdat er andere prioriteiten zijn. Leveranciers kunnen er niet komen en bedrijven lijden omzetverlies.
De situatie op en bij het plein is abominabel. Er is nog geen sneeuwschuiver van de gemeente geweest. Op de parkeerplaats staan gestrande auto's schots en scheef. Files reiken tot aan de Van Iddekingeweg omdat vastzittende vrachtwagens de wegen blokkeren.
"Het is hier een chaos. De gemeente laat ons zitten. We hebben daarom maar een particulier gebeld, maar die komt pas zaterdagochtend", zegt Jan Smit van Gall & Gall. Smit ziet zijn omzet teruglopen met vijftig procent. "Mensen kunnen hier niet komen met de auto. Dat is erg vervelend. Het zijn voor ons de belangrijkste dagen van het jaar."
©DvhN
Automobilisten hebben al voor 1 miljoen euro schade gemeld na anderhalve dag winterweer. Vrijdag liepen voertuigen veel meer schade door botsingen op dan donderdag, toen er veel sneeuw viel.
Volgens verzekeraar Interpolis neemt het aantal aanrijdingen toe naarmate het winterweer langer aanhoudt. ''Eerst zijn de mensen voorzichtig. Daarna worden ze roekelozer.'' Vrijdagochtend reden bijna alle treinen weer volgens de normale dienstregeling, nadat er donderdag veel niet of met vertraging reden. De NS bracht in de nacht van donderdag op vrijdag wel alle treinreizigers nog naar hun plaats van bestemming. Om half drie was deze klus geklaard. De treinen van Arriva reden vrijdag van en naar Groningen en Leeuwarden in een uurdienst in plaats van een halfuurdienst. De bussen reden in het noorden weer min of meer normaal.
Langere treinen
In het weekeinde rijden er in het hele land minder treinen. NS en ProRail spelen daarmee in op de verwachte strenge vorst en nieuwe sneeuw. De treinen zijn wel langer. Volgens de ANWB waren er vrijdag op de weg weinig problemen. De ochtendspits verliep vrijwel gewoon en de avondspits was tegen zes uur in de Randstad al bijna voorbij. De ANWB denkt dat veel mensen een vrije dag hadden wegens het begin van de kerstvakantie. Voor veel scholieren en studenten in Friesland begon de kerstvakantie dit jaar vroeg door de sneeuw. Veel scholen in het voortgezet en hoger onderwijs bleven vrijdag dicht.
Discussie
Over het weeralarm van het KNMI is discussie ontstaan. Van de zomer was er kritiek op het weerinstituut omdat het te snel een alarm zou hebben afgegeven. Nu is het verwijt dat het geen alarm uitgaf voor de hevige sneeuwval. Het KNMI vernieuwt het weeralarm nog deze winter. Een van de aanpassingen is dat het voortaan naar de vooruitzichten per regio kijkt. Het winterweer zorgt in een groot deel van Europa voor problemen. In het Europese luchtruim was het een stuk stiller door de vele honderden geschrapte vluchten. Dat leidde tot overvolle luchthavens.
Daklozen
Het Belgische spoorbedrijf NMBS stelt treinstations 's nachts open voor daklozen. In Duitsland had een dergelijke actie het leven van een dakloze kunnen sparen. Een 62-jarige man had zich verschanst in een voormalige padvindershut in Rheinland-Pfalz, waar hij overleed door de kou. Datzelfde lot was vijf mensen beschoren in Polen. Ook in Rusland heeft de jaarlijkse vrieskou de eerste slachtoffers gemaakt.
bron: nu.nl
Het winterweer veroorzaakt ook vanavond weer verkeersellende, maar veel minder dan gisteren. In Vlaanderen staat er momenteel ongeveer 150 kilometer file, wat vergelijkbaar is met een normale avondspits. Volgens Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum staan de files op de normale plekken, maar zijn ze intenser dan gewoonlijk. Dat is te wijten aan een combinatie van factoren. Zo is de avondspits vroeg op gang gekomen, zijn er kleine ongevallen gebeurd, en er is ook nog de vakantiedrukte. Het winterweer speelt bovendien onrechtstreeks een rol. "De mensen rijden voorzichtiger en dus ook trager", zegt hij.
Antwerpen
Het verkeer op de Antwerpse ring verloopt zeer moeizaam. Zo is het van de Kennedytunnel tot aan Antwerpen-Noord een uur lang aanschuiven geblazen. Ook op een aantal grote stadsassen rond Antwerpen gaat het verkeer maar langzaam vooruit. Zo zou er op bepaalde assen niet gestrooid zijn.
Brussel
In en rond Brussel is sprake van een normale avondspits. "Het is zeker geen plezier, maar het is een pak minder erg dan gisteren", zegt Beeckman. Op de binnenring van Brussel is het file richting Zoniënwoud en Namen, en ook richting Waver is het aanschuiven geblazen.
bron: hln | Gewijzigd: 28 augustus 2017, 11:16 uur, door Joyce.s
Het is vandaag bijzonder koud met een gevoelstemperatuur van -10 tot -15 graden. Heel Nederland is vandaag ver onder het vriespunt. Het is ongewoon koud. Met gevoelstemperaturen tot -15 graden. Verder is het droog en schijnt af en toe de zon. Later op de dag draait de wind naar zuid en neemt toe tot matig en aan zee tot krachtig, 4 tot 6 bft.
Het wordt minder koud en in het westen kan vooral vanavond wat sneeuw vallen. Morgen volgt meer sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt.
©AD
Het weer kan verkeren. Donderdag heette het nog dat het in de aanloop naar Kerstmis zou gaan dooien, vrijdag klonk het luidens de nieuwe computermodellen dan weer dat de kans op een witte kerst alweer op 80 procent mag worden geschat. Hoewel het dinsdag en woensdag ietsje zachter wordt, blijft de temperatuur tot en met Kerstmis rond het vriespunt hangen. De echte dooi blijft dus uit. De sneeuwlaag zou zelfs kunnen groeien, aangezien vooral op zondag nog buien met verse sneeuw worden aangevoerd. Ook op maandag en dinsdag is lichte sneeuwval mogelijk.
“Tenzij het weer een revolutie doormaakt, zal de sneeuwlaag zeker in het centrum van het land tegen het einde van de week niet verdwenen zijnâ€, zegt HBvL-weerman Ruben Weytjens. In de regio Leuven-Mechelen viel op donderdag dan ook tot 20 centimeter. Of ook Limburg in de witte kerstvreugde zal mogen delen, is nog even afwachten. Donderdag bleef onze provincie droog op enkele verdwaalde vlokjes na.
“Maar ook bij ons kunnen sneeuwbuien uiteindelijk voor een laagje van enkele centimeters zorgenâ€, aldus de HBvL-weerman.
©HbvL