De zeespiegel kan nog deze eeuw met 1,9 meter stijgen. Dat is veel sneller dan verwacht. Dat schrijven Stefan Rahmstorf van het Potsdam Instituut voor Onderzoek naar Klimaatimpact en Martin Vermeer van de Technische Universiteit van Helsinki in het vakblad Proceedings van de Amerikaanse academie voor wetenschappen.
Een dergelijke stijging van de zeespiegel zou een echte bedreiging vormen voor een hele rist kuststeden en kleine eilanden. "Als we de snelle stijging van de zeespiegel willen tegenhouden, moeten we de opwarming van de aarde zo snel mogelijk stoppen", aldus Rahmstorf. De snelheid waarmee de zeespiegel stijgt, wordt sterk beïnvloed door de gemiddelde temperatuur.
3,4 millimeter per jaar
Volgens de studie zou het niveau van de zeespiegel in het jaar 2100 tussen 75 en 190 centimeter hoger staan dan nu. De wetenschappers bestudeerden daarvoor de zeespiegelniveaus en temperaturen van de afgelopen 130 jaar. "Sinds 1990 is de zeespiegel jaarlijks met 3,4 millimeter gestegen, dubbel zo snel als gemiddeld in de twintigste eeuw", zo zegt Rahmstorf.
Twee graden
"Aan dat tempo zou de stijging in 2100 34 centimeter bedragen, maar de gegevens zijn duidelijk: hoe warmer het wordt, hoe sneller het zeeniveau stijgt". Volgens de studie zou een stijging van de gemiddelde temperatuur met twee graden als gevolg van het broeikaseffect, een stijging van de zeespiegel met een meter tot gevolg hebben in het jaar 2100. In het slechtste scenario -met een temperatuurstijging van vier graden- kan de zeespiegel in 2100 1,9 meter hoger staan dan nu.
©Hln | Gewijzigd: 25 april 2017, 10:14 uur, door Joyce.s
In een publicatie in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) rekenen de onderzoekers Vermeer en Rahmstorf voor, dat de stijging van de zeespiegel tot het jaar 2100 hoogstwaarschijnlijk tussen 75 en 190 cm uitkomt, vergeleken met 1990.
De uitkomst is een stuk hoger dan eerder in het laatste rapport van het IPCC geschetst, waar geen rekening werd gehouden met een mogelijk versnelde afsmelt van ijskappen op Groenland en/of Antarctica. Het nieuwe onderzoek schetst een vrij simpele (empirische) formule, met een verband tussen wereldtemperatuur en hoogte van de zeespiegel. Met die formule kan 98% van de veranderingen in de zeespiegel sinds 1880 worden verklaard.
Sinds 1990 stijgt de zeespiegel met gemiddeld zo'n 3,4 mm per jaar, het dubbele van het gemiddelde over de vorige eeuw. De uiteindelijke stijging tegen 2100 is erg afhankelijk van welk 'scenario' over CO2-uitstoot werkelijkheid wordt.