Zover als de modellen ons enigszins een inkijk geven in de mogelijke ontwikkelingen, en dan parten we tot en met de Kerst dagen. Zien we grof gezegd het navolgende patroon:
- Stevige hoogte rug ten WNW, met permanente hoge 500 Hpa waarden in regio Groenland;
- Scandinavie loopt vol met zeer koude bovenlucht, hierin vormen zich periodiek storingen;
- Straalstroom loopt zuidelijk.
Brengt ons in en vanaf het weekend een stromingspatroon dat afwisselend NW tot NO zal zijn, met grote gevolgen. In een NO aanvoer waarmee we de eerste dgn starten zien we een geleidelijke daling van de tmp, zo in de orde Tmin 0/-5 en Tmax 0-5 C. Een meer NW aanvoer, gevolg van een iets westelijker terugtrekken van H, tengevolgen van uitzakkende lagedruk vanuit het NNO. Dat levert, met de nog relatief warme Noordzee -12 C- gelijk beduidend hogere temp op, vooral in de kustgebieden. En een wisselvalliger weerbeeld, met toenemende kans buien, eerst winters van karakter later vnl sneeuw. Want naast de tijdelijke verzachting als wind aanlandig wordt levert de uitzakkende lagedruk nog een ander efect op. Nl dat de bovenlucht erachter kouder is, de waarden op 1500 meter gaan vanaf midden volgende week naar gem -5/-10 C. Met de constante trend tot NO uitpunting van de NW H, en dan dus een meer NO aanvoer, en de mogelijkheid van een sneeuwdek tegen die tijd, dan gaat de winter in een andere versnelling verder. Dan temp zo in de orde Tmax 0/-5 en Tmin -5/-10 C.
Voorzichtige trend 3e decade lijkt dat ZW L icm NO H voor meer transport van de kou gaan zorgen. Een mogelijke verdere verscherping is dan mogelijk.
Mvg, Ronald.
Ben in ieder geval dat het droog wordt met zon en dat het overdag zowat richting 0 gaat en 's nachts begint te vriezen. Nu ook nog overdag, en laat die ijsvloer maar lekker aandikken komende winter (ik besef ineens hoe verdomd snel de tijd is gegaan)
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
we hebben momenteel een grote klus in de industrie en is voor 95% buitenwerk, ze maken nu al deadlines maar daar is een beetje winterweer niet in meegerekend want het zal wel zoals afgelopen jaren zijn volgens de eppo's !!!
nou , ik kan je verzekeren dat het aandraaien van bouten / moeren / schroeven en kabels aansluiten verdomd lastig gaat met een paar bevroren klauwen !!!
laat maar 's lekker komen die koning winter !!!
Ruk.
Ik had liever iets gehoord van + 37 graden
Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Met name dat wij hier vorig jaar de koudste en warmste temperatuur gehad hebben (-20). Ik zet me schrap
nou dat vind ik juist geen pretje +37 graden
nu slaap ik beter met een koud bedje zonder te zweten.
Als het koud is namelijk valt de meeste neerslag in de vorm van sneeuw en dan minder erg dan de regen. Eerlijk gezegt kan ik bijna niet wachten tot het zo ver is want die regen hangt mij de keel uit.
Zo gauw als we de maand april gepasseerd zijn mag het wat mij betreft 4 maanden 30 graden worden... | Gewijzigd: 8 december 2009, 13:14 uur, door Rutte31
In deze periode bouwt de hoogte rug ten westen, met uitloper tot aan Groenland, aan de bodem een kern op boven het westen van Scandinavie. Hierdoor hebben wij te maken met een N-O aanvoer van polaire lucht soorten.
Door aanvoer over Noord/Oost zee zullen vooral de noordelijke gebieden met veel wolken/stratus/mist te maken hebben, de meeste kans op enige opklaringen in het Z/O. In de loop van het weekend zien we vanuit het noorden een lagedrukgebied zuidwaarts afzakken. Hierdoor trekt het H zich tijdelijk iets westelijk terug, waardoor de aanvoer later op zondag meer N/NW gaat worden. Naar verwachting krijgen wij deze periode nog niet met de directe invloed van dit laag te maken.
Te verwachten weerbeeld
Vrijdag
Overwegend bewolkt maar wel droog, later op de dag wel meer kans op oplaringen. NNO wind 2-4 Bft, en Tmin 3-6 C en Tmax 5-9 C, hoogste waarden in het Waddengebied
Zaterdag
Wolkenvelden, afgewisseld met opklaringen, vooral in de nacht en ochtend kans op mist. NO wind 2-4 Bft, Tmin -2/3 C en Tmax 3-7 C.
Zondag
Vooral eerst nog zonnige perioden, later vanuit het N toenemend bewolkt en in het N kustgebied zelfs kans op een regen/hagel bui, van NO naar NW draaiende wind, kracht 2-5 Bft en Tmin -3/2 C en Tmax 1-7 C.
Begin volgende week toename van de wisselvalligheid en verdere daling van de temperatuur
De rest van de 2e decade december lijkt het patroon hardnekkig te zijn in de volgende samenstelling:
- Hogedruk, vooral hoge 500 Hpa waarden boven regio Groenland;
- Lagedruk blijft hierdoor op de W/ZW Oceaan;
- Tussen Groenland H en lagedruk boven Rusland, stroomt over Scandinavie zeer koude lucht uit. Deze lucht is puur arctisch van oorsprong;
- In deze koude lucht ten NNO ontwikkelen zich af en toe storingen, die ZZW waarts koersend over ons land komen, en achter zich telkens nog koudere lucht aanvoeren;
- Door een en ander verandert Europa ten N-O volgende week meer en meer in een bolwerk van kou. Het begrip brongebieden vol met kou zal dan gelden op een wijze zoals ik die nog niet vaak heb meegemaakt.
Naar verwachting trekt begin volgende week een L vanuit het NNO over ons heen, en brengt ons sneeuw, eerst ook regen. Achter dit systeem dalen de bovenluchttemp op 1500 meter naar waarden onder de minus 10.
Een exacte duiding van de te verwachten temp, vind ik op dit moment onmogelijk te maken. Dat is van zoveel factoren,(windkracht, bewolking, sneeuwdek, micro klimaat, etc, etc) afhankelijk. Ook laatste winter toonde met het Ell minimum aan, die voorafgaand op geen enkele manier uit de pluim te halen was, dat een winter zich zelf vormt en dat er ver te voren slechts een grove duiding van de kou te geven is.
Nou die luidt mi, dat na een mogelijke wat zachtere maandag (in eerste instantie door aanlandige wind) er daarna een heuse kouinval lijkt plaats te vinden. De maxima komen dan niet meer boven het vriespunt, de minima wellicht naar zeer lage waarden. Het zal denk ik een afwisseling zijn van dagen waarop lagedruk toename wisselvalligheid zal brengen met enige tempering van de kou, met dagen waarop een Scandi vinger stabieler en zeer koud winterweer zal brengen.
Blik op verste kaarten vooruit laat mi zien dat ook eerste helft 3e decade er geen grote wijzigingen te verwachten zijn. Zuidelijke straalstroom en permanente H ten NW/NO, en het gegeven dat Europa letterlijk ijskoud zal zijn tegen die tijd, zorgen hiervoor.
Op dus naar zeer bijzonder weer meer en meer volgende week.
Mvg, Ronald.
Jullie maken me blij met zo'n mooie voorspelling, let it be...
donderdag gaan de winterbandjes eronder, vrijdag komt de XL slee binnen..
Winter kom maar, wij zijn er klaar voor.
Hierdoor ontstaat in de Uitvoer meer en meer het beeld dat aan de oostflank van de WNW hoogterug zich boven Scandinavie en later ook West Europa eigenlijk een soort hoogtetrog gaat vormen. Een hoogtetrog gevuld met bijzonder koude lucht, nog steeds laat de Uitvoer een gem temp op 1500 meter hoogte zien van tegen de minus 10 graden. Het zal daarom volgende week meer en meer wisselvallig gaan worden. Met de geschetste patroonverdeling en de aanwezigheid van het nog warme zeewater moet mi met flink activerende systemen rekening gehouden worden, het lijkt een mooie basis voor polar-low achtige weersverschijnselen.
Een inschating van de temperaturen is veel moeilijker te geven. Wel lijkt de trend zichtbaar dat er met een vrij grillig temperatuur verloop rekening gehouden moet worden. Bij passage van een frontensysteem kunnen met een aanlandige wind vooral aan de kust de temperaturen wel eens tijdelijk tot boven het vriespunt oplopen. Aan de andere kant is bij een stralingsnacht, met een sneeuwdek ook zeer strenge vorst mogelijk. Maar globaal kun je mi stellen dat volgende week de Tmin tussen -5/-10 C zullen liggen en de Tmax 0/-5 C.
Richting 3e decade is nog steeds NW H onverminderd dominant aanwezig. Wel zien we een toenemende tendens dat de zuidelijke straalstroom gaat activeren, en lagedruk zich dus wat meer op zuidelijk Europa ipv Scandinavie gaat richten. Het lijkt me obv de trend in de Uitvoer tot nu voor te stellen dat eea zich gaat ontwikkelen tot hogedrukopbouw ten NO, en vorming van hoogtetrog boven ZW Europa. De wisselvalligheid zal dan geleidelijk iets afnemen door die H invloed, met een aanvoer aan de bodem tussen O/Z wordt onverminderd zeer koude lucht aangevoerd.
Maar ondanks deze poging tot ver vooruit, wil ik nogmaals benadrukken dat vooral bij een winters weertype, en dan zeker met het oog op deze mogelijke situatie, het eigenlijk gewoon nowcasten gaat worden zo vanaf vrijdag. Het is en blijft mijn stelregel dat de Winter zichzelf vormt, vooral thermisch maar ook qua weerbeeld, en daarom mijn aandacht zich de komende tijd vooral op de korte en middellange zal richten en ik in de lange termijn verwachting "slechts" wil aangeven of er trend tot verandering zichtbaar is.
In ieder geval ga ik proberen u op de hoogte te blijven houden van al hetgeen ons te wachten staat, mvg,
Ronald.
Een dag waarin anderen per run weer positief dan weer negatief zijn. Een dag waarin Jan Visser, zoals wel vaker met dit soort situaties, op zijn site weer de meest wijze woorden zei: " de winter loopt van stapel, we zien wel waar we gaan eindigen", met ook een verwijzing naar het speciale en aparte karakter dat vroege winters -schijnen te- hebben. Een dag waarin we kunnen vaststellen dat de Noordpool zich goed aan het herstellen is de laatste 1.5 week, en de zon, na wat oprispingen in eind oktober/ eind november, weer in de absolute ruststand bezig is. Een dag waarin een gemiddeld zeer, wellicht wel record, zachte fase van bijna een maand wordt afgesloten. Een dag waarin het spel kan gaan beginnen.....
Langdurige koude tot zeer koude fase
De winterse periode die dus in de middellange termijn meer tot wasdom gaat komen, gaat zich de naar waarschijnlijkheid de rest van de 2e decade verder verscherpen. Gehele periode is de luchtdruk boven Groenland, zowel op hoogte als op de bodem, zeer hoog. Ook quasi permanent is een lagedruksysteem boven het westen van Rusland. Tussen beide systemen wordt, zoals al in de middellange termijn zich gaat ontwikkelen, zeer koude lucht ZZW waarts op transport gezet. In deze bel koude arctische lucht worden trekhogen en lagen afwisselend vanuit het noorden over ons heen gevoerd.
Zo rond de midden van de volgende week neemt tijdelijk de kans op sneeuw sterk toe, gevolg een laag dat ons passeert. Daarachter herstelt de NO aanvoer zich, als gevolg van nieuwe uitstulping westelijke hoogterug richting Scandinavie en het steeds meer uitdiepen van lagedruk boven het zuiden van Europa. Na de sneeuw van dinsdag/woensdag dan weer enkele dagen stabieler maar ook zeer koud weer, de Hpa 850 waarden kunnen tot onder de minus 10 dalen. Verscherping van de kou, zeker bij sneeuwdek, acht ik dan ook mogelijk eind volgende week. De kans op strenge vorst in de nacht wordt dan allengs groter, en overdag blijft het ook vriezen. Met stevige drukverschillen nabij, kans op stevige snijdende ONO wind.
Tegen het einde van 2e decade zien we de trend van opnieuw vanuit het N naderende L, dan opnieuw toename van de kans op sneeuw maar wel minder lage temperaturen, vooral in de kustgebieden, door meer kans op aanlandige wind.
De mogelijke scenario's voor 3e decade nemen in aantal toe. Ik volg voorlopig de optie waarin in deze decade meer en meer de lagedruk ten N opgaat in reeds aanwezige (hoogte) laag boven het zuiden van Europa. Mede door opkomende lagedruk vanuit het ZW zal dit tendensen tot drukstijgingen ten NO/O gaan geven. Met een aanvoer uit richtingen tussen O/Z verwacht, dus continentaler, verwacht ik dat de temperaturen weer lager zullen gaan worden. Grote gebieden ten NO-ZO zijn tegen die tijd diepvries, dus in die zin is alles brongebied....
Over het weerbeeld valt mi absoluut nog geen duiding te geven. Onduidelijk is in de optie "die ik dus thermisch volg" hoe de invloed van beide genoemde systemen op ons gebied precies zullen zijn.
Winter 2009/2010 begint uitermate fraai..
Mvg, Ronald.
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Maar ja, oude liefde roest niet vandaar het navolgende:
- Periode vanaf midden volgende week tot gedeelte volgend weekend: stabiel en zeer koud winterweer, volop ijsdagen, flinke vorst in de nacht en ochtend, vooral ingeval zich woensdag sneeuwdek gaat vormen. In deze situatie beheerst NNO H het weer.
Volgend weekend komt naar verwachting een L vanuit het NNW zuidwaarts afgezakt. Ik denk dat dit zuidwaarts zakkende L zich uiteindelijk met al aanwezige L boven Z Europa gaat verenigen, en een soort hoogtetrog gevuld met koude lucht gaat vormen. Deze periode neemt de wisselvalligheid sterk toe, regen/sneeuw wordt dan weer de vraag, ik schat kans op vnl sneeuw hoog in, gezien voorafgaande afkoeling van Europa, het koude bastion verhaal.... Wel zal de vorst deze periode flink getemperd worden, maar ik verwacht geen doorzettende dooi of iets dergelijks.
Nadat deze fase een aantal dagen van de 3e decade heeft aangehouden zie je de trend dat oceanische L vanuit het ZW gaat opstomen, en zich ahw verenigen met reeds aanwezige lagedruk. Deze fusie doet tevens ten NW/NO opnieuw de tendens tot drukstijgingen toenemen, waardoor we op een gegeven moment, zo rond Kerst, weer een drogere en scherpere fase qua vorst van deze winterse periode tegemoet gaan in een meer NO/ZO aanvoer aan de bodem.
Mvg, Ronald.