Wie slim koopt en kookt, verspilt minder eten. En dat is hoognodig, vindt minister Gerda Verburg. Want per jaar verspilt een Nederlander 50 kilo aan fruit, brood, vlees en ander voedsel. Dat meldde het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit donderdag. Een huishouden verspilt niet alleen een berg eten, maar daarmee ook een hoop geld.
Ongeveer tussen de 270 en 400 euro per jaar, zo berekende het Voedingscentrum, dat wordt gefinancierd door het ministerie.
Bedorven
Bedorven voedsel is de grootste reden om eten te verspillen. Huishoudens bewaren hun eten vaak op de verkeerde plaats of te lang. Het Voedingscentrum komt daarom met een top twaalf met antiverspillingtips. Ook is er op de site van het centrum een bewaarwijzer te downloaden. Goed voor de portemonnee en het milieu, redeneert het Voedingscentrum.
Het centrum zal volgend jaar het hele jaar aandacht besteden aan voedselverspilling.
© ANP