En de winter gaat op grillige voet verder
Want hoewel het mi in essentie nog langdurig koud zal zijn, is er wel sprake van de nodige variatie. Dit zowel in weerbeeld als temperatuurverloop. Want de ingestroomde arctische lucht, die meer en meer tot stagnatie zal komen door hogedrukimpulsen naar onze regio. Brengt ons een groot deel van volgend weekend nog meest droog en zeer koud winterweer, met meest matige tot strenge vorst in de nacht en lichte tot matige vorst overdag.
Reeds in de loop van de weekend wordt tevens de invloed van een nieuw lagedrukgebied dat vanuit het N aan komt zakken. Ik vewacht dat zaterdag door zeer koude plaklaag nog meest stabiel, en dus droog, zal verlopen. Op zondag neemt de kans op neerslag vanuit het westen echter sterk toe. Vanaf dat moment zal het winterweer voor enige dagen een ander karakter krijgen. De temperaturen lopen op naar rond het vriespunt overdag en aan zee iets er boven, in de nacht en ochtend meest lichte vorst. Maar bovenal zal voor enige dagen de wisselvaligheid sterk toenemen. Dit omdat de vanuit het noorden afzakkende lagedruk zich die periode gaat verenigen met reeds boven het zuiden van Europa aanwezige lagedruk. Daarom die periode een soort koude hoogtetrog boven West Europa. De kans op sneeuw van betekenis lijkt me realistisch.
Hernieuwde drukstijgingen boven het gebied grof gezegd ten NW/NO van ons en de blijvende aanwezigheid van een zuidelijke straalstroom geven mij echter niet het idee dat de inzettende wisselvalligheid en tempering van de kou vanaf volgend weekend het einde van deze kou-periode zou betekenen. Integendeel, juist voor de Kerstdagen lijkt de trend waarneembaar dat H boven de kansrijke gebieden icm met zuidelijke L de aanvoer aan de bodem weer uit overwegende continentale richting gaat plaatsvinden. De kou zal zich dan weer gaan verscherpen. Of gaat de kerstdepressie nog roet in het eten gooien?
U ziet, het blijft op z'n minst boeiend te noemen, de aanstaande ontwikkelingen op weergebied. Ik blijf proberen u op de hoogte te houden,
Mvg, Ronald.
In samenwerking met winterweer.com
En zo zijn we, dus ongeveer 72/96 uur na omstelling van het circulatiepatroon, al in flink winterse omstandigheden. Hoe dit zich de komende 5 dagen verder ontwikkeld heb ik beschreven op de winterweer.com site. Onderstaand het weer zoals ik dat inschat voor de periode in en vanaf komend weekend.
Aanhoudend winters, tijdelijk wel wisselvalliger.
De hoopvolle ontwikkelingen van het heden heb ik al vermeld in de andere uitstaande verwachtingen. Actueel, 2015 uur, vriest het al regionaal meer dan 5 C, en als je dit afzet tegen de pluimen van de laatste dagen mbt tot komende nacht. Dan kun je mi geen andere conclusie trekken, dan dat deze winter zich lekker aan het vestigen is, qua patroon maar ook in thermische zin.
Voor de lange termijn, dus in en vanaf komend weekend, laat de Uitvoer de trend zien van lage druk dat zich vanuit het NNW in het Noordzeegebied gaat vestigen. Zag eea er een dag of 2 geleden in sommige Uitvoer vrij grimmig uit, in de zin van vrij diepe lage druk. Beeld van de laatste runs is dat een en ander wordt afgebouwd. Vooral een uitloper van het Groenlandhoog via UK naar het continent, lijkt voor enige temperende invloed te zorgen. Een heel belangrijk gegeven overigens, want de aanlandige aanvoer die voor enige dagen wordt verwacht zal in zwakke vorm geenszins een bedreiging vormen voor de kou boven ons land.
Complexe situatie wordt het naar verwachting wel, want naast het N lagedrukgebied komt er ook vanuit het zuiden van de oceaan lagedruk oostwaarts opgestoomd. En dat het dan "virtueel" zo maar mis kan gaan met het winterweer, toont bv EC00 vandaag aan. Die liet de opkomende ZW lagedruk als het ware opgaan in het N L, maar dan wel in een Z/N hoogtestroming, en ja, dan samen met een te vormen H ten ZO is de winterse periode ten einde.
Maar zoals eerder al aangegeven denk ik zelf eerder dat de L combinatie zich uiteindelijk zal aanpassen aan het nu ingezette patroon, dus N/Z hoogtestroming. Samen met steeds nadrukkelijker in de Uitvoer blijkende drukstijgingen eigenlijk in het gehele gebied ten NO/NW. Verwacht ik dat na de wisselvallige eerste helft van volgende week, er door deze drukstijgingen weer een stabiliserende invloed op ons weer zal zijn.
Maar zeer waarschijnlijk lijkt het wel dat we eind weekend/begin volgende week voor enige dagen naar een veel wisselvalligere winterse variant zullen overgaan. Met zowel op hoogte (Hpa 850 temp blijven iha (ruim) onder de minus 5 C), als aan de bodem relatief lage temperaturen, minimaal lichte tot matige vorst, overdag gem. rond het vriespunt) valt de neerslag vnl in de vorm van sneeuw.
Zeer waarschijnlijk dus een witte wereld de dagen voor Kerst. En Kerst houdt zich waarschijnlijk ook op weergebied aan een traditie. Tegen die tijd zien we een naar verwachting fors uitdiepend L vanuit de ZW Oceaan naderen.
In normale winters wisten we dan dat het weer grijs, grauw, nat en winderig zou worden met de Kerst. Nu echter, zou het dan een echte winter gaan worden...., lijkt het er juist op dat dit de trigger gaat vormen voor NW/NO H om opnieuw weersbepalend te gaan worden. Wellicht dus juist met Kerst dit jaar stabieler, maar met continentale aanvoer, en overal in Europa (ten NO/O/ZO) tegen die tijd nog diep winterse temperaturen, wel koude Kerstdagen.
Ism winterweer.com
Want het sterk wisselend weerbeeld tot komend weekend, krijgt in het weekend alleen maar meer wisseling en dat blijft ook de eerste dagen volgende week mi zo. Sterke wisseling in temp verloop, tussen de dagen, maar ook regionaal. Sterke wisseling in weerbeeld, met grote regionale verschillen.
Maar het blijft!!
Aanhoudend winters, later stabiliserend. Het lijkt er op dat het deze koudeperiode serieus, ook in de zin van langdurig, gaat worden. Want ook obv de Uitvoer van vandaag lijkt het wel of alles telkens "goed valt". Het L dat ons het wisselvallige zondagweer zal geven, gaat een verbinding met ZW L aan, en vormt een groot gebied met lagedruk. Waarin het er op lijkt dat reeds in de loop van maandag de bepalende kern ten ZW zal liggen. Hierdoor wordt er dan wel op hoogte minder koude bovenlucht aangevoerd, maar omdat aan de bodem de wind weer continentaal, Z/O gaat worden, stroomt aan de oppervlak weer de koude lucht in. In de nacht blijft het licht tot matig vriezen en overdag rond het vriespunt. Door aanwezige lagedruk blijft het volgende week wel enige dagen wisselvallig met kans op sneeuw, maar is nu nog geen enkele duiding van hoeveelheden of regionalisering te geven.
Ten NW blijvend en ten NO toenemend, blijven we hogedruk ook nadrukkelijk op de kaarten zien. En nog steeds ga ik er van uit dat deze H, "uitgedaagd" door de naar verwachting ook dit jaar weer aanwezige diepe lagedruk op de ZW Oceaan, weer voor stabilisering net voor en tijdens Kerst gaat zorgen. Waarbij het onveranderd en onverminderd koud zal blijven.
Ism winterweer.com