De klimaattop is in volle gang en staat bij veel overheden hoog op de agenda. Het meerendeel van de aanwezigen vindt het de hoogste tijd worden om iets te veranderen in het huidige economische klimaat. Groen is het toverwoord. Of alle inspanningen op termijn worden beloond dat weet eigenlijk niemand.
In Duitsland kan men op korte termijn uitrekenen wat onze materialistische geest heeft aangericht. Blizzard heeft in Berlijn het levenslicht gezien en zodra de spanning door de kabels gaat worden er 158 biljoen berekeningen per seconde (158 teraflops) uitgevoerd.
Wetenschappers kunnen met de nieuwe Duitse weercomputer reacties in de atmosfeer en in oceanen op klimaatverandering volgen. Blizzard kan onder meer worden gebruikt om simulaties van wervelstormen en van draaikolken in de oceanen uit te voeren. Ook kan met de computer worden onderzocht welke invloed planten en ijs op broeikasgassen en klimaatveranderingen hebben.
Voor de ICT-ers
De Blizzard is opgebouwd uit IBM Power6-processors en telt in totaal 8448 'cores'. Deze zijn verdeeld over 264 nodes met elk 16 dualcore-processors. Het systeem mag dan de snelste supercomputer zijn voor weer- en klimaatberekeningen, het is zeker niet de krachtigste supercomputer ter wereld. Op de meest recente wereldranglijst, gepubliceerd in november, prijkt bovenaan de Cray XT5-HE. Dat systeem biedt een performance van 1759 teraflops. Met zijn 158 teraflops zou Blizzard nu op de 25e plaats belanden.
©Weeronline