We sluiten over een maand het warmste decennium sinds mensenheugnis af. Dat blijkt uit gegevens van de Britse weerkundige dienst en de 'World Meteorological Organization'. Dit jaar zou bovendien het vijfde warmste jaar ooit zijn.
De gegevens gaan 160 jaar terug in onze geschiedenis. Door de invloed van El Nino, bovenop de impact van global warming, zal 2009 zeker in de top-10 van de warmste jaren staan. 1998 zou nog steeds het warmste jaar blijven, maar volgens NASA zullen we de komende twee jaar een nieuw warmterecord vestigen. "De temperaturen zijn in de meeste continenten gestegen. Enkel in Noord-Amerika was er sprake van een lichte afkoeling", zegt Michel Jarraud van het WMO.
©Hln
Het jaar 2009 komt wereldwijd volgens voorlopige cijfers bij de tien warmste sinds het begin van de meetreeks in 1850. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) schat de wereldgemiddelde temperatuur over januari-oktober op +0,44 graden boven het langjarig gemiddelde over 1961-1990. Daarmee staat 2009 op de vijfde plaats van de tien warmste jaren.
Negen plaatsen uit de top tien worden bezet door jaren uit deze eeuw: 2005 (+0,48), 2003 (+0,46), 2002 (+0,46), 2009 (+0,44), 2004 (+0,43), 2006 (+0,42), 2007 (+0,41), 2001 (+0,40) en 2008 (+0,31).
Aan top staat 1998 met een afwijking van +0,52 graden boven het gemiddelde. Een sterke El Niño gaf de temperatuur toen een extra zetje. In een El Niño-jaar is het water langs de evenaar in de Stille Oceaan warmer dan normaal. Als het zeewater kouder is spreken we van een La Niña. De afwisseling van El Niño’s en La Niña’s is een natuurlijke variatie van het klimaat. De laatste jaren hadden we te maken met een La Niña, waardoor de opwarmende trend door het versterkte broeikaseffect iets werd onderdrukt. Inmiddels is er weer El Niño, op grond waarvan wordt verwacht dat de wereldgemiddelde temperatuur volgend jaar waarschijnlijk weer wat hoger zal uitvallen.
De wereldgemiddelde temperatuur is nu al dertig jaar hoger dan normaal. Vooral de laatste jaren is het snel warmer geworden: de periode 2000-2009 was het warmste sinds het begin van de registraties in 1850. Deze decade was warmer dan de jaren negentig (1990-1999) van de 20e eeuw die op zijn beurt warmer was dan de jaren tachtig (1980-1989).
©Knmi
De jaren van 2000 tot en met 2009 vormen het warmste decennium ooit gemeten. Die voorspelling heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) de VN-tak die zich bezighoudt met klimaat en weer, dinsdag bekendgemaakt op de klimaattop in het Deense Kopenhagen. In Nederland was het na de eeuwwiseling gemiddeld bijna een graad warmer dan in de jaren zestig, aldus bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit.
Lyon
De temperaturen stijgen in Nederland sneller, aldus de bioloog: ,,In de jaren zestig was het hier 9,08 graden, dit decennium is dat 10,7 graden geworden. Het Nederlandse klimaat nu is dat van Lyon dertig jaar geleden.''
Sprong
Daardoor komen planten en dieren vanuit het Middellandse Zeegebied hiernaartoe. Flora en fauna die gedijen bij kou trekken juist naar het noorden. ,,Als ze die sprong al op tijd kunnen maken. Lukt dat niet, dan verdwijnen ze'', aldus Van Vliet.
Record
Voor het onderzoek heeft de WMO het gemiddelde uitgerekend van de temperaturen die zijn gemeten bij weerstations in alle 189 lidstaten. Over de afgelopen tien jaar komt de gemiddelde temperatuur uit op ongeveer 14,4 graden Celsius. Daarmee zou dit decennium het record verbreken van de jaren 1990-99, toen het gemiddeld 14,23 graden was. Sinds de jaren zestig is de temperatuur op aarde met ongeveer een halve graad gestegen, blijkt uit de WMO-cijfers.
©De Pers | Gewijzigd: 8 december 2009, 21:38 uur, door Sietse
eeehm hoelang bestaat de mensheid???
volgens mij word er te veel naar warmte en opwarming geneigt door de Kopenhagentop.
overdreven gedoe allemaal :S
Homo sapiens deed zich eerst op de Aarde voor tussen 400 en 250 duizend jaar geleden tijdens de Palaeolithische periode. Dit gebeurde na een lange periode van evolutie. De voorvaderen van mensen, zoals Homo erectus, hadden vele millennia eenvoudige hulpmiddelen gebruikt, maar in de loop der tijd werden de hulpmiddelen veel meer geraffineerd en complex. Op dat punt waren de mensen begonnen gebruik te maken van vuur voor hitte en voor het koken. De mensen ontwikkelden ook taal tijdens de Paleolithische periode, evenals een conceptueel repertoire dat onder meer aanzette tot het systematisch begraven van doden. Tijdens deze periode leefden alle mensen als jagers-verzamelaars, over het algemeen nomadisch.
De moderne mensen verspreidden zich snel over Afrika en de vorst-vrije streken van Europa en Azië. De snelle uitbreiding van het mensdom in Noord-Amerika en Oceanië vond tijdens de climax van de ijstijd plaats, toen de gematigde gebieden van vandaag uiterst onherbergzaam waren. Maar toch hadden de mensen bijna alle ijsvrije delen van de wereldbol tegen het eind van de ijstijd gekoloniseerd, circa 12.000 jaar geleden.
Bron: wikipedia
Ach, en El Niño vind ik altijd zo'n onzin. Ik geloof echt niet dat wij mensen alleen de oorzaak zijn van opwarming van de aardbol. De aarde heeft wel vaker een opwarming meegemaakt toch? Ook in tijden dat we nog geen uitstoot hadden van CO2?
Dat opgeblazen gedoe (in het algemeen, geen persoonlijke aanval) over El Niño en La Niña, pffff... | Gewijzigd: 9 december 2009, 00:03 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Niet alleen wereldwijd maar ook in ons land waren de laatste decennia uitzonderlijk warm. Normaal is de jaartemperatuur in De Bilt 9,8 graden. Met uitzondering van 1996 zaten we daar meestal ruim boven: de top tien is nu opmerkelijk genoeg geheel gevuld met jaren uit de laatste twee decennia. Zeker vijf van de warmste jaren dateren uit de 21e eeuw. De jaren 2006 en 2007 waren met 11,2 graden de warmste sinds het begin van de metingen in 1706.
Zulke gegevens roepen de vraag op of dit verband houdt met het versterkte broeikaseffect. Het Intergouvernementele Panel (IPCC) van de VN wees er in zijn rapport in 2007 op de mens een onmiskenbare invloed heeft op het klimaat. Reeds waargenomen veranderingen, zoals gemiddeld hogere temperaturen, een stijgende zeespiegel en veranderingen in neerslag en extreem weer, zullen verder doorzetten. Er zijn steeds meer gegevens en argumenten die dit beeld versterken en onderbouwen.
Bovendien bestaat er een samenhang tussen de opwarming in Nederland en de wereldwijde temperatuurstijging.
In het grillige Nederlandse klimaat is een verband met de wereldtemperatuur niet zichtbaar in afzonderlijke jaargemiddelden, maar komt dat wel overtuigend naar voren in gemiddelden over periodes van 5 tot 10 jaar. Een specifiek warm jaar in Nederland kan dus niet aan de opwarming van de aarde worden toegeschreven, een langere warmteperiode wel.
In het onderzoek zijn de temperatuurvariaties opgesplitst in een deel dat in de pas loopt met de wereldgemiddelde temperatuur en een deel dat te beschouwen is als een plaatselijke schommeling. Ongeveer de helft van de recente temperatuurtoename in Nederland kan gerelateerd worden aan de wereldwijde opwarming. De andere helft is het resultaat van zo'n plaatselijke schommeling, die toevallig positief was.
©KNMI
Uit een nieuwe NASA-analyse van de oppervlaktetemperaturen op aarde blijkt dat het afgelopen jaar tot de warmste jaren sinds 1880 moet worden gerekend.
Op het zuidelijk halfrond was 2009 zelfs het warmste jaar waar temperatuurgegevens over bekend zijn.
Nadat de temperaturen in 2008 een beetje werden getemperd door de verkoelende oceaanstroming La Niña, bereikte het kwik in 2009 weer vrijwel dezelfde gemiddelde waarde als in 1998, 2002, 2003, 2006 en 2007.
Alleen het jaar 2005 was - gemiddeld gesproken - nog een fractie warmer.
Al met al was het eerste decennium van de 21ste eeuw daarmee het warmste decennium sinds 1880, het moment waarop de eerste betrouwbare temperatuurmetingen werden gedaan.
De afgelopen dertig jaar loopt de oppervlaktetemperatuur gemiddeld over de aarde op met ongeveer 0,2 graad per decennium.
Wat de oorzaak ook moge zijn: de totale stijging sinds 1880 bedraagt 0,8 graad.
Meer info: http://www.nasa.gov/topics/earth/features/...lysis-2009.html
Bron: Astronieuws.nl